Pelerinajul bolnavilor

Cu ocazia srbtorii Celei de-a XVII-a Zile Mondiale a Bolnavului, celebrat la nivel diecezan, Oficiul pentru Pastoraia Sanitar al Episcopiei Romano-Catolice Iai, Programul "Servicii de ngrijiri la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iai, Sanctuarul de la Cacica, Oficiul pentru Pelerinaje i parohiile Diecezei de Iai au organizat i anul acesta, la 13 mai 2009, un pelerinaj special al bolnavilor i al personalului medical la sanctuarul marian de la Cacica.

S-au ndreptat ctre sfnta Fecioar Maria pelerini din toat dieceza, participnd un numr de aproximativ 500 de bolnavi nsoii de preoii din comunitile lor parohiale, precum i din ordinele clugreti.

Programul pelerinajului a fost urmtorul:
- 09.30-10.00: Sosirea pelerinilor;
- 10.00: Ritualul de primire solemn a pelerinilor i celebrarea penitenial;
- 10.30: Recitarea sfntului rozariu;
- 11.00: Liturghia pontifical, prezidat de ctre episcopul Petru Gherghel, urmat de rugciuni speciale ctre sfnta Fecioar pentru bolnavi;
- 13.00-14.00: Prnzul;
- 14.00: Adoraia euharistic i binecuvntarea bolnavilor cu sfntul sacrament;
- 14.45: Plecarea pelerinilor.

Liturghia a fost prezidat de PS Petru Gherghel, mpreun cu pr. Romuald Bulai, paroh al sanctuarului de la Cacica, pr. Mihai Budu, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraia Sanitar al Episcopiei Romano-Catolice Iai i ali aproximativ treizeci de preoi din ntreaga diecez, care au fost nsoii de numeroi pelerini.

ndemnul pe care PS Petru Gherghel l-a adresat n cadrul sfintei Liturghii a fost de a o invoca adesea de pe patul de suferin pe Maria, modelul nostru de rbdare i ncredere n Dumnezeu n timpul oricrei ncercri sau suferine. Oferindu-i lui Isus Cristos i Mariei toate jertfele i suferinele personale ca participare la jertfele i suferinele lor pentru mntuirea noastr, avem garania unor prieteni fideli care mijlocesc pentru noi de la Dumnezeu harul mntuirii. Cei prezeni la adoraia euharistic au avut ocazia s fac acest lucru prin rugciunile ndreptate ctre Isus din preasfntul sacrament.

Persoanele prezente la acest moment s-au putut regsi n acele rugciuni prin care fiecare i accept cu umilin suferina i-i cere lui Dumnezeu harul i ndurarea sa, att pentru ei ct i pentru toi cei care, prin jertfa lor i alin i-i ajut s-i duc crucea suferinei lor.

Aceast zi special de rugciune pentru cei bolnavi a fost instituit de papa Ioan Paul a II-lea la nceputul anului 1992, cu scopul de a-i sensibiliza pe credincioi fa de semenii care sufer.

Marius Adam

Mai multe imagini putei vedea [ albumul foto ]

* * *

Rugciune pentru bolnavi

Doamne, Isuse Cristoase, prezent n sfnta tain a altarului, tu, care ai venit n lume s vindeci neputinele oamenilor, tu, care ai venit s chemi la pocin nu pe cei drepi, ci pe cei pctoi, i ai acceptat moartea pe cruce pentru mntuirea noastr! Din adncul inimii, te rugm s priveti la umila noastr suferin i la rugciunea pe care i-o nlm cu inima sincer. Primete adoraia noastr!

Ocrotete-ne, Doamne, cum tii tu, ca un bun i iubitor medic al sufletelor i al trupurilor. F ca suferinele noastre s fie, nu spre pierzarea, ci spre mntuirea noastr. Cci fr harul tu, facem din patul suferinei noastre un loc de disperare, n schimb, alturi de tine prindem curaj. mpreun cu tine, suferim din iubire i cu iubire.

Dac voina ta este ca noi s suferim, primete suferina noastr. Iar dac voina ta este s ne vindecm, aa cum i-ai vindecat pe muli bolnavi care au alergat la tine: chiopi, orbi, paralizai, vindec-ne i pe noi.

Venind astzi naintea ta, te rugm din adncul sufletului nostru, alin suferinele tuturor celor bolnavi, nsoete-i mereu cu prezena ta, cu mngierea i ncurajarea ta.

Fie ca suferinele noastre s ne conduc spre ndreptarea vieii i nu spre disperare. Fie ca patul bolii s fie altarul de pe care, n orice moment, s nlm rugciunea noastr plin de speran ctre tine.

i dac voina ta este s suferim, asemenea ie n grdina Mslinilor, spunem i noi: "Nu voia noastr, ci a ta s fie!". Druiete-ne rbdare i linite. Alung de la noi frica i disperarea, ca s nu fim ngenuncheai de durere i s disperm sau s cdem n patima mniei sau a blestemului.

Ajut-ne, o, Isuse, cu harul tu, cu prezena ta mngietoare. Primete suferina noastr pe care vrem s-o unim cu suferina ta de pe drumul crucii i de pe Calvar. Primete lacrimile i suspinele noastre, singurtatea i momentele noastre de nelinite i binecuvnteaz-le. Binecuvntarea ta din preasfntul sacrament s ajung astzi la toi cei care i slujesc prin suferina lor; fie trupeasc, fie sufleteasc. Binecuvnteaz-i pe toi cu prezena ta, aa cum astzi ne binecuvntezi cu prezena ta pe noi cei care suntem prezeni aici. Amin.