Peregrinatio Mariae - Moineºti (24-27 martie 2011)
Continuând pelerinajul prin parohiile catolice ale Diecezei de Iaºi, icoana Maicii Domnului din Cacica a poposit, în perioada 24-27 martie 2011, în Parohia "Înãlþarea Domnului" din Moineºti. În toate aceste zile Maica Domnului nu a fost singurã, a fost vizitatã atât de credincioºii catolici din Moineºti ºi din împrejurimi, cât ºi de mulþi credincioºi ortodocºi, creºtinii trãind adevãrate zile de har ºi sãrbãtoare.
Buna-Vestire. E vremea bucuriei. Ziua în care pânã ºi pãsãrile cerului se opresc din clãditul cuiburilor aducând laudã tainicei zile. E vremea când îngerul ce a purtat pe aripi divina solie, coboarã ºi astãzi în mijlocul angoasei acestei lumi trezindu-ne cu luare aminte.
Buna-Vestire. Ca orice veste bunã sã o primim cu bucurie. În ajunul acestei sãrbãtori, comunitatea din Moineºti s-a bucurat cu adevãrat primind în mijlocul ei icoana Sfintei Fecioare Maria din Cacica.
Dupã salutul pãrintelui paroh Ludovic Butnãraºu, credincioºii, împreunã cu mai mulþi preoþi din Decanatul de Moineºti, au mers în bisericã unde a urmat sfânta Liturghie, în care, cuvintele pãrintelui decan Augustin Benchea, care a accentuat importanþa rugãciunii în familie, au adus în ochii credincioºilor lacrimi de speranþã ºi credinþã cã Maica Domnului nu ne va pãrãsi niciodatã.
Vineri, de Buna-Vestire, ne-am adunat cu toþii pentru a ne ruga Mamei noastre cereºti. Dupã ce am salutat-o recitând "Îngerul Domnului", ne-am rugat sfântul Rozariu. A urmat sfânta Liturghie con-celebratã, iar la predicã, pãrintele Iosif Dãmãtãr ne-a îndemnat sã o iubim pe Mama noastrã cereascã ºi sã nu încetãm sã-i cerem ajutorul pentru ca familiile noastre sã devinã conºtiente de misiunea ºi responsabilitatea pe care o au în aceastã lume. Dupã-amiazã au urmat orele de rugãciune ale tinerilor ºi copiilor. La Liturghia de searã, în cadrul predicii, pãrintele Ioan Balan a accentuat cã pãrinþii trebuie sã iubeascã ºi sã accepte viaþa, rãspunzând chemãrii pe care au primit-o de la Dumnezeu asemenea Preacuratei Fecioare Maria. Ceremonia de searã, din ziua Bunei-Vestiri, s-a încheiat cu o procesiune pe strãzile oraºului. Pe tot parcursul procesiunii, credincioºii au purtat lumânãri aprinse în mâini, înãlþând rugãciuni ºi cântãri de laudã cãtre aceea care a fost aleasã de Dumnezeu sã fie Mama Cuvântului, dar ºi Mama noastrã, a tuturor.
Ziua de sâmbãtã a fost marcatã de prezenþa celor bolnavi la Liturghia de dimineaþã, aceºtia având posibilitatea sã-ºi mai aline suferinþele prin rugãciunile adresate sfintei Fecioare Maria, cea care este tãmãduitoarea bolnavilor.
Duminicã, 27 martie, natura a fost în sintonie cu tristeþea din inimile noastre. La Liturghia de la ora 10.30, pr. Mihai Budãu, economul diecezei, ne-a adus salutul ºi binecuvântarea preasfinþitului Petru Gherghel ºi a episcopului auxiliar Aurel Percã, îndemnându-ne "ca toþi sã ne unim sub aripa ei ocrotitoare ºi sã ne rugãm Toatã frumoasã eºti, Marie, tu eºti cinstea neamului nostru, sub ocrotirea ta alergãm, Maicã Preasfântã din Cacica".
La predicã, pr. Bogdan Rãchiteanu a alungat tristeþea din inimile noastre invitându-ne sã trãim cu speranþa cã Maria nu ne va uita niciodatã, dacã vom ºti sã ne rugãm în familiile noastre rugãciunea iubitã de Preacurata, sfântul Rozariu.
Rugãciunea Rozariului este pelerinajul nostru cu Isus ºi Maria pe drumul mântuirii, începând cu misterul întrupãrii, parcurgând pas cu pas, în cuvintele rugãciunii Bucurã-te Marie ºi, implicit, pe boabele rozariului tot drumul mântuirii, pânã la Rusalii.
Rozariul este lanþul ce ne þine conectaþi ºi ancoraþi la valorile eterne ºi ne ajutã sã nu ne lãsãm afectaþi de crizele efemere, dar sã gãsim soluþii drepte ºi curajoase pentru a le depãºi.
Îþi mulþumim Sfântã Fecioarã, Maica Domnului din Cacica, pentru cã ne-ai vizitat!
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]
Monica Molcãluþ