Vizita cardinalului Stanisław Dziwisz

Fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, a vizitat Romnia n perioada 18-22 mai 2011. n timpul vizitei, smbt, 21 mai 2011, la Cacica a avut o ntlnire cu credincioii parohiei.

Cardinalul Stanisław Dziwisz a sosit miercuri, 18 mai, la Bucureti. Joi, 19 mai (ora 10.00), Eminena sa a primit titlul Doctor Honoris Causa din partea Universitii Bucureti. n aceeai zi, la ora 12.00, card. Dziwisz a participat la simpozionul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", organizat la Academia Romn. n programul de dup-amiaz: sfinirea statuiei Fericitului Ioan Paul al II-lea din Popeti-Leordeni, jud. Ilfov (ora 16.30); celebrarea sfintei Liturghii n catedrala "Sfntul Iosif" din Bucureti (ora 18.30).

Vineri, 20 mai, dup ce s-a ntlnit cu PF Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe din Romnia, cardinalul a ajuns la Iai. Aici s-a ntlnit cu studenii i preoii de la Institutul Teologic Romano-Catolic i, alturi de PS Petru Gherghel i PS Aurel Perc, a celebrat o Liturghie n limba latin (ora 18.00), fiind invitai preoi, profesori, seminariti i credincioi din parohiile ieene. Oaspetele a avut un mesaj special n cadrul predicii n limba polon (cu traducere n limba romn).

Smbt, 21 mai, ora 11.00, a prezidat, mpreun cu PS Petru Gherghel i cu PS Aurel Perc, Liturghia de sfinire a noii biserici din Poiana Micului, cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea".

Programul cardinalului n Dieceza de Iai a continuat cu vizita la sanctuarul marian de la Cacica i la cteva mnstiri din nordul Moldovei. De asemenea, cardinalul s-a ntlnit cu comunitatea polonez din Soloneu Nou, iar seara s-a ndreptat spre Suceava, pentru ca a doua zi s porneasc spre ara natal. Eminena Sa a fost nsoit de secretarul personal, Mons. Dariusz Raś.

* * *

Cardinalul Stanisław Dziwisz s-a nscut la 27 aprilie 1939 la Raba Wyzna (Polonia). A fost hirotonit preot la 23 iunie 1963 de episcopul Karol Wojtyla, viitorul pap Ioan Paul al II-lea. n octombrie 1966 a fost numit secretar personal al arhiepiscopului de Cracovia, acelai Karol Wojtyla. Stanisław Dziwisz a rmas n aceast funcie pn la moartea lui Ioan Paul al II-lea. A fost consacrat episcop la 19 martie 1998. La 29 septembrie 2005 a fost numit arhiepiscop de Cracovia. n Consistoriul din 24 martie 2006, arhiepiscopul Dziwisz a fost numit cardinal. n mai 2006, papa Benedict al XVI-lea l-a numit membru al Congregaiei pentru Educaia Catolic i membru al Consiliul Pontifical pentru Comunicaii Sociale.

Prelucrare dup ercis.ro