Peregrinatio Mariae - Solonețu Nou (15-19 decembrie 2010)

"Maria îi vizitează pe aceia care au vizitat-o de atâtea ori"

16 decembrie 2010 - o zi de neuitat pentru credincioșii din Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Solonețu Nou.

Ora 17.00 - credincioșii, împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel, parohul Marius Bucevschi și preoți din toată Bucovina, o așteaptă cu nerăbdare pe Preasfânta Fecioară Maria de la Cacica.

"Vine" - se aud mai multe voci deodată. Întâmpinată la intrarea în sat de tineri călăreți îmbrăcați în costume populare poloneze, Mama Cerească a poposit în mijlocul nostru.

După salutul episcopului Petru Gherghel, în limba polonă, Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica, păstorul Diecezei de Iași a subliniat faptul că "Maria îi vizitează pe aceia care au vizitat-o de atâtea ori" - referindu-se la pelerinajele anuale pe care credincioșii din Solonețu Nou le fac la sanctuarul de la Cacica la 15 august, 7 octombrie și ori de câte ori au ocazia.

Ajunsă la biserică, Preasfânta Fecioară părea că zâmbește tuturor celor prezenți, bucuroasă că a fost întâmpinată de mulți preoți, credincioși, tineri și copii. După rugăciunile adresate Mariei de către familii și copii, a urmat o Liturghie superbă, iar cuvintele preotului predicator (Irinel Iosub - paroh de Siret) au adus în ochii credincioșilor lacrimi, dar erau lacrimi de speranță și credință că Maica Domnului de la Cacica nu ne va părăsi niciodată.

Mulțumind episcopului Petru Gherghel, rectorului Sanctuarului de la Cacica, dar și tuturor preoților, închei cu rugăciunea: "Isuse, Maria, vă iubesc, salvați sufletele, mai ales acelea consacrate lui Dumnezeu. Amin".

Siguranță și putere

Un sentiment de siguranță și putere ne încearcă știind-o pe Preasfânta Fecioară Maria în mijlocul nostru. Este 17 decembrie 2010. Și cum nu-i frumos ca atunci când ai un musafir să-l lași singur, nici credincioșii din Solonețu Nou nu o lasă pe Maria singură. După sfânta Liturghie în cadrul căreia am întâmpinat-o pe Mama noastră, din oră în oră, după un program stabilit minuțios de preotul nostru paroh, fiecare familie vine să-i spună Mariei necazurile, supărările, dar și bucuriile de care are parte.

De-o parte și de alta a Icoanei Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica stau "bajaszy" - soldați care asigură "paza" Celei care ar trebui să fie cea mai importantă pentru fiecare dintre noi, ambasadoarei întregului univers.

Îți mulțumim, Marie, că ești printre noi și te rugăm să ne întărești credința, să putem înțelege că ești alături de noi în fiecare clipă a vieții noastre pământești!

Rămas bun, Marie, și îți mulțumim

Tot ce e frumos trece repede, tot ce e foarte frumos trece și mai repede. Parcă prea scurte au fost cele trei zile în care Mama noastră a stat la noi. Aceste zile pline de rugăciune, încununate de Liturghii solemne, parcă s-au scurs prea rapid.

Este greu de redat prin cuvinte acest timp solemn în care am avut-o pe Maria alături de noi.

Duminică, 19 decembrie 2010, în cadrul Liturghiei, ne-am luat rămas bun de la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Cacica. Așa ca atunci când îți iei rămas bun de la cineva drag, te încearcă un sentiment de părere de rău, așa și acum la plecarea Mamei Cerești parcă am simțit un sentiment de tristețe, dar care a dispărut destul de repede, deoarece știm că Preacurata Fecioară Maria este alături de noi în fiecare clipă a vieții.

* * *

Maica Domnului de la Cacica, făcătoare de minuni,
Întărește-ne și transformă-ne în oameni buni.
Fi de noi mereu alături, te rugăm nespus
Și condu-ne în siguranță către Fiul Tău Isus.
 
Maica Domnului de la Cacica, făcătoare de minuni,
Iartă a noastre răutăți și slăbiciuni.
Cu privirea-ți blândă și smerită
Să ne ducem crucea vieții tu mereu ne-ajută.
 
Maica Domnului de la Cacica, pentru vizită îți mulțumim
Vrem să fim mereu cu tine și-ntru totul ție să ne oferim.
Prin icoana ta miraculoasă, de unde ne privești tăcută
Să ducem o viață smerită și frumoasă tu ne-ajută.
 
Rămas bun, Marie, rămas bun, Fecioară Sfântă,
Prin divina ta prezență viața ne-o încântă.
Primește ale noastre rugăciuni cu bunătate,
Apără și ocrotește a-noastră comunitate.

Maria Ostrowski

Mai multe imagini puteți vedea albumele foto din
- [Prima zi: Primirea icoanei ]
- [A doua zi ]
- [A treia zi ]
- [Ultima zi: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Suceava, plecarea icoanei ]