Peregrinatio Mariae - Siret (3-6 februarie 2011)

Ziua de 3 februarie 2011 a fost una dintre cele mai așteptate de comunitatea catolică din Siret. După ce pr. paroh Irinel-Iosif Iosub, împreună cu credincioșii, s-au mobilizat cum au știut mai bine, la ora 16.30, au primit cu bucurie în propria comunitate vizita icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica.

Alături de părintele paroh, pe lângă preoții concelebranți, s-a aflat și pr. Iosif Păuleț, decan de Suceava, care a prezidat sfânta Liturghie.

Au fost prezenți și Adrian Popoiu, primar al orașului Siret, împreună cu Cristian Mocrei, viceprimar al orașului.

La frumoasa ceremonie au luat parte credincioșii parohiei, dar și numeroși credincioși de alte confesiuni.

Icoana va rămâne în Siret până duminică, 6 februarie 2011, când, după Liturghia de la ora 11.00, icoana se va întoarce în sanctuarul din Cacica.

Fie ca icoana Mamei cerești în comunitatea noastră să ne ajute să înțelegem mai bine că viața este un dar al lui Dumnezeu, iar noi trebuie să o facem "dar" confraților noștri.

Sr. Joanna Maksim

Ultima zi de prezență a icoanei de la Cacica

Duminică, 6 februarie 2011, a fost ultima zi în care icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica a mai putut fi venerată în biserica romano-catolică din Siret.

La Liturghia solemnă de la ora 11.00 a participat și a celebrat Excelența sa episcop Aurel Percă, împreună cu alți preoți oaspeți. La această ceremonie au luat parte toate persoanele consacrate din Decanatul de Bucovina, care s-au adunat în jurul altarului și al Preacuratei pentru a aduce laudă și mulțumire bunului Dumnezeu pentru toate harurile cu care copleșește Biserica și omenirea întreagă.

La predică, PS Aurel Percă a vorbit despre puterea de mijlocire a Mamei noastre cerești pe lângă tronul milostivirii divine. A subliniat foarte frumos rolul pe care viața consacrată îl are în viața Bisericii și faptul că între păstorul unei comunități și persoanele consacrate din comunitatea respectivă trebuie să existe o bună colaborare, pentru ca munca celor care s-au dedicat într-un mod deosebit slujirii lui Dumnezeu și aproapelui să dea mai multe roade la sfânta Liturghie.

Părintele paroh a mulțumit lui Dumnezeu și Preacuratei pentru toate harurile cu care Providența divină copleșește Biserica și omenirea întreagă. Totodată a mulțumit excelenței sale, Aurel Percă și preoților oaspeți care ni s-au alăturat la acest moment de rugăciune și bucurie.

Noi, credincioșii, îi mulțumim bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pentru acest mare dar al prezenței icoanei Mamei noastre cerești de la Cacica în mijlocul nostru. Un mulțumesc îi spunem și părintelui nostru paroh Irinel Iosif Iosub pentru buna organizare și pentru că ne însuflețește și ne încurajează în a ne apropia din ce în ce mai mult de Dumnezeu îndurare și de Maica noastră cerească.

Ana-Maria Balațchi

Întâlnirea persoanelor consacrate din Bucovina

Duminică, 6 februarie 2011, a avut loc întâlnirea persoanelor consacrate din Bucovina la biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Siret, jud. Suceava.

Parohul Irinel Iosif Iosub, împreună cu credincioșii din Siret și cu persoanele consacrate, l-au întâmpinat într-un mod solemn pe PS Aurel Percă în fața bisericii.

La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, care a ținut și omilia. Au concelebrat mai mulți preoți invitați din zonă și din Iași. La predică, episcopul a subliniat valoarea vieții consacrate în Biserică și le-a adresat persoanelor consacrate prezente cuvinte de încurajare și mulțumire pentru munca pe care o desfășoară cu copiii, bătrânii, săracii și în parohii, îndemnându-le să fie sare și lumină pentru cei din jur.

Prezența icoanei de la Cacica în această zi a fost o ocazie în plus pentru fiecare de a se apropia mai mult, de a se încredința ocrotirii Sfintei Fecioare și de a cere ajutorul ei pentru a deveni mărturisitori ai lui Isus Cristos.

După Liturghie a urmat un timp de fraternitate, agapă frățească și un program de cântece organizat la Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului. Programul s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire și cu binecuvântarea PS Aurel, în capela surorilor. La finalul întâlnirii s-a propus o zi de reculegere pentru luna martie, urmând să se stabilească locul unde va avea loc această întrunire.

Toți ne-am bucurat pentru această zi, mulțumindu-i Domnului pentru vocația pe care ne-a dăruit-o și cerându-i harurile necesare de a corespunde acestei chemări. Fie ca Maica Domnului să ne ocrotească și să ne călăuzească pașii pe cale!

Sr. Amadeea Bulai, CJ

Câteva reportaje puteți viziona în secțiunea Audio-video.

Mai multe imagini puteți vedea în albumele foto de la:
- Prima zi: Primirea icoanei
- Ultima zi: Sfânta Liturghie cu persoanele consacrate