Peregrinatio Mariae - Galai (9-12 iunie 2011)

Pentru noi, cretinii Parohiei "Naterea Sfntului Ioan Boteztorul" din Galai, sanctuarul de la Cacica, "basilica minor", reprezint un loc sfnt, privilegiat, unde Sfnta Fecioar Maria ne ateapt mereu, iar noi, cu mare dor, mergem la ea, pentru ca s reverse n sufletele noastre frumuseea iubirii sale, copleindu-ne cu o bogie de favoruri cereti.

De aceea, o bucurie de nedescris a cuprins comunitatea noastr parohial, n timpul celor trei zile (9-12 iunie 2011), cnd, printr-o trire intens, am primit vizita de la Cacica a icoanei fctoare de minuni a Preasfintei Fecioare, a Aceleia care continu s fie prezent alturi de fiii ei preaiubii. "i de unde mi este dat mie aceasta, s vin mama Domnului la mine?" (Lc 1,43).

Cu lacrimi pline de emoie a nceput celebrarea oficial a pelerinajului, joi, 9 iunie, ora 17.45, la vederea frumoasei icoane, mpodobit cu un basorelief aurit i argintat, ce lsa la vedere feele i palmele Fecioarei i ale Pruncului Isus. Icoana protejat de o caset de sticl era aezat pe un postament de lemn.

Ceremonialul liturgic de deschidere s-a desfurat n faa bisericii, prin salutul de bun-venit i lectura evanghelic, rostite de printele paroh Cristian Blju, nsoit de prinii confrai i de printele-custode al icoanei, urmat apoi de o rugciune a familiilor plin de simire i evlavie. Icoana purtat n procesiune pe umerii a patru enoriai n interiorul bisericii a fost aezat la altar, luminat i mpodobit cu flori. Credincioii, n linite, cu feele radiind senintate i bucurie, au ngenunchiat n faa icoanei miraculoase cu ncredere i speran.

A urmat Liturghia parohial, ptruns de o solemnitate nltoare. Extrem de mictoare a fost predica nsufleit, rostit de printele paroh - cunoscut ca un bun predicator marian - care a invitat credincioii la descoperirea i preuirea Aceleia, care ne este nu numai model i icoan, ci cu adevrat Mama noastr plin de iubire, amintind c fiecare dintre noi a experimentat aceast iubire matern, la Maria gsind mngiere i ndreptare. A fost o chemare nflcrat la nelepciunea i nelegerea darului familiei i al sacramentului cstoriei, adevrat "leagn al vieii", "sanctuar al iubirii" i "biseric domestic", loc n care cresc, se desvresc i se produc roade, se realizeaz lucrarea lui Dumnezeu n sufletele oamenilor. Este acea pledoarie sfnt, pe care o face Mama noastr spiritual n apariiile sale i pe care suntem datori s o ncredinm de fidelitatea noastr, atunci cnd ne spune: "Dac ai ti ct de mult v iubesc, ai plnge de bucurie!"

Programul pastoral a continuat prin adoraii i meditaii, credincioii, indiferent de confesiune, perindndu-se i ngenunchind n faa icoanei, cu ofrande nsoite de rugmini de ajutor i ndreptare. Multe familii cu copilai n brae i-au adus omagiul lor, contieni de legtura Preasfintei cu sntatea i viaa familiilor lor, verificndu-i propria identitate de cretini n acest moment deosebit de revelare a iubirii i ndurrii divine. Cutnd mngiere i vindecare n rugciune, spovad i mprtanie, devoiune plin de recunotin i de mulumire, credincioii parohiei au oferit buchetul lor de flori spirituale, ca rspuns la iubirea Maicii sfinte i a Fiului su Mntuitor.

"Facei tot ce v va spune el!", ne ndeamn astzi din nou Maria, Aceea creia stnd lng crucea lui Isus, i-a fost destinat maternitatea spiritual fa de toi oamenii. nainte de coborrea Duhului Sfnt, o gsim pe Maria alturi de apostoli n Cenacol, implornd pe acelai Duh Sfnt, care coborse asupra ei la Buna Vestire. Srbtoarea Rusaliilor i aceea a ntruprii sunt unite prin Maria, voina Fiului i lucrarea Duhului Sfnt dnd natere misterului Bisericii, din care facem cu toii parte.

Pelerinajul de la Galai al icoanei miraculoase, reprezentnd pe Preasfnta Fecioar Maria, s-a ncheiat n lumina razelor Duhului Sfnt, cu voina rennoit a familiilor comunitii parohiale locale, de a ndeprta pcatul i viciile din viaa cotidian, de a imita prin florile virtuilor cretine pe Mama noastr preaiubit cu sinceritate, struin i coeren. Bucuria noastr, a cretinilor din parohie, a fost i mai deplin sporit cnd, la sfritul acestor trei zile pline de har, am primit vizita Excelenei Sale Episcopul auxiliar al Diecezei, Mons. Aurel Perc, care a prezidat Liturghia solemn a marii srbtori a Rusaliilor. i, ca un corolar al acestor binecuvntate momente, parohia noastr a primit n dar o copie a sfintei icoane fctoare de minuni, spre folos i rugciune.

Mijlocete, Sfnt Fecioar, ca s rmn cu noi Sfntul Duh!

Ionel Gheorghiu

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]