Pelerinajul persoanelor consacrate

A doua întâlnire generalã din 2008 a persoanelor consacrate din Dieceza de Iaºi a avut loc la sanctuarul marian de la Cacica, jud. Suceava, în ziua de 5 octombrie, tema fiind "Ascultarea în viaþa ºi activitatea sfântului apostol Paul".

Comisia Diecezanã pentru Viaþa Consacratã s-a întâlnit anterior, la 13 septembrie 2008, la Casa de Reculegere a Pãrinþilor Verbiþi de la Traian (NT) ºi printre alte probleme discutate a fost ºi cea referitoare la tema acestei întâlniri. Þinând cont cã anul acesta, la 5 mai, papa Benedict al XVI-lea a aprobat ºi semnat Documentul Congregaþiei pentru Institutele de Viaþã Consacratã ºi Asociaþiile de Viaþã Apostolicã privind "Autoritatea slujitoare ºi ascultarea" care a fost apoi promulgat în solemnitatea Rusaliilor, toþi membrii comisiei au fost de acord ca la Cacica sã fie dezbãtutã tema "Ascultarea în viaþa ºi activitatea sfântului apostol Paul"; a fost aleasã aceastã temã ºi pentru faptul cã suntem în anul paulin.

Aºa cum s-a stabilit în programul trimis tuturor congregaþiilor ºi ordinelor religioase, un mare numãr de persoane consacrate de pe teritoriul Diecezei de Iaºi s-au întâlnit la ora 10.00 la intrarea în Cacica de unde împreunã cu PS Petru Gherghel au pornit într-o procesiune impresionantã spre basilica minor, meditând diferite texte din magisteriul Bisericii ºi îndemnuri ale pãstorului diecezei, intonând cântãri mariane sau recitând sfântul Rozariu.

La bazilicã erau deja preoþii ºi credincioºii din Bucovina veniþi sã sãrbãtoreascã hramul mic, Preasfânta Fecioarã Maria, Regina Sfântului Rozariu.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie pontificalã prezidatã de PS Petru Gherghel, concelebrând PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureºti, care a þinut ºi predica, precum ºi preoþii prezenþi.

Dupã agapa frãþeascã de la Casa Polonã ºi respectiv casa parohialã, la ora 14.00, participanþii s-au reunit cu toþii în bazilicã unde cuvântul de început ºi de învãþãturã le-a fost adresat de cãtre PS Petru care a apreciat munca ºi activitatea persoanelor consacrate pe teritoriul Episcopiei de Iaºi, îndemnându-i sã continue sã se ofere slujirii pastorale cu toatã generozitatea, aºa cum a fãcut-o sfântul apostol Paul.

Pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viaþa consacratã, a mulþumit Preasfinþitului pentru participare, încurajare ºi îndemnuri.

Trecându-se la tema anunþatã, sr. Christiana Mareº din Congregatio Jesu, profesor de scripturã la Facultatea de Teologie din Bucureºti, a ilustrat magistral cum sfântul Paul s-a lãsat ghidat în întreaga sa viaþã de cuvântul ºi voinþa Domnului, lucru care i-a asigurat succesul în apostolat. Toþi cei prezenþi au urmãrit cu viu interes aceastã expunere, iar la sfârºit, dupã ce s-au fãcut aprecierile ºi mulþumirile cuvenite adresate sr. Christiana Mareº, au urmat diferite întrebãri sau au fost aduse ºi alte sugestii edificatoare.

Întâlnirea a luat sfârºit dupã un moment de tãcere ºi reflecþie personalã urmat de o rugãciune comunã ºi o binecuvântare finalã.

S-a remarcat participarea masivã la acest pelerinaj a persoanelor consacrate (bazilica fiind arhiplinã, unii trebuind sã stea ºi în picioare), fapt care denotã cã asemenea acþiuni sunt binevenite ºi binefãcãtoare, ele favorizând comuniunea fraternã ºi împãrtãºirea experienþelor de viaþã ºi apostolat între congregaþii ºi cu dieceza.

Pr. Alois Fechet

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]