Peregrinatio Mariae - Gura Humorului (16-19 iunie 2011)

De solemnitatea "Preasfintei Treimi", pe 19 iunie 2011, comunitatea catolicã din Gura Humorului a celebrat o sãrbãtoare cu totul deosebitã, încheierea vizitei icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica ºi sfârºitul zilelor de misiuni populare începute odatã cu venirea icoanei în ziua de 16 iunie 2011.

Ziua de 19 iunie a însemnat ºi sãrbãtoarea hramului bisericii, care s-a celebrat cu mare solemnitate cu participarea unui mare numãr de credincioºi, din comunitatea parohialã ºi dintre oaspeþii veniþi din alte pãrþi, cu participarea PS Petru Gherghel, a pr. Iosif Pãuleþ, decan de Bucovina, a pr. Valentin Cochior, parohul comunitãþii, ºi a multor preoþi, pentru a aduce laudã ºi mulþumire sfintei Treimi în cadrul celebrãrii sfintei Liturghii.

Cu ocazia hramului, s-a sãrbãtorit cu mare bucurie împlinirea a 200 de ani de existenþã a bisericii. Biserica de astãzi este cea mai veche biserica romano-catolicã din Bucovina ºi a început sã fie construitã în anul 1806 de cãtre preotul observant Marian Meszanos ºi a fost terminatã în anul 1811. Este la origine o bisericã nemþeascã fãcutã cu fonduri de la guvernul Galiþiei, cum se poate observa ºi de pe frontispiciul bisericii în aceastã inscripþie în limba latinã: "Francisc I Imper: Aust: I Sumptibus MDCCCXI", a cãrei traducere aproximativã este urmãtoarea: "În 1811, pe cheltuiala lui Francisc I, împãrat al Austriei". De aceea, cu ocazia acestui jubileu, PS Petru Gherghel la începutul sfintei Liturghii a dezvelit ºi a sfinþit o placã comemorativã plasatã afarã, lângã intrarea în bisericã.

Au fost zile binecuvântate ºi de har pentru întreaga comunitate, care a ascultat cu drag ºi a luat aminte la cuvintele de zidire sufleteascã ale pr. Cornel Cadar, predicatorul acestor zile deosebite de misiuni populare.

Dupã Liturghia de hram, la sediul Forumului German a fost organizatã o expoziþie de fotografii ilustrând istoria bisericii ºi a comunitãþii din Gura Humorului. A urmat, în acelaºi sediu, un spectacol artistic de muzicã popularã coordonat de Maria Macovei.

Dumnezeu sã fie lãudat în veci pentru harurile pe care ni le oferã!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Emil-Ioan Robu