Pelerinajul la Cacica - 2011

PS Ioan Robu: Asemenea Mariei, suntem chemai s intrm n lumina lui Cristos cel nviat

Relatare din 15 august 2011, jurnalul Radio Vatican

Pelerinaj cu elemente inedite i momente de intens trire a credinei n zilele de 14 i 15 august la Cacica, judeul Suceava, la "Basilica minor" n faa icoanei Madonei Negre, de srbtoarea Adormirii Maicii Domnului 2011. Liturghia hramului a fost prezidat luni de arhiepiscopul mitropolit de Bucureti PS Ioan Robu care, la predic a insistat asupra importanei rugciunii, a rugilor purtate n inim de fiecare, spunnd c srbtoarea Ridicrii cu sufletul i trupul la cer a Preasfintei Fecioare Maria ne invit s privim nainte nu doar spre cimitir ci i spre cer: suntem chemai asemenea Mariei s intrm n lumina lui Cristos cel nviat.

n finalul Liturghiei, dup rugciunea de ncredinare a familiilor Inimii lui Isus i Preasfintei sale Mame, rostit de episcopul de Iai PS Petru Gherghel, emoionat procesiune cu Preasfntul Sacrament purtat n jurul bisericii prin mijlocul credincioilor, amintind prezena lui Isus pe drumurile Palestinei "trecnd i fcnd bine tuturor".

Corespondena audio de la rectorul sanctuarului din Cacica, printele Romuald Bulai: n curnd.

* * *

Pelerinajul de la Cacica 2011

n zilele de 14 i 15 august 2011, Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica a fost locul de intalnire a sutelor de pelerini cinstitori ai sfintei Fecioare, copii, tineri, familii, persoane consacrate s-au unit n rugciune, aducndu-i mulumire Domnului pentru c ne-a druit-o pe Maria, ca mijlocitoare i protectoare. n acest an, motoul a fost "Familia cretin, n drum spre Maica Domnului de la Cacica" cu dorina de a face srbtoare n ntreaga familie diecezan.

Celebrrile din acest an s-au mbogit cu prima etap a "Pelerinajului biciclitilor". Invitaia episcopului Petru Gherghel a fost o provocare inedit de a ajunge la Cacica printr-o nou form de pelerinaj i anume pe biciclet. 80 de tineri au rspuns acestei provocri cci au dorit ca anul acesta s fie ceva diferit. Au simit astfel c a fi pelerin uneori implic oboseal i efort, dar asta nu te mpiedic s simi mplinirea i pacea de a ajunge la destinaie. Plecarea a fost din Roman, n dimineaa zilei de 13 august 2011, iar sosirea la Cacica a fost duminic, 14 august 2011.

Tot duminic, a avut loc Pelerinajul tinerilor ce a avut ca moto "Tari n credin, mpreun cu familia", organizat de Oficiul pentru pastoraia Tinerilor i a Copiilor din dieceza de Iai. Peste 250 de tineri, coordonai de tinerii voluntari i pr. Florin Petru Sescu, mpreun cu PS Petru Gherghel au parcurs pe jos o parte din drumul spre sanctuar cu dorina de a oferi un exemplu de credin, de speran i de iubire tuturor credincioilor aflai la Cacica. n acest mod, toi cei venii de departe sau cei din partea locului s-au mbogit sufletete, unindu-se ca ntr-o familie n jurul aceleiai Mame iubitoare. Tinerii s-au unit n rugciune si cu toi cei care la Madrid, vor fi prezeni pentru Ziua Mondial a Tineretului.

Celebrrile din ziua de 14 august 2011 au continuat cu Calea Sfintei Cruci, adoraia euharistic, Liturghia tinerilor, seminaritilor i a persoanelor consacrate de la ora 18.00 i concertul de muzic religioas susinut de corul Madrigal de la ora 20.00. Liturghia a fost celebrat de PS Petru Gherghel, iar preotul predicator Giurgi Sorin ne-a vorbit despre criza familiei din ziua de astzi. Dei ploaia ne-a nsoit la aceast Liturghie, piaa Ioan Paul al II-lea a fost plin de pelerini, ce au simit cum Dumnezeu i revars harurile sale, la sfrit artndu-se i un curcubeu de care s-au bucurat cu toii.

Un moment deosebit, ca n fiecare an, l reprezint privegherea marian. Prin aceast manifestare plin de lumin se arat biruina asupra ntunericului. Fiecare dintre noi, prin lumnarea aprins pe care am purtat-o, am dorit ca mpreun cu Maria s nu ne lsm nvluii de ntuneric. I-am amintit pe toi membrii familiilor noastre, ne-am rugat pentru toate familiile, mai ales pentru acelea n care lipsete pacea i buna nelegere.

La sfritul acestei privegheri, tinerii adunai n jurul altarului au nlat rugciunea lor ctre Maria la privegherea tinerilor cu motoul Maria "Stea a speranei". Prin cntarea lor voioas, prin rugciunile invocate i prin bucuria de a fi tineri, de a fi speran, tinerii au privit la DA-ul Mariei dorind s i urmeze exemplul i curajul.

Ziua de 15 august 2011 a nceput cu sfintele Liturghii n limbile romn, maghiar, polon i german precum i o Liturghie greco-catolic. Sfnta liturghie solemn pontifical a hramului a fost celebrat de PS Ioan Robu, la care au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Perc, numeroi preoi i credincioi. La sfritul celebrrii a avut loc binecuvntarea cu Presfntul Sacrament i binecuvntarea florilor i a obiectelor aduse de pelerini. La ora 13.00 pelerinii au putut urmri piesa de teatru "Apus de Soare" de Barbu tefnescu Delavrancea, susinut de teatrul "Mihai Eminescu" din Botoani.

ntregul pelerinaj a putut fi urmrit i de cei de acas, prin intermediul postului "Radio Maria" care a transmis fiecare moment al celebrrilor. nregistrrile transmisiunilor sunt disponibile n seciunea audio-video a sitului sanctuarului.

Alexandra Cojan

* * * Cacica: Pelerini mpreun cu Maria, Mama noastr cereasc

Anul acesta s-a desfurat la Cacica al 106-lea pelerinaj nchinat Sfintei Fecioare cu ocazia srbtorii Adormirii Maicii Domnului. Mii de credincioi s-au adunat la sanctuar pentru a o cinsti pe Preacurata, ncredinndu-i suferinele, problemele, nelinitile sufleteti, cererile, convini fiind c Mama cereasc va duce aceste rugmini la Isus i vor obine harurile necesare.

Smbt, 13 august, de la ora 9.30, aproximativ 80 de tineri din diferite comuniti din dieceza noastr, cu binecuvntarea PS Aurel Perc, s-au pornit n pelerinaj cu bicicletele spre Cacica nsoii fiind de pr. Iulian Roca i de pr. Cristian Pal. Tot smbt a avut loc ntlnirea de organizare a voluntarilor, coordonat de pr. Florin-Petru Sescu.

Duminic, 14 august, celebrrile au nceput cu Actul penitenial, desfurat la ora 10, moment intens de reflecie i rugciune pentru pregtirea credincioilor pentru primirea sacramentului Pocinei i participarea cu evlavie la ntreg programul. A urmat sfnta Liturghie de deschidere, de la ora 12, prezidat de PS Aurel Perc. La aceeai or a nceput i pelerinajul tinerilor, de la aproximativ cinci kilometri de Cacica. 252 de tineri din diverse parohii, condui de PS Petru Gherghel, s-au ndreptat spre sanctuar intonnd cntece i rugciuni. Dup Liturghie au sosit pelerinii bicicliti i, la puin timp dup aceasta, au sosit i tinerii pelerini. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, a adresat cuvntul de bun venit tuturor pelerinilor. La ora 16 s-a desfurat n jurul sanctuarului Calea Sfintei Cruci cu rugciuni pentru familii, n purtarea crucii fiind implicai tineri, aduli, persoane consacrate, urmat de adoraia euharistic. Programul a continuat cu sfnta Liturghie pentru tineri, seminariti i persoane consacrate, prezidat de PS Petru Gherghel, animat de corul tinerilor din Parohia "Ss. Petru i Paul" din Oneti. Tinerii prezeni la Cacica s-au unit n rugciune cu tinerii prezeni la Madrid pentru Ziua Mondial a Tineretului. Pr. Florin-Petru Sescu a mulumit n numele tinerilor Preasfinitului Petru Gherghel pentru disponibilitatea de care a dat ntotdeauna dovad n a fi alturi de tineri. Au participat i reprezentani ai autoritilor civile, crora li s-au adus mulumiri pentru suportul oferit n buna desfurare a celebrrilor din acest an. La ora 20.00, Corul Madrigal a susinut un concert de muzic religioas.

Un moment ateptat cu drag de ctre pelerini a fost privegherea marian cu lumnri de la ora 22.00. Dup ce PS Petru Gherghel a binecuvntat lumnrile, tinerii au purtat lumina binecuvntat pelerinilor i astfel ntreaga Pia "Papa Ioan Paul al II-lea" a devenit asemeni unui cer nstelat. n cadrul celebrrii, fiind Anul Familiei, o familie a naintat pn la altar, fiecare membru, tatl, copiii i mama au oferit tmie peste crbunele aprins, prin acest gest oferind jertfele tuturor familiilor i dorina lor de a mplini cu fidelitate voina divin. A urmat lectura unui fragment din Familiaris consortio i predica, ce a vorbit despre problematica actual a familiei izvort din absena iubirii adevrate - fundament al cstoriei binecuvntat de Dumnezeu. Recitarea devoiunii sfntului Rozariu, moment n care pelerinii cu lumnrile aprinse au pornit n procesiune n jurul sanctuarului, a ncheiat veghea marian. A urmat privegherea tinerilor, cntecele i rugciunile tinerilor au rsunat n linitea nopii, ndreptndu-se spre Dumnezeu prin Maria, implornd ajutor pentru a fi dup voina Lui, "viitorul i sperana omenirii".

Luni, 15 august, ziua hramului, s-a deschis cu sfnta Liturghie n limba romn, de la ora 06.00, urmat de Liturghii n limbile maghiar, german i polon, precum i o Liturghie greco-catolic. Liturghia de hram de la ora 11.00 a fost prezidat de PS Ioan Robu, cu concelebrarea PS Petru Gherghel i a PS Aurel Perc i a unui numr mare de preoi din ar i din strintate. Au fost binecuvntate cu preasfntul sacrament florile i obiectele religioase aduse de pelerini. Pr. Romuald Bulai a adus mulumiri tuturor celor care au participat i n acest an la srbtoarea Adormirii Maicii Domnului la Cacica, celor care s-au implicat n organizarea i buna desfurare a celebrrilor, preoilor care au stat ore ntregi n confesionale pentru a oferi sacramentul spovezii credincioilor, corului, tinerilor voluntari i tuturor pelerinilor rennoind invitaia de a veni i anul viitor pentru a se uni n rugciune i a obine haruri de la Mijlocitoarea noastr, Mama cereasc, Maria.

Dup-amiaz, actori ai Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoani au susinut frumoasa pies istoric "Apus de soare".

Pe tot parcursul pelerinajului, ca i n ali ani, numeroi tineri voluntari din Aciunea Catolic i Scout au contribuit cu disponibilitate i generozitate la buna desfurare a evenimentelor.

Pelerinii s-au ntors acas edificai n credin i rennoii sufletete, cu dorina de a reveni la mpritoarea harurilor, sfnta Fecioar Maria pentru a ncredina ocrotirii ei de mam ntreaga omenire.

Bernadeta Farade Gabor

* * *

Aproape zece mii de credincioi au srbtorit-o pe Sfnta Maria, la Cacica

Articol de Oana Alphonso, Monitorul de Suceava

Aproape zece mii de credincioi romano-catolici i nu numai, venii din toate colurile rii, au srbtorit-o la Cacica, pe Fecioara Maria.

Ca n fiecare an, pe 15 august, Sanctuarul de la Cacica, "Basilica Minor", cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este loc de pelerinaj pentru mii i mii de credincioi din ar, dar i din strintate. i n acest an credina i-a adus pe oameni la Cacica, la icoana miraculoas a sfintei Fecioare Maria, acolo unde orice rugciune rostit primete rspuns, dup credina oamenilor.

Pelerinii din ntreaga ar au venit la Cacica de cteva zile, mai exact de pe 13 august 2011, cnd la Cacica a nceput srbtoarea, i au stat n corturi, n maini sau pe la localnici pn ieri, fiindc au inut cu tot dinadinsul s fie prezeni la Liturghia de hram.

Dou nopi la cort, n spatele bisericii

Cldura mare, aglomeraia i oboseala acumulat nu i-au rpus pe pelerinii care, ntr-o linite solemn, au participat la slujbe, s-au rugat pentru ei i pentru cei dragi ai lor, s-au spovedit i s-au mprtit.

"Nici un efort nu este prea mare pentru Maica Domnului. Vin la Cacica cu bucurie n suflet i n fiecare an atept ziua s m rentorc aici", a declarat Elena Tomoiag, venit din Vieul de Sus.

Spaiul verde din spatele bisericii a fost transformat n loc de camping pentru sutele de pelerini care au venit cu corturile, nc de smbt seara.

"Am dormit i n cort i n main, a fost bine. Asear, o mare parte din noapte mi-am petrecut-o n rugciune i apoi am dormit puin", a spus Clara Constantin, o credincioas venit din Roman. "A fost obositor, dar pentru Dumnezeu e posibil tot", a mai spus credincioasa.

Ziua de luni, 15 august 2011, a fost una plin de manifestri religioase i a debutat cu Liturghiile n limbile romn, maghiar, polon i german, precum i o Liturghie greco-catolic. n centrul srbtorii "Adormirii Maicii Domnului" a fost Liturghia de hram celebrat la ora 11.00 de PS Ioan Robu,Arhiepiscop i Mitropolit de Bucureti, care a avut un mesaj special pentru pelerini.

La Liturghie au mai participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Perc, numeroi preoi din ar i din strintate. Pentru arhiepiscopul Aurel Perc ziua de 15 august a avut dubl semnificaie, acesta srbtorindu-i cea de-a 60-a aniversare, ocazie cu care miile de credincioi prezeni la Liturghie s-au rugat pentru el. Dup Liturghia de hram, preoii prezeni la eveniment au binecuvntat obiectele religioase i florile aduse de credincioi.

Fiecare credincios a trecut pe la Icoana Maicii Domnului din sanctuar

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, "Madona Neagr" de la Czestochowa - Polonia. Icoana a fost restaurat recent i reamplasat la locul ei, deasupra altarului din Sanctuarul de la Cacica.

"Madona Neagr" de la Cacica a fost dus la Czestochowa, unde a fost curat pictura i a fost refcut coroana i mantia Fecioarei, din aur alb i galben. Toate costurile legate de restaurare au fost suportate de Ordinul Paulinilor din Polonia. Odat cu restaurarea, profesorii din Ordinul Paulinilor au fcut o copie a icoanei de la Cacica, pe care au donat-o bisericii.

Icoana Maicii Domnului din sanctuar a fost locul unde s-a oprit fiecare credincios venit la hram, pentru c acolo, spun ei, sunt rennoii sufletete.

"Vin din Italia. Sunt din Bacu, dar locuiesc n Italia, i n fiecare an vin la Cacica n aceast lun. Aici ne curim sufletete, spiritual", a spus Cristi Butnaru, care i-a petrecut noaptea n main, doar pentru a fi prezent la hram.

* * *

Mii de pelerini la sfnta Liturghie Pontifical oficiat de PS Ioan Robu

Articol de Adelina Talpalariu, Obiectiv de Suceava

Mii de pelerini din Romnia i de peste hotare au participat, luni, 15 august 2011, la Sanctuarul marian de la Cacica la Sfnta Liturghie Pontifical prilejuit de srbtoarea Adormirea Maicii Domnului, oficiat de IPS Ioan Robu, arhiepiscop i mitropolit de Bucureti, mpreun cu un sobor de preoi. Sfnta Liturghie Pontifical a fost precedat de liturghii n limbile polon, maghiar i german, precum i de liturghia greco-catolic.

Ceremonia a nceput n jurul orelor 11.00 cnd mulimea s-a reunit n piaeta din faa basilicii pentru a rosti rugciuni de mulumire i elogiere n cinstea sfintei Fecioare i unde, n faa a sute de credincioi, Excelena sa Petru Gherghel a inut un discurs despre familia cretin i importana zilei de 15 august. "n aceast zi deosebit ntreaga noastr familie cretin, familiile din diecez i de pretutindeni, ndreapt spre ceruri rugile de iertare i celebreaz cu vrednicie jertfa Sfintei Liturghii. Suntem n "Grdina Maicii Domnului", loc sfnt, pentru a celebra momentul important din anul liturgic i pastoral, marea srbtoare a Maicii Domnului ridicat cu trupul i sufletul la cer de 15 august", a rostit drept cuvnt de ntmpinare pentru participani, episcopul Petru Gherghel.

La rndul su, n cuvntul ctre credincioi, PS Ioan Robu a spus c sfnta Fecioar Maria a fost cinstit mereu att n Biserica Catolic, dar i pretutindeni. "Sfnta Fecioara Maria a fost cinstit, rugat, ludat. Acelai lucru pe care noi l facem astzi cu gndul de mare credin i de mare ncredere, cu gndul de mare apropiere de Dumnezeu, pe care se bazeaz viaa noastr de acum i ceea ce va veni. Sfnta Fecioar Maria ne d exemplu acesta ca s ne bazm n totalitate pe Dumnezeu i atunci ne vom asemna cu ea, ne vom asemna omului din Evanghelie care i-a zidit casa pe stnc, ne vom asemna cu toi sfinii care au tiut s preuiasc harul i lumina lui Dumnezeu. Iat, fiind n srbtoarea aceasta mare, a Adormirii Maicii Domnului sau a ridicrii ei cu trupul i sufletul la cer, s-i mulumim lui Dumnezeu pentru darul credinei", a spus PS Ioan Robu.

PS Ioan Robu le-a spus pelerinilor s mulumeasc lui Dumnezeu pentru c exist acest lca sfnt la Cacica, un loc unde au fost multe generaii de credincioi, unde s-au fcut multe rugciuni, "un spaiu deosebit de cinstire a Maicii Domnului", de ntrire n credin.

Dup oficierea slujbei au fost binecuvntate florile i obiectele aduse de pelerini.

La ceremonie au luat parte Preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia, deputatul Ghervazen Longher, reprezentani ai Consulatului Poloniei n Romnia, preoi, decani i oficialiti locale.

Pelerinajul la Cacica - un gest tradiional pentru zeci de credincioi din ar

Srbtoarea Adormirii Maicii Domnului a cptat de-a lungul timpului o importan i o semnificaie aparte n spaiul bucovinean i nu numai, mii de pelerini sosind n fiecare an la Cacica n aceste momente de mare simire religioas. Biserica din Cacica, construit n 1904 n stil neogotic, este apreciat astzi ca fiind un important monument de arhitectur. Pelerinajele organizate aici, n fiecare an, n perioada 14-15 august sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova.

Indiferent de oraul de batin, credincioii urmeaz negreit n fiecare an, la aceast dat, drumul spre Cacica pentru rug i spovedanie.

"Din anii 90 ncercm s venim n fiecare an la Cacica pentru a ne ridica ochii i simirea ctre cele sfinte. Fiecare purtm n suflet poveri i apsri iar atmosfera care se creeaz aici este netulburat de ruti sau pcate. Am venit cu busuioc, dup slujba acestea toate binecuvntndu-se de ctre cei care oficiaz slujba i apoi ne vor feri de cele rele dac le pstrm n casele noastre", a mrturisit Maria Pacu din Bistria, localitatea Salva.

Pelerinii au luat parte nc de duminic la o serie de manifestri, respectiv celebrarea penitenial, calea Sfintei Cruci, Adoraia euharistic - ceremonii la care au participat numeroi membrii ai comunitii catolice. Seara, Corul Madrigal n frunte cu dirijorul Anna Ungureanu a susinut un concert de muzic religioas, recitalul ncheindu-se cu privegherea marian, urmat de procesiunea cu lumnri n jurul bisericii.

Luni, cu ncepere de la ora 6.00 dimineaa, s-au inut sfintele Liturghii n limba maghiar (la grot), n limba polon (n biseric) i n limba german. Dup cele aproape trei zile de pelerinaj, ntreaga serie de manifestri s-a ncheiat cu spectacolul de teatru "Apus de Soare" de Barbu tefnescu Delavrancea, interpretat de actori ai Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoani n regia lui Marius Rogojinschi.

* * *

PS Ioan, pelerin la Maica Domnului de la Cacica

Articol de Florentina Bratosin, arcb.ro

Peste 10 mii de pelerini din ntreaga ar ct i din strintate au participat n zilele de 14-15 august 2011 la Srbtoarea hramului Sanctuarului Preasfintei Fecioare Maria din localitatea Cacica, judeul Suceava. Au fost dou zile de har, presrate cu celebrri euharistice, Calea Crucii, adoraie, priveghere marian, rugciuni, momente cultural-artistice, i, mai presus de toate cu disponibilitatea i bucuria celor care au venit s o ntlneasc pe Maica lui Dumnezeu i Mama tuturor.

Biserica de la Cacica, construit de preoii misionari polonezi i sfinit n anul jubiliar 1904, a fost declarat n anul 1996 prin decret episcopal de ctre PS Petru Gherghel, Episcop de Iai, Sanctuar diecezan. n anul urmtor, 1997, n prezena Nuniul Apostolic Janusz Boionek i cu acordul Conferinei Episcopilor din Romnia, PS Petru Gherghel l-a declarat Sanctuar Naional, cu toate demnitile i privilegiile. Nu demult, cu ocazia Marelui Jubileu din anul 2000 i s-a adus Sanctuarului marian din Cacica o recunoatere de excepie: la cererea aceluiai Episcop de Iai, PS Petru Gherghel, Fericitul Pap Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Basilica Minor.

n Dieceza de Iai, anul bisericesc 2010-2011 este Anul Familiei, dedicat aprofundrii rolului familiei i Cstoriei cretine n Biseric i n societate. mpreun cu acest program pastoral, conducerea Diecezei de Iai a hotrt s fie organizat i pelerinajul veneratei imagini a Maicii Domnului de la Cacica n parohiile diecezei, Peregrinatio Mariae. Cu toate c aceast Icoan a Preasfintei Fecioare Maria, copie a miraculoasei icoane a Maicii Domnului de la Czestochowa, a fost prezent n multe parohii ale Diecezei de Iai, la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica au venit mii de credincioi, adevrai "copiii ai Mariei", cum au fost numii de PS Petru Gherghel la nceputul Sfintei Liturghii pontificale de hram.

n acelai cuvnt de la nceputul celebrrii, PS Petru i-a mulumit PS Ioan Robu, Arhiepiscop i Mitropolit de Bucureti, pentru dragostea pe care o nutrete fa de acest loc binecuvntat i att de iubit de ctre toi cinstitorii Sfintei Fecioare. Arhiepiscopul, nsoit de secretarul eparhial Pr. Gabriel-Daniel Popa, a prezidat Sfnta Liturghie pontifical a hramului Sanctuarului din Cacica n dimineaa zilei de 15 august 2011, Solemnitatea Ridicrii Preasfintei Fecioare Maria cu trupul i cu sufletul la cer. La altar a fost nsoit de cei doi episcopi ai Diecezei de Iai, PS Petru Gherghel i PS Aurel Perc, precum i de un numr mare de preoi din ntreaga ar i din strintate, de ambele rituri catolice, roman i bizantin.

n cuvntul de nvtur, PS Ioan a subliniat c fiecare credincios are destul de multe motive pentru care s adreseze rugciuni lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, ns exist o rugciune care, printre alte sute de rugciuni, formeaz nucleul central al devoiunii fiecruia. i pentru a exemplifica, a fcut o mrturisire c n urm cu muli ani, pe cnd era seminarist la Iai, a gsit ntr-o "crulie" de rugciuni n limba francez, o rugciune de ncredinare Sfintei Fecioare Maria a ntregului trup: ochii, gura, mintea, inima, etc. "Aceast rugciune, pe care o spun de atunci n fiecare zi, dup ani i ani, a adunat pe lng ea altele: Rozariul, ngerul Domnului... ns ea mi rmne cea mai drag" a explicat Arhiepiscopul.

"Chipul Mariei este prezent peste tot n liturgia de astzi". ncepnd cu antifonul Liturghiei, continund cu prima i a doua lectur i culminnd cu Sfnta Evanghelie, "imaginea Mariei ne vorbete fiecruia dintre noi, ne vorbete despre viaa noastr i este «un semn de mngiere i de speran neclintit». "Avem multe pentru care s ne rugm, a spus n ncheiere PS Ioan. Ne rugm pentru noi, pentru familia noastr, pentru ara noastr, dar, amintindu-ne ce srbtoare este astzi, s nu uitm s ne rugm i pentru mntuirea sufletului nostru". "Srbtoarea Ridicrii cu sufletul i trupul la cer a Preasfintei Fecioare Maria ne invit s privim nainte nu doar spre cimitir, ci i spre cer: suntem chemai asemenea Mariei s intrm n lumina lui Cristos cel nviat"

Dup ce pelerinii s-au ntrit cu Trupul i Sngele lui Cristos n Preasfnta mprtanie, la sfritul celebrrii euharistice, PS Ioan a purtat n procesiune Preasfntul Sacrament n jurul Sanctuarului, binecuvntndu-i pe toi mpreun cu florile i obiectele religioase. Apoi, printele paroh i rector al Sanctuarului, Pr. Romuald Bulai, le-a mulumit Domnului i Preasfintei Fecioare Maria pentru harurile primite n aceste zile, manifestndu-i recunotina i bucuria fa de toi "copiii Mariei" venii la Sanctuarul ei de la Cacica, lansnd totodat invitaia ca i anul viitor "s ne ntlnim la Sanctuarul de la Cacica".

Imagini de la pelerinaj