Peregrinatio Mariae - Mircești (17-20 martie 2011)

Și credincioșii din Parohia Romano-Catolică, Mircești, județul Iași, din Decanatul de Valea Siretului, au dat curs planului pastoral propus de episcopul Petru Gherghel pentru Anul Familiei, de a desfășura misiuni populare în fiecare parohie și de a invita pe Maica Domnului de la Cacica în comunitățile noastre.

Iată îndemnul episcopului Petru Gherghel, de la 15 ianuarie 2011: "Cu toți să ne unim sub aripa ei ocrotitoare și să ne rugăm: Toată frumoasă ești, Marie, tu ești cinstea neamului nostru, sub ocrotirea ta alergăm, Maică preasfântă din Cacica".

De aceea, în perioada 17-20 martie 2011, în Parohia Romano-Catolică Mircești, au avut loc misiuni populare, pregătite și ținute de pr. Iacob Stolnicu, paroh de Sagna, județul Neamț. Și tot în acest timp am invitat-o la noi și pe Maica Domnului de la Cacica, însoțită de părinții franciscani.

Părintele predicator Iacob a evidențiat rolul familiei creștine în lumea de astăzi, subliniind că familia creștină, deși pe pământ este purtătoare de cruce, ea crede în victoria învierii.

Așa cum am amintit, misiunile populare din parohia noastră, misiuni la care au participat și numeroși preoți și creștini din vecini, s-au desfășurat sub privirile și ocrotirea Icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La primirea icoanei în Parohia Mircești, au fost prezenți și episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, însoțit de pr. Isidor Mocanu, penitentiarum magnus.

Icoana făcătoare de minuni de la Cacica este o copie a Madonei Negre de la Czestochowa, Polonia. Se spune că icoana Madonei Negre de la Czestochowa, a fost pictată de sfântul evanghelist Luca, cel care a cunoscut-o personal pe Maica Domnului și care a fost și primul ei biograf. El a pictat aceasta icoana la cererea unor creștini din Ierusalim. Însă Maica Domnului din această icoană a voit să ajungă și să rămână la Czestochowa. Am putea spune că, așa cum Madona Neagră a ales Czestochowa, tot astfel copia ei, a ales Cacica. Și așa cum Madona Neagră de la Czestochowa peregrinează prin parohiile Poloniei, tot astfel Maica Domnului de la Cacica peregrinează prin parohiile Moldovei, împărțind haruri și binecuvântări de la Fiul ei, Isus.

Dacă icoana Maicii Domnului de la Cacica a lăcrimat când a pășit pe teritoriul țării noastre, credincioșii din Mircești au lăcrimat atât la sosirea, cât și la plecarea ei din biserica noastră.

De-a bunul Dumnezeu ca aceste lacrimi să fie lacrimi de adevărată iubire și căință!

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. paroh Ioan Lungu