Peregrinatio Mariae - Rducneni (13-16 februarie 2011)

O dorin mai veche a devenit realitate!

nscriindu-ne i noi n intenia Preasfinitului Petru Gherghel, pstorul diecezei, ca aciunile pastorale legate de Anul Sfintei Familii s fie legate i prin prezena icoanei miraculoase de la Cacica n pelerinaj prin parohiile diecezei, iat c ntre 13 i 16 februarie 2011 icoana cu imaginea Maicii Domnului de la Cacica a poposit n Parohia Rducneni.

Pelerinajul a nceput duminic seara cu primirea icoanei, moment la care a participat i Excelena sa Aurel Perc, episcopul auxiliar al Diecezei de Iai, mpreun cu ali preoi oaspei, nconjurai de o mulime de credincioi.

Sosirea icoanei ne-a umplut de emoie. Bucuria i emoia n faa unui asemenea moment istoric se puteau citi pe feele tuturor. n timpul unei frumoase cntri mariane, icoana a fost scoas din microbuzul care o poart n pelerinaj, patru brbai au preluat icoana pentru a o purta spre biseric i au aezat-o n faa altarului.

Celebrarea a nceput cu salutul Preasfinitului Aurel, apoi pr. Petru Mogda, vicarul comunitii, a proclamat evanghelia "Vizitei sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", dup care o enoria a comunitii a oferit un buchet de flori cu cteva gnduri n versuri, iar pr. Iulian-Eugen Kropp, parohul, a nlat o rugciune de salut Sfintei Fecioare n numele comunitii pe care o pstorete.

Procesiunea a continuat spre biserica frumos mpodobit de srbtoare, unde mulimea de credincioi a participat la sfnta liturghie pontifical.

La predic, Preasfinitul Aurel ne-a prezentat-o pe sfnta Fecioar Maria n vizit n comunitatea noastr, n familiile credincioilor, ca fiind aceea care ni-l aduce pe Isus i aceea care ne conduce la Isus, Fiul ei, Cel care ne ofer mntuirea. Am primit salutul i ncurajarea pastorului diecezei noastre, a episcopului Petru Gherghel.

Dup celebrarea sfintei Liturghii a urmat o procesiune marian cu lumnri n jurul bisericii. Ziua s-a ncheiat cu o frumoas devoiune marian "Toat frumoas eti Marie" i cu rugciunea de sear n comun.

Zilele urmtoare au fost zile bogate n celebrri. A fost un maraton plcut de rugciune. S-au celebrat zilnic cte dou sfinte Liturghii, la ora 10.00 i la ora 17.00, cu diferite teme, s-a recitat ntregul Rozariu n diferite momente ale zilei, s-a cntat mereu "ngerul Domnului", au fost diferite celebrri mariane.

Fiecare zi ncepea cu rugciunea "ngerul Domnului" cntat, (n timpul creia se dezvelea icoana Maicii Domnului, care era acoperit la rugciunea de sear, dup obiceiul sanctuarelor din Polonia), cu rugciunea de diminea i recitarea primului Rozariu.

Prima zi, luni, a fost oferit celor bolnavi i n suferin. Pentru c eram la numai trei zile de dup 11 februarie, Ziua Bolnavului, sfnta Liturghie de diminea, precedat de recitarea celui de-al doilea Rozariu, a fost oferit pentru cei bolnavi i btrni. Acetia, nconjurai de cei din familie, au reuit s vin n numai mare la biseric.

Pr. Cristinel Fodor, vicar episcopal, care a prezidat sfnta Liturghie, nconjurat de mai muli preoi, a administrat i taina Ungerii bolnavului celor n suferin. La predic, pornind de la evanghelia vindecrii femeii ce s-a atins de Isus cu credin, printele ne-a invitat pe toi la trirea credinei n preajma lui Isus i a Maicii sale, "Tmduitoarea bolnavilor". Liturghia de sear, celebrat de pr. vicar Petru Mogda, a avut ca tem "suferinele Mariei", fiind aproape de Isus mpreun cu Maica ndurerat chiar sub cruce. Ziua s-a ncheiat din nou cu o devoiune marian i cu rugciunea de sear n comun.

A doua zi, mari, am avut ca tem: "Copii Mariei". Sfnta Liturghie de diminea a fost prezidat de pr. Grigore Duma, nconjurat de mai muli preoi i mai muli pelerini, cei mai muli venii din Hui. La predic, printele Grigore, care a fost mai muli ani paroh la Cacica, la sanctuarul Maicii Domnului, ne-a chemat s ne pstrm sub mantia protectoare a Mariei. Inima ei de mam ne pstreaz pe toi.

Rozariul de dinaintea sfintei Liturghii de sear a fost animat de copii i tineri sub ndrumarea printelui vicar i a surorilor verbite din comunitate. Sfnta Liturghie prezidat de pr. Felix Roca, responsabil diecezan cu Pastoraia Copiilor i a Tinerilor, a fost ndreptat spre copii i tinerii din comunitate. Pornind de la Evanghelia "Bunei Vestiri", printele a insistat asupra virtuilor Mariei i la rspunsul pe care tinerele generaii trebuie s le dea la chemarea lui Dumnezeu.

A treia zi, miercuri, a fost oferit i dedicat familiilor. La sfnta Liturghie de diminea, pr. predicator Cristian Pal a aezat rugciunea ca element ce unete ntotdeauna familia. Familia n rugciune, rugciunea n familie, n legtura recitarea Sfntului Rozariu, mpreun cu Maria.

i a sosit seara de miercuri, moment de ncheiere a acestor zile frumoase de pelerinaj a icoanei de la Cacica n Rducneni, dar i a pelerinajului credincioilor la Maica Domnului n biserica parohial.

Sfnta Liturghie de sear, prezidat de pr. Alois Fechet, vicar episcopal, nsoit de pr. Iosif Dorcu, decan de Iai, i din nou de un numr mare de preoi din Iai, Tometi, Hui, mpreun cu foarte muli credincioi a fost un moment de mulumire pentru toate binefacerile primite n aceste zile.

Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, a vorbit la predic despre semnificaia pelerinajului pe care icoana l face prin parohiile diecezei. Icoana de la Cacica ntoarce vizita attor pelerini care au cinstit-o la Cacica. Apoi a amintit de rolul sfintei Fecioare n istoria mntuirii, ca fundament al devoiunii de care se bucur din partea credincioilor. Printele i-a ndemnat pe credincioi s se apropie cu evlavie i pe mai departe de icoana Preacuratei i s fie convini c Maica Domnului de la Cacica este protectoarea ntregului popor romn. Cine alearg la sfnta Fecioar nu va rmne dezamgit. Preacurata Fecioara Maria s fie mijlocitoarea i ocrotitoarea familiilor noastre!

La sfritul sfintei Liturghii, pr. Alois Fechet a purtat salutul Preasfinitului Petru Gherghel, pstorul diecezei noastre, care ne-a amintit c a fost unit cu noi n rugciune n aceste zile, iar la final a concluzionat: "Iat, printre primele parohii vizitate este comunitatea din Rducneni, unde paroh este acum pr. Iulian Kropp, care a fost paroh mai muli ani la sanctuarul de la Cacica, este cel care a venerat-o i o cinstete att de mult pe «Micua de la Cacica»".

La sfrit s-au fcut schimb de daruri. Actualul paroh i rector al sanctuarului, pr. Romuald Bulai, vechi colaborator al pr. Iulian, a oferit la finalul celebrrilor, o copie a icoanei de la Cacica, ca semn de recunotin i aducere aminte al acestui eveniment, ca semn de mulumire i de comuniune pentru comunitatea din Rducneni. Din partea credincioilor, am nmnat pr. Romuald mai multe bijuterii din aur oferite pentru nfrumusearea i ncoronarea icoanei, att de dragi nou, tuturor. Spunea cineva oferind o bijuterie: "Noi am primit multe daruri de la Maria, acum i oferim i noi ceva. Ca s fie ct mai frumoas".

Au fost cu adevrat zile minunate pentru noi, cei din Rducneni. Preoii i toi credincioii au putut trece prin faa icoanei i fiecare n modul su propriu a venerat imaginea Mariei n icoana de la Cacica. Tineri, copii, btrni i familii ntregi au venit la Maria. Au fost chiar i clase ntregi de elevi care cu profesorii lor au cerut ajutorul i ocrotirea Mariei. Cinste lor. Au fost zile pline de har i de nlare sufleteasc la care au luat parte cu mult entuziasm credincioii att catolici ct i ortodoci. Au fost celebrate diferite devoiuni mariane, la loc de cinste fiind recitarea sfntului Rozariu. ntreaga comunitate s-a organizat pentru reuita acestui minunat eveniment istoric, fiecare n felul su.

Au fost trei zile minunate, zile cu soare, iar vremea linitit. Toi am vzut n aceasta un miracol. Pn duminica seara fusese vijelie, furtun, seara totul s-a linitit. Joi dimineaa a revenit vremea mohort, vntul, frigul i a nceput s ning. Viaa a intrat n normal. Dar suntem bucuroi i mplinii.

Ne-a vizitat "MAMA".

Vizita la Rducneni s-a ncheiat, pelerinajul icoanei prin diecez continu.

O Micu sfnt, mai vino la noi, te mai ateptm!

Regina familiei, roag-te pentru noi!

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Pr. Iulian-Eugen Kropp