Peregrinatio Mariae - Brguani (27-30 martie 2011)

Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul din Cacica a sosit la Brguani n ziua de 27 martie 2011, fiind nsoit de prinii franciscani Pal Cristian i Patra Dumitru. Icoana a sosit duminic dup amiaz, la ora 16.45, la poarta bisericii, unde un numr mare de credincioi au ateptat-o i au ntmpinat-o cu mari emoii.

Am ntrebat un credincios: "Ce ai simit cnd s-a descoperit icoana?" i a spus aa: "Am o mare evlavie fa de Maica Domnului, dar nu am crezut niciodat c ea va veni la noi".

A fost apoi dus n procesiune i aezat n faa altarului. A urmat sfnta Liturghie prezidat de printele decan Enel Mihai nsoit de preoi din decanat.

Pe parcursul acestor trei zile am observat ct evlavie au credincioii fa de Maica Domnului. Se recit sfntul Rozariu n fiecare zi nainte de sfnta Liturghie, se fac rugciuni n cinstea ei cu diferite ocazii, la diferite srbtori. Dar nu am avut niciodat ocazia s vd oameni plngnd n timp ce deirau printre degete boabele Rozariului. Dac n alte zile rugciunea Rozariului era una obinuit i poate chiar una plictisitoare sau monoton, n aceste zile toi s-au rugat cu un alt avnt, cu un alt elan i parc, cu o mai mare ncredere. Maica Domnului a venit la noi, auzeam des pe unii cum spuneau. Sunt convins c pe acele hrtiue pe care le-au pus n cutie i-au scris toate necazurile i problemele lor cu speran dar i cu ncrederea c sfnta Fecioar le va fi alturi.

n toate aceste trei zile credincioii au venit permanent s stea alturi de icoana Maicii Domnului. La ora 9.00 s-a recitat sfntul Rozariu dup care s-a cntat Litania n cinstea Maicii Domnului, la ora 12.00 s-a cntat Angelus urmat de cteva rugciuni pentru familii, iar la ora 16.30 din nou sfntul Rozariu urmat de sfnta Liturghie.

Punctul culminant a fost procesiunea care a avut loc mari seara dup sfnta Liturghie. Icoana a fost purtat pe strzile comunitii nsoit de cntri i rugciuni.

Miercuri la ncheiere a fost prezent PS Aurel Perc. Excelena sa i-a ndemnat pe credincioi s nu uite aceste zile i s o iubeasc n continuare pe sfnta Fecioar, pentru c ea este cu adevrat o mam care merit s fie iubit.

Mulumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care ni l-a fcut, de a o avea n mijlocul nostru pe aceea care ne este mam i mijlocitoare n faa bunului Dumnezeu.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Pr. Adrian Ghergheluc
www.bargauani.cnet.ro