Peregrinatio Mariae - Siret (3-6 februarie 2011)

Ziua de 3 februarie 2011 a fost una dintre cele mai aºteptate de comunitatea catolicã din Siret. Dupã ce pr. paroh Irinel-Iosif Iosub, împreunã cu credincioºii, s-au mobilizat cum au ºtiut mai bine, la ora 16.30, au primit cu bucurie în propria comunitate vizita icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica.

Alãturi de pãrintele paroh, pe lângã preoþii concelebranþi, s-a aflat ºi pr. Iosif Pãuleþ, decan de Suceava, care a prezidat sfânta Liturghie.

Au fost prezenþi ºi Adrian Popoiu, primar al oraºului Siret, împreunã cu Cristian Mocrei, viceprimar al oraºului.

La frumoasa ceremonie au luat parte credincioºii parohiei, dar ºi numeroºi credincioºi de alte confesiuni.

Icoana va rãmâne în Siret pânã duminicã, 6 februarie 2011, când, dupã Liturghia de la ora 11.00, icoana se va întoarce în sanctuarul din Cacica.

Fie ca icoana Mamei cereºti în comunitatea noastrã sã ne ajute sã înþelegem mai bine cã viaþa este un dar al lui Dumnezeu, iar noi trebuie sã o facem "dar" confraþilor noºtri.

Sr. Joanna Maksim

Ultima zi de prezenþã a icoanei de la Cacica

Duminicã, 6 februarie 2011, a fost ultima zi în care icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica a mai putut fi veneratã în biserica romano-catolicã din Siret.

La Liturghia solemnã de la ora 11.00 a participat ºi a celebrat Excelenþa sa episcop Aurel Percã, împreunã cu alþi preoþi oaspeþi. La aceastã ceremonie au luat parte toate persoanele consacrate din Decanatul de Bucovina, care s-au adunat în jurul altarului ºi al Preacuratei pentru a aduce laudã ºi mulþumire bunului Dumnezeu pentru toate harurile cu care copleºeºte Biserica ºi omenirea întreagã.

La predicã, PS Aurel Percã a vorbit despre puterea de mijlocire a Mamei noastre cereºti pe lângã tronul milostivirii divine. A subliniat foarte frumos rolul pe care viaþa consacratã îl are în viaþa Bisericii ºi faptul cã între pãstorul unei comunitãþi ºi persoanele consacrate din comunitatea respectivã trebuie sã existe o bunã colaborare, pentru ca munca celor care s-au dedicat într-un mod deosebit slujirii lui Dumnezeu ºi aproapelui sã dea mai multe roade la sfânta Liturghie.

Pãrintele paroh a mulþumit lui Dumnezeu ºi Preacuratei pentru toate harurile cu care Providenþa divinã copleºeºte Biserica ºi omenirea întreagã. Totodatã a mulþumit excelenþei sale, Aurel Percã ºi preoþilor oaspeþi care ni s-au alãturat la acest moment de rugãciune ºi bucurie.

Noi, credincioºii, îi mulþumim bunului Dumnezeu ºi Preacuratei Fecioare Maria pentru acest mare dar al prezenþei icoanei Mamei noastre cereºti de la Cacica în mijlocul nostru. Un mulþumesc îi spunem ºi pãrintelui nostru paroh Irinel Iosif Iosub pentru buna organizare ºi pentru cã ne însufleþeºte ºi ne încurajeazã în a ne apropia din ce în ce mai mult de Dumnezeu îndurare ºi de Maica noastrã cereascã.

Ana-Maria Balaþchi

Întâlnirea persoanelor consacrate din Bucovina

Duminicã, 6 februarie 2011, a avut loc întâlnirea persoanelor consacrate din Bucovina la biserica "Naºterea Sfintei Fecioare Maria" din Siret, jud. Suceava.

Parohul Irinel Iosif Iosub, împreunã cu credincioºii din Siret ºi cu persoanele consacrate, l-au întâmpinat într-un mod solemn pe PS Aurel Percã în faþa bisericii.

La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie prezidatã de PS Aurel Percã, care a þinut ºi omilia. Au concelebrat mai mulþi preoþi invitaþi din zonã ºi din Iaºi. La predicã, episcopul a subliniat valoarea vieþii consacrate în Bisericã ºi le-a adresat persoanelor consacrate prezente cuvinte de încurajare ºi mulþumire pentru munca pe care o desfãºoarã cu copiii, bãtrânii, sãracii ºi în parohii, îndemnându-le sã fie sare ºi luminã pentru cei din jur.

Prezenþa icoanei de la Cacica în aceastã zi a fost o ocazie în plus pentru fiecare de a se apropia mai mult, de a se încredinþa ocrotirii Sfintei Fecioare ºi de a cere ajutorul ei pentru a deveni mãrturisitori ai lui Isus Cristos.

Dupã Liturghie a urmat un timp de fraternitate, agapã frãþeascã ºi un program de cântece organizat la Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului. Programul s-a încheiat cu o rugãciune de mulþumire ºi cu binecuvântarea PS Aurel, în capela surorilor. La finalul întâlnirii s-a propus o zi de reculegere pentru luna martie, urmând sã se stabileascã locul unde va avea loc aceastã întrunire.

Toþi ne-am bucurat pentru aceastã zi, mulþumindu-i Domnului pentru vocaþia pe care ne-a dãruit-o ºi cerându-i harurile necesare de a corespunde acestei chemãri. Fie ca Maica Domnului sã ne ocroteascã ºi sã ne cãlãuzeascã paºii pe cale!

Sr. Amadeea Bulai, CJ

Câteva reportaje puteþi viziona în secþiunea Audio-video.

Mai multe imagini puteþi vedea în albumele foto de la:
- Prima zi: Primirea icoanei
- Ultima zi: Sfânta Liturghie cu persoanele consacrate