Peregrinatio Mariae - Pralea (13-16 aprilie 2011)

n perioada 13-16 aprilie 2011, n Parohia Romano-Catolic "Numele Sfintei Fecioare Maria" din Pralea, au fost celebrate misiuni populare i odat cu acestea a fost gzduit i icoana miraculoas a Maicii Domnului de la Cacica.

Miercuri, 13 aprilie, la ora 17.00, a avut loc Calea sfintei cruci recitat de tinerii i copiii din parohie, apoi ntreaga comunitate, mpreun cu pr. paroh, PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, nsoit de pr. Isidor Mocanu i pr. Laureniu Dncu de la Iai, cu printele decan de Trotu, Toma Rediu, pr. tefan Vacaru, i cteva sute de credincioi au ateptat cu lumnri aprinse icoana miraculoas a Maicii Domnului. Dup sosirea icoanei a avut loc prima sfnt Liturghie cu ocazia acestor dou evenimente, la care au concelebrat i pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, i pr. Cristian Pal.

Predicile acestor zile de har au fost inute de printele tefan Vacaru (paroh la Barticeti) care ne-a condus inimile i sufletele spre Maica Domnului i spre familia din Nazaret. La nceputul fiecrei predici Sfinia sa i luda pe Isus, Maria i Iosif, iar la ncheiere el rostea mpreuna cu toi credincioii: "O, Marie, m dau ie, trup i suflet pe vecie!", cuvinte care au reuit s ptrund n sufletele tuturor celor care au participat la aceste zile sfinte.

n prima zi, printele predicator a vorbit despre criza n credin i cum afecteaz aceasta problemele familiale.

A doua zi, la ora 8.30, copiii au recitat sfntul Rozariu i au cntat mai multe cntece n cinstea sfintei Fecioare. La celebrarea de la ora 9, printele predicator ne-a prezentat importanta iubirii adevrate care ar trebui s existe n toate familiile i ne-a ndemnat s urmm modelul iubirii familiei de la Nazaret, iar la sfnta Liturghie de la ora 18.00 a vorbit despre dezbinrile familiei i cum pot unele persoane "s pctuiasc cu limba", vorbe care duc la destrmarea familiilor.

Copiii au nceput i a treia zi a misiunilor n prezena icoanei miraculoase cntnd i recitnd sfntul Rozariu. La predica celebrrii de la ora 9.00 am avut ocazia s ascultm despre "gravitatea pcatului njurturii" i ct de des este el folosit de toi membrii familiei - prini i copii. La celebrarea de la ora 18.00 printele a vorbit despre alcoolism i despre efectele acestuia atunci cnd este folosit fr msur.

Smbt, la ora 17.00, a avut loc ultima sfnt Liturghie cu ocazia acestor dou evenimente sfinte n cadrul creia a avut loc i procesiunea cu icoana sfintei Fecioare prin jurul bisericii, apoi a fost sfinit o copie a icoanei, care a rmas la noi n faa altarului.

Ca mulumire pentru sfaturile i cuvintele deosebite prezentate n predicile sale, copiii i-au druit printelui predicator un mic cadou, un cntec special, compus de ei i cntat la chitar.

La ora 19.30 ne-am desprit de icoana sfintei Fecioare cu rugciuni i cntece n cinstea ei.
La aceste evenimente au participat toi credincioii din Pralea i din localitile vecine.

Mulumim tuturor preoilor care au fost alturi de noi n aceste zile de har la altar i confesionale i ne-au ajutat s devenim curai sufletete, ncurajndu-ne s ne apropiem zi de zi de sfnta Fecioar i s devenim fpturi noi.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Prof. Mariana Ciorb