Peregrinatio Mariae - Iaºi. Prima zi. Deschiderea noului an liturgic ºi pastoral

PS Petru Gherghel, împreunã cu PS Aurel Percã ºi cu un grup de preoþi, au deschis noul an Liturgic ºi pastoral în catedrala romana-catolicã "Sfânta Fecioarã Maria, Reginã" din Iaºi, duminicã, 28 noiembrie 2010. Sfânta Liturghie a fost precedatã de primirea icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica.

Prima duminicã din Advent înseamnã, pentru întreaga Bisericã Romano-Catolicã, Anul Nou. Adventul este perioada care ne pregãteºte pe noi, creºtinii, pentru venirea pe pãmânt a Pruncului Isus. Este un timp de aºteptare, de post ºi rugãciune, dar ºi un timp în care avem ocazia sã ne apropiem de Dumnezeu, un timp de a face lucruri bune pentru cei de lângã noi.

Anul acesta, prima duminicã din Advent a marcat ºi începutul unui nou an pastoral. Aºa cum s-a anunþat, duminicã, 28 noiembrie, a avut loc deschiderea noului an pastoral dedicat familiei ºi Cãsãtoriei creºtine.

Liturghia de deschidere a fost celebratã de PS Petru Gherghel, însoþit fiind de PS Aurel Percã ºi de un grup de preoþi. Înainte de începerea sfintei Liturghii a sosit icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. Dupã ceremonia de primire s-a pornit în procesiune spre altar. Pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei, a rostit un discurs de bun venit, manifestându-ºi în acelaºi timp bucuria de a o avea în catedralã pe mãicuþa noastrã.

La predicã, PS Petru a vorbit despre Sfânta Fecioarã Maria ºi despre sprijinul pe care îl gãsim la ea. De asemenea, a amintit de devoþiunea pe care o avea papa Ioan Paul al II-lea faþã de Sfânta Fecioarã Maria ºi ne-a îndemnat ca ºi noi sã-i spunem, împreunã cu papa, Totus tuus.

Dupã celebrarea liturgicã a urmat la ora 14.00 recitarea sfântului Rozariu. Cei prezenþi s-au rugat toate cele 20 de mistere (bucurie, luminã, durere ºi slavã) simþindu-se, pentru aproximativ douã ore, mai aproape de mama noastrã cereascã.

La ora 16.00 a urmat Liturghia tinerilor, animatã fiind de corul Juvenes Ecclesiae. Dupã Liturghie tinerii au continuat sã rãmânã în preajma mamei lor cereºti. Ei au organizat o orã marianã, înãlþând spre Maria rugãciuni ºi cântãri care exprimau preocupãrile lor, dar ºi bucuria care îi cuprindea având în mijlocul lor icoana de la Cacica.

Trebuie menþionat faptul cã dupã fiecare moment liturgic, celebrat în catedrala din Iaºi, creºtinii îºi arãtau respectul ºi veneraþia pentru Maria. Ei se apropiau de icoanã ºi rosteau câteva rugãciuni, aducând la în faþa ei greutãþile ºi bucuriile lor.

În zilele urmãtoare rând pe rând au fost programate sã vinã în pelerinaj la catedralã celelalte parohii din Iaºi: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (29 noiembrie), Parohia "Sfântul Anton" (30 noiembrie), Parohiile Tomeºti, Dancu ºi Valea Lupului (1 decembrie), Parohia "Adormirea Maicii Domnului" (2 decembrie), persoanele consacrate de la mãnãstirile din Iaºi (3 decembrie), seminariºtii (4 decembrie). În program: Liturghii cu predici centrate pe misterul Mariei în familie, rozariul, rugãciuni ºi cântece mariane, un recital "Ave Maria" al corurilor celor trei parohii din Iaºi - toate încheiate cu o procesiune cu icoana Maicii Domnului pe Bd. ªtefan cel Mare (sâmbãtã, 4 decembrie, ora 19.00).

Claudiu Bulai

* * *

Deschiderea noului an pastoral cu Sfânta Fecioarã Maria (textul PS Petru Gherghel)

Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]