n jurul Maicii Domnului la Cacica

n fiecare an, cu ocazia srbtorii Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioi se adun la sanctuarul de la Cacica pentru a o cinsti pe sfnta Fecioar Maria. Ei i se adreseaz cu evlavie ncredinndu-i grijile i problemele, suferinele i ncercrile, dar exprimndu-i, de asemenea, recunotina pentru numeroasele haruri pe care ea le mijlocete.

Celebrrile din anul 2010 au fost deschise n ziua de 14 august de pelerinajul copiilor i al adolescenilor care au fost invitai la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica de pstorul diecezei. Peste o mie de copii i animatori, ntre care foarte muli ministrani, s-au ntlnit la civa kilometri de Cacica de unde, la ora 10.00, mpreun cu PS Petru Gherghel, preoi i persoane consacrate, s-au ndreptat n cnt i rugciune spre sanctuar.

La nceputul sfintei Liturghii de la ora 12.00 a fost dezvelit icoana Maicii Domnului de la Cacica ce a fost restaurat i nfrumuseat. Liturghia a fost prezidat de PS Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Perc, PS Anton Coa, episcop de Chiinu, i PS Henryk Jzef Muszyski, primatul emerit al Poloniei. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, a adresat cuvntul de bun venit tuturor pelerinilor, iar pr. Isidor Dsc, predicatorul pentru celebrrile de anul acesta, i-a ndemnat pe copii s o cinsteasc pe sfnta Fecioar Maria. Liturghia a fost animat de copii, iar cntrile au fost susinute de corul copiilor din Luizi-Clugra.

La ora 15.00, a avut loc un festival al copiilor, n cadrul cruia copii din Parohia Hui "Sfntul Anton", Parohia Bacu "Sfnta Cruce" i Parohia Iai "Sfnta Tereza" au prezentat diferite cntece, jocuri i scenete, fcnd s domneasc o adevrat atmosfer de srbtoare. Pelerinajul copiilor i al adolescenilor s-a ncheiat cu adoraia euharistic celebrat de pstorul diecezei, n cadrul creia trei ministrani au nlat intenii de rugciune.

Pelerinajul copiilor i al adolescenilor a fost organizat de Oficiul pentru Pastoraia, Copiilor, Tinerilor i al Asociaiilor i Oficiul pentru Vocaii. Programul pelerinajului tuturor credincioilor a continuat cu Calea sfintei cruci urmat de sfnta Liturghie de la ora 18.00 prezidat de PS Aurel Perc. Liturghia a fost animat de tineri, seminariti i persoane consacrate. La ora 22.00 a avut loc celebrarea privegherii mariane cu rugciunea rozariului i procesiunea cu lumnri aprinse. n cadrul celebrrii a fost sfinit altarul grotei sfintei Fecioare Maria. Muli dintre pelerini au nnoptat sub cerul liber n jurul sanctuarului.

Ziua de 15 august, srbtoarea Adormirii Maicii Domnului, s-a deschis cu sfnta Liturghie de la ora 6.00, urmat de celebrrile Liturghiilor n diferite limbi. La ora 11.00, a nceput sfnta Liturghie solemn a srbtorii Adormirii Maicii Domnului. n deschiderea Liturghiei a fost dezvelit i binecuvntat statuia papei Ioan Paul al II-lea din faa sanctuarului. De fapt, anul acesta se mplinesc zece ani de cnd sanctuarul a fost declarat de ctre veneratul pap Ioan Paul al II-lea ca basilica minor. La celebrare a fost prezent i un grup de credincioi din Polonia. n cadrul predicii, PS Henryk Jzef Muszyski a explicat importana srbtorii i a devoiunii fa de Maica Domnului.

Ca n fiecare an, credincioii prezeni au dat o mrturie vie a credinei lor, manifestndu-i recunotina fa de Dumnezeu pentru marele dar pe care l-a fcut omenirii prin sfnta Fecioar Maria.

Pe tot parcursul pelerinajului, numeroi tineri voluntari din Aciunea Catolic, Scout i Kolping au contribuit cu disponibilitate i generozitate la buna desfurare a evenimentelor.

Pr. Felix Roca

Mai multe imagini putei vedea n albumele foto de la:
- [ Pelerinajul ministranilor i copiilor ]
- [ Pelerinaj ]