Peregrinatio Mariae - Iaºi. Ziua a treia
Parohia "Sfântul Anton" din Iaºi a organizat, marþi, 30 noiembrie 2010, o zi de rugãciune în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde se aflã icoana Maicii Domnului de la Cacica.
Încã de la primele ore ale dimineþii, credincioºii au început sã treacã pragul catedralei pentru a se ruga Mãicuþei Sfinte. În cursul zilei credincioºii din Parohia "Sfântul Anton" au recitat cele 20 de mistere ale sfântului rozariu. La ora 17.00 a avut loc o orã de rugãciune marianã, care a fost coordonatã de pãrintele Alois Farþadi, parohul comunitãþii, orã la care a participat un mare numãr de credincioºi. La ora 18.00 a avut loc sfânta Liturghie prezidatã de PS Aurel Percã. Au concelebrat preoþi din parohiile din Iaºi, pãrintele Romuald Bulai, rector al sanctuarului de la Cacica, cât ºi alþi preoþi din Iaºi. Atât Liturghia, cât ºi ora marianã au fost transmise în direct la Radio Maria.
Omilia a fost þinutã de pãrintele Felix Roca, care a vorbit despre cum trebuie sã fie trãit Adventul. Acest timp de aºteptare, dupã spusele pãrintelui Felix, nu trebuie sa fie ca aºteptarea unui mijloc de transport într-o staþie, ci aºteptarea trebuie sã fie plinã de conþinut, aºa cum o mamã aºteptã sã nascã un copil, cum un tânãr aºteaptã sã se cãsãtoreascã etc.
Fiindcã la Liturghie a fost comemorat sfântul Andrei, pãrintele predicator a vorbit despre modul în care sfânta Fecioarã ºi sfântul Andrei au trãit aceastã aºteptarea. El a gãsit trei puncte comune la aceste personaje ale istoriei mântuirii.
În primul rând atât sfânta Fecioarã, cât ºi sfântul Andrei au fost interpelaþi de Domnul în locul lor cotidian, locul în care îºi desfãºurau activitatea. Plecând de la aceastã idee, pãrintele a subliniat cã trebuie sã simþim prezenþa lui Dumnezeu pretutindeni, nu doar în lãcaºurile de cult, trebuie sã trãim mereu în prezenþa Domnului. Un al doilea punct comun între cei doi mari sfinþi, este faptul ca aceste persoane, când realizeazã cã Dumnezeu a venit sã se întâlneascã cu ei, se schimbã radical, dovedesc o disponibilitate totalã. Cel de-al treilea punct comun îl constituie faptul cã dupã ce s-au întâlnit cu Dumnezeu, dupã ce au luat decizia de al urma, au realizat cã sunt trimiºi la alþii, chemarea devine misiune. Acesta este un drum spiritual pe care pãrintele Felix Roca la propus spre meditare credincioºilor.
Sfânta Liturghie s-a încheiat prin cântarea rugãciunii "Îngerul Domnului" în faþa icoanei sfintei Fecioare de la Cacica.
Sergiu Gabor
Mai multe imagini puteþi vedea [ albumul foto ]