Peregrinatio Mariae - Moinești (24-27 martie 2011)

Continuând pelerinajul prin parohiile catolice ale Diecezei de Iași, icoana Maicii Domnului din Cacica a poposit, în perioada 24-27 martie 2011, în Parohia "Înălțarea Domnului" din Moinești. În toate aceste zile Maica Domnului nu a fost singură, a fost vizitată atât de credincioșii catolici din Moinești și din împrejurimi, cât și de mulți credincioși ortodocși, creștinii trăind adevărate zile de har și sărbătoare.

Buna-Vestire. E vremea bucuriei. Ziua în care până și păsările cerului se opresc din clăditul cuiburilor aducând laudă tainicei zile. E vremea când îngerul ce a purtat pe aripi divina solie, coboară și astăzi în mijlocul angoasei acestei lumi trezindu-ne cu luare aminte.

Buna-Vestire. Ca orice veste bună să o primim cu bucurie. În ajunul acestei sărbători, comunitatea din Moinești s-a bucurat cu adevărat primind în mijlocul ei icoana Sfintei Fecioare Maria din Cacica.

După salutul părintelui paroh Ludovic Butnărașu, credincioșii, împreună cu mai mulți preoți din Decanatul de Moinești, au mers în biserică unde a urmat sfânta Liturghie, în care, cuvintele părintelui decan Augustin Benchea, care a accentuat importanța rugăciunii în familie, au adus în ochii credincioșilor lacrimi de speranță și credință că Maica Domnului nu ne va părăsi niciodată.

Vineri, de Buna-Vestire, ne-am adunat cu toții pentru a ne ruga Mamei noastre cerești. După ce am salutat-o recitând "Îngerul Domnului", ne-am rugat sfântul Rozariu. A urmat sfânta Liturghie con-celebrată, iar la predică, părintele Iosif Dămătăr ne-a îndemnat să o iubim pe Mama noastră cerească și să nu încetăm să-i cerem ajutorul pentru ca familiile noastre să devină conștiente de misiunea și responsabilitatea pe care o au în această lume. După-amiază au urmat orele de rugăciune ale tinerilor și copiilor. La Liturghia de seară, în cadrul predicii, părintele Ioan Balan a accentuat că părinții trebuie să iubească și să accepte viața, răspunzând chemării pe care au primit-o de la Dumnezeu asemenea Preacuratei Fecioare Maria. Ceremonia de seară, din ziua Bunei-Vestiri, s-a încheiat cu o procesiune pe străzile orașului. Pe tot parcursul procesiunii, credincioșii au purtat lumânări aprinse în mâini, înălțând rugăciuni și cântări de laudă către aceea care a fost aleasă de Dumnezeu să fie Mama Cuvântului, dar și Mama noastră, a tuturor.

Ziua de sâmbătă a fost marcată de prezența celor bolnavi la Liturghia de dimineață, aceștia având posibilitatea să-și mai aline suferințele prin rugăciunile adresate sfintei Fecioare Maria, cea care este tămăduitoarea bolnavilor.

Duminică, 27 martie, natura a fost în sintonie cu tristețea din inimile noastre. La Liturghia de la ora 10.30, pr. Mihai Budău, economul diecezei, ne-a adus salutul și binecuvântarea preasfințitului Petru Gherghel și a episcopului auxiliar Aurel Percă, îndemnându-ne "ca toți să ne unim sub aripa ei ocrotitoare și să ne rugăm Toată frumoasă ești, Marie, tu ești cinstea neamului nostru, sub ocrotirea ta alergăm, Maică Preasfântă din Cacica".

La predică, pr. Bogdan Răchiteanu a alungat tristețea din inimile noastre invitându-ne să trăim cu speranța că Maria nu ne va uita niciodată, dacă vom ști să ne rugăm în familiile noastre rugăciunea iubită de Preacurata, sfântul Rozariu.

Rugăciunea Rozariului este pelerinajul nostru cu Isus și Maria pe drumul mântuirii, începând cu misterul întrupării, parcurgând pas cu pas, în cuvintele rugăciunii Bucură-te Marie și, implicit, pe boabele rozariului tot drumul mântuirii, până la Rusalii.

Rozariul este lanțul ce ne ține conectați și ancorați la valorile eterne și ne ajută să nu ne lăsăm afectați de crizele efemere, dar să găsim soluții drepte și curajoase pentru a le depăși.

Îți mulțumim Sfântă Fecioară, Maica Domnului din Cacica, pentru că ne-ai vizitat!

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Monica Molcăluț