Pelerinaj la Cacica
Ca în fiecare an, în zilele de 14 ºi 15 august 2009, la Cacica au fost prezenþi mii de pelerini, care s-au rugat, au participat la sfintele Liturghii, au ascultat ºi meditat cuvântul lui Dumnezeu, au fãcut Calea crucii, s-au spovedit ºi mulþi dintre ei s-au reîntors spre casele lor mai întãriþi sufleteºte.
Devenit tradiþie, un moment deosebit al sãrbãtorii de la Cacica a fost pelerinajul tinerilor. Aceºtia, într-un numãr de aproximativ 200 de persoane, l-au aºteptat pe episcop în serpentinele de la Cacica pentru a primit binecuvântarea Excelenþei sale ºi pentru a porni în pelerinaj spre sanctuar, cântând ºi recitând sfântul Rozariu. Cel care anul acesta a binecuvântat pelerinajul tinerilor a fost PS Petru Gherghel. Pe drum, însoþiþi fiind de pr. Isidor Mocanu, s-au citit douã lecturi, care aminteau tinerilor de pelerinajul omului pe pãmânt, ºi Evanghelia dupã sfântul Luca, Buna Vestire. Ajunºi la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, la finalul sfintei Liturghii la ora 12, Preasfinþitul Petru Gherghel i-a felicitat ºi încurajat pe tineri pentru hotãrârea lor de a face acest pelerinaj. El i-a mai îndemnat pe tineri sã înceapã deja pregãtirile pentru Întâlnirea Tinerilor Catolici din România, care va avea loc în anul 2012 în Dieceza de Iaºi.
Programul la sanctuar a început dimineaþã la ora 10.00 cu o celebrare penitenþialã. Dupã sfânta Liturghie de la ora 12.00, a urmat Calea sfintei cruci la ora 16.00, moment la care au participat un numãr destul de mare de pelerini, chiar dacã a plouat destul de mult. Adoraþia euharisticã de la ora 17.00, din cauza ploii abundente, a fost celebratã în bisericã.
Sfânta Liturghie de la ora 18.00, la fel ca ºi în anii precedenþi, a fost animatã de tineri. Liturghia a fost prezidatã de PS Aurel Percã. Predicatorul de anul acesta, pr. Cristian Blãjuþ, paroh de Galaþi, i-a îndemnat pe tineri, seminariºti ºi persoane consacrate sã urmeze exemplul Mariei, rãspunzând cu generozitate lui Dumnezeu.
La ora 22.00, toþi pelerinii au participat cu însufleþire la privegherea marianã. Rugãciunile, lecturile, cântãrile ºi procesiunea cu lumânãri, în timpul cãruia s-a recitat sfântul Rozariu, au fãcut ca atmosfera de priveghere în noapte sã se transforme în luminã, atât la propriu, cât ºi la figurat. Celebrarea a fost condusã de PS Petru Gherghel. Predicatorul a vorbit despre importanþa mijlocirii Mariei în viaþa omului ºi de angajarea totalã a slujitorilor, de la nunta din Cana, de a îndeplini tot ce li s-a spus. Dupã acest moment, tinerii s-au adunat într-un numãr destul de mare la grota sfintei Fecioare Maria pentru a se ruga. S-au rugat ºi au cântat pentru ei, pentru familiile ºi prietenii lor, cerând de la "Maica îndurãrilor", ajutor ºi statornicie pe drumul vieþii.
În ziua de hram, 15 august, au avut loc la ora 6.00, sfânta Liturghie în limba românã; la ora 7.30, sfânta Liturghie greco-catolicã. La ora 8.00, Liturghia în limba maghiarã; la ora 9,15 s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonã ºi, la aceeaºi orã, s-a celebrat sfânta Liturghie în limba germanã.
În centrul zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, a stat Liturghia de hram celebratã la ora 11.00, de PS Ioan Robu, arhiepiscop ºi mitropolit de Bucureºti. În timpul acestei celebrãri a fost dusã în procesiune, spre altarul exterior, imaginea sfintei Fecioare Maria de la Cacica. La predicã, credincioºii, au fost încurajaþi sã apeleze cu încredere la mijlocirea Mariei ºi sã urmeze îndeaproape exemplul ei.
La încheiere, înainte de a fi binecuvântate florile ºi obiectele religioase pe care pelerinii urmau sã le ducã acasã, pãrintele Romuald Bulai, paroh de Cacica, a mulþumit tuturor pentru participare ºi implicare, mai ales tinerilor din organizaþiile Scout ºi Acþiunea Catolicã, ºi i-a îndemnat pe pelerini sã þinã mereu aprins focul dragostei faþã de sfânta Fecioarã Maria.
Pelerinajul la sanctuarul de la Cacica a avut o semnificaþie deosebitã anul acesta: se împlinesc douã sute de ani de la aºezarea imaginii sfintei Fecioare Maria, copie fidelã a celei de la Czestochowa, la Cacica. În acest sens, Preasfinþitul a amintit pelerinilor de vizita pe care imaginea sfintei Fecioare Maria de la Cacica o va face în comunitãþile noastre.
Spovezile, sfintele Liturghii, predicile speciale, precum ºi numãrul mare de pelerini, au arãtat cã Maria ne vrea alãturi de Fiul ei. Dumnezeu continuã sã vorbeascã inimilor, iar icoana Maicii Domnului continuã sã atragã privirile multor pelerini spre cea care este "plinã de har" pentru a contempla împreunã minunile care se întâmplã în viaþa noastrã în fiecare zi.
* * *
Câteva mãrturii ale unor tineri pelerini:
- "Zilele petrecute în Cacica, alãturi de sfânta Fecioarã au adus liniºte în sufletele oamenilor ºi în sufletul meu. Au fost momente frumoase, clipe de neuitat ºi totodatã un timp care a adus speranþa în inimile pelerinilor. Mi-a plãcut foarte mult celebrarea marianã, cu lumânãrile aprinse ºi rozariul spus în întunericul nopþii. Fiecare om, simþea acea intimitate cu sfânta Fecioarã Maria. A fost îmbucurãtor faptul cã am putut sã ne spovedim, sã ne împãcam cu noi înºine.
Alãturi de voluntarii de la Acþiunea Catolicã ºi Scout am putut sã îl am mai aproape pe Dumnezeu, recunoscând în ei fraþii aceluiaºi Tatã ceresc, de exemplu: prin grija lor faþã de bãtrâni, prin faptul cã s-au asigurat cã celui de lângã ei îi este bine, prin felul lor de a se bucura de prezenþa sfintei Fecioare Maria. Sper ca fiecare om sã petreacã asemenea momente, sã se bucure de ceea ce a lãsat Dumnezeu în acest sanctuar marian". (Carina, Gherãeºti)
- "De fiecare datã când particip la pelerinajul marian de la Cacica simt prezenþa sfintei Fecioare Maria în pelerinii care vin sã i se adreseze, sã o cinsteascã, sã se roage. Aceste zile pline de rugãciune m-au ajutat sã-mi încarc bateriile pentru a continua drumul meu spre Dumnezeu". (Iuliana, Valea Mare)
- "Pelerinajul la Cacica în cinstea sfintei Fecioare Maria a contribuit la consolidarea credinþei mele. Participând la momentele de rugãciune, dar, în acelaºi timp, ajutând la buna desfãºurare a pelerinajului, am putut simþi prezenþa Mamei noastre cereºti. Un moment special a fost acela în care, dupã privegherea marianã, un grup mare de tineri am petrecut câteva minute la grota sfintei Fecioare Maria, unde ne-am rugat pentru noi, cei care am putut participa la aceastã sãrbãtoare, pentru familiile noastre, dar ºi pentru aceia care nu au avut acest prilej. Mã bucur cã am avut ocazia sã fiu voluntar, pentru cã am cunoscut mulþi tineri care sunt dornici sã jertfeascã din timpul lor pentru a petrece câteva clipe în prezenþa sfintei Fecioare Maria, Mama noastrã". (Adriana, Barticeºti)
- "M-a fascinat mult faptul cã lumea, prin prezenþa ei la Cacica, încã mai dã mãrturie despre speranþa pe care o poartã în suflet. Mai sperã în ceva bun, cred în Dumnezeu ºi în ajutorul sfintei Fecioare Maria, cred ºi se roagã, iar acest lucru este extraordinar. A fost frumos ºi mã bucur cã am fost acolo". (Agata, Valea Mare)
- "Am mai fost la Cacica însã niciodatã cu un asemenea grup... Un grup de 12 tinere din diferite zone ale Moldovei, toate pline de viaþã ºi dornice de o experienþã nouã, însoþite de trei surori din Congregaþia Surorile Oblate Asumpþioniste din Bacãu. Trei zile de neuitat petrecute în prezenþa lui Cristos, prietenul nostru, timp în care am reuºit sã conºtientizãm cã în acest loc sfânta Fecioarã îºi face simþitã cu adevãrat prezenþa în mijlocul nostru.
Scopul nostru iniþial pe care l-am ºi atins era acela de a trãi la maxim un pelerinaj dedicat sfintei Maria, departe de distracþiile specifice tinerilor ºi de agitaþia oraºelor. Pe parcursul acestui pelerinaj, un adevãrat drum interior, am avut de parcurs mai mulþi paºi care ne-au ajutat sã ne îndeplinim þelul. Prin celebrarea penitenþialã pe tema iertãrii, cu care s-a deschis pelerinajul închinat sfintei noastre Mame am avut ocazia sã reflectãm la viaþa noastrã ºi sã recunoaºtem cât de mult am greºit, atât faþã de aproapele cât ºi faþã de Tatãl nostru ceresc. Sã iertãm, sã uitãm greºelile aproapelui care ne-a rãnit pentru a-l iubi înseamnã sã fim cu adevãrat fii ai lui Dumnezeu!
Am avut apoi posibilitatea de a face o spovadã bunã ºi de a asista la mai multe Liturghii în cadrul cãrora am reflectat la învãþãturile oferite de pãrintele predicator. Urmãtoarele momente la care am participat au fost Calea sfintei cruci, într-o ploaie cu haruri, adoraþia euharisticã ºi privegherea marianã, urmatã de procesiunea cu lumânãri în jurul sanctuarului ºi de cântarea tinerilor la grotã.
Sãrbãtoarea s-a încheiat cu Liturghia solemnã din 15 august, zi închinatã Maicii Domnului Înãlþatã la Cer, începând cu ora 11, prezidatã de arhiepiscopul Ioan Robu ºi episcopii concelebranþi Petru Gherghel ºi Aurel Percã. Ei ne-au amintit cã anul acesta s-au împlinit 200 de ani de când icoana miraculoasa a Maicii Domnului a fost adusã din Polonia ºi întronatã în prima biserica din Cacica. Din Advent va porni în pelerinaj în Dieceza de Iaºi pentru a ne întoarce vizita.
Pentru noi, acest pelerinaj a fost diferit pentru cã, în afara programului oficial, am participat ºi la diferite momente care ne-au pregãtit ºi ajutat sã înþelegem mai bine harurile pe care le putem primi prin mijlocirea sfintei Fecioare dacã suntem disponibile ºi gata de a spune: «Iatã-mã, Doamne, fie mie dupã cuvântul tãu!». Astfel, am reuºit sã luam parte la lectio divina, meditaþii, rugãciunea Laudelor, a Vesperelor ºi a sfântului Rozariu pregãtite ºi animate de Surorile Asumpþioniste.
Mulþumim Domnului cã ne-a oferit posibilitatea de a lua parte la aceste zile pline de har ºi, cu aceasta ocazie, propunem sfintei Fecioare o noua întâlnire la sanctuarul sãu, cât mai repede cu putinþã. Pânã atunci, sfântã Maria de Cacica, roagã-te pentru noi!" (Celina ºi Iolanda din partea participantelor)
Pr. Florin-Petru Sescu
Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- [ Pelerinajul tinerilor ºi Liturghia din ajun ]
- [ Privegherea marianã ]
- [ Sfânta Liturghie solemnã ]