Pelerinajul credincioilor din Iai

Conform unei tradiii stabilite de mai muli ani, cu ocazia srbtorii Naterii Maicii Domnului, credincioi de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" i "Sf. Anton de Padova" din Iai se deplaseaz n pelerinaj la Cacica.

Aa se face c i n acest an, la 8 septembrie 2010, peste 200 de credincioi, deplasndu-se cu patru autocare i multe autoturisme particulare, au participat la o zi minunat de pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. La pelerinajul organizat i condus de pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei din Iai, au mai participat: pr. Cristian Diac, pr. Ionu-Ieremia Imbric, vicar la Parohia "Sfntul Anton de Padova", cinci surori de la Congregaia "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", multe persoane din Institutul Secular "Sfnta Tereza a Pruncului Isus", seminariti, muli copii din ambele parohii.

n jurul orei 10.00, rectorul Sanctuarului, pr. Romuald Bulai, OFMConv. a ntmpinat numerosul grup de pelerini i i-a invitat pe toi la un pelerinaj al convertirii i al rugciunii. Preoi ai conventului din Cacica au stat mereu la dispoziie pentru sacramentul spovezii. A urmat sfntul Rozariu condus de seminariti. La ora 11.15 a nceput sfnta Liturghie concelebrat. Cu brouri special pregtite, grupul de pelerini a fcut ca sanctuarul de la Cacica s rsune de cntri n cinstea celei srbtorite, Maica Domnului. Dup predica festiv, prezentat de pr. Romuald Bulai, OFMConv., la finalul Liturghiei pr. Iosif Dorcu a invitat pe cei prezeni s contientizeze, la justa valoare, pelerinajul, faptul c acesta ne pune n faa unui loc i al unei icoane sacre.

Dup o pauz de prnz, a urmat Calea Sfintei Cruci, prezidat de pr. Cristian Diac. Pelerinajul s-a ncheiat cu adoraia Euharistic, la care pr. Iosif Dorcu a propus rugciuni cu totul speciale: cntarea imnului Magnificat, att de plcut Mariei, rugciunea propus pentru sanctuarul din Cacica, alte rugciuni speciale pentru pelerini. Dup binecuvntarea euharistic, bucuroi i mulumii, cu sufletele radiante, dup ntlnirea cu Maica Domnului, pelerinajul a luat sfrit, nu nainte ca rectorul sanctuarului, pr. Romuald Bulai, OFMConv. s mulumeasc pelerinilor de la Iai.

Toi cei prezeni spuneau c abia ateapt s se ntoarc la Cacica, pentru c aici au gsit mult pace sufleteasc, au gsit un autentic spirit de rugciune.

Un domn din grup, la ntoarcerea acas afirma: "Am fost pentru prima dat la Cacica, dar nu credeam c voi gsi atta pace sufleteasc, atta bucurie pentru sufletul meu. Voi reveni, cu siguran i anul viitor...". Iar o mam, care a fost cu trei copii, afirma: "M-a impresionat mult icoana de la Cacica. Arat minunat. Mi-am adus toi copiii, pentru a-i obinui cu rugciunea ctre Micua Sfnt aici la sanctuar".

Dar am vzut i durerea printelui rector al sanctuarului care spunea c sunt prea rare pelerinajele de acest gen care se organizeaz la acest sanctuar att de minunat.

Un autor francez spunea c "Locurile de pelerinaj atrag turistul i pelerinul, tnrul i btrnul, omul sntos i bolnavul, familii i indivizi, evlaviosul i curiosul, cel care face milostenie i houl de buzunare, cel ce caut de suflet i negustorul. Natura nsi a pelerinajului face ca diferenele sociale obinuite s dispar, cci pelerinii, n marea lor diversitate, triesc experiena unui loc comun, bazat pe experiena unificatoare a pelerinajului. Pelerinajul nsui reflect, nu numai realitatea fundamental a Bisericii, popor al lui Dumnezeu efectund pelerinajul vieii, ci nc mai mult, realitatea umanitii nsi, totalitatea oamenilor n drum spre tainicul de-dincolo de lume. Acest misterios de-dincolo al umanitii se poate vedea i trai ntr-un pelerinaj autentic".

Dac inem cont de cele spuse mai sus, sperm c tot mai muli cretini vor cuta oaza de linite i spiritualitate de la Cacica. Cu siguran, Maria se bucur vznd pe fiii ei adunai n aceste locuri sfinte.

Emil Bejan