Peregrinatio Mariae - Tra (15-18 mai 2011)

O Micu sfnt, cu drag am venit,
La tine, Micu, ntr-un loc iubit.
Am venit, Micu, s te mai vedem,
S-i spunem necazul pe care-l mai avem.

Cu aceste cuvinte credincioii din Parohia "Naterea Sfintei Fecioare Maria" din satul Tra i din parohiile nvecinate au ntmpinat icoana fctoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica. Parafraznd cuvintele acestui cntec specific ardelenesc, din inimile noastre pline de bucurie i fericire s-a nlat ctre Maica Domnului aceast cntare:

O Micu sfnt, cu drag ai venit,
La noi la Tra ntr-un loc iubit.
Ai venit, Micu, s ne vizitezi,
i cu multe haruri s ne binecuvntezi.

n dup-amiaza zilei de 15 mai 2011, duminica "Bunului Pstor", ntreaga comunitate din satul Tra i din parohiile nvecinate n fruntea creia se afla preasfinitul episcop auxiliar Aurel Perc, printele decan Augustin Benchea, printele paroh al comunitii, Valentin Ciceu, i preoii din parohiile nvecinate au ntmpinat cu mult bucurie i emoie icoana fctoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica. A urmat sfnta Liturghie prezidat de PS Aurel, n cadrul creia am fost ndrumai s ne ndreptm privirea spre Cristos "pstorul suprem".

A doua zi, dup sfnta Liturghie de sear, a avut loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului prin sat, la care au participat un mare numr de credincioii catolici i ortodoci din Tra i din parohiile vecine.

Pe parcursul acestor zile de har, pr. Ciprian Bejan ne-a ajutat s descoperim care este adevrata devoiune fa de Maica Domnului i cum trebuie s fie un adevrat cinstitor al sfintei Fecioare Maria.

Liturghia de ncheiere a pelerinajului icoanei Maicii Domnului a avut loc miercuri, 18 mai 2011, i a fost prezidat de pr. decan Augustin Benchea, nconjurat de preoii din parohiile vecine. Dup-amiaza numeroi credincioi s-au adunat n jurul icoanei pentru a-i lua rmas bun. S-a recitat sfntul Rozariu ca mulumire pentru aceast mare bucurie pe care comunitatea a trit-o n aceste zile i ca mulumire pentru toate harurile primite de la bunul Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

A fost o desprire emoionant. Credincioi au petrecut icoana cu aplauze puternice i cu lacrimi n ochi. Muli spuneau cu regret c prea repede au trecut orele i zilele n care icoana Maicii Domnului a fost n mijlocul comunitii. Sperm ca acest pelerinaj al Icoanei de la Cacica s fie un punct de referin i s trezeasc n familiile noastre dorina de sfinire i de convertire permanent n comunitatea noastr.

Mulumim pe aceast cale tuturor celor care au fcut posibil prezena acestei icoane a sfintei Fecioare Maria n comunitatea din Tra i tuturor celor care au fcut ca acest pelerinaj s fie un moment de rugciune i de convertire.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Pr. Valentin Ciceu