Peregrinatio Mariae - Corhana (26-29 mai 2011)

Potrivit dorinței păstorului Diecezei de Iași, ep. Petru Gherghel, în cadrul perelinajului pe care îl face în comunitățile catolice din Moldova, cu ocazia anului liturgic-pastoral în care ne aflăm, dedicat reflecției despre familie și căsătoria creștină, Icoana Maicii Domnului din Sanctuarul de la Cacica, în perioada 26-29 mai 2011, a poposit în Parohia Romano-Catolică Corhana.

Cu mult entuziasm și în aplauze, ea a fost întâmpinată și primită în seara zilei de joi, 26 mai 2011, la ora 19.00, de către păstorul diecezei ep. Petru Gherghel, alături de părintele paroh Carmil Duma și un grup de preoți, împreună cu numeroși credincioși din Corhana și din împrejurimi.

În cadrul cuvântului de salut și de primire a icoanei, ep. Petru Gherghel a subliniat semnificația și importanța acestui pelerinaj al icoanei miraculoase în comunitățile catolice din Moldova, spunând că așa cum noi credincioșii, mergem în pelerinaj la sanctuarul din Cacica, pentru a vedea și a venera Icoana Miraculoasa a sfintei Fecioare Maria, la fel și ea, acum, vine în pelerinaj, vine în vizită, acasă la noi pentru a ne vedea și a ne binecuvânta pe noi care suntem fiii ei. Aceasta este o ocazie extraordinară, un privilegiu unic de până acum, ca acasă la noi, sub privirile mângâietoare ale sfintei Fecioare Maria de la Cacica, noi fiii ei să ne putem reînnoi viața noastră spirituală, credința, speranța și dragostea noastră.

La începutul sfintei Liturghii părintele paroh a rostit urmatorul cuvânt: Iubiți cinstitori ai Sfintei Fecioare Maria, permiteți-mi să vă salut pe toți cu salutul creștinesc specific timpului pascal în care ne aflăm și cu cel de peste an: Cristos a înviat! Lăudat să fie Isus și Maria. Tuturor, vă urez bun venit la deschiderea zilelor de sărbătoare ale pelerinajului Icoanei Maici Domnului de la Cacica. Iată că în acest an pastoral dedicat familiei și căsătoriei creștine, în acest timp pascal, când celebrăm și retrăim misterul central al credinței noastre, Învierea Domnului nostru Isus Cristos, în această lună mai, dedicată cinstirii Sfintei Fecioare Maria, în această vreme, când nu de mult, a fos beatificat Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea vizitei sfintei Fecioare Maria la vara sa Elisabeta, Sfânta Fecioară Maria, sub imaginea ei de la Sanctuarul din Cacica vine în vizită, se află în vizită la noi, la Corhana, o comunitate de credincioși a cărei patroană spirituală este chiar ea, în durerile ei. Ea a venit la noi ca să ne vadă și noi s-o vedem pe ea. Pentru că noi nu putem ajunge cu toții la ea, vine ea la noi ca să ne vadă pe toți, iar noi toți să o vedem pe ea.

De asemenea, în cuvântul său de salut și de primire a icoanei, părintele paroh Carmil Duma a remarcat faptul că această vizită a icoanei în comunitățile din Moldova este un eveniment istoric și o ocazie inevitabilă de a se realiza prin această imagine a Sfintei Fecioare Maria, comuniunea filială care există între mamă și fii și între fii și mamă și de reînnoire tot mai multă a vieții de credință. O Preasfantă Fecioară Marie, din Sanctuarul de la Cacica, sub această imagine a ta, de secole mult venerată, deseori am veniți, dar niciodată nu am reușit să ajungem cu toții la tine, acasă. Însă, tu, astăzi vii la noi ca să te întâlnești cu noi, să-i vezi pe toți fiii tăi, iar fiii tăi să te întalnească, să te vadă pe tine. Rămâi la noi în aceste zile, așa cu ai rămas odinioară la vara ta Elisabeta, poate nu 3 luni, pentru că mai ai de vizitat și alte parohii, dar măcar câteva zile. Simte-te bine la noi. Vrem să fim și să ne bucurăm împreună cu tine, așa cum se bucură o mamă alături de copii ei, așa cum se bucură copii alături de mama lor, să stăm de vorba cu tine în rugăciune, avem multe să-ți povestim o Mama iubitoare.

În cadrul predicii, preasfințitul, printre altele a spus: În exclamația Elisabetei, de unde mie fericirea aceasta ca să vină la mine Maica Domnului meu, și noi spunem, de unde nou fericirea aceasta ca să vină la noi, acasă Maica Domnulu nostru. Nu pentru meritele noastre, ci pentru meritele lui Isus Cristos și din iubirea Sfintei Fecioare Maria față de noi fiii ei.

Pr. Pal Cristian care a însoțit Icoana Maicii Domnului în perelinajul ei, a vorbit despre originea și istoria acestei Icoane și despre dorința păstorului diecezei ca la sfârșitul celor 3 ani de perelinaj al Icoanei în comunitățile catolice din Moldova să se realizeze o coroană și un veșmânt din aur pentru această Icoană din oferta credincioșilor: aur, argint și bani.

La sfărșitul sfintei Liturghii de primire a Icoanei episcopul a îndemnat pe credincioși să rămană în aceste zile alături de și împreună cu Sfânta Fecioară Maria, să o laude, să o roage și să o invoce în rugăciune, căci ea este cea mai puternică mijlocitoare la Dumnezeu. Prin ea vom ajunge mai ușor la Isus.

La sfârșitul sfintei Liturghii de primire a Icoanei, pr. paroh a mai făcut următoarele precizări: Dorința Bisericii este să exploatați și să trăiți din plin aceste zile unice de har și mare binecuvântare ca să puteți scoate din ele profitul spiritual, necesar pentru viața aceasta, pentru obținerea indulgenței și pentru mântuirea sufletului. Să nu o lăsăm pe Sfânta Fecioară Maria, oaspetele nostru drag, singură, să stăm cu ea și alături de ea, să ne deschidem sincer inima noastra în fața ei, căci ea ne iubește, avem multe să-i spunem și din împliniri și din dezamăgiri, și din bucurii și din necazuri, ea ne înțelege și vrea să ne ajute și să ne ocrotească cu inima și puterea ei de mamă. Să o rugăm pe Maica Domnului să pună o vorbă bună la Fiul ei Isus, ca să ne ierte de păcatele cu care l-am supărat de atâtea ori în viață, să ne ajute, să ne binecuvântezeze și să ne mântuiască. Tuturor vă urez zile de mare intensitate sprituală, de har și binecuvantare cerească sub privirile iubitoare și mângâietoare ale Mariei.

În zilele de pelerinaj care au urmat, vineri și sâmbătă, au fost doua sfinte Liturghii: la ora 11.00 și 18.00, începând de la ora 09.00 până la ora 11.00, de la ora 16.00 până la ora 18.00, de la ora 21.00 până noaptea târziu, ora 02.00, credincioșii s-au rugat în comun, lăudând-o și invocând-o pe Sfânta Fecioara Maria, a fost ocazie de spovadă dimineața, după-amiaza și seara pentru reînnoirea sufletească în mod sacramental.

Procesiunea care s-a făcut sâmbătă seara, după sfânta Liturghie, cu Icoana Maici Domnului pe străzile și în cimitirul din sat, a fost o adevarată manifestare a credinței, o premărire a lui Dumnezeu și o laudă adusă Sfintei Fecioare Maria, o binecuvantare sub privirile Icoanei ei Miraculoase.

Liturghia de încheiere, duminica 29.06.201, orele 11.00 a fost prezidata de pr. decan, Enasel Mihai, alaturi de mai multi preoti concelebranti.

La începutul sfintei Liturghii, parintele paroh în cuvantul sau, adresandu-se credinciosilor a spus: Inca mai suntem adunati în fata și în jurul icoanei miraculoase a Sfintei Fecioare Maria din Sanctuarul de la Cacica, o mama iubitoare, întelegatoare și ocrotitoare care ne surade și ne mangaie pe noi fiii ei cu privirea ei calda de mama atunci cand ne uitam la ea, o admiram, și o invocam în rugaciune. Intelegem ce lucruri mari a facut Domnul pentru ea, astfel încat ii este inima plina de bucurie, iar popoarele o numesc fericita pentru ca a crezut celor spuse ei de Domnul. și noua, Dumnezeu a facut lucruri mari, pentru ca ne-a dat-o pe Maria, mama sa ca mama, iar în aceste zile asa cum odinioara a vizitat-o pe vara sa Elisabeta, ne viziteaza și pe noi umplandu-ne inimile de bucuri. și pentru ca aceste zile de pelerinaj sa fie primite de Dumnezeu, sa fie o adevarata binecuvantare cereasca prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și pentru a obtine indulgenta și merite înaintea lui Dumnezeu sa recunoastem ca suntem pacatosi și ca avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu.

La sfarsitul sfintei Liturghii, parintele paroh luand din nou cuvantul a spus: Si Maria a ramas 3 luni la vara sa Elisabeta, apoi s-a întors acasa. Oare de ce a stat Maria asa de mult la Elisabeta. Ce au facut ele în tot acest timp impreuna? Despre ce au discutat ele. Cu siguranta ca s-au rugat. S-au bucurat și au discutat despre panurile pe care Dumnezeu le are cu ele, de a deveni mame. Noi oare ce am facut în aceste 4 zile ale vizitei Sfintei Fecioare Maria la noi? Ce am discutat cu ea? În aceste zile mariene de har și binecuvabntare, noi copiii cinstitori și iubitori ai Sfintei Fecioare Maria, ne-am smuls din preocuparile noastre atat de numeroase importante care ne tin viata legata de pamant și ne-am îndreptat privirile spre cer pentru a o contempa și admira pe Sfânta Fecioara Maria care ne surade și ne binecuvanteaza.

Ne-am apropiat de Sfânta Fecioară prin intermediul acestei icoane a ei de la Cacica, ne-am închinat în fata ei, ne-am destainuit, am atins-o, i-am încredintat scrisori și biletele cerandu-i sa ne îndeplinesaca toate dorintele bune și sfinte, am încredintat viata nastra, familiile naostre ei, spre a le ocroti și binecuvanta, am purtat-o în procesiune pe strazile satului și am cerut sa ne binecuvinteze casele, gospodariile, animalele, munca și campiile naoastre. Am purtat-o în cimitir unde prin mijlocirea ei ne-am rugat pentru raposatii nostri ca sa le aducem o mangaiere și o speranta la înviere. I-am spus ca ea este mama noastra, iar ea a spus ca noi suntem copii ei. Ea a fost oaspetele nostru cel mai drag din aceste zile fata de care am oferit fiecare o atentie deaosebita.

Cateva zile Corhana a fost un adevarat loc de perelinaj pentru Icoana Miraculoasa a Maicii Domnului, pelerina, cat și pentru multii crestini veniti din imprejurimi sau locuri mai îndepartate, ca și pelerini.

Apoi, pr. paroh a multumit lui Dumnezeu ca ne-a dat-o pe Maria spre a o ruga, invoca și cinsti de catre noi, poporul crestin, a multumit și Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pentru ca în aceste zile a binevoit sa poposeasca la Corhana, vizitandu-i pe fiii credinciosi de aici, a multumit episcopului, pr. decan, preotilor, credinciosilor și tuturor celor care au participat în aceste zile de sarbatoare la pelerinajul Sfintei Fecioare Maria în Corhana.

Printre altele pr. paroh a spus: Maria este tare, cea mai tare dintre oameni, pentru ca reuseste sa mobilizeze, sa-i sensibilizeze pe toti în și pentru credinta, în și pentru speranta în și pentru iubire, sa adune asa de multi în jurul ei: episcopi, preoti, credinciosi, batrani, adulti, tineri, copii, tari, bogati, saraci, bolnavi, sanatosi, învatati, nestiutori, pacatosi, sfinti etc. Asa cum în jurul mormantului lui Isus din Ierusalim, mai bine de 2000 ani este o agitatie continua, un dute vino, la fel și în jurul jurul Icoanei Maicii Domnului de la Cacica, în aceste ziele, aici la Corhana, a fost o agitatie continua, un dute vino neintrerupt, chiar și noaptea. Aceste zile au fost cu adevarat de har, de binecuvantare, de reinoire sufleteasca și de încurajare în trairea mai intensa a virtutilor crestine. O adevarata comuniune ce s-a realizat în mod vizibil, prin intremediul acestei Icoane, între cer și pamant, între Dumnezeu și oameni, între Maria și fiii ei.

Chiar daca Maria va pleca astazi din mijlocul nostru, sub aceasta imagine a ei de la Cacica, în alta parohie, la Traian - Bacau, ea totusi ramane în continuare în constiinta, în inima, în credinta și în vata fiecaruia dintre noi pentru ca ne iubeste și noi o iubim pe ea.

La urma, toti crestinii din biserica au laudat-o și aplaudat-o pe Maria pentru vizita pe care le-a facut-o, au rugat-o sa mai vina și altadata, și ca un gest de recunostinta, pretuire și dragoste au primit în dar o reproducere a Icoanaei Miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

Pr. Pal Cristian, în numele pastorului diecezei de Iasi, Ep. Petru Ghergel a multumit parintelui paroh și tuturor credinciosilor din Corhana și celor veniti din alte imprejurim ca au binevoit sa primeasca în comunitatea lor, în aceste ziel, Icoana Miraculoasa a Sfintei Fecioare Maria de la Cacica pentru a-si reinoi viata de credinta sub privirile iubitoare și mangaietoare ale Mariei. El a spus ca a ramas surprins, placut impresionat de intensitatea cu care credinciosii s-au implicat sa valorifice și traiasca aceste zile de har și de mare binecuvantare mariana.

La orele 16.00 credinciosii în rugaciuni și cantari în cinstea Sfintei Fecioare Maria, si-au luat ramas bun de la Icoana Maicii Domnului, iar parintele paroh ia urat drum bun în acesta calatorie-pelerinaj în comunitatile catolice din Moldova și sa cucereasca cucereasca toate inimile.

Prelucrare după www.corhana.cnet.ro