Bucur-te, Maic Biseric!
Liturghie de mulumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea

n ziua de 2 aprilie 2005, la ora 21.37, dup o lung suferin, papa Ioan Paul al II-lea a plecat la casa Tatlui. Mulimea de pelerini adunai n Piaa "Sfntul Petru" din Roma, la auzul vetii, a scandat minute n ir, ntr-un singur glas: Santo subito! i iat c dorina sutelor de milioane de catolici s-a mplinit, iar Dumnezeu le-a ascultat rugciunile. La ase ani de la moartea papei Ioan Paul al II-lea, n ziua de 1 mai 2011, urmaul i colaboratorul lui apropiat, papa Benedict al XVI-lea, l-a ridicat la cinstea altarelor.

Catolicii din Bucovina au venit ntr-un numr impresionant la sanctuarul marian de la Cacica, n ziua de 7 mai 2011, pentru a participa la sfnta Liturghie solemn de mulumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea.

Ceremonia a nceput la orele 11.00, la statuia fericitului Ioan Paul al II-lea, cel care a ridicat sanctuarul de la Cacica la rangul de Bazilic Minor, n anul jubiliar 2000. Preotul paroh Romuald Bulai, rector al sanctuarului, a urat bun venit Excelenei sale Petru Gherghel, episcop de Iai, consulului Republicii Polonia la Bucureti, preedintelui Uniunii Polonezilor din Romnia, autoritilor locale i sutelor de pelerini venii din toate colurile Bucovinei. Apoi a fcut o scurt prezentare a biografiei i pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Excelena sa Petru Gherghel a rostit o rugciune de mulumire pentru darul beatificrii.

Sfnta Liturghie solemn a fost oficiat de Preasfinitul Petru Gherghel asistat de 20 de preoi din Decanatul de Bucovina cu preotul decan Iosif Pule. Excelena Sa Petru Gherghel a nceput predica cu cuvintele "Am venit pe drumul iubirii...", cci iubirea a fost cea care a caracterizat cei 27 de ani de pontificat al Fericitului Ioan Paul al II-lea. Ca un laitmotiv, n predic a revenit ntrebarea: De ce e mare papa? Este mare prin credin, rugciune, prin comuniunea cu Isus i Dumnezeu, prin ncredinarea total Maicii Domnului, prin crucea pe care a purtat-o n bucurie i suferin. Preasfinitul i-a ncheiat predica cu ruga adresat fericitului Ioan Paul al II-lea de a strjui sanctuarul de la Cacica i pe credincioii care vin aici.

Atmosfera solemn i nltoare a fost potenat de cntrile din timpul Liturghiei i de concertul de muzic sacr n interpretarea Corului de Camer "Vox Artis" din Iai.

Credincioii prezeni la Cacica au trit momente de intens bucurie, bucurie a ntregii Biserici Universale i au plecat la casele lor mai bogai sufletete i convini c au n cer un mijlocitor n persoana fericitului Ioan Paul al II-lea.

Stanislava Iachimovschi
Uniunea Polonezilor din Romnia

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

* * *

Evenimentul din ziua de 7 mai 2011, a fost reflectat i n presa local din Suceava, n "Monitorul de Suceava" i n "Obiectiv". Redm n continuare textele celor dou articole aa cum au aprut pe siturile publicaiilor amintite.

Sfnta Liturghie solemn la Basilica Minor din Cacica cu prilejul beatificrii Papei Ioan Paul al II-lea

Articol aprut n ziarul "Obiectiv", n ziua de 8 mai 2011, i semnat de Adelina Talpalariu.

Excelena sa Episcopul Petru Gherghel a prezidat ceremonia de mulumire a beatificrii mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea. n cadrul ceremoniei de mulumire s-au depus jerbe de flori i s-au aprins lumnri la statuia Papei din faa bisericii. La data de 21 mai, Stanislaw Dziwisz, fostul secretarul personal al Papei, va fi prezent la Cacica cu ocazia consacrrii noii biserici din Poiana Micului

Peste 400 de pelerini catolici s-au adunat, smbt, 7 mai, la Sanctuarul Marian de la Cacica unde a avut loc oficierea Sfntei Liturghii Solemne dedicata celebrrii beatificrii Papei Ioan Paul al II-lea, ceremonie prezidata de Episcopul de Iai, Excelena Sa Petru Gherghel, asistat de numeroi preoii din Decanatul de Bucovina.

Ceremonia a nceput n jurul orelor 11:00 cnd mulimea s-a reunit n piaeta din faa basilicii pentru a rosti rugciuni de mulumire i elogiere n cinstea fostului Suveran Pontif i unde, n faa a sute de credincioi, Excelena sa Petru Gherghel a inut un discurs despre viaa i activitatea acestuia, rememorndu-se totodata i unul din ultimele sale pelerinaje, cel din Romnia, din zilele de 7-9 mai 1999 unde, dei mpovrat de ani, Papa Ioan Paul a dorit sa viziteze o ara majoritar ortodox. La ceremonia au luat parte Preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia, deputatul Ghervazen Longher, reprezentani ai Consulatului Poloniei n Romnia, preoi, decani i oficialiti locale.

n cadrul ceremoniei de mulumire s-au depus jerbe de flori i s-au aprins lumnri la statuia Papei din faa bisericii, dezvelita la 15 august 2010.

Pe parcursul slujbei religioase, Episcopul Petru Gherghel a rostit rugciuni i cntri alturi de credincioi, att n limba romna ct i n limba polonez. Dupa liturghia solemna nchinata mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea, Corul de Camera Vox Artis din Iai, prezent i la Vatican cu prilejul beatificrii Papei, a susinut un concert de jumtate de ora n faa comunitii catolice.

"Am participat la o slujba de muumire n cinstea beatificrii Papei Ioan Paul al II-lea iar pentru noi, polonezii din Romnia, acesta este un moment ncrcat de o bogata semnificaie i nsemntate, un polonez de-al nostru, un contemporan cu noi ajungnd sa fie ridicat la rangul de Fericit. Am venit i cu o surpriza pentru toi cei prezeni, respectiv prezena corului Vox Artis din Iai care a fost prezent cu o sptmna n urma la Roma la ceremonia de srbtorire de beatificare de acolo. Cacica a fost aleasa pentru evenimentul de astzi deoarece Sfntul Printe Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat, n anul 2000, acest loca la rangul de Basilica Minor. n trecut, polonezii din toata lumea erau considerai i numii imigrani, nsa Papa Ioan al II-lea, care a fost i este patronul nostru, a ncurajat, ncepnd cu anul 1990, folosirea formulei de "polonezi din diaspor" i renunarea la termenul de imigrant, lucru deosebit de important pentru comunitile poloneze de pretutindeni", a declarat preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia, Ghervazen Longher.

Manifestrile nchinate beatificrii din data de 1 mai 2011, vor culmina cu consacrarea noii biserici din Poiana Micului cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea". Solemnitatea consacrrii va avea loc n ziua de 21 mai, n prezena cardinalului Stanislaw Dziwisz, mitropolit de Cracovia, care a fost secretarul personal al Papei, a mai precizat deputatul Ghervazen Longher.

Construita n 1904, biserica din Cacica constituie un important loc de pelerinaj att pentru catolicii din ara ct i pentru cei din strintate

Biserica din Cacica, construita n 1904 n stil neogotic, este apreciata astzi ca fiind un important monument de arhitectur. Pelerinajele organizate aici, n fiecare an, n perioada 14-15 august sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova la ele lund parte mii de pelerini att din Moldova, ct i din celelalte zone ale rii sau din strintate.

n 1997, printr-un decret episcopal al Preasfinitului Petru Gherghel i cu acordul Conferinei Episcopilor Catolici din Romnia, Sanctuarul din Cacica a fost declarat i recunoscut ca "Sanctuar Naional" iar n anul 2000, la cerererea Episcopului Petru Gherghel, biserica Sanctuarului a primit titlul de "Basilica Minor", titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea. De asemenea, aici este venerata icoana numita "madona Neagra", o copie a vestitei icoane fcatoare de minuni din Czestochowa, Polonia, care este ncastrata n altarul principal i care n anul 2010, dupa aproape 300 de ani a beneficiat de o restaurare. Icoana este renumita i cutata de credincioii catolici pentru o serie de miracole pe care le-ar fi nfptuit. n prezent cunoscuta icoana se afla ntr-un pelerinaj prin ara care cuprinde orae precum Brguani, Oneti, n prezent acesta aflndu-se la Cleja.

Ceremonia de smbta - prilej de srbtoare pentru catolicii din Cacica

Conform datelor furnizate de ultimul recensmnt, mai mult de jumtate din cetenii de etnie poloneza din Romnia sunt stabilii n Suceava (2.609), satul Soloneul Nou din comuna Cacica representnd cea mai mare adunare compacta de polonezi din Romnia. Daca pentru acetia zilele de 14 i 15 august, cnd are loc procesiunea pentru srbtorirea Adormirii Maicii Domnului, la Sanctuarul de la Cacica, reprezinta un eveniment de o deosebita nsemntate, ziua de 7 mai a constituit nca un moment fundamental ateptat de ntreaga comunitate.

"Srbtoarea de astzi are o nsemntate deosebita pentru comunitatea catolicilor din Cacica deoarece celebrm beatificarea unui om din comunitatea polonez, pe acest Karol Wojtyla. Aici datorita puterii i coeziunii comunitii i datorita sprijinului autoritilor locale s-a construit aceasta piaa din faa basilicii, unde cu toii am ateptat astzi pelerini din Maramure, din zonele Romanului, Iaiului, Bacului. Noi catolicii cred ca ne distingem prin disciplina i organizare, nu o sa remarcai mbulzeala sau lipsa de respect n comunitatea noastra. Noi urmm cateheza de mici pe care ne-o interiorizm puternic i cred ca de aici rezulta entuziasmul i adevrata dorina cu care celebrm aceste evenimente", ne-a declarat un locuitor al comunei Cacica. (Adelina TALPALARIU)

* * *

Cteva sute de credincioi l-au omagiat pe Papa Ioan Paul al II-lea

Articol aprut n ziarul "Monitorul de Suceava", n ziua de 8 mai 2011, i semnat de Sandrinio Neagu.

Basilica din Cacica a fost smbt nencptoare pentru credincioii care au inut s participe la slujba solemn inut n cinstea beatificrii Papei Ioan Paul al II-lea.

Ceremoniile au nceput afar, la statuia din bronz a fostului suveran pontif, amplasat n faa bisericii. Ploaia care a czut nentrerupt pe parcursul slujbei i frigul nu i-au speriat pe oameni i pe cei peste 20 de preoi. La final, dup ce preotul paroh din Cacica, Romuald Bulai, a prezentat i un scurt istoric al vieii Papei Ioan Paul al II-lea, totul s-a mutat n basilic. Slujba a fost condus de Excelena Sa Petru Gherghel, episcop de Iai, asistat de preoii din Decanatul de Bucovina.

n faa unei asistene numeroase, episcopul de Iai a vorbit despre fostul suveran pontif i cum a reuit acesta s se fac iubit de ntreaga lume.

"Am venit aici pe drumul artat de Sfntul Printe, cel al iubirii fa de oameni i fa de Prea Fericita Fecioar Maria. Rugciunea este ceea ce l-a caracterizat pe Papa Ioan Paul al II-lea i care l-a fcut s fie n comuniune cu Cel pe care a ales s-L slujeasc. tiu c dorea foarte mult s ajung la Cacica, dar nu a reuit. A primit de aici o icoan, pe care a dus-o acas i a vorbit mereu frumos despre Romnia, pe care a numit-o . i mulumim c a ridicat sanctuarul de la Cacica la rangul de basilica minor", a spus Excelena Sa Petru Gherghel.

Printre cei care au asistat la slujb s-a numrat i Pawel Bogdziewcz, consulul Poloniei n Romnia, dar i reprezentani ai autoritilor locale din Cacica.

La finalul slujbei religioase, credincioii au fost anunai c urmeaz un concert de 30 de minute susinut de Corul de Camer Vox Artis din Iai. Prestaia artitilor a fost rspltit cu aplauze la scen deschis.

Papa Ioan Paul al II-lea, patronul polonezilor din diaspora

Locul unde a avut loc liturghia solemn de smbt are o semnificaie aparte. Papa Ioan Paul al II-lea este cel care prin decretul semnat n anul jubiliar 2000 a ridicat biserica la rangul de basilica minor, devenind astfel strns legat de istoria acestui lca de cult.

Deputatul Ghervazen Longher, preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia, prezent la liturghia solemn de smbt, a inut s precizeze c Papa Ioan Paul al II-lea este patronul polonezilor din diaspora.

"n 1990, polonezii din toat lumea s-au ntlnit la Vatican i atunci, pentru prima dat, Sfntul Printe a spus s nu mai folosim cuvntul emigrani, ci polonezi din diaspora. Apoi, n 1992, a luat fiin Consiliul Polonezilor din toat lumea care funcioneaz i astzi, ocazie cu care ne-a spus c noi, polonezii, trebuie s vorbim aceeai limb", a precizat Ghervazen Longher.

Pe 1 mai 2011, deputatul Longher a participat i la ceremoniile de beatificare organizate la Roma, eveniment la care se estimeaz c au fost prezeni peste 30.000 de polonezi din diaspora.