Peregrinatio Mariae - Rădăuți (12-15 iunie 2011)

Cu bucurie dar și cu mare emoție, comunitatea din Rădăuți a primit în mijlocul ei icoana miraculoasă a Maicii Domnului de la Cacica. Duminică, 12 iunie 2011, la ora 19,00, ne-am adunat în număr mare în centrul orașului, unde a avut loc, într-un cadru festiv, primirea icoanei. Au participat alături de preoții veniți din parohiile vecine și oficialități ale orașului, în frunte cu domnul primar.

După salutul de bun venit al pr. paroh Iosif Răchiteanu, lectura evanghelică și o rugăciune a familiilor, icoana a fost purtată în procesiune până la biserică.

Astăzi eu vreau să cânt
Vreau să-ți spun un cuvânt
Rugăciunea mea-i cânt
Astăzi vreau să-ți ofer
Ce-i mai bun și mai sfânt
Pe pământ și în cer.

Cu aceste cuvinte, cântate din suflet, am început Liturghia concelebrată, care a fost prezidată de parohul și rectorul Sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMConv.

În aceste zile s-au desfășurat și misiuni populare care au avut ca scop aprofundarea credinței și convertirea personală, familială și comunitară.

Pr. Alois Moraru, în toate predicile sale, de la liturghiile de dimineață și de seară, a adus în atenția tuturor tema familiei creștine. Toți credincioșii au fost îndemnați să își deschidă inimile, astfel încât Dumnezeu, prin harurile sale, să pătrundă și să lucreze în mod eficient și printr-o credință profundă, familiile să iasă din criză.

Părintele predicator a încercat prin cuvântul său, să întărească rolul și scopul familiei, să propună remedii pentru înlăturarea posibilelor ispite, astfel încât, având în suflet iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele și sub ocrotirea Sfintei Fecioare, să putem menține integritatea familiei.

Pr. Alois Moraru ne-a transmis invitația de a fi cât mai buni, desăvârșiți în viața de familie și ne-a reamintit cele trei proprietăți ale familiei care trebuie respectate permanent: unitatea, indisolubilitatea și transmiterea vieții. Și pentru aceasta avem nevoie mereu de mijlocirea și încurajarea Maicii Domnului.

Programul pelerinajului a cuprins Liturghii solemne, cu predici de misiuni și rugăciuni ale Rozariului spuse în comun, înainte de sfintele liturghii.

Luni seara, după Liturghia concelebrată, care l-a avut la centru pe pr. Marius Bucevschi, paroh de Solonețul Nou, la ora 21,00 a avut loc o priveghere mariană, la lumina lumânărilor, la care am cântat și ne-am rugat sfântul Rozariu în limbile română, polonă, germană și latină. Privegherea s-a încheiat cu o procesiune în jurul bisericii, cu icoana Maicii Domnului.

Marți seara, înainte de sfânta Liturghie, ne-am rugat sfântul Rozariu împreună cu frații noștri greco-catolici, veniți în număr mare, plini de credință, pentru a se închina Mamei Cerești.

Sfânta Liturghie care a urmat a fost celebrată de pr. Iulian Eugen Kropp, având alături pe monseniorul Ioan Voloșciuc, parohul comunității greco - catolice locale, care era însoțit de un preot și un diacon.

Pr. Iulian a spus în cuvântul său că participă la această sărbătoare a comunității natale, pentru a fi din nou aproape de icoana Maicii Domnului de la Cacica și mai ales pentru a-i mulțumi Sfintei Fecioare pentru cei 25 de ani de slujire preoțească pe care îi sărbătorește în această lună.

După sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu icoana prin oraș. Un popas a fost făcut la Biserica Greco Catolică, unde a fost un moment de rugăciune comună, apoi a continuat procesiunea, pe parcursul căreia am intonat cântece închinate Sfintei Fecioare, acompaniați fiind de o fanfară.

La sfârșitul celor trei zile de har și binecuvântare, am primit cu bucurie vizita Excelenței Sale Episcopul auxiliar al diecezei Aurel Percă, care a prezidat Liturghia de încheiere a pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica și a binecuvântat copia acestei icoane, pe care parohia noastră a primit-o în dar.

La ora 21.00, ne-am luat rămas bun de la Maica Domnului, cu promisiunea că îi vom întoarce vizita în casa ei de la Cacica.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, în care credincioșii, indiferent de confesiune, bărbați și femei, tineri și copii și toți cei care au vizitat biserica noastră aflată în sărbătoare, au îngenuncheat în fața icoanei cu evlavie, încredere și speranță, cu rugăminți și mulțumiri.

Regina Familiilor - Roagă-te pentru noi

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].
În secțiunea audio-video puteți vedea două montaje video de la pelerinaj.

Lucia Maria Șmid