Peregrinatio Mariae - Cleja (7-10 aprilie 2011)

Continuând pelerinajul prin parohiile Diecezei de Iaºi, icoana Maicii Domnului, fãcãtoare de minuni, din sanctuarul marian de la Cacica a ajuns în perioada 7-10 aprilie 2011 în Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja.

Adunaþi în jurul icoanei Preafintei Fecioare Maria, credincioºii comunitãþii "Sf. Francisc de Assisi" din Cleja s-au bucurat cu adevãrat de prezenþa Maicii Domnului ºi împreunã cu cei din comunitãþile învecinate au trãit zile bogate în har ºi de trãire spiritualã intensã în pregãtirea pentru marea sãrbãtoare a Paºtelui ce se apropie.

Cu ocazia gãzduirii icoanei Sfintei Fecioare în comunitatea noastrã au fost þinute ºi misiuni populare, conduse de pãrintele Gheorghe Cojocaru, paroh de Nicolae Bãlcescu. Fiind anul pastoral dedicate familiei, tema misiunilor populare a fost familia - "Familie, devino ceea ce eºti". În omiliile sfinþiei sale, pãrintele predicator i-a încurajat ºi i-a îndemnat pe credincioºi sã trãiascã sacramentul sfintei Cãsãtorii printr-o credinþã veritabilã, suferinþã, rugãciune ºi iubire. Rugãciunile ºi îndemnurile rostite au fost dedicate în mod deosebit familiei creºtine, baza societãþii ºi a Bisericii, de unde porneºte orice formare umanã.

Ne-am unit cu mic, cu mare în rugãciune, în faþa icoanei, pentru a cere prin mijlocirea Mariei ajutor pentru Bisericã ºi comunitate, pentru familiile noastre ºi pentru fiecare dintre noi. În aceste zile de sãrbãtoare marianã s-au celebrat zilnic douã sfinte Liturghii, la care au participat mai mulþi preoþi, sfântul Rozariu, iar în serile zilelor de vineri ºi sâmbãtã am meditate în procesiune, prin sat, împreunã cu Mama noastrã din cer, prezentã în mijlocul nostru prin icoana de la Cacica, suferinþele Domnului nostru Isus Cristos ºi frumoasele mistere de rozariu.

Duminicã, 10 aprilie 2011, la ora 11.00 s-a celebrat sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului icoanei mariane ºi a misiunilor populare, prezidatã de PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi. La aceastã sfântã Liturghie au concelebrat mai mulþi preoþi din împrejurimi ºi a participat un mare numãr de credincioºi.

Preasfinþitul ne-a îndemnat sã cerem mereu ajutorul Mariei ºi sã o iubim mereu pentru cã e Mama noastrã cereascã. De asemenea, episcopul ne-a explicat cã sfânta Fecioarã trebuie sã stea mereu în mijlocul familiilor noastre pentru a ne proteja ºi a ne purta spre Isus Cristos, Fiul ei; cã Maria rãmâne în mijlocul nostru prin rugãciunea sfântului Rozariu ºi cã trebuie sã urmãm exemplul ei în a-l urma ºi a-l asculta pe Isus Mântuitorul.

Cu toþi am celebrat aceste momente de har, ce ne-au umplut sufletele de speranþã ºi credinþã, cu bucurie, întãrindu-ne în peregrinajul nostru pãmântesc cãtre patria cereascã, încurajaþi sã cerem în continuare protecþia ºi mijlocirea Maicii Domnului pentru noi ºi familiile noastre, pentru ca ea, Maria, sã ne conducã la Isus, unicul ºi adevãratul pãstor al inimilor noastre, pacea sufletelor noastre.

Mulþumim cu aceastã ocazie pãrintelui paroh Iosif Demeterc, pentru cã a dorit ca sanctuarul marian de la Cacica sã se mute, chiar ºi pentru câteva zile, în comunitatea noastrã, "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja, iar noi sã avem posibilitatea de a fi alãturi de sfânta Fecioarã Maria, mama noastrã cereascã. De asemeni, mulþumim pãrintelui vicar Sergiu-Doru Stoica pentru organizare ºi, pentru ca sã nu ne lungim, mulþumim tuturor persoanelor care au contribuit într-un mod sau într-altul, vãdit sau anonim, la o desfãºurare cât mai plãcutã a acestor solemnitãþi în jurul Mariei, ocrotitoarea noastrã cereascã.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Sr. Veronica Cãlugãru