Scrisoare pastoral: Familia cretin n drum spre Maica Domnului de la Cacica

Familia diecezei noastre triete, ncepnd cu Adventul din anul 2010, un timp special, un program pastoral dedicat familiei i Cstoriei cretine.

Toate parohiile, structurile bisericeti i familiile au fost invitate la o ntlnire sufleteasc cu misterul lsat de Dumnezeu pentru viaa omenirii, misterul prinilor, al vieii i al copiilor.

Diferitele ocazii diecezane, decanale i parohiale ne-au nlesnit prilejul unor reflecii comune, a unor momente de catehizare i, mai ales, de rugciune n biserici i n case.

Zilele de misiuni populare i ntlnirea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica, n vizit prin diferite comuniti, au constituit o fericit retrire n familiile comunitilor noastre a marelui dar fcut omenirii de Creator la nceputul creaiei, dar pe care a binevoit s-l onoreze i s-l mbrieze chiar Fiul lui Dumnezeu, nscut pe pmnt, n familia din Nazaret, i care a ales s se bucure ntr-un climat de iubire oferit de mama cea sfnt, Maria, i de dreptul Iosif.

Climatul spiritual din acest an pastoral ne oblig i ne cheam la o angajare i mai mare n cunoaterea, preuirea i ocrotirea familiei.

Ne apropiem de un moment important din anul liturgic i pastoral, marea srbtoare a Maicii Domnului ridicat cu trupul i sufletul la cer - 15 august, cnd celebrm cu bucurie srbtoarea Mamei noastre cereti n toate comunitile.

Gndul nostru, ca familie diecezan, se ndreapt spre un moment special, pelerinajul de la Cacica, precum i spre celebrarea hramului diferitelor biserici, printre care se numr i catedrala noastr.

Dorim, aadar, s celebrm cu bucurie ziua victoriei Maicii Domnului i s facem srbtoare n ntreaga familie diecezan.

Un punct central pentru diecez rmne pelerinajul de la Cacica. Mai ales, anul acesta, adresm tuturor credincioilor, copiilor, tinerilor i familiilor invitaia de a se nscrie la un pelerinaj binecuvntat spre sanctuarul din Cacica, unde ne ateapt, ca ntr-o familie unit, aceeai Mam iubitoare.

Modalitile sunt diferite i fiecare poate alege cum vrea fie personal, fie n grupuri organizate.

Pentru parohii rmne forma clasic cu autocarele. Pentru copii i adolesceni, mersul pe jos mpreun cu episcopul rmne o fericit ocazie de ndreptare spre sanctuar.

Pentru tineri i aduli recomandm anul acesta un pelerinaj special, o nou modalitate de a ajunge la sanctuar: cu bicicleta.

mpreun cu rectorul sanctuarului, cu Oficiul pentru Copii i Tineri i cu autoritile locale va fi organizat un program special pentru Cacica. Pelerinajul va porni de la Roman cu participani din diferite comuniti din zona Bacu, Iai i Roman - maxim o sut de participani - i va fi organizat dup toate normele de circulaie i asisten medical. Este o experien nou pe care o recomandm cu cldur.

Pelerinajul va fi coordonat de pr. Cristian Pal, ajutat de pr. Iulian Roca (tel. 0764-834673). Programul i detaliile vor fi comunicate de pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului din Cacica, i se vor putea gsi i pe situl sanctuarului.

Tuturor credincioilor i cinstitorilor Maicii Domnului le rennoiesc apelul de a se nscrie ntr-o form sau alta la acest pelerinaj n Bucovina, spre Cacica. Sperm s ntlnim faa binevoitoare a lui Isus, prin mijlocirea i sub ocrotirea Mamei noastre cereti.

De la Cacica ne vom ndrepta spre Iai pentru a aduna toate gndurile i dorinele noastre i a le aeza la picioarele Maicii Sfinte, patroana ntregii dieceze pe care o invocm pentru fiecare familie cretin, pentru prini i copii.

Cu Pruncul i Mntuitorul Isus, s ne binecuvnteze Fecioara de sus!

Iai, 16 iulie 2011
Sfnta Fecioar de pe Muntele Carmel

Petru Gherghel, episcop de Iai