Peregrinatio Mariae - Gura Humorului (16-19 iunie 2011)

De solemnitatea "Preasfintei Treimi", pe 19 iunie 2011, comunitatea catolic din Gura Humorului a celebrat o srbtoare cu totul deosebit, ncheierea vizitei icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica i sfritul zilelor de misiuni populare ncepute odat cu venirea icoanei n ziua de 16 iunie 2011.

Ziua de 19 iunie a nsemnat i srbtoarea hramului bisericii, care s-a celebrat cu mare solemnitate cu participarea unui mare numr de credincioi, din comunitatea parohial i dintre oaspeii venii din alte pri, cu participarea PS Petru Gherghel, a pr. Iosif Pule, decan de Bucovina, a pr. Valentin Cochior, parohul comunitii, i a multor preoi, pentru a aduce laud i mulumire sfintei Treimi n cadrul celebrrii sfintei Liturghii.

Cu ocazia hramului, s-a srbtorit cu mare bucurie mplinirea a 200 de ani de existen a bisericii. Biserica de astzi este cea mai veche biserica romano-catolic din Bucovina i a nceput s fie construit n anul 1806 de ctre preotul observant Marian Meszanos i a fost terminat n anul 1811. Este la origine o biseric nemeasc fcut cu fonduri de la guvernul Galiiei, cum se poate observa i de pe frontispiciul bisericii n aceast inscripie n limba latin: "Francisc I Imper: Aust: I Sumptibus MDCCCXI", a crei traducere aproximativ este urmtoarea: "n 1811, pe cheltuiala lui Francisc I, mprat al Austriei". De aceea, cu ocazia acestui jubileu, PS Petru Gherghel la nceputul sfintei Liturghii a dezvelit i a sfinit o plac comemorativ plasat afar, lng intrarea n biseric.

Au fost zile binecuvntate i de har pentru ntreaga comunitate, care a ascultat cu drag i a luat aminte la cuvintele de zidire sufleteasc ale pr. Cornel Cadar, predicatorul acestor zile deosebite de misiuni populare.

Dup Liturghia de hram, la sediul Forumului German a fost organizat o expoziie de fotografii ilustrnd istoria bisericii i a comunitii din Gura Humorului. A urmat, n acelai sediu, un spectacol artistic de muzic popular coordonat de Maria Macovei.

Dumnezeu s fie ludat n veci pentru harurile pe care ni le ofer!

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Emil-Ioan Robu