Pelerinajul copiilor i adolescenilor la Cacica

La invitaia Preasfinitului Petru Gherghel, smbt, 14 august 2010, peste o mie de copii, adolesceni i animatori s-au adunat la sanctuarul de la Cacica pentru a ncheia mpreun, n jurul lui Isus i a Mariei, activitile estival-formative ce s-au desfurat n aceast var n majoritatea parohiilor Diecezei de Iai. ntlnirea s-a dorit a fi i o expresie local a marii ntlniri a ministranilor care a avut loc cu puin timp n urm la Roma. Organizatori ai evenimentului au fost Oficiul pentru Pastoraia Tinerilor i Copiilor din Dieceza de Iai i Oficiul pentru Vocaii.

nc de la ora 9.30, n apropiere de localitatea Cacica, judeul Suceava, se putea zri de departe o mulime impresionant de copii i tineri care se ntindea pe aproximativ 200 de metri. n fa erau prezeni ministranii mbrcai n veminte specifice. De ici-colo, deasupra capetelor, fluturau pancarte pe care erau scrise numele comunitilor din care proveneau grupurile de copii: Bacu, Iai, Roman, Adjudeni, Tmeni, Sboani etc. Cei mai muli dintre participani au primit ecusoane, revista "Isus, prietenul copiilor", i nsemne ale pelerinajului prin intermediul crora i vor aminti de aceast zi minunat pe care au trit-o mpreun cu ceilali copii n jurul Mariei, la Cacica.

La ora 10.00 a ajuns PS Petru Gherghel. Dup salutul clduros de bun venit adresat tuturor participanilor i dup o mic celebrare ncheiat cu binecuvntarea, a urmat procesiunea spre sanctuarul din Cacica. Cntecele nchinate Mamei noastre cereti i rugciunea ei preferat, Sfntul Rozariu, au devenit i o ocazie foarte bun de a suporta mai uor cele peste 30 de grade Celsius care se nregistrau la acea or.

Sfnta Liturghie a nceput printr-un moment important care a avut loc n interiorul bisericii: dezvelirea noii icoane a Maicii Domnului care reproduce mai bine, aa cum se exprima Preasfinitul, imaginea Mariei de la Czestochowa, din Polonia. A urmat procesiunea din biseric spre altarul principal, acolo unde a continuat celebrarea sfintei Liturghii.

La predic, printele Isidor Dsc, parohul comunitii Bacu Sfntul Nicolae i decan de Bacu, s-a adresat, ntr-o prim faz, ministranilor, amintind de ntlnirea care a avut loc la Roma. Vorbind despre patronul ministranilor, sfntul Tarciziu, care i-a dat viaa aprnd sfnta mprtanie pentru a nu fi pngrit de pgni, printele le-a transmis acest mesaj: "Voi suntei asemenea sfntului Tarciziu atunci cnd slujii, ajutndu-l pe preot la sfnta Liturghie: slujii-l pe Isus prezent n Euharistie! Este o misiune important s slujii cu druire att de aproape de Dumnezeu".

n continuare, predicatorul s-a adresat tuturor copiilor i adolescenilor prezeni la pelerinaj, vorbindu-le despre maternitatea spiritual a Mariei. n cadrul unui interviu sugestiv, prezentat de printele predicator, Maria spune aceste cuvinte: "Sunt mama spiritual a tuturor oamenilor. Am prsit pmntul, dar nu v-am lsat orfani. Deoarece triesc n gloria lui Dumnezeu, pot s-i ajut pe toi i pretutindeni. Sunt mama care v educ la credin, sunt nvtoarea voastr care v ajut s cretei n cunoaterea evangheliei, sunt sora voastr care v mngie i v d speran sigur, sunt cluza voastr sigur spre ceruri. Isus m-a dat vou ca mam. Aici pe pmnt avei o mam, dar avei i o mam n cer, cea mai bun mam".

La finalul sfintei Liturghii, Excelena sa Henryk Jzef Muszynski, arhiepiscop emerit de Gniezno i primat emerit al Poloniei, i-a manifestat bucuria de a fi participat la acest moment nltor.

La ora 15.00 a urmat un moment cultural pregtit de copiii i adolescenii din trei parohii: Hui Sfntul Anton, Bacu Sfnta Cruce i Iai Sfnta Tereza.

Pelerinajul s-a ncheiat printr-un moment de adoraie prezidat de pstorul diecezei nsoit de patru ministrani. Acolo, n faa preasfntului sacrament, toi copiii au simit, cu siguran, prezena lui Isus i mngierea pe care Mama noastr cereasc ne-o ofer. Ce poate fi mai frumos dect a ti i a tri cu aceast convingere c ai un prieten i o mam care chiar te iubesc...

Pr. Vasile Petrior

Mai multe imagini putei vedea [ albumul foto ]