Peregrinatio Mariae - Văleni (3-6 martie 2011)

Continuând pelerinajul prin dieceză, icoana Maici Domnului din Cacica a ajuns în Parohia Văleni. Aceasta a ajuns joi, 3 martie 2011, și a rămas până duminică, 6 martie 2011. Prezența Maicii Domnului a fost însoțită și de misiuni populare ținute de pr. Iosif Demeter, paroh de Cleja "Sfântul Francisc din Assisi". La încheiere a participat PS Aurel Percă.

În față icoanei de la Cacica s-au rugat, în perioada 3-6 martie 2011, mulți credincioși. Au venit să se roage părinți și copii, tineri și persoane în vârstă. Fiind Anul Familiei, s-au rugat în mod deosebit familiile. În aceste zile, în prezența icoanei, așezată în biserică în fața altarului, s-au recitat multe rozarii în comun, litanii și rugăciuni particulare pentru Biserică și comunitate, pentru întoarcerea păcătoșilor și pentru cei bolnavi. La unele momente au participat și credincioși din satele învecinate: Vladnic și Horgești. Cântarea mariană a răsunat în toată biserica. Maica Domnului i-a apropiat de Isus și de Biserică și pe unii care veneau mai rar la biserică.

"Sâmbătă, 5 martie, - a declarat pr. Ioan Păcurici, parohul comunității - am mers cu icoana în procesiune pe drumurile satului. Au participat foarte mulți. Ne-am rugat rozariul și am cântat litania bavareză. Prezența icoanei a fost o binecuvântare pentru întreaga comunitate".

În fiecare zi s-au celebrat câte două sfinte Liturghii cu predici de misiuni. Părintele predicator a făcut referință la pericolele care paște astăzi familia și la importanța rugăciunii în viața de familie. Preoții din Horgești și din Vladnic au stat la scaunul de spovadă, ajutându-i pe oameni să se împace cu Dumnezeu.

Duminică, 6 martie 2011, în jurul orei 10.30, PS Aurel Percă a fost întâmpinat în fața bisericii cu pâine și sare. Un cor bine pregătit a cântat "Bine ați venit în mijlocul nostru". La ora 11.00 a început sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului icoanei și a misiunilor; au concelebrat zece preoți. Biserica era arhiplină, printre cei prezenți numărându-se și primarul comunei Parincea.

La predică, Preasfințitul a vorbit despre zilele de har pe care le-a trăit comunitatea din Văleni prin sfintele misiuni și prin prezența icoanei Maicii Domnului. A spus că icoana de la Cacica întoarce vizita atâtor pelerini care au fost la Cacica, da în același timp este prezentă în diferite comunități și pentru faptul că mulți nu au reușit să ajungă la sanctuarul din Cacica. "Este nevoie, a îndemnat Preasfințitul, să trăim în lumina a ceea ce am învățat în aceste zile, să construim casa vieții noastre spirituale pe stâncă, așa cum ne sugera Evanghelia". A subliniat apoi rolul familiei și importanța ca membrii familiei să trăiască mesajul lăsat de Cristos.

După împărtășanie, Preasfințitul a binecuvântat copia icoanei Maicii Domnului pe care sanctuarul de la Cacica, prin pr. Romuald Bulai, a lăsat-o comunității din Văleni.

Credincioșii au plecat spre casele lor întăriți sufletește și mai convinși că prin Maria se pot apropia de Isus. Mulți au pornit mai hotărâți să continue lupta cu păcatul, deciși să-și schimbe viața în bine.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. Cornel Cadar