Bucură-te, Maică Biserică!
Liturghie de mulțumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea

În ziua de 2 aprilie 2005, la ora 21.37, după o lungă suferință, papa Ioan Paul al II-lea a plecat la casa Tatălui. Mulțimea de pelerini adunați în Piața "Sfântul Petru" din Roma, la auzul veștii, a scandat minute în șir, într-un singur glas: Santo subito! Și iată că dorința sutelor de milioane de catolici s-a împlinit, iar Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile. La șase ani de la moartea papei Ioan Paul al II-lea, în ziua de 1 mai 2011, urmașul și colaboratorul lui apropiat, papa Benedict al XVI-lea, l-a ridicat la cinstea altarelor.

Catolicii din Bucovina au venit într-un număr impresionant la sanctuarul marian de la Cacica, în ziua de 7 mai 2011, pentru a participa la sfânta Liturghie solemnă de mulțumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea.

Ceremonia a început la orele 11.00, la statuia fericitului Ioan Paul al II-lea, cel care a ridicat sanctuarul de la Cacica la rangul de Bazilică Minor, în anul jubiliar 2000. Preotul paroh Romuald Bulai, rector al sanctuarului, a urat bun venit Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași, consulului Republicii Polonia la București, președintelui Uniunii Polonezilor din România, autorităților locale și sutelor de pelerini veniți din toate colțurile Bucovinei. Apoi a făcut o scurtă prezentare a biografiei și pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Excelența sa Petru Gherghel a rostit o rugăciune de mulțumire pentru darul beatificării.

Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de Preasfințitul Petru Gherghel asistat de 20 de preoți din Decanatul de Bucovina cu preotul decan Iosif Păuleț. Excelența Sa Petru Gherghel a început predica cu cuvintele "Am venit pe drumul iubirii...", căci iubirea a fost cea care a caracterizat cei 27 de ani de pontificat al Fericitului Ioan Paul al II-lea. Ca un laitmotiv, în predică a revenit întrebarea: De ce e mare papa? Este mare prin credință, rugăciune, prin comuniunea cu Isus și Dumnezeu, prin încredințarea totală Maicii Domnului, prin crucea pe care a purtat-o în bucurie și suferință. Preasfințitul și-a încheiat predica cu ruga adresată fericitului Ioan Paul al II-lea de a străjui sanctuarul de la Cacica și pe credincioșii care vin aici.

Atmosfera solemnă și înălțătoare a fost potențată de cântările din timpul Liturghiei și de concertul de muzică sacră în interpretarea Corului de Cameră "Vox Artis" din Iași.

Credincioșii prezenți la Cacica au trăit momente de intensă bucurie, bucurie a întregii Biserici Universale și au plecat la casele lor mai bogați sufletește și convinși că au în cer un mijlocitor în persoana fericitului Ioan Paul al II-lea.

Stanislava Iachimovschi
Uniunea Polonezilor din România

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

* * *

Evenimentul din ziua de 7 mai 2011, a fost reflectat și în presa locală din Suceava, în "Monitorul de Suceava" și în "Obiectiv". Redăm în continuare textele celor două articole așa cum au apărut pe siturile publicațiilor amintite.

Sfânta Liturghie solemnă la Basilica Minor din Cacica cu prilejul beatificării Papei Ioan Paul al II-lea

Articol apărut în ziarul "Obiectiv", în ziua de 8 mai 2011, și semnat de Adelina Talpalariu.

Excelența sa Episcopul Petru Gherghel a prezidat ceremonia de mulțumire a beatificării mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea. În cadrul ceremoniei de mulțumire s-au depus jerbe de flori și s-au aprins lumânări la statuia Papei din fața bisericii. La data de 21 mai, Stanislaw Dziwisz, fostul secretarul personal al Papei, va fi prezent la Cacica cu ocazia consacrării noii biserici din Poiana Micului

Peste 400 de pelerini catolici s-au adunat, sâmbătă, 7 mai, la Sanctuarul Marian de la Cacica unde a avut loc oficierea Sfântei Liturghii Solemne dedicata celebrării beatificării Papei Ioan Paul al II-lea, ceremonie prezidata de Episcopul de Iași, Excelența Sa Petru Gherghel, asistat de numeroși preoții din Decanatul de Bucovina.

Ceremonia a început în jurul orelor 11:00 când mulțimea s-a reunit în piațeta din fața basilicii pentru a rosti rugăciuni de mulțumire și elogiere în cinstea fostului Suveran Pontif și unde, în fața a sute de credincioși, Excelența sa Petru Gherghel a ținut un discurs despre viața și activitatea acestuia, rememorându-se totodata și unul din ultimele sale pelerinaje, cel din România, din zilele de 7-9 mai 1999 unde, deși împovărat de ani, Papa Ioan Paul a dorit sa viziteze o țara majoritar ortodoxă. La ceremonia au luat parte Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, reprezentanți ai Consulatului Poloniei în România, preoți, decani și oficialități locale.

În cadrul ceremoniei de mulțumire s-au depus jerbe de flori și s-au aprins lumânări la statuia Papei din fața bisericii, dezvelita la 15 august 2010.

Pe parcursul slujbei religioase, Episcopul Petru Gherghel a rostit rugăciuni și cântări alături de credincioși, atât în limba româna cât și în limba poloneză. Dupa liturghia solemna închinata mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea, Corul de Camera Vox Artis din Iași, prezent și la Vatican cu prilejul beatificării Papei, a susținut un concert de jumătate de ora în fața comunității catolice.

"Am participat la o slujba de muțumire în cinstea beatificării Papei Ioan Paul al II-lea iar pentru noi, polonezii din România, acesta este un moment încărcat de o bogata semnificație și însemnătate, un polonez de-al nostru, un contemporan cu noi ajungând sa fie ridicat la rangul de Fericit. Am venit și cu o surpriza pentru toți cei prezenți, respectiv prezența corului Vox Artis din Iași care a fost prezent cu o săptămâna în urma la Roma la ceremonia de sărbătorire de beatificare de acolo. Cacica a fost aleasa pentru evenimentul de astăzi deoarece Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat, în anul 2000, acest locaș la rangul de Basilica Minor. În trecut, polonezii din toata lumea erau considerați și numiți imigranți, însa Papa Ioan al II-lea, care a fost și este patronul nostru, a încurajat, începând cu anul 1990, folosirea formulei de "polonezi din diasporă" și renunțarea la termenul de imigrant, lucru deosebit de important pentru comunitățile poloneze de pretutindeni", a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Manifestările închinate beatificării din data de 1 mai 2011, vor culmina cu consacrarea noii biserici din Poiana Micului cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea". Solemnitatea consacrării va avea loc în ziua de 21 mai, în prezența cardinalului Stanislaw Dziwisz, mitropolit de Cracovia, care a fost secretarul personal al Papei, a mai precizat deputatul Ghervazen Longher.

Construita în 1904, biserica din Cacica constituie un important loc de pelerinaj atât pentru catolicii din țara cât și pentru cei din străinătate

Biserica din Cacica, construita în 1904 în stil neogotic, este apreciata astăzi ca fiind un important monument de arhitectură. Pelerinajele organizate aici, în fiecare an, în perioada 14-15 august sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova la ele luând parte mii de pelerini atât din Moldova, cât și din celelalte zone ale țării sau din străinătate.

În 1997, printr-un decret episcopal al Preasfințitului Petru Gherghel și cu acordul Conferinței Episcopilor Catolici din România, Sanctuarul din Cacica a fost declarat și recunoscut ca "Sanctuar Național" iar în anul 2000, la cerererea Episcopului Petru Gherghel, biserica Sanctuarului a primit titlul de "Basilica Minor", titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea. De asemenea, aici este venerata icoana numita "madona Neagra", o copie a vestitei icoane făcatoare de minuni din Czestochowa, Polonia, care este încastrata în altarul principal și care în anul 2010, dupa aproape 300 de ani a beneficiat de o restaurare. Icoana este renumita și căutata de credincioșii catolici pentru o serie de miracole pe care le-ar fi înfăptuit. În prezent cunoscuta icoana se afla într-un pelerinaj prin țara care cuprinde orașe precum Bârgăuani, Onești, în prezent acesta aflându-se la Cleja.

Ceremonia de sâmbăta - prilej de sărbătoare pentru catolicii din Cacica

Conform datelor furnizate de ultimul recensământ, mai mult de jumătate din cetățenii de etnie poloneza din România sunt stabiliți în Suceava (2.609), satul Solonețul Nou din comuna Cacica representând cea mai mare adunare compacta de polonezi din România. Daca pentru aceștia zilele de 14 și 15 august, când are loc procesiunea pentru sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului, la Sanctuarul de la Cacica, reprezinta un eveniment de o deosebita însemnătate, ziua de 7 mai a constituit înca un moment fundamental așteptat de întreaga comunitate.

"Sărbătoarea de astăzi are o însemnătate deosebita pentru comunitatea catolicilor din Cacica deoarece celebrăm beatificarea unui om din comunitatea poloneză, pe acest Karol Wojtyla. Aici datorita puterii și coeziunii comunității și datorita sprijinului autorităților locale s-a construit aceasta piața din fața basilicii, unde cu toții am așteptat astăzi pelerini din Maramureș, din zonele Romanului, Iașiului, Bacăului. Noi catolicii cred ca ne distingem prin disciplina și organizare, nu o sa remarcați îmbulzeala sau lipsa de respect în comunitatea noastra. Noi urmăm cateheza de mici pe care ne-o interiorizăm puternic și cred ca de aici rezulta entuziasmul și adevărata dorința cu care celebrăm aceste evenimente", ne-a declarat un locuitor al comunei Cacica. (Adelina TALPALARIU)

* * *

Câteva sute de credincioși l-au omagiat pe Papa Ioan Paul al II-lea

Articol apărut în ziarul "Monitorul de Suceava", în ziua de 8 mai 2011, și semnat de Sandrinio Neagu.

Basilica din Cacica a fost sâmbătă neîncăpătoare pentru credincioșii care au ținut să participe la slujba solemnă ținută în cinstea beatificării Papei Ioan Paul al II-lea.

Ceremoniile au început afară, la statuia din bronz a fostului suveran pontif, amplasată în fața bisericii. Ploaia care a căzut neîntrerupt pe parcursul slujbei și frigul nu i-au speriat pe oameni și pe cei peste 20 de preoți. La final, după ce preotul paroh din Cacica, Romuald Bulai, a prezentat și un scurt istoric al vieții Papei Ioan Paul al II-lea, totul s-a mutat în basilică. Slujba a fost condusă de Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, asistat de preoții din Decanatul de Bucovina.

În fața unei asistențe numeroase, episcopul de Iași a vorbit despre fostul suveran pontif și cum a reușit acesta să se facă iubit de întreaga lume.

"Am venit aici pe drumul arătat de Sfântul Părinte, cel al iubirii față de oameni și față de Prea Fericita Fecioară Maria. Rugăciunea este ceea ce l-a caracterizat pe Papa Ioan Paul al II-lea și care l-a făcut să fie în comuniune cu Cel pe care a ales să-L slujească. Știu că dorea foarte mult să ajungă la Cacica, dar nu a reușit. A primit de aici o icoană, pe care a dus-o acasă și a vorbit mereu frumos despre România, pe care a numit-o . Îi mulțumim că a ridicat sanctuarul de la Cacica la rangul de basilica minor", a spus Excelența Sa Petru Gherghel.

Printre cei care au asistat la slujbă s-a numărat și Pawel Bogdziewcz, consulul Poloniei în România, dar și reprezentanți ai autorităților locale din Cacica.

La finalul slujbei religioase, credincioșii au fost anunțați că urmează un concert de 30 de minute susținut de Corul de Cameră Vox Artis din Iași. Prestația artiștilor a fost răsplătită cu aplauze la scenă deschisă.

Papa Ioan Paul al II-lea, patronul polonezilor din diaspora

Locul unde a avut loc liturghia solemnă de sâmbătă are o semnificație aparte. Papa Ioan Paul al II-lea este cel care prin decretul semnat în anul jubiliar 2000 a ridicat biserica la rangul de basilica minor, devenind astfel strâns legat de istoria acestui lăcaș de cult.

Deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, prezent la liturghia solemnă de sâmbătă, a ținut să precizeze că Papa Ioan Paul al II-lea este patronul polonezilor din diaspora.

"În 1990, polonezii din toată lumea s-au întâlnit la Vatican și atunci, pentru prima dată, Sfântul Părinte a spus să nu mai folosim cuvântul emigranți, ci polonezi din diaspora. Apoi, în 1992, a luat ființă Consiliul Polonezilor din toată lumea care funcționează și astăzi, ocazie cu care ne-a spus că noi, polonezii, trebuie să vorbim aceeași limbă", a precizat Ghervazen Longher.

Pe 1 mai 2011, deputatul Longher a participat și la ceremoniile de beatificare organizate la Roma, eveniment la care se estimează că au fost prezenți peste 30.000 de polonezi din diaspora.