Scrisoare pastoralã: "Vara împreunã" la Cacica

Sfinþiile voastre, dragi fraþi ºi surori,
dragi copii, dragi adolescenþi,

Cu mult entuziasm ºi cu mare bucurie aþi avut anul acesta, în perioada vacanþei, zile fericite, petrecute în grupuri mai mari sau mai mici, în diferite parohii ºi centre: Vara împreunã, GREF, campusuri, tabere sportive, grupuri de cercetãºie, întâlniri ale Acþiunii Catolice - momente ce i-au încântat pe toþi: preoþi, educatori, cateheþi, învãþãtori ºi profesori, aducându-i lui Isus, prietenul vostru, ºi Maicii sfinte motive de bucurie.

ªi eu, ca episcop ºi pãstor, împreunã cu PS Aurel, ne-am bucurat mult ºi v-am admirat.

Zilele acestea se va desfãºura la Roma (2-4 august) un mare pelerinaj internaþional a zeci de mii de ministranþi, ce vor încerca sã se bucure, întâlnindu-se sub motoul: "A-ºi potoli setea la izvorul adevãrat".

ªtim cã ºi câþiva ministranþi din þarã, din comunitãþile noastre româneºti, vor fi printre fericiþii pelerini.

Dragi copii ºi dragi adolescenþi, bãieþi ºi fetiþe, vreau sã vã fac o propunere ºi sã vã înaintez o invitaþie.

Voi, cei care aþi avut atâtea iniþiative în parohiile ºi în comunitãþile voastre, ar fi frumos sã încheiaþi aceste momente împreunã cu ceilalþi colegi, într-un pelerinaj, în ziua de 14 august, ajunul marii sãrbãtori a Maicii Domnului, la Cacica, la sanctuarul ºi Basilica Minor, ce îi uneºte pe toþi la marea sãrbãtoare a Adormirii Maicii Domnului.

Sfinþiile voastre, dragi pãrinþi parohi, dragi asistenþi spirituali ai diferitelor miºcãri ºi grupãri bisericeºti, dragi persoane consacrate ºi lideri ai diferitelor grupuri de copii,

Vã invit sã adãugãm ºi noi, la marea întâlnire a ministranþilor de la Roma, o întâlnire a adolescenþilor din diecezã, ministranþi ºi nu numai, bãieþi ºi fetiþe, o întâlnire cu toþi copiii Mariei, care-l cautã pe Isus, lângã altar ºi în biserici.

Acest pelerinaj special, în concordanþã cu rectorul sanctuarului de la Cacica, pr. Romuald Bulai, cu responsabilul pentru promovarea vocaþiilor, pr. Andrei Coceanga, cu asistentul general pentru tineri ºi asociaþii, pr. Felix Roca, cu toþi ceilalþi asistenþi ºi lideri spirituali ºi cu surorile ºi persoanele ce îi însoþesc, va începe la ora 10.00, de la punctul de pornire dinspre Suceava-Humor, de lângã trecerea de cale feratã, ºi va avea punctul central în celebrarea sfintei Liturghii pontificale, care deschide marea sãrbãtoare de la Cacica (ora 12.00). Programul va continua cu douã ore de împãrtãºiri libere, cu momente de bucurie comunã, de întâlniri prieteneºti ºi de bunã frãþietate ºi se va încheia cu ora de rugãciune de la 16.30, la altarul Maicii Domnului ºi cu binecuvântarea euharisticã.

La sfârºit, fiecare va primi un semn al acestei prezenþe, o chemare din partea lui Isus ºi a Maicii Domnului, ca o invitaþie vie spre casele lor, spre altarele ºi spre bisericile unde mulþi slujesc, precum ºi spre locurile unde vor învãþa ºi se vor pregãti pentru viaþã.

Îi rugãm în acest sens pe toþi asistenþii spirituali, persoanele consacrate ºi pe toþi liderii ºi voluntarii care se ocupã de grupurile de ministranþi ºi de alte asociaþii ale copiilor sã se ofere pentru pregãtirea ºi realizarea acestui pelerinaj ºi a acestei zile împreunã la Cacica.

Dragi copii, dragi adolescenþi,

Voi veþi deschide astfel marele pelerinaj anual de la Cacica, dupã care tinerii din diecezã, dupã programul obiºnuit, vor avea fericita ocazie sã continue tradiþia. Ei sunt aºteptaþi la sfânta Liturghie de la ora 18.00, la privegherea de rugãciune ºi procesiunea luminilor de la ora 20.00 ºi apoi la marea sãrbãtoare din ziua de 15 august, împreunã cu toþi pelerinii din þarã ºi din strãinãtate.

Anul acesta, voi veþi fi primii cei care porniþi spre izvorul adevãrat, care este Isus, oferit tuturor de sfânta Fecioarã de la Cacica.

În acest mod, noi, cei din Dieceza de Iaºi, vom putea sã adãugãm o zi comunã la toate iniþiativele voastre ºi ale însoþitorilor voºtri ºi ne vom simþi astfel solidari cu toþi ministranþii ºi adolescenþii adunaþi la Roma.

Actul vostru va fi un prinos de rugãciune pe care voi, din inimi curate, îl aduceþi pentru preoþii voºtri care nu de mult au încheiat Anul Sfintei Preoþii ºi cãrora voi le sunteþi o mare mângâiere ºi speranþã.

Vã spun tuturor cã Isus vã aºteaptã la ziua voastrã comunã: "Vara împreunã" la Cacica.

Maica Sfântã vrea sã vã ia sub mantia ei ocrotitoare, iar noi, pãstorii voºtri, vã aºteptãm sã vã îmbrãþiºãm ºi, cu inimi pline de preþuire ºi de iubire, vã vom prezenta Maicii Domnului, împreunã cu toþi cei dragi ai voºtri.

Petru Gherghel, episcop de Iaºi