Peregrinatio Mariae - Oneti (31 martie - 3 aprilie 2011)

n perioada 31 martie - 3 aprilie 2011, n Parohia "Sfinii Apostoli Petru i Paul" Oneti au avut loc dou evenimente deosebite: misiunile populare i vizita icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

n seara zile de joi, 31 martie 2011, la ora 18.00, ntreaga comunitate era prezent n faa bisericii parohiale pentru a primi cum se cuvine icoana Sfintei Fecioare. A urmat apoi sfntul Rozariu, iar de la ora 19.00 a avut loc prima sfnt Liturghie de misiuni.

Aflndu-ne ntr-un an dedicat familiei, printele predicator Gheorghe Cojocaru, paroh de Nicolae Blcescu, a vorbit n toate predicile Sfiniei sale despre familie, despre valorile ce ar trebui s existe n orice familie cretin i despre pericolele ce amenin din ce n ce mai des familiile noastre. n prima predic tematic, printele a vorbit despre motivul pentru care am fost creai din iubire, cu iubire i pentru iubire, pentru a face din familiile noastre adevrate sanctuare n care s preamrim Iubirea.

Ziua de vineri, 1 aprilie, a nceput cu recitarea sfntului Rozariu la ora 9.00 i a continuat cu a doua sfnta Liturghie de misiuni de la ora 10.00. Printele predicator a vorbit despre importana credinei n familie, printele atrgndu-ne tuturor atenia asupra ritmului alarmant n care credina a nceput s se piard sau s nu mai conteze n multe familii cretine. Vineri seara la ora 18.00 a venit rndul tinerilor din Aciunea Catolic s-si exprime devoiunea fa de Sfnta Fecioar participnd activ att la Rozariu, la Calea sfintei cruci i la sfnta Liturghie de misiuni de la ora 19.00. n predica sa, printele Gheorghe Cojocaru a vorbit despre iubirea care ar trebui s existe n toate familiile cretine, iubire care nu ar trebui s dispar sau s moar dup promisiunile de la sfnta Cstorie, ci s creasc i s se consolideze n timp, avnd la baz cea mai solid temelie: Cristos i iubirea sa fa de noi toi.

Dup Liturghie a urmat procesiunea cu icoana sfintei Fecioare de la Cacica prin cartierul catolic, procesiune la care a participat ntreaga comunitate.

Devoiunea sfntului Rozariu de la ora 9.00 a deschis i ziua de smbt. La ora 10.00 a nceput a patra Liturghie, la care printele predicator a vorbit despre importana vieii i importana aprrii ei n toate familiile prin practicarea virtuilor cretine i, mai ales, prin contientizarea i condamnarea crimei avortului care face ravagii n ntreaga lume. La ora 14.00, copiii din comunitatea noastr nsoii de printele Florin-Petru Sescu i de animatori s-au rugat bunului Dumnezeu, prin mijlocirea sfintei Fecioare, pentru familiile i pentru copiii de pretutindeni recitnd sfntul Rozariu i participnd la o scurt adoraie a preasfntului sacrament. La a cincea sfnt Liturghie de misiuni de la ora 19.00, printele predicator a vorbit despre alcoolism i despre efectele devastatoare ale acestuia asupra familiilor din orice comunitate, fie ea catolic sau ortodox. Dup Liturghie a avut loc o frumoas procesiune cu icoana Maicii Domnului pe strzile oraului, procesiune ce s-a constituit ntr-o adevrat mrturie de credin att de necesar n aceast lume secularizat.

Sfintele misiuni s-au ncheiat duminic, 3 aprilie. Ziua a fost deschis prin recitarea sfntului Rozariu la ora 7.30, urmat de sfnta Liturghie a copiilor de la ora 8.30, la care printele predicator a vorbit despre educaia copiilor care trebuie nceput i ntreinut de ctre familie, nu de ctre ali factori care, orict s-ar implica, nu pot suplini rolul familiei n educarea copiilor.

La ora 11.00 a avut loc sfnta Liturghie solemn prezidat de PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, nsoit de printele paroh Toma Rediu i de un mare numr de preoi. n predica sa, printele Gheorghe Cojocaru a fcut un scurt rezumat al temelor abordate la predicile din aceste zile de har, ndemnnd ntreaga noastr comunitate la "scuturarea prafului" de pe contiinele adormite i la rennoirea vieii de credin i implicit i a vieii de familie.

Duminic la ora 14.00ne-am desprit cu cntece i rugciuni de icoana sfintei Fecioare, mulumind cu toii, prin preoii notri, printelui Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, pentru posibilitatea de a fi fost vizitai de ctre icoana Maicii noastre.

Mulumim preoilor notri i tuturor celor care au contribuit, ntr-un fel sau altul, la buna desfurare a numeroaselor activiti desfurate n aceste zile. Mulumim Maicii Preasfinte pentru toate harurile pe care nu nceteaz s le mijloceasc de la Domnul pentru noi.

Deo gratias!

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Ana-Maria Blaga