Peregrinatio Mariae - Rdui (12-15 iunie 2011)

Cu bucurie dar i cu mare emoie, comunitatea din Rdui a primit n mijlocul ei icoana miraculoas a Maicii Domnului de la Cacica. Duminic, 12 iunie 2011, la ora 19,00, ne-am adunat n numr mare n centrul oraului, unde a avut loc, ntr-un cadru festiv, primirea icoanei. Au participat alturi de preoii venii din parohiile vecine i oficialiti ale oraului, n frunte cu domnul primar.

Dup salutul de bun venit al pr. paroh Iosif Rchiteanu, lectura evanghelic i o rugciune a familiilor, icoana a fost purtat n procesiune pn la biseric.

Astzi eu vreau s cnt
Vreau s-i spun un cuvnt
Rugciunea mea-i cnt
Astzi vreau s-i ofer
Ce-i mai bun i mai sfnt
Pe pmnt i n cer.

Cu aceste cuvinte, cntate din suflet, am nceput Liturghia concelebrat, care a fost prezidat de parohul i rectorul Sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMConv.

n aceste zile s-au desfurat i misiuni populare care au avut ca scop aprofundarea credinei i convertirea personal, familial i comunitar.

Pr. Alois Moraru, n toate predicile sale, de la liturghiile de diminea i de sear, a adus n atenia tuturor tema familiei cretine. Toi credincioii au fost ndemnai s i deschid inimile, astfel nct Dumnezeu, prin harurile sale, s ptrund i s lucreze n mod eficient i printr-o credin profund, familiile s ias din criz.

Printele predicator a ncercat prin cuvntul su, s ntreasc rolul i scopul familiei, s propun remedii pentru nlturarea posibilelor ispite, astfel nct, avnd n suflet iubirea fa de Dumnezeu i fa de aproapele i sub ocrotirea Sfintei Fecioare, s putem menine integritatea familiei.

Pr. Alois Moraru ne-a transmis invitaia de a fi ct mai buni, desvrii n viaa de familie i ne-a reamintit cele trei proprieti ale familiei care trebuie respectate permanent: unitatea, indisolubilitatea i transmiterea vieii. i pentru aceasta avem nevoie mereu de mijlocirea i ncurajarea Maicii Domnului.

Programul pelerinajului a cuprins Liturghii solemne, cu predici de misiuni i rugciuni ale Rozariului spuse n comun, nainte de sfintele liturghii.

Luni seara, dup Liturghia concelebrat, care l-a avut la centru pe pr. Marius Bucevschi, paroh de Soloneul Nou, la ora 21,00 a avut loc o priveghere marian, la lumina lumnrilor, la care am cntat i ne-am rugat sfntul Rozariu n limbile romn, polon, german i latin. Privegherea s-a ncheiat cu o procesiune n jurul bisericii, cu icoana Maicii Domnului.

Mari seara, nainte de sfnta Liturghie, ne-am rugat sfntul Rozariu mpreun cu fraii notri greco-catolici, venii n numr mare, plini de credin, pentru a se nchina Mamei Cereti.

Sfnta Liturghie care a urmat a fost celebrat de pr. Iulian Eugen Kropp, avnd alturi pe monseniorul Ioan Volociuc, parohul comunitii greco - catolice locale, care era nsoit de un preot i un diacon.

Pr. Iulian a spus n cuvntul su c particip la aceast srbtoare a comunitii natale, pentru a fi din nou aproape de icoana Maicii Domnului de la Cacica i mai ales pentru a-i mulumi Sfintei Fecioare pentru cei 25 de ani de slujire preoeasc pe care i srbtorete n aceast lun.

Dup sfnta Liturghie a urmat procesiunea cu icoana prin ora. Un popas a fost fcut la Biserica Greco Catolic, unde a fost un moment de rugciune comun, apoi a continuat procesiunea, pe parcursul creia am intonat cntece nchinate Sfintei Fecioare, acompaniai fiind de o fanfar.

La sfritul celor trei zile de har i binecuvntare, am primit cu bucurie vizita Excelenei Sale Episcopul auxiliar al diecezei Aurel Perc, care a prezidat Liturghia de ncheiere a pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica i a binecuvntat copia acestei icoane, pe care parohia noastr a primit-o n dar.

La ora 21.00, ne-am luat rmas bun de la Maica Domnului, cu promisiunea c i vom ntoarce vizita n casa ei de la Cacica.

Mulumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, n care credincioii, indiferent de confesiune, brbai i femei, tineri i copii i toi cei care au vizitat biserica noastr aflat n srbtoare, au ngenuncheat n faa icoanei cu evlavie, ncredere i speran, cu rugmini i mulumiri.

Regina Familiilor - Roag-te pentru noi

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ].
n seciunea audio-video putei vedea dou montaje video de la pelerinaj.

Lucia Maria mid