Pelerinajul bolnavilor

Cu ocazia Celei de-a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului, sărbătorită la nivel diecezan, Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași în colaborare cu Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iași, Sanctuarul de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași au organizat la 15 mai 2010 un pelerinaj special al bolnavilor și al personalului medical, la sanctuarul marian de la Cacica.

Peste 700 de persoane s-au adunat sâmbătă, 15 mai 2010, la Cacica, pentru a-i cere Domnului, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, alinare în suferință. Aceasta a fost posibil datorită răspunsului pe care diferite congregații și parohii din întreaga dieceză au ales sa-l dea invitației făcute cu ocazia sărbătorii a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului de părintele Mihai Budău - responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Programul pelerinajului a fost următorul:
09.30-10.00: sosirea pelerinilor
10.00: ritualul de primire solemnă a pelerinilor și Celebrarea penitențială
10.30: recitarea Sfântului Rozariu
11.00: sfânta Liturghie
13.00-14.00: prânzul
14.00: adorația euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament
14.45: plecarea spre casă a pelerinilor.

Programul a fost prezidat de pr. Mihai Budău responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, împreună cu părintele Romuald Bulai - paroh al sanctuarului de la Cacica, pr. Marius Adam - directorul executiv al Centrului Diecezan Caritas Iași, alături de alți 13 preoți din diferitele parohii participante la eveniment.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Mihai Budău și a fost o încurajare pentru cei aflați în suferință, subliniind că absența icoanei de la Sanctuar (care este la restaurare) a fost înlocuită de chipul lor, de chipul celor în suferință, pe care este întipărit chipul lui Isus Cristos. De asemenea, părintele predicator i-a îndemnat pe bolnavi să ofere suferința lor și pentru preoți, ca aceștia să fie păstori buni și sfinți, așa cum Biserica are nevoie astăzi.

În acest context, pr. Mihai a transmis și mesajul de susținere și încurajare din partea Preasfințitului Petru Gherghel, care se află în pelerinaj la Fatima și Lourdes, precum și mesajul de încurajare și prețuire a episcopului auxiliar Aurel Percă.

Asistența medicală pe durata evenimentului a fost asigurată de Centrul Diecezan Caritas Iași prin personalul programului de îngrijiri la domiciliu, numeroși voluntari ajutând persoanele cu dificultăți de deplasare, astfel încât participanții au avut parte de un timp de rugăciune binecuvântat, spovadă, Liturghie și adorație în condiții de siguranță.

Cu precădere în aceste zile, în care suntem încercați în credință, din cauza contextului economic, politic și social în care trăim, care afectează îndeosebi persoanele defavorizate social, pe cei mai săraci dintre cei mai săraci, suntem chemați să cerem ajutorul părintelui nostru ceresc, să ne punem toată încrederea în El, pentru a nu pica în capcana deznădejdii, pe care ne-o întinde la tot pasul cel ce vrea pierzarea noastră.

Organizatorii mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest pelerinaj, tuturor preoților și persoanelor consacrate participante, tuturor bolnavilor, tuturor voluntarilor, precum și tuturor celor care au sprijinit financiar sau material acest eveniment.

Dr. Gema Bacoanu și Sergiu Ungurianu / Centrul Diecezan Caritas Iași

Mai multe imagini puteți vedea [ albumul foto ]