Peregrinatio Mariae - Soloneþu Nou (15-19 decembrie 2010)

"Maria îi viziteazã pe aceia care au vizitat-o de atâtea ori"

16 decembrie 2010 - o zi de neuitat pentru credincioºii din Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Soloneþu Nou.

Ora 17.00 - credincioºii, împreunã cu Preasfinþitul Petru Gherghel, parohul Marius Bucevschi ºi preoþi din toatã Bucovina, o aºteaptã cu nerãbdare pe Preasfânta Fecioarã Maria de la Cacica.

"Vine" - se aud mai multe voci deodatã. Întâmpinatã la intrarea în sat de tineri cãlãreþi îmbrãcaþi în costume populare poloneze, Mama Cereascã a poposit în mijlocul nostru.

Dupã salutul episcopului Petru Gherghel, în limba polonã, Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica, pãstorul Diecezei de Iaºi a subliniat faptul cã "Maria îi viziteazã pe aceia care au vizitat-o de atâtea ori" - referindu-se la pelerinajele anuale pe care credincioºii din Soloneþu Nou le fac la sanctuarul de la Cacica la 15 august, 7 octombrie ºi ori de câte ori au ocazia.

Ajunsã la bisericã, Preasfânta Fecioarã pãrea cã zâmbeºte tuturor celor prezenþi, bucuroasã cã a fost întâmpinatã de mulþi preoþi, credincioºi, tineri ºi copii. Dupã rugãciunile adresate Mariei de cãtre familii ºi copii, a urmat o Liturghie superbã, iar cuvintele preotului predicator (Irinel Iosub - paroh de Siret) au adus în ochii credincioºilor lacrimi, dar erau lacrimi de speranþã ºi credinþã cã Maica Domnului de la Cacica nu ne va pãrãsi niciodatã.

Mulþumind episcopului Petru Gherghel, rectorului Sanctuarului de la Cacica, dar ºi tuturor preoþilor, închei cu rugãciunea: "Isuse, Maria, vã iubesc, salvaþi sufletele, mai ales acelea consacrate lui Dumnezeu. Amin".

Siguranþã ºi putere

Un sentiment de siguranþã ºi putere ne încearcã ºtiind-o pe Preasfânta Fecioarã Maria în mijlocul nostru. Este 17 decembrie 2010. ªi cum nu-i frumos ca atunci când ai un musafir sã-l laºi singur, nici credincioºii din Soloneþu Nou nu o lasã pe Maria singurã. Dupã sfânta Liturghie în cadrul cãreia am întâmpinat-o pe Mama noastrã, din orã în orã, dupã un program stabilit minuþios de preotul nostru paroh, fiecare familie vine sã-i spunã Mariei necazurile, supãrãrile, dar ºi bucuriile de care are parte.

De-o parte ºi de alta a Icoanei Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica stau "bajaszy" - soldaþi care asigurã "paza" Celei care ar trebui sã fie cea mai importantã pentru fiecare dintre noi, ambasadoarei întregului univers.

Îþi mulþumim, Marie, cã eºti printre noi ºi te rugãm sã ne întãreºti credinþa, sã putem înþelege cã eºti alãturi de noi în fiecare clipã a vieþii noastre pãmânteºti!

Rãmas bun, Marie, ºi îþi mulþumim

Tot ce e frumos trece repede, tot ce e foarte frumos trece ºi mai repede. Parcã prea scurte au fost cele trei zile în care Mama noastrã a stat la noi. Aceste zile pline de rugãciune, încununate de Liturghii solemne, parcã s-au scurs prea rapid.

Este greu de redat prin cuvinte acest timp solemn în care am avut-o pe Maria alãturi de noi.

Duminicã, 19 decembrie 2010, în cadrul Liturghiei, ne-am luat rãmas bun de la Icoana Fãcãtoare de Minuni a Maicii Domnului de la Cacica. Aºa ca atunci când îþi iei rãmas bun de la cineva drag, te încearcã un sentiment de pãrere de rãu, aºa ºi acum la plecarea Mamei Cereºti parcã am simþit un sentiment de tristeþe, dar care a dispãrut destul de repede, deoarece ºtim cã Preacurata Fecioarã Maria este alãturi de noi în fiecare clipã a vieþii.

* * *

Maica Domnului de la Cacica, fãcãtoare de minuni,
Întãreºte-ne ºi transformã-ne în oameni buni.
Fi de noi mereu alãturi, te rugãm nespus
ªi condu-ne în siguranþã cãtre Fiul Tãu Isus.
 
Maica Domnului de la Cacica, fãcãtoare de minuni,
Iartã a noastre rãutãþi ºi slãbiciuni.
Cu privirea-þi blândã ºi smeritã
Sã ne ducem crucea vieþii tu mereu ne-ajutã.
 
Maica Domnului de la Cacica, pentru vizitã îþi mulþumim
Vrem sã fim mereu cu tine ºi-ntru totul þie sã ne oferim.
Prin icoana ta miraculoasã, de unde ne priveºti tãcutã
Sã ducem o viaþã smeritã ºi frumoasã tu ne-ajutã.
 
Rãmas bun, Marie, rãmas bun, Fecioarã Sfântã,
Prin divina ta prezenþã viaþa ne-o încântã.
Primeºte ale noastre rugãciuni cu bunãtate,
Apãrã ºi ocroteºte a-noastrã comunitate.

Maria Ostrowski

Mai multe imagini puteþi vedea albumele foto din
- [Prima zi: Primirea icoanei ]
- [A doua zi ]
- [A treia zi ]
- [Ultima zi: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Suceava, plecarea icoanei ]