Pelerinajul la Cacica - 2011

ÎPS Ioan Robu: Asemenea Mariei, suntem chemați să intrăm în lumina lui Cristos cel Înviat

Relatare din 15 august 2011, jurnalul Radio Vatican

Pelerinaj cu elemente inedite și momente de intensă trăire a credinței în zilele de 14 și 15 august la Cacica, județul Suceava, la "Basilica minor" în fața icoanei Madonei Negre, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului 2011. Liturghia hramului a fost prezidată luni de arhiepiscopul mitropolit de București ÎPS Ioan Robu care, la predică a insistat asupra importanței rugăciunii, a rugilor purtate în inimă de fiecare, spunând că sărbătoarea Ridicării cu sufletul și trupul la cer a Preasfintei Fecioare Maria ne invită să privim înainte nu doar spre cimitir ci și spre cer: suntem chemați asemenea Mariei să intrăm în lumina lui Cristos cel Înviat.

În finalul Liturghiei, după rugăciunea de încredințare a familiilor Inimii lui Isus și Preasfintei sale Mame, rostită de episcopul de Iași PS Petru Gherghel, emoționată procesiune cu Preasfântul Sacrament purtat în jurul bisericii prin mijlocul credincioșilor, amintind prezența lui Isus pe drumurile Palestinei "trecând și făcând bine tuturor".

Corespondența audio de la rectorul sanctuarului din Cacica, părintele Romuald Bulai: în curând.

* * *

Pelerinajul de la Cacica 2011

În zilele de 14 și 15 august 2011, Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica a fost locul de intalnire a sutelor de pelerini cinstitori ai sfintei Fecioare, copii, tineri, familii, persoane consacrate s-au unit în rugăciune, aducându-i mulțumire Domnului pentru că ne-a dăruit-o pe Maria, ca mijlocitoare și protectoare. În acest an, motoul a fost "Familia creștină, în drum spre Maica Domnului de la Cacica" cu dorința de a face sărbătoare în întreaga familie diecezană.

Celebrările din acest an s-au îmbogățit cu prima etapă a "Pelerinajului bicicliștilor". Invitația episcopului Petru Gherghel a fost o provocare inedită de a ajunge la Cacica printr-o nouă formă de pelerinaj și anume pe bicicletă. 80 de tineri au răspuns acestei provocări căci au dorit ca anul acesta să fie ceva diferit. Au simțit astfel că a fi pelerin uneori implică oboseală și efort, dar asta nu te împiedică să simți împlinirea și pacea de a ajunge la destinație. Plecarea a fost din Roman, în dimineața zilei de 13 august 2011, iar sosirea la Cacica a fost duminică, 14 august 2011.

Tot duminică, a avut loc Pelerinajul tinerilor ce a avut ca moto "Tari în credință, împreună cu familia", organizat de Oficiul pentru pastorația Tinerilor și a Copiilor din dieceza de Iași. Peste 250 de tineri, coordonați de tinerii voluntari și pr. Florin Petru Sescu, împreună cu PS Petru Gherghel au parcurs pe jos o parte din drumul spre sanctuar cu dorința de a oferi un exemplu de credință, de speranță și de iubire tuturor credincioșilor aflați la Cacica. În acest mod, toți cei veniți de departe sau cei din partea locului s-au îmbogățit sufletește, unindu-se ca într-o familie în jurul aceleiași Mame iubitoare. Tinerii s-au unit în rugăciune si cu toți cei care la Madrid, vor fi prezenți pentru Ziua Mondială a Tineretului.

Celebrările din ziua de 14 august 2011 au continuat cu Calea Sfintei Cruci, adorația euharistică, Liturghia tinerilor, seminariștilor și a persoanelor consacrate de la ora 18.00 și concertul de muzică religioasă susținut de corul Madrigal de la ora 20.00. Liturghia a fost celebrată de PS Petru Gherghel, iar preotul predicator Giurgi Sorin ne-a vorbit despre criza familiei din ziua de astăzi. Deși ploaia ne-a însoțit la această Liturghie, piața Ioan Paul al II-lea a fost plină de pelerini, ce au simțit cum Dumnezeu își revarsă harurile sale, la sfârșit arătându-se și un curcubeu de care s-au bucurat cu toții.

Un moment deosebit, ca în fiecare an, îl reprezintă privegherea mariană. Prin această manifestare plină de lumină se arată biruința asupra întunericului. Fiecare dintre noi, prin lumânarea aprinsă pe care am purtat-o, am dorit ca împreună cu Maria să nu ne lăsăm învăluiți de întuneric. I-am amintit pe toți membrii familiilor noastre, ne-am rugat pentru toate familiile, mai ales pentru acelea în care lipsește pacea și buna înțelegere.

La sfârșitul acestei privegheri, tinerii adunați în jurul altarului au înălțat rugăciunea lor către Maria la privegherea tinerilor cu motoul Maria "Stea a speranței". Prin cântarea lor voioasă, prin rugăciunile invocate și prin bucuria de a fi tineri, de a fi speranță, tinerii au privit la DA-ul Mariei dorind să îi urmeze exemplul și curajul.

Ziua de 15 august 2011 a început cu sfintele Liturghii în limbile română, maghiară, polonă și germană precum și o Liturghie greco-catolică. Sfânta liturghie solemnă pontificală a hramului a fost celebrată de ÎPS Ioan Robu, la care au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, numeroși preoți și credincioși. La sfârșitul celebrării a avut loc binecuvântarea cu Presfântul Sacrament și binecuvântarea florilor și a obiectelor aduse de pelerini. La ora 13.00 pelerinii au putut urmări piesa de teatru "Apus de Soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, susținută de teatrul "Mihai Eminescu" din Botoșani.

Întregul pelerinaj a putut fi urmărit și de cei de acasă, prin intermediul postului "Radio Maria" care a transmis fiecare moment al celebrărilor. Înregistrările transmisiunilor sunt disponibile în secțiunea audio-video a sitului sanctuarului.

Alexandra Cojan

* * * Cacica: Pelerini împreună cu Maria, Mama noastră cerească

Anul acesta s-a desfășurat la Cacica al 106-lea pelerinaj închinat Sfintei Fecioare cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Mii de credincioși s-au adunat la sanctuar pentru a o cinsti pe Preacurata, încredințându-i suferințele, problemele, neliniștile sufletești, cererile, convinși fiind că Mama cerească va duce aceste rugăminți la Isus și vor obține harurile necesare.

Sâmbătă, 13 august, de la ora 9.30, aproximativ 80 de tineri din diferite comunități din dieceza noastră, cu binecuvântarea PS Aurel Percă, s-au pornit în pelerinaj cu bicicletele spre Cacica însoțiți fiind de pr. Iulian Roca și de pr. Cristian Pal. Tot sâmbătă a avut loc întâlnirea de organizare a voluntarilor, coordonată de pr. Florin-Petru Sescu.

Duminică, 14 august, celebrările au început cu Actul penitențial, desfășurat la ora 10, moment intens de reflecție și rugăciune pentru pregătirea credincioșilor pentru primirea sacramentului Pocăinței și participarea cu evlavie la întreg programul. A urmat sfânta Liturghie de deschidere, de la ora 12, prezidată de PS Aurel Percă. La aceeași oră a început și pelerinajul tinerilor, de la aproximativ cinci kilometri de Cacica. 252 de tineri din diverse parohii, conduși de PS Petru Gherghel, s-au îndreptat spre sanctuar intonând cântece și rugăciuni. După Liturghie au sosit pelerinii bicicliști și, la puțin timp după aceasta, au sosit și tinerii pelerini. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, a adresat cuvântul de bun venit tuturor pelerinilor. La ora 16 s-a desfășurat în jurul sanctuarului Calea Sfintei Cruci cu rugăciuni pentru familii, în purtarea crucii fiind implicați tineri, adulți, persoane consacrate, urmată de adorația euharistică. Programul a continuat cu sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate, prezidată de PS Petru Gherghel, animată de corul tinerilor din Parohia "Ss. Petru și Paul" din Onești. Tinerii prezenți la Cacica s-au unit în rugăciune cu tinerii prezenți la Madrid pentru Ziua Mondială a Tineretului. Pr. Florin-Petru Sescu a mulțumit în numele tinerilor Preasfințitului Petru Gherghel pentru disponibilitatea de care a dat întotdeauna dovadă în a fi alături de tineri. Au participat și reprezentanți ai autorităților civile, cărora li s-au adus mulțumiri pentru suportul oferit în buna desfășurare a celebrărilor din acest an. La ora 20.00, Corul Madrigal a susținut un concert de muzică religioasă.

Un moment așteptat cu drag de către pelerini a fost privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00. După ce PS Petru Gherghel a binecuvântat lumânările, tinerii au purtat lumina binecuvântată pelerinilor și astfel întreaga Piață "Papa Ioan Paul al II-lea" a devenit asemeni unui cer înstelat. În cadrul celebrării, fiind Anul Familiei, o familie a înaintat până la altar, fiecare membru, tatăl, copiii și mama au oferit tămâie peste cărbunele aprins, prin acest gest oferind jertfele tuturor familiilor și dorința lor de a împlini cu fidelitate voința divină. A urmat lectura unui fragment din Familiaris consortio și predica, ce a vorbit despre problematica actuală a familiei izvorâtă din absența iubirii adevărate - fundament al căsătoriei binecuvântată de Dumnezeu. Recitarea devoțiunii sfântului Rozariu, moment în care pelerinii cu lumânările aprinse au pornit în procesiune în jurul sanctuarului, a încheiat veghea mariană. A urmat privegherea tinerilor, cântecele și rugăciunile tinerilor au răsunat în liniștea nopții, îndreptându-se spre Dumnezeu prin Maria, implorând ajutor pentru a fi după voința Lui, "viitorul și speranța omenirii".

Luni, 15 august, ziua hramului, s-a deschis cu sfânta Liturghie în limba română, de la ora 06.00, urmată de Liturghii în limbile maghiară, germană și polonă, precum și o Liturghie greco-catolică. Liturghia de hram de la ora 11.00 a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, cu concelebrarea PS Petru Gherghel și a PS Aurel Percă și a unui număr mare de preoți din țară și din străinătate. Au fost binecuvântate cu preasfântul sacrament florile și obiectele religioase aduse de pelerini. Pr. Romuald Bulai a adus mulțumiri tuturor celor care au participat și în acest an la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Cacica, celor care s-au implicat în organizarea și buna desfășurare a celebrărilor, preoților care au stat ore întregi în confesionale pentru a oferi sacramentul spovezii credincioșilor, corului, tinerilor voluntari și tuturor pelerinilor reînnoind invitația de a veni și anul viitor pentru a se uni în rugăciune și a obține haruri de la Mijlocitoarea noastră, Mama cerească, Maria.

După-amiază, actori ai Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani au susținut frumoasa piesă istorică "Apus de soare".

Pe tot parcursul pelerinajului, ca și în alți ani, numeroși tineri voluntari din Acțiunea Catolică și Scout au contribuit cu disponibilitate și generozitate la buna desfășurare a evenimentelor.

Pelerinii s-au întors acasă edificați în credință și reînnoiți sufletește, cu dorința de a reveni la Împărțitoarea harurilor, sfânta Fecioară Maria pentru a încredința ocrotirii ei de mamă întreaga omenire.

Bernadeta Farțade Gabor

* * *

Aproape zece mii de credincioși au sărbătorit-o pe Sfânta Maria, la Cacica

Articol de Oana Alphonso, Monitorul de Suceava

Aproape zece mii de credincioși romano-catolici și nu numai, veniți din toate colțurile țării, au sărbătorit-o la Cacica, pe Fecioara Maria.

Ca în fiecare an, pe 15 august, Sanctuarul de la Cacica, "Basilica Minor", cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este loc de pelerinaj pentru mii și mii de credincioși din țară, dar și din străinătate. Și în acest an credința i-a adus pe oameni la Cacica, la icoana miraculoasă a sfintei Fecioare Maria, acolo unde orice rugăciune rostită primește răspuns, după credința oamenilor.

Pelerinii din întreaga țară au venit la Cacica de câteva zile, mai exact de pe 13 august 2011, când la Cacica a început sărbătoarea, și au stat în corturi, în mașini sau pe la localnici până ieri, fiindcă au ținut cu tot dinadinsul să fie prezenți la Liturghia de hram.

Două nopți la cort, în spatele bisericii

Căldura mare, aglomerația și oboseala acumulată nu i-au răpus pe pelerinii care, într-o liniște solemnă, au participat la slujbe, s-au rugat pentru ei și pentru cei dragi ai lor, s-au spovedit și s-au împărtășit.

"Nici un efort nu este prea mare pentru Maica Domnului. Vin la Cacica cu bucurie în suflet și în fiecare an aștept ziua să mă reîntorc aici", a declarat Elena Tomoiagă, venită din Vișeul de Sus.

Spațiul verde din spatele bisericii a fost transformat în loc de camping pentru sutele de pelerini care au venit cu corturile, încă de sâmbătă seara.

"Am dormit și în cort și în mașină, a fost bine. Aseară, o mare parte din noapte mi-am petrecut-o în rugăciune și apoi am dormit puțin", a spus Clara Constantin, o credincioasă venită din Roman. "A fost obositor, dar pentru Dumnezeu e posibil tot", a mai spus credincioasa.

Ziua de luni, 15 august 2011, a fost una plină de manifestări religioase și a debutat cu Liturghiile în limbile română, maghiară, polonă și germană, precum și o Liturghie greco-catolică. În centrul sărbătorii "Adormirii Maicii Domnului" a fost Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de ÎPS Ioan Robu,Arhiepiscop și Mitropolit de București, care a avut un mesaj special pentru pelerini.

La Liturghie au mai participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, numeroși preoți din țară și din străinătate. Pentru arhiepiscopul Aurel Percă ziua de 15 august a avut dublă semnificație, acesta sărbătorindu-și cea de-a 60-a aniversare, ocazie cu care miile de credincioși prezenți la Liturghie s-au rugat pentru el. După Liturghia de hram, preoții prezenți la eveniment au binecuvântat obiectele religioase și florile aduse de credincioși.

Fiecare credincios a trecut pe la Icoana Maicii Domnului din sanctuar

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, "Madona Neagră" de la Czestochowa - Polonia. Icoana a fost restaurată recent și reamplasată la locul ei, deasupra altarului din Sanctuarul de la Cacica.

"Madona Neagră" de la Cacica a fost dusă la Czestochowa, unde a fost curățată pictura și a fost refăcută coroana și mantia Fecioarei, din aur alb și galben. Toate costurile legate de restaurare au fost suportate de Ordinul Paulinilor din Polonia. Odată cu restaurarea, profesorii din Ordinul Paulinilor au făcut o copie a icoanei de la Cacica, pe care au donat-o bisericii.

Icoana Maicii Domnului din sanctuar a fost locul unde s-a oprit fiecare credincios venit la hram, pentru că acolo, spun ei, sunt reînnoiți sufletește.

"Vin din Italia. Sunt din Bacău, dar locuiesc în Italia, și în fiecare an vin la Cacica în această lună. Aici ne curățim sufletește, spiritual", a spus Cristi Butnaru, care și-a petrecut noaptea în mașină, doar pentru a fi prezent la hram.

* * *

Mii de pelerini la sfânta Liturghie Pontificală oficiată de ÎPS Ioan Robu

Articol de Adelina Talpalariu, Obiectiv de Suceava

Mii de pelerini din România și de peste hotare au participat, luni, 15 august 2011, la Sanctuarul marian de la Cacica la Sfânta Liturghie Pontificală prilejuită de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, oficiată de IPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, împreună cu un sobor de preoți. Sfânta Liturghie Pontificală a fost precedată de liturghii în limbile polonă, maghiară și germană, precum și de liturghia greco-catolică.

Ceremonia a început în jurul orelor 11.00 când mulțimea s-a reunit în piațeta din fața basilicii pentru a rosti rugăciuni de mulțumire și elogiere în cinstea sfintei Fecioare și unde, în fața a sute de credincioși, Excelența sa Petru Gherghel a ținut un discurs despre familia creștină și importanța zilei de 15 august. "În această zi deosebită întreaga noastră familie creștină, familiile din dieceză și de pretutindeni, îndreaptă spre ceruri rugile de iertare și celebrează cu vrednicie jertfa Sfintei Liturghii. Suntem în "Grădina Maicii Domnului", loc sfânt, pentru a celebra momentul important din anul liturgic și pastoral, marea sărbătoare a Maicii Domnului ridicată cu trupul și sufletul la cer de 15 august", a rostit drept cuvânt de întâmpinare pentru participanți, episcopul Petru Gherghel.

La rândul său, în cuvântul către credincioși, ÎPS Ioan Robu a spus că sfânta Fecioară Maria a fost cinstită mereu atât în Biserica Catolică, dar și pretutindeni. "Sfânta Fecioara Maria a fost cinstită, rugată, lăudată. Același lucru pe care noi îl facem astăzi cu gândul de mare credință și de mare încredere, cu gândul de mare apropiere de Dumnezeu, pe care se bazează viața noastră de acum și ceea ce va veni. Sfânta Fecioară Maria ne dă exemplu acesta ca să ne bazăm în totalitate pe Dumnezeu și atunci ne vom asemăna cu ea, ne vom asemăna omului din Evanghelie care și-a zidit casa pe stâncă, ne vom asemăna cu toți sfinții care au știut să prețuiască harul și lumina lui Dumnezeu. Iată, fiind în sărbătoarea aceasta mare, a Adormirii Maicii Domnului sau a ridicării ei cu trupul și sufletul la cer, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul credinței", a spus ÎPS Ioan Robu.

ÎPS Ioan Robu le-a spus pelerinilor să mulțumească lui Dumnezeu pentru că există acest lăcaș sfânt la Cacica, un loc unde au fost multe generații de credincioși, unde s-au făcut multe rugăciuni, "un spațiu deosebit de cinstire a Maicii Domnului", de întărire în credință.

După oficierea slujbei au fost binecuvântate florile și obiectele aduse de pelerini.

La ceremonie au luat parte Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, reprezentanți ai Consulatului Poloniei în România, preoți, decani și oficialități locale.

Pelerinajul la Cacica - un gest tradițional pentru zeci de credincioși din țară

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a căpătat de-a lungul timpului o importanță și o semnificație aparte în spațiul bucovinean și nu numai, mii de pelerini sosind în fiecare an la Cacica în aceste momente de mare simțire religioasă. Biserica din Cacica, construită în 1904 în stil neogotic, este apreciată astăzi ca fiind un important monument de arhitectură. Pelerinajele organizate aici, în fiecare an, în perioada 14-15 august sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova.

Indiferent de orașul de baștină, credincioșii urmează negreșit în fiecare an, la această dată, drumul spre Cacica pentru rugă și spovedanie.

"Din anii 90 încercăm să venim în fiecare an la Cacica pentru a ne ridica ochii și simțirea către cele sfinte. Fiecare purtăm în suflet poveri și apăsări iar atmosfera care se creează aici este netulburată de răutăți sau păcate. Am venit cu busuioc, după slujba acestea toate binecuvântăndu-se de către cei care oficiază slujba și apoi ne vor feri de cele rele dacă le păstrăm în casele noastre", a mărturisit Maria Pașcu din Bistrița, localitatea Salva.

Pelerinii au luat parte încă de duminică la o serie de manifestări, respectiv celebrarea penitențială, calea Sfintei Cruci, Adorația euharistică - ceremonii la care au participat numeroși membrii ai comunității catolice. Seara, Corul Madrigal în frunte cu dirijorul Anna Ungureanu a susținut un concert de muzică religioasă, recitalul încheindu-se cu privegherea mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul bisericii.

Luni, cu începere de la ora 6.00 dimineața, s-au ținut sfintele Liturghii în limba maghiară (la grotă), în limba polonă (în biserică) și în limba germană. După cele aproape trei zile de pelerinaj, întreaga serie de manifestări s-a încheiat cu spectacolul de teatru "Apus de Soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, interpretată de actori ai Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani în regia lui Marius Rogojinschi.

* * *

ÎPS Ioan, pelerin la Maica Domnului de la Cacica

Articol de Florentina Bratosin, arcb.ro

Peste 10 mii de pelerini din întreaga țară cât și din străinătate au participat în zilele de 14-15 august 2011 la Sărbătoarea hramului Sanctuarului Preasfintei Fecioare Maria din localitatea Cacica, județul Suceava. Au fost două zile de har, presărate cu celebrări euharistice, Calea Crucii, adorație, priveghere mariană, rugăciuni, momente cultural-artistice, și, mai presus de toate cu disponibilitatea și bucuria celor care au venit să o întâlnească pe Maica lui Dumnezeu și Mama tuturor.

Biserica de la Cacica, construită de preoții misionari polonezi și sfințită în anul jubiliar 1904, a fost declarată în anul 1996 prin decret episcopal de către PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, Sanctuar diecezan. În anul următor, 1997, în prezența Nunțiul Apostolic Janusz Boionek și cu acordul Conferinței Episcopilor din România, PS Petru Gherghel l-a declarat Sanctuar Național, cu toate demnitățile și privilegiile. Nu demult, cu ocazia Marelui Jubileu din anul 2000 i s-a adus Sanctuarului marian din Cacica o recunoaștere de excepție: la cererea aceluiași Episcop de Iași, PS Petru Gherghel, Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Basilica Minor.

În Dieceza de Iași, anul bisericesc 2010-2011 este Anul Familiei, dedicat aprofundării rolului familiei și Căsătoriei creștine în Biserică și în societate. Împreună cu acest program pastoral, conducerea Diecezei de Iași a hotărât să fie organizat și pelerinajul veneratei imagini a Maicii Domnului de la Cacica în parohiile diecezei, Peregrinatio Mariae. Cu toate că această Icoană a Preasfintei Fecioare Maria, copie a miraculoasei icoane a Maicii Domnului de la Czestochowa, a fost prezentă în multe parohii ale Diecezei de Iași, la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica au venit mii de credincioși, adevărați "copiii ai Mariei", cum au fost numiți de PS Petru Gherghel la începutul Sfintei Liturghii pontificale de hram.

În același cuvânt de la începutul celebrării, PS Petru i-a mulțumit ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, pentru dragostea pe care o nutrește față de acest loc binecuvântat și atât de iubit de către toți cinstitorii Sfintei Fecioare. Arhiepiscopul, însoțit de secretarul eparhial Pr. Gabriel-Daniel Popa, a prezidat Sfânta Liturghie pontificală a hramului Sanctuarului din Cacica în dimineața zilei de 15 august 2011, Solemnitatea Ridicării Preasfintei Fecioare Maria cu trupul și cu sufletul la cer. La altar a fost însoțit de cei doi episcopi ai Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, precum și de un număr mare de preoți din întreaga țară și din străinătate, de ambele rituri catolice, roman și bizantin.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Ioan a subliniat că fiecare credincios are destul de multe motive pentru care să adreseze rugăciuni lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, însă există o rugăciune care, printre alte sute de rugăciuni, formează nucleul central al devoțiunii fiecăruia. Și pentru a exemplifica, a făcut o mărturisire că în urmă cu mulți ani, pe când era seminarist la Iași, a găsit într-o "cărțulie" de rugăciuni în limba franceză, o rugăciune de încredințare Sfintei Fecioare Maria a întregului trup: ochii, gura, mintea, inima, etc. "Această rugăciune, pe care o spun de atunci în fiecare zi, după ani și ani, a adunat pe lângă ea altele: Rozariul, Îngerul Domnului... Însă ea îmi rămâne cea mai dragă" a explicat Arhiepiscopul.

"Chipul Mariei este prezent peste tot în liturgia de astăzi". Începând cu antifonul Liturghiei, continuând cu prima și a doua lectură și culminând cu Sfânta Evanghelie, "imaginea Mariei ne vorbește fiecăruia dintre noi, ne vorbește despre viața noastră și este «un semn de mângâiere și de speranță neclintită». "Avem multe pentru care să ne rugăm, a spus în încheiere ÎPS Ioan. Ne rugăm pentru noi, pentru familia noastră, pentru țara noastră, dar, amintindu-ne ce sărbătoare este astăzi, să nu uităm să ne rugăm și pentru mântuirea sufletului nostru". "Sărbătoarea Ridicării cu sufletul și trupul la cer a Preasfintei Fecioare Maria ne invită să privim înainte nu doar spre cimitir, ci și spre cer: suntem chemați asemenea Mariei să intrăm în lumina lui Cristos cel Înviat"

După ce pelerinii s-au întărit cu Trupul și Sângele lui Cristos în Preasfânta Împărtășanie, la sfârșitul celebrării euharistice, ÎPS Ioan a purtat în procesiune Preasfântul Sacrament în jurul Sanctuarului, binecuvântându-i pe toți împreună cu florile și obiectele religioase. Apoi, părintele paroh și rector al Sanctuarului, Pr. Romuald Bulai, le-a mulțumit Domnului și Preasfintei Fecioare Maria pentru harurile primite în aceste zile, manifestându-și recunoștința și bucuria față de toți "copiii Mariei" veniți la Sanctuarul ei de la Cacica, lansând totodată invitația ca și anul viitor "să ne întâlnim la Sanctuarul de la Cacica".

Imagini de la pelerinaj