Icoana de la Cacica a fost restaurată

Copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), a fost restaurată și reamplasată la locul ei, deasupra altarului din sanctuarul de la Cacica. Mii de pelerini din țară și din străinătate s-au rugat în zilele de 14 și 15 august 2010, în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în fața icoanei "Madona Neagră".

În cursul zilei de sâmbătă, 14 august 2010, a fost oficiată Liturghia de deschidere a pelerinajului de la Cacica. Dezvelirea icoanei "Madona Neagră" a avut loc în prezența unui impresionant număr de copii, adolescenți și ministranți, care au participat la pelerinaj. La sărbătoare au mai participat ÎPS Iosif Henryk Muszynski, arhiepiscop de Gniezno, primat emerit al Poloniei, o delegație a preoților paulini din Czestochowa, formată din trei persoane, care au restaurat copia icoanei, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Pictura restaurată a fost adusă cu o săptămână înainte de sărbătoare de la Czestochowa. Acolo a fost curățată, iar coroana și mantia Fecioarei refăcute, din aur alb și galben. Din delegația care a adus icoana restaurată au făcut parte: PS Petru Gherghel, pr. Romuald Bulai, pr. Marius-Stanislav Bucevski, pr. Emil Robu și Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României ca reprezentant al comunității polonezilor.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu mai bine de 200 de ani, odată cu polonezii veniți pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite în zonă. Pentru a-și aminti de pelerinajele la Czestochowa și de icoana care exista acolo, catolicii polonezi au adus în Bucovina, în anul 1809 când s-a sfințit prima biserică, o copie a icoanei Maicii Domnului. Specialiștii estimează că această copie ar data de la începutul secolului al XVII-lea. Mai înainte, icoana a stat cel mai probabil într-o biserică a iezuiților din Stanislawow. Ea a fost păstrată cu sfințenie în prima biserică și apoi în noua biserică sfințită în anul 1904.

Anii și-au pus amprenta peste icoană, lucrările de restaurare devenind necesare. S-a luat legătura cu specialiști din țară și din străinătate. "Prima parte a lucrărilor de restaurare a avut loc la Iași, la Palatul Culturii. Icoana a stat aici din septembrie 2009 și până în luna mai a acestui an. Pentru că nu am găsit un bijutier specializat în acest tip de lucrări în România, am căutat în străinătate și am aflat că la Czestochowa există condiții optime și specialiști pentru ceea ce doream noi... În Polonia, icoana a stat din luna mai și până la începutul lui august. Pe lângă restaurarea propriu-zisă a picturii, s-a împodobit vechea mantie confecționată din lemn cu foiță de aur alb și galben. În viitor, dorim să înlocuim actuala mantie", a explicat pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica.

Având dimensiunile de 86x60 cm, icoana reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria ținând în brațe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit și argintat, lăsând să se vadă fețele și palmele lui Isus și ale Maicii Domnului. Maria și Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, ca și cum ar spune: "Faceți tot ce el vă spune". Cu mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare.

Între timp s-a lucrat și la curățarea altarului. Realizat din lemn de tei de o firmă austriacă, altarul a intrat în "reparații" pentru prima dată în istoria de 106 ani a lăcașului de cult.

În seara zilei de 14 august 2010 la grota din spatele bisericii a fost binecuvântat un altar nou. Duminică, 15 august 2010, în piața din fața lăcașului de cult, a cărei amenajare a început în anul 2007 și se preconizează a se finaliza în anul 2011, în prezența a zeci de preoți și a mii de credincioși, ÎPS Iosif Henryk Muszynski și PS Petru Gherghel au dezvelit statuia din bronz a papei Ioan Paul al II-lea. Monumentul, cu o înălțime de 2,2 m și o greutate de 800 kg, a fost realizat de o artistă poloneză și donat comunității din Cacica, de comunitatea din Rybnick (voievodatul Silezia) cu care comuna suceveană este înfrățită. Evenimentul a avut loc la 10 ani de la acordarea de către papa Ioan Paul al II-lea a titlului de basilica minor bisericii romano-catolice din Cacica la cererea episcopului de Iași.

"Astăzi se împlinește un vis, o dorință a Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea de a ajunge la Cacica. Și-a manifestat-o de multe ori. Astăzi, la zece ani după ce a fost ridicat la rangul de basilica minor acest sanctuar, spiritul Sfântului Părinte vine în mijlocul nostru, unindu-ne pe noi, cei din România, Polonia, din țările vecine, din Europa, în jurul Maicii Preacurate de la Cacica", a spus episcopul de Iași la dezvelirea statuii papei.

Biserica actuală din Cacica a fost sfințită la 16 octombrie 1904. La 15 august 1996, biserica din Cacica a fost declarată sanctuar diecezan, apoi prin decretul episcopal al PS Petru Gherghel din 15 august 1997, cu acordul Conferinței Episcopilor din România, a fost declarată și recunoscută ca "sanctuar național".

Pr. Cornel Cadar

(publicat în Lumina creștinului, august 2010)