Peregrinatio Mariae - Mirceºti (17-20 martie 2011)
ªi credincioºii din Parohia Romano-Catolicã, Mirceºti, judeþul Iaºi, din Decanatul de Valea Siretului, au dat curs planului pastoral propus de episcopul Petru Gherghel pentru Anul Familiei, de a desfãºura misiuni populare în fiecare parohie ºi de a invita pe Maica Domnului de la Cacica în comunitãþile noastre.
Iatã îndemnul episcopului Petru Gherghel, de la 15 ianuarie 2011: "Cu toþi sã ne unim sub aripa ei ocrotitoare ºi sã ne rugãm: Toatã frumoasã eºti, Marie, tu eºti cinstea neamului nostru, sub ocrotirea ta alergãm, Maicã preasfântã din Cacica".
De aceea, în perioada 17-20 martie 2011, în Parohia Romano-Catolicã Mirceºti, au avut loc misiuni populare, pregãtite ºi þinute de pr. Iacob Stolnicu, paroh de Sagna, judeþul Neamþ. ªi tot în acest timp am invitat-o la noi ºi pe Maica Domnului de la Cacica, însoþitã de pãrinþii franciscani.
Pãrintele predicator Iacob a evidenþiat rolul familiei creºtine în lumea de astãzi, subliniind cã familia creºtinã, deºi pe pãmânt este purtãtoare de cruce, ea crede în victoria învierii.
Aºa cum am amintit, misiunile populare din parohia noastrã, misiuni la care au participat ºi numeroºi preoþi ºi creºtini din vecini, s-au desfãºurat sub privirile ºi ocrotirea Icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La primirea icoanei în Parohia Mirceºti, au fost prezenþi ºi episcopul de Iaºi, PS Petru Gherghel, însoþit de pr. Isidor Mocanu, penitentiarum magnus.
Icoana fãcãtoare de minuni de la Cacica este o copie a Madonei Negre de la Czestochowa, Polonia. Se spune cã icoana Madonei Negre de la Czestochowa, a fost pictatã de sfântul evanghelist Luca, cel care a cunoscut-o personal pe Maica Domnului ºi care a fost ºi primul ei biograf. El a pictat aceasta icoana la cererea unor creºtini din Ierusalim. Însã Maica Domnului din aceastã icoanã a voit sã ajungã ºi sã rãmânã la Czestochowa. Am putea spune cã, aºa cum Madona Neagrã a ales Czestochowa, tot astfel copia ei, a ales Cacica. ªi aºa cum Madona Neagrã de la Czestochowa peregrineazã prin parohiile Poloniei, tot astfel Maica Domnului de la Cacica peregrineazã prin parohiile Moldovei, împãrþind haruri ºi binecuvântãri de la Fiul ei, Isus.
Dacã icoana Maicii Domnului de la Cacica a lãcrimat când a pãºit pe teritoriul þãrii noastre, credincioºii din Mirceºti au lãcrimat atât la sosirea, cât ºi la plecarea ei din biserica noastrã.
De-a bunul Dumnezeu ca aceste lacrimi sã fie lacrimi de adevãratã iubire ºi cãinþã!
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]
Pr. paroh Ioan Lungu