Pelerinajul copiilor din Parohia Iai "Sfnta Tereza"

Un grup de aproximativ 50 de copii ai Parohiei "Sfnta Tereza a Pruncului Isus" din Iai a rspuns cu bucurie invitaiei PS Petru Gherghel de a participa la pelerinajul ministranilor, copiilor i adolescenilor, organizat smbt, 14 august 2010, la Cacica, n solemnitatea Adormirii Maicii Domnului.

Scopul acestui pelerinaj a fost acela de a ne uni n rugciune cu ceilali ministrani, copii i adolesceni din Dieceza de Iai, pentru a petrece o zi de var mpreun la sanctuarul marian din Cacica.

Conform programului stabilit, la ora 10.00, la distan de patru kilometri de Cacica, am pornit pe jos spre sanctuarul i basilica minor, unde, ncepnd cu ora 12.00, a avut loc sfnta Liturghie, prezidat de PS Petru Gherghel. Fiind un pelerinaj al copiilor, Liturghia a fost animat cu mult drag de ctre toi copiii.

Dup terminarea sfintei Liturghii, am avut parte i de puin timp liber pn la nceperea Festivalului copiilor. n cadrul acestui festival, la care au mai participat i ali copii din Hui i Bacu, noi, grupul de copii de la Parohia "Sfnta Tereza a Pruncului Isus" din Iai, am prezentat un scurt program artistic, care a cuprins patru cntece i care s-a bucurat de un foarte mare succes.

La sfritul acestui pelerinaj, n cadrul adoraiei de la ora 16.00, glasurile noastre s-au unit n rugciune ndreptat spre Mama noastr cereasc. Din inimile noastre de copii s-au nlat rugciuni de cerere, de mulumire pentru toi cei dragi, dar i pentru binefctorii care ne-au fost alturi atunci cnd am avut nevoie i care au fcut posibil participarea noastr la acest pelerinaj.

A fost o zi frumoas pentru toi copiii trind aceast experiena, mai ales c, pentru muli dintre noi, a fost prima experien de acest fel la care am participat, dar cu siguran nu va fi ultima.

Redm n continuare i cteva impresii legate de acest pelerinaj.

"Am plecat la Cacica animat de dorina de a tri un moment unic, de neuitat. M-am ntors de la Cacica foarte plcut impresionat i ncrcat de haruri din partea Duhului Sfnt. Nu am cuvinte s mulumesc printelui paroh Petru Sescu pentru c a acceptat s merg i eu, dei erau toate locurile ocupate. Totodat, sunt convins c Dumnezeu i va rsplti pe toi binefctorii notri. Sunt plcut impresionat de relaia care se leag ntre preoi i copii. Avem n parohie nite copii minunai, deosebit de talentai. Parafraznd o expresie plastic, pot spune i eu: Copiii sunt un lut bun n mna unor olari buni (preoii i surorile de la noi din parohie). Totul e la superlativ. Nu gsesc cuvinte care s exprime starea mea de spirit. V mulumesc tuturor, inclusiv copiilor, care ai fost minunai!" (Anca-Beatrice)

"ndemnul pstorului nostru diecezan PS Petru Gherghel, de a merge n pelerinaj la Cacica, a avut ecou i n rndul credincioilor din parohia noastr. Noi, copiii i adolescenii, n mod special, ne-am asumat statutul de pelerini i ne-am ndreptat cu toii n gnd de rugciune i cu voie bun spre sanctuarul marian de la Cacica. Rugciunea i procesiunea au fost un itinerar spre punctul culminant al zilei, sfnta Liturghie. Dei cldura putea fi o piedic n calea interiorizrii, noi i-am dat o alt semnificaie, i anume: cldura de afar era emanat de inima Mamei noastre cereti, sfnta Fecioar Maria. Dup momentele de destindere am participat la binecuvntarea cu preasfntul sacrament i la cuvntul de ncurajare al episcopului. Apoi ne-am ndreptat, mbogii n har, spre cas. Sper ca aceast experien s devin tradiie". (Marius-Mdlin)

"Cnd m-am hotrt s-mi ndrept paii, gndurile i sufletul spre Cacica nu aveam n plan s-i mrturisesc sfintei Fecioare Maria c doresc sau am nevoie de ceva anume. Am pornit la drum pur i simplu. ns pe durata pelerinajului am nceput s contientizez c pot i ar fi bine s-i cer ceva sfintei Fecioare. M-am ntors acas cu mintea limpede i sufletul plin, simt linitea dup care tnjeam de foarte mult timp. S fie oare o minune?" (Ramona)

"Eu am plecat la Cacica cu inima plin de bucurie. Ceea ce mi-a plcut cel mai mult acolo a fost mulimea de copii, dar i de preoi". (Mirabela)

"Aflndu-m la prima mea ieire cu grupul de copii de la biseric, am fost impresionat de toate activitile desfurate cu ocazia acestui pelerinaj. Cel mai mult mi-a plcut programul artistic i fanfara. Sper s particip i la anul la aceast zi de rugciune". (Fabian-Grigore)

"Mi-a plcut foarte mult pelerinajul nostru la Cacica i m-a impresionat mulimea de copii care a venit s se roage mpreun fr s dea importan cldurii foarte mari de afar". (tefan)

"Pelerinajul nostru, al copiilor, la Cacica a fost cu totul a fost minunat. Pot s spun, fr s m-nel, c a fost una dintre cele mai frumoase zile din viaa mea din ultimii ani. Dei am mers cam o or pe jos, nu mi s-a prut deloc greu, tiind c la captul acelui drum voi putea s ofer rugciunile mele pentru tot ceea ce este important n viaa mea. Apoi, cnd am ajuns la biseric am fost uimit mulimea de copii pelerini din curtea bisericii. Veniser sute de copii! Sfnta Liturghie a fost impresionant. Mi-a plcut foarte mult i programul artistic susinut de copiii din toate parohiile, n mod special al celor din parohia noastr. A urmat i binecuvntarea, iar dup acest moment am plecat spre cas. Un alt aspect al pelerinajului nostru, despre care doresc s amintesc, a fost comunicarea dintre copii. Mi-a plcut foarte mult felul n care ne-am neles cu toii. Eu nu obinuiam s petrec prea mult timp cu ceilali copii de la biseric i nu m ateptam s comunic prea mult cu ei. ns toi au fost foarte drgui cu mine, ne-am neles minunat i sper s mai fie ocazii de a merge mpreun, la care voi participa cu siguran. Chiar mi-a plcut totul! i cnd m gndesc c la nceput nu voiam s merg! Sftuiesc, aadar, pe toi s participe cu mult curaj la aciunile organizate de Biseric". (Emma)

"Am mers la Cacica cu gndul de a-i oferi sfintei Fecioare Maria toate problemele mele i m-am ntors cu mult bucurie n suflet i cu multe haruri". (Tereza-Maria)

A consemnat Lucia Leahu

Mai multe imagini putei vedea [ albumul foto ]