Bucurã-te, Maicã Bisericã!
Liturghie de mulþumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea
În ziua de 2 aprilie 2005, la ora 21.37, dupã o lungã suferinþã, papa Ioan Paul al II-lea a plecat la casa Tatãlui. Mulþimea de pelerini adunaþi în Piaþa "Sfântul Petru" din Roma, la auzul veºtii, a scandat minute în ºir, într-un singur glas: Santo subito! ªi iatã cã dorinþa sutelor de milioane de catolici s-a împlinit, iar Dumnezeu le-a ascultat rugãciunile. La ºase ani de la moartea papei Ioan Paul al II-lea, în ziua de 1 mai 2011, urmaºul ºi colaboratorul lui apropiat, papa Benedict al XVI-lea, l-a ridicat la cinstea altarelor.
Catolicii din Bucovina au venit într-un numãr impresionant la sanctuarul marian de la Cacica, în ziua de 7 mai 2011, pentru a participa la sfânta Liturghie solemnã de mulþumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea.
Ceremonia a început la orele 11.00, la statuia fericitului Ioan Paul al II-lea, cel care a ridicat sanctuarul de la Cacica la rangul de Bazilicã Minor, în anul jubiliar 2000. Preotul paroh Romuald Bulai, rector al sanctuarului, a urat bun venit Excelenþei sale Petru Gherghel, episcop de Iaºi, consulului Republicii Polonia la Bucureºti, preºedintelui Uniunii Polonezilor din România, autoritãþilor locale ºi sutelor de pelerini veniþi din toate colþurile Bucovinei. Apoi a fãcut o scurtã prezentare a biografiei ºi pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Excelenþa sa Petru Gherghel a rostit o rugãciune de mulþumire pentru darul beatificãrii.
Sfânta Liturghie solemnã a fost oficiatã de Preasfinþitul Petru Gherghel asistat de 20 de preoþi din Decanatul de Bucovina cu preotul decan Iosif Pãuleþ. Excelenþa Sa Petru Gherghel a început predica cu cuvintele "Am venit pe drumul iubirii...", cãci iubirea a fost cea care a caracterizat cei 27 de ani de pontificat al Fericitului Ioan Paul al II-lea. Ca un laitmotiv, în predicã a revenit întrebarea: De ce e mare papa? Este mare prin credinþã, rugãciune, prin comuniunea cu Isus ºi Dumnezeu, prin încredinþarea totalã Maicii Domnului, prin crucea pe care a purtat-o în bucurie ºi suferinþã. Preasfinþitul ºi-a încheiat predica cu ruga adresatã fericitului Ioan Paul al II-lea de a strãjui sanctuarul de la Cacica ºi pe credincioºii care vin aici.
Atmosfera solemnã ºi înãlþãtoare a fost potenþatã de cântãrile din timpul Liturghiei ºi de concertul de muzicã sacrã în interpretarea Corului de Camerã "Vox Artis" din Iaºi.
Credincioºii prezenþi la Cacica au trãit momente de intensã bucurie, bucurie a întregii Biserici Universale ºi au plecat la casele lor mai bogaþi sufleteºte ºi convinºi cã au în cer un mijlocitor în persoana fericitului Ioan Paul al II-lea.
Stanislava Iachimovschi
Uniunea Polonezilor din România
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]
* * *
Evenimentul din ziua de 7 mai 2011, a fost reflectat ºi în presa localã din Suceava, în "Monitorul de Suceava" ºi în "Obiectiv". Redãm în continuare textele celor douã articole aºa cum au apãrut pe siturile publicaþiilor amintite.
Sfânta Liturghie solemnã la Basilica Minor din Cacica cu prilejul beatificãrii Papei Ioan Paul al II-lea
Articol apãrut în ziarul "Obiectiv", în ziua de 8 mai 2011, ºi semnat de Adelina Talpalariu.
Excelenþa sa Episcopul Petru Gherghel a prezidat ceremonia de mulþumire a beatificãrii mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea. În cadrul ceremoniei de mulþumire s-au depus jerbe de flori ºi s-au aprins lumânãri la statuia Papei din faþa bisericii. La data de 21 mai, Stanislaw Dziwisz, fostul secretarul personal al Papei, va fi prezent la Cacica cu ocazia consacrãrii noii biserici din Poiana Micului
Peste 400 de pelerini catolici s-au adunat, sâmbãtã, 7 mai, la Sanctuarul Marian de la Cacica unde a avut loc oficierea Sfântei Liturghii Solemne dedicata celebrãrii beatificãrii Papei Ioan Paul al II-lea, ceremonie prezidata de Episcopul de Iaºi, Excelenþa Sa Petru Gherghel, asistat de numeroºi preoþii din Decanatul de Bucovina.
Ceremonia a început în jurul orelor 11:00 când mulþimea s-a reunit în piaþeta din faþa basilicii pentru a rosti rugãciuni de mulþumire ºi elogiere în cinstea fostului Suveran Pontif ºi unde, în faþa a sute de credincioºi, Excelenþa sa Petru Gherghel a þinut un discurs despre viaþa ºi activitatea acestuia, rememorându-se totodata ºi unul din ultimele sale pelerinaje, cel din România, din zilele de 7-9 mai 1999 unde, deºi împovãrat de ani, Papa Ioan Paul a dorit sa viziteze o þara majoritar ortodoxã. La ceremonia au luat parte Preºedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, reprezentanþi ai Consulatului Poloniei în România, preoþi, decani ºi oficialitãþi locale.
În cadrul ceremoniei de mulþumire s-au depus jerbe de flori ºi s-au aprins lumânãri la statuia Papei din faþa bisericii, dezvelita la 15 august 2010.
Pe parcursul slujbei religioase, Episcopul Petru Gherghel a rostit rugãciuni ºi cântãri alãturi de credincioºi, atât în limba româna cât ºi în limba polonezã. Dupa liturghia solemna închinata mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea, Corul de Camera Vox Artis din Iaºi, prezent ºi la Vatican cu prilejul beatificãrii Papei, a susþinut un concert de jumãtate de ora în faþa comunitãþii catolice.
"Am participat la o slujba de muþumire în cinstea beatificãrii Papei Ioan Paul al II-lea iar pentru noi, polonezii din România, acesta este un moment încãrcat de o bogata semnificaþie ºi însemnãtate, un polonez de-al nostru, un contemporan cu noi ajungând sa fie ridicat la rangul de Fericit. Am venit ºi cu o surpriza pentru toþi cei prezenþi, respectiv prezenþa corului Vox Artis din Iaºi care a fost prezent cu o sãptãmâna în urma la Roma la ceremonia de sãrbãtorire de beatificare de acolo. Cacica a fost aleasa pentru evenimentul de astãzi deoarece Sfântul Pãrinte Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat, în anul 2000, acest locaº la rangul de Basilica Minor. În trecut, polonezii din toata lumea erau consideraþi ºi numiþi imigranþi, însa Papa Ioan al II-lea, care a fost ºi este patronul nostru, a încurajat, începând cu anul 1990, folosirea formulei de "polonezi din diasporã" ºi renunþarea la termenul de imigrant, lucru deosebit de important pentru comunitãþile poloneze de pretutindeni", a declarat preºedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.
Manifestãrile închinate beatificãrii din data de 1 mai 2011, vor culmina cu consacrarea noii biserici din Poiana Micului cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea". Solemnitatea consacrãrii va avea loc în ziua de 21 mai, în prezenþa cardinalului Stanislaw Dziwisz, mitropolit de Cracovia, care a fost secretarul personal al Papei, a mai precizat deputatul Ghervazen Longher.
Construita în 1904, biserica din Cacica constituie un important loc de pelerinaj atât pentru catolicii din þara cât ºi pentru cei din strãinãtate
Biserica din Cacica, construita în 1904 în stil neogotic, este apreciata astãzi ca fiind un important monument de arhitecturã. Pelerinajele organizate aici, în fiecare an, în perioada 14-15 august sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova la ele luând parte mii de pelerini atât din Moldova, cât ºi din celelalte zone ale þãrii sau din strãinãtate.
În 1997, printr-un decret episcopal al Preasfinþitului Petru Gherghel ºi cu acordul Conferinþei Episcopilor Catolici din România, Sanctuarul din Cacica a fost declarat ºi recunoscut ca "Sanctuar Naþional" iar în anul 2000, la cerererea Episcopului Petru Gherghel, biserica Sanctuarului a primit titlul de "Basilica Minor", titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea. De asemenea, aici este venerata icoana numita "madona Neagra", o copie a vestitei icoane fãcatoare de minuni din Czestochowa, Polonia, care este încastrata în altarul principal ºi care în anul 2010, dupa aproape 300 de ani a beneficiat de o restaurare. Icoana este renumita ºi cãutata de credincioºii catolici pentru o serie de miracole pe care le-ar fi înfãptuit. În prezent cunoscuta icoana se afla într-un pelerinaj prin þara care cuprinde oraºe precum Bârgãuani, Oneºti, în prezent acesta aflându-se la Cleja.
Ceremonia de sâmbãta - prilej de sãrbãtoare pentru catolicii din Cacica
Conform datelor furnizate de ultimul recensãmânt, mai mult de jumãtate din cetãþenii de etnie poloneza din România sunt stabiliþi în Suceava (2.609), satul Soloneþul Nou din comuna Cacica representând cea mai mare adunare compacta de polonezi din România. Daca pentru aceºtia zilele de 14 ºi 15 august, când are loc procesiunea pentru sãrbãtorirea Adormirii Maicii Domnului, la Sanctuarul de la Cacica, reprezinta un eveniment de o deosebita însemnãtate, ziua de 7 mai a constituit înca un moment fundamental aºteptat de întreaga comunitate.
"Sãrbãtoarea de astãzi are o însemnãtate deosebita pentru comunitatea catolicilor din Cacica deoarece celebrãm beatificarea unui om din comunitatea polonezã, pe acest Karol Wojtyla. Aici datorita puterii ºi coeziunii comunitãþii ºi datorita sprijinului autoritãþilor locale s-a construit aceasta piaþa din faþa basilicii, unde cu toþii am aºteptat astãzi pelerini din Maramureº, din zonele Romanului, Iaºiului, Bacãului. Noi catolicii cred ca ne distingem prin disciplina ºi organizare, nu o sa remarcaþi îmbulzeala sau lipsa de respect în comunitatea noastra. Noi urmãm cateheza de mici pe care ne-o interiorizãm puternic ºi cred ca de aici rezulta entuziasmul ºi adevãrata dorinþa cu care celebrãm aceste evenimente", ne-a declarat un locuitor al comunei Cacica. (Adelina TALPALARIU)
* * *
Câteva sute de credincioºi l-au omagiat pe Papa Ioan Paul al II-lea
Articol apãrut în ziarul "Monitorul de Suceava", în ziua de 8 mai 2011, ºi semnat de Sandrinio Neagu.
Basilica din Cacica a fost sâmbãtã neîncãpãtoare pentru credincioºii care au þinut sã participe la slujba solemnã þinutã în cinstea beatificãrii Papei Ioan Paul al II-lea.
Ceremoniile au început afarã, la statuia din bronz a fostului suveran pontif, amplasatã în faþa bisericii. Ploaia care a cãzut neîntrerupt pe parcursul slujbei ºi frigul nu i-au speriat pe oameni ºi pe cei peste 20 de preoþi. La final, dupã ce preotul paroh din Cacica, Romuald Bulai, a prezentat ºi un scurt istoric al vieþii Papei Ioan Paul al II-lea, totul s-a mutat în basilicã. Slujba a fost condusã de Excelenþa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaºi, asistat de preoþii din Decanatul de Bucovina.
În faþa unei asistenþe numeroase, episcopul de Iaºi a vorbit despre fostul suveran pontif ºi cum a reuºit acesta sã se facã iubit de întreaga lume.
"Am venit aici pe drumul arãtat de Sfântul Pãrinte, cel al iubirii faþã de oameni ºi faþã de Prea Fericita Fecioarã Maria. Rugãciunea este ceea ce l-a caracterizat pe Papa Ioan Paul al II-lea ºi care l-a fãcut sã fie în comuniune cu Cel pe care a ales sã-L slujeascã. ªtiu cã dorea foarte mult sã ajungã la Cacica, dar nu a reuºit. A primit de aici o icoanã, pe care a dus-o acasã ºi a vorbit mereu frumos despre România, pe care a numit-o Printre cei care au asistat la slujbã s-a numãrat ºi Pawel Bogdziewcz, consulul Poloniei în România, dar ºi reprezentanþi ai autoritãþilor locale din Cacica.
La finalul slujbei religioase, credincioºii au fost anunþaþi cã urmeazã un concert de 30 de minute susþinut de Corul de Camerã Vox Artis din Iaºi. Prestaþia artiºtilor a fost rãsplãtitã cu aplauze la scenã deschisã.
Papa Ioan Paul al II-lea, patronul polonezilor din diaspora
Locul unde a avut loc liturghia solemnã de sâmbãtã are o semnificaþie aparte. Papa Ioan Paul al II-lea este cel care prin decretul semnat în anul jubiliar 2000 a ridicat biserica la rangul de basilica minor, devenind astfel strâns legat de istoria acestui lãcaº de cult.
Deputatul Ghervazen Longher, preºedintele Uniunii Polonezilor din România, prezent la liturghia solemnã de sâmbãtã, a þinut sã precizeze cã Papa Ioan Paul al II-lea este patronul polonezilor din diaspora.
"În 1990, polonezii din toatã lumea s-au întâlnit la Vatican ºi atunci, pentru prima datã, Sfântul Pãrinte a spus sã nu mai folosim cuvântul emigranþi, ci polonezi din diaspora. Apoi, în 1992, a luat fiinþã Consiliul Polonezilor din toatã lumea care funcþioneazã ºi astãzi, ocazie cu care ne-a spus cã noi, polonezii, trebuie sã vorbim aceeaºi limbã", a precizat Ghervazen Longher.
Pe 1 mai 2011, deputatul Longher a participat ºi la ceremoniile de beatificare organizate la Roma, eveniment la care se estimeazã cã au fost prezenþi peste 30.000 de polonezi din diaspora.