Peregrinatio Mariae - Oneºti (31 martie - 3 aprilie 2011)

În perioada 31 martie - 3 aprilie 2011, în Parohia "Sfinþii Apostoli Petru ºi Paul" Oneºti au avut loc douã evenimente deosebite: misiunile populare ºi vizita icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

În seara zile de joi, 31 martie 2011, la ora 18.00, întreaga comunitate era prezentã în faþa bisericii parohiale pentru a primi cum se cuvine icoana Sfintei Fecioare. A urmat apoi sfântul Rozariu, iar de la ora 19.00 a avut loc prima sfântã Liturghie de misiuni.

Aflându-ne într-un an dedicat familiei, pãrintele predicator Gheorghe Cojocaru, paroh de Nicolae Bãlcescu, a vorbit în toate predicile Sfinþiei sale despre familie, despre valorile ce ar trebui sã existe în orice familie creºtinã ºi despre pericolele ce ameninþã din ce în ce mai des familiile noastre. În prima predicã tematicã, pãrintele a vorbit despre motivul pentru care am fost creaþi din iubire, cu iubire ºi pentru iubire, pentru a face din familiile noastre adevãrate sanctuare în care sã preamãrim Iubirea.

Ziua de vineri, 1 aprilie, a început cu recitarea sfântului Rozariu la ora 9.00 ºi a continuat cu a doua sfânta Liturghie de misiuni de la ora 10.00. Pãrintele predicator a vorbit despre importanþa credinþei în familie, pãrintele atrãgându-ne tuturor atenþia asupra ritmului alarmant în care credinþa a început sã se piardã sau sã nu mai conteze în multe familii creºtine. Vineri seara la ora 18.00 a venit rândul tinerilor din Acþiunea Catolicã sã-si exprime devoþiunea faþã de Sfânta Fecioarã participând activ atât la Rozariu, la Calea sfintei cruci ºi la sfânta Liturghie de misiuni de la ora 19.00. În predica sa, pãrintele Gheorghe Cojocaru a vorbit despre iubirea care ar trebui sã existe în toate familiile creºtine, iubire care nu ar trebui sã disparã sau sã moarã dupã promisiunile de la sfânta Cãsãtorie, ci sã creascã ºi sã se consolideze în timp, având la bazã cea mai solidã temelie: Cristos ºi iubirea sa faþã de noi toþi.

Dupã Liturghie a urmat procesiunea cu icoana sfintei Fecioare de la Cacica prin cartierul catolic, procesiune la care a participat întreaga comunitate.

Devoþiunea sfântului Rozariu de la ora 9.00 a deschis ºi ziua de sâmbãtã. La ora 10.00 a început a patra Liturghie, la care pãrintele predicator a vorbit despre importanþa vieþii ºi importanþa apãrãrii ei în toate familiile prin practicarea virtuþilor creºtine ºi, mai ales, prin conºtientizarea ºi condamnarea crimei avortului care face ravagii în întreaga lume. La ora 14.00, copiii din comunitatea noastrã însoþiþi de pãrintele Florin-Petru Sescu ºi de animatori s-au rugat bunului Dumnezeu, prin mijlocirea sfintei Fecioare, pentru familiile ºi pentru copiii de pretutindeni recitând sfântul Rozariu ºi participând la o scurtã adoraþie a preasfântului sacrament. La a cincea sfântã Liturghie de misiuni de la ora 19.00, pãrintele predicator a vorbit despre alcoolism ºi despre efectele devastatoare ale acestuia asupra familiilor din orice comunitate, fie ea catolicã sau ortodoxã. Dupã Liturghie a avut loc o frumoasã procesiune cu icoana Maicii Domnului pe strãzile oraºului, procesiune ce s-a constituit într-o adevãratã mãrturie de credinþã atât de necesarã în aceastã lume secularizatã.

Sfintele misiuni s-au încheiat duminicã, 3 aprilie. Ziua a fost deschisã prin recitarea sfântului Rozariu la ora 7.30, urmat de sfânta Liturghie a copiilor de la ora 8.30, la care pãrintele predicator a vorbit despre educaþia copiilor care trebuie începutã ºi întreþinutã de cãtre familie, nu de cãtre alþi factori care, oricât s-ar implica, nu pot suplini rolul familiei în educarea copiilor.

La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie solemnã prezidatã de PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, însoþit de pãrintele paroh Toma Rediu ºi de un mare numãr de preoþi. În predica sa, pãrintele Gheorghe Cojocaru a fãcut un scurt rezumat al temelor abordate la predicile din aceste zile de har, îndemnând întreaga noastrã comunitate la "scuturarea prafului" de pe conºtiinþele adormite ºi la reînnoirea vieþii de credinþã ºi implicit ºi a vieþii de familie.

Duminicã la ora 14.00ne-am despãrþit cu cântece ºi rugãciuni de icoana sfintei Fecioare, mulþumind cu toþii, prin preoþii noºtri, pãrintelui Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, pentru posibilitatea de a fi fost vizitaþi de cãtre icoana Maicii noastre.

Mulþumim preoþilor noºtri ºi tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la buna desfãºurare a numeroaselor activitãþi desfãºurate în aceste zile. Mulþumim Maicii Preasfinte pentru toate harurile pe care nu înceteazã sã le mijloceascã de la Domnul pentru noi.

Deo gratias!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Ana-Maria Blaga