Vizita cardinalului Stanisław Dziwisz

Fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, a vizitat România în perioada 18-22 mai 2011. În timpul vizitei, sâmbătă, 21 mai 2011, la Cacica a avut o întâlnire cu credincioșii parohiei.

Cardinalul Stanisław Dziwisz a sosit miercuri, 18 mai, la București. Joi, 19 mai (ora 10.00), Eminența sa a primit titlul Doctor Honoris Causa din partea Universității București. În aceeași zi, la ora 12.00, card. Dziwisz a participat la simpozionul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", organizat la Academia Română. În programul de după-amiază: sfințirea statuiei Fericitului Ioan Paul al II-lea din Popești-Leordeni, jud. Ilfov (ora 16.30); celebrarea sfintei Liturghii în catedrala "Sfântul Iosif" din București (ora 18.30).

Vineri, 20 mai, după ce s-a întâlnit cu PF Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe din România, cardinalul a ajuns la Iași. Aici s-a întâlnit cu studenții și preoții de la Institutul Teologic Romano-Catolic și, alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, a celebrat o Liturghie în limba latină (ora 18.00), fiind invitați preoți, profesori, seminariști și credincioși din parohiile ieșene. Oaspetele a avut un mesaj special în cadrul predicii în limba polonă (cu traducere în limba română).

Sâmbătă, 21 mai, ora 11.00, a prezidat, împreună cu PS Petru Gherghel și cu PS Aurel Percă, Liturghia de sfințire a noii biserici din Poiana Micului, cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea".

Programul cardinalului în Dieceza de Iași a continuat cu vizita la sanctuarul marian de la Cacica și la câteva mănăstiri din nordul Moldovei. De asemenea, cardinalul s-a întâlnit cu comunitatea poloneză din Solonețu Nou, iar seara s-a îndreptat spre Suceava, pentru ca a doua zi să pornească spre țara natală. Eminența Sa a fost însoțit de secretarul personal, Mons. Dariusz Raś.

* * *

Cardinalul Stanisław Dziwisz s-a născut la 27 aprilie 1939 la Raba Wyzna (Polonia). A fost hirotonit preot la 23 iunie 1963 de episcopul Karol Wojtyla, viitorul papă Ioan Paul al II-lea. În octombrie 1966 a fost numit secretar personal al arhiepiscopului de Cracovia, același Karol Wojtyla. Stanisław Dziwisz a rămas în această funcție până la moartea lui Ioan Paul al II-lea. A fost consacrat episcop la 19 martie 1998. La 29 septembrie 2005 a fost numit arhiepiscop de Cracovia. În Consistoriul din 24 martie 2006, arhiepiscopul Dziwisz a fost numit cardinal. În mai 2006, papa Benedict al XVI-lea l-a numit membru al Congregației pentru Educația Catolică și membru al Consiliul Pontifical pentru Comunicații Sociale.

Prelucrare după ercis.ro