Întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iaºi
Duminicã, 10 octombrie 2010, la Sanctuarul Marian de la Cacica a avut loc pelerinajul persoanelor consacrate, urmat de o solemnã sfântã Liturghie celebratã de PS Aurel Percã, episcopul auxiliar de Iaºi. La eveniment au participat persoanele consacrate din aproape toate institutele de viaþã consacratã din diecezã, precum ºi numeroºi credincioºi.
Întâlnirea a început cu o procesiune condusã de pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viaþa consacratã în Dieceza de Iaºi, ºi a dorit sã fie o cununã de rugãciuni ºi cântãri pentru a o cinsti pe Preasfânta Fecioarã Maria, mama cereascã ºi modelul vieþii consacrate. La chemarea ei, am rãspuns cu mare entuziasm, în pofida timpului mai puþin prielnic, ºi, asemeni unui "batalion al credinþei", ne-am angajat de a o face tot mai cunoscutã ºi slãvitã în apostolatul nostru, în mod special în aceastã lunã dedicatã sfântului Rozariu.
Când Maria doreºte sã-ºi exprime identitatea spiritualã înaintea lui Dumnezeu ºi a oamenilor o face cu cuvintele: "Iatã, sunt slujitoarea Domnului!" (Lc 1,38). Ea a fost prima persoanã consacratã ºi nu înceteazã de a fi o excelentã pedagogã învãþându-ne sã trãim cu maximã intensitate spiritualitatea ei prin credinþã, smerenie, sãrãcie ºi disponibilitate desãvârºitã în slujirea lui Dumnezeu ºi al aproapelui.
Dupã-amiazã, întâlnirea a continuat cu o conferinþã susþinutã de pr. dr. ªtefan Lupu, vicerectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iaºi, având ca temã: "Actualitatea mesajului fericitului John Henry Newman", cardinal beatificat de puþin timp de cãtre Sfântul Pãrinte papa Benedict al XVI-lea cu ocazia vizitei sale în Anglia.
Trei sunt elementele care au caracterizat viaþa ºi gândirea acestui mare om: modernitatea existenþei sale, cultura ºi spiritualitatea sa. "Mai degrabã sfinþenia decât pacea" a fost principiul cãlãuzitor care a fãcut din card. John Henry Newman o personalitate remarcatã în cãutarea adevãrului fie în teologia protestantã, cât ºi cea catolicã. Sfinþenia - afirma el - este rezultatul multor acte de credinþã ºi se realizeazã prin împlinirea fidelã a datoriilor de fiecare zi.
La Cacica, Preasfânta Fecioarã Maria ne-a invitat sã-i urmãm drumul, sã parcurgem aceeaºi cale de credinþã ºi umilinþã, sã privim deseori spre ea pentru a face parte din poporul celor fericiþi. Da, o Maria! Fericiþi cei care în mijlocul întunericului nopþii au crezut in strãlucirea luminii! Iar lumina eºti tu. Aºteptãm icoana ta pelerinã în parohiile comunitãþile ºi casele noastre, pentru ca, venerându-te cu evlavie, sã te avem mereu cu noi!
Sr. Gabriela Cibotariu,
Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege
* * *
Meditând sfinþenia
Duminicã, 10 octombrie 2010, a avut loc la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica întâlnirea persoanelor consacrate la nivel diecezan. Deºi vremea nu s-a arãtat prea favorabilã, un numãr mare de persoane consacrate au rãspuns afirmativ la chemarea Bisericii locale ºi a pãstorilor ei.
Burniþa rece n-a împiedicat intrarea în procesiune a participanþilor la întâlnire, în biserica sanctuarului, devenitã neîncãpãtoare ºi datoritã unui numãr însemnat de credincioºi localnici ºi pelerini care au dorit sã participe la sfânta Liturghie prezidatã de PS Aurel Percã. Excelenþa sa a adus, de asemenea, salutul ºi reafirmarea preþuirii PS Petru Gherghel pentru persoanele consacrate.
Pr. Alberto Marson, SDV, a predicat despre sfânta Fecioarã Maria, gazda întâlnirii noastre, cea dintâi persoanã consacratã. Ea a împãrtãºit bucuria Bunei Vestiri, nu cu sfântul Iosif, ci cu sfânta Elisabeta, care trãia aceeaºi bucurie. Sigur cã Fecioara Maria a trecut ºi prin dureri ºi necazuri, dar ºi-a îndeplinit cu bucurie misiunea de mamã a lui Isus, cea mai mare bucurie a Mariei fiind prezenþa lui.
Dupã-amiazã, pr. dr. ªtefan Lupu, vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iaºi, a prezentat conferinþa "Actualitatea mesajului fericitului John Henry Newman". Pãrintele a încercat sã schiþeze personalitatea omului John Henry Newman, trecând în revistã momentele importante ale vieþii sale. Astfel, John Henry Newman poate fi caracterizat drept un om de o mare spiritualitate, de o mare culturã ºi de relaþii profunde cu oamenii. Modernitatea vieþii sale interioare implicã o cãutare permanentã a adevãrului, o aspiraþie în întregime spre Dumnezeu, un drum de reînnoire ºi de convertire.
Apoi, pr. dr. ªtefan Lupu ne-a prezentat esenþa gândirii fericitului John Henry Newman despre sfinþenie. Am reþinut câteva idei:
- Sfinþenia este necesarã pentru fericirea viitoare, pentru cã numai un sfânt poate contempla un sfânt.
- Sfinþenia trebuie sã fie concretã: ca s-o trãieºti în viaþa zilnicã e nevoie de luptã ºi purificare.
- Sfinþenia este dãruitã: ea trebuie imploratã mereu cu umilinþã.
- Sfinþenia este o provocare pentru natura umanã, pentru cã ea implicã curajul de a merge contra curentului societãþii.
- Sfinþenia este drumul bazat pe relaþia personalã a lui Dumnezeu cu fiecare om, care este unic ºi irepetabil.
Întâlnirea s-a încheiat cu o rugãciune la Maica Domnului de Cacica ºi cu binecuvântarea acordatã de PS Aurel Percã. Bucuria spiritualã a acestei întâlniri s-a transmis ºi naturii. La ieºirea din bisericã ne-a întâmpinat o atmosferã caldã. Ploaia se oprise. A rãmas tãcutã în faþa exemplului de sfinþenie a fericitului John Henry Newman, care a ºtiut sã recunoascã, lucrarea lui Dumnezeu în viaþa sa: "Ceea ce am reuºit se datoreazã milostivirii lui Dumnezeu".
Sr. Patricia Gherca, OA
* * *
Textul conferinþei pãrintelui ªtefan Lupu a fost publicat pe situl www.infosapientia.ro
Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]