Peregrinatio Mariae - Nicolae Bălcescu (11-14 decembrie 2011)

În Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu, au avut loc misiuni populare în perioada 11-14 decembrie 2011. Predicile tematice despre familie au fost ținute de pr. Irinel-Iosif Iosub, paroh de Siret. În aceeași perioada, icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica a fost prezentă în mijlocul comunității.

Duminică seara, la ora 16.00, într-un cadru solemn, icoana Maicii Domnului a fost primită în fața bisericii de către PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, împreună cu preoții parohiei, câțiva preoți din decanat și credincioșii parohiei îmbrăcați în haine de sărbătoare. După salutul episcopului, a urmat rugăciunea sfântului Rozariu, celebrarea sfintei Liturghii și deschiderea misiunilor populare.

Programul zilelor de misiuni s-a derulat astfel:

Duminică, 11 decembrie
ora 16.00 - primirea oficială a Icoanei de la Cacica întâmpinată de episcop, preoți, credincioși și autoritățile locale.
ora 16.30 - sfântul Rozariu.
ora 17.00 - Liturghia de deschidere

Luni, 12 decembrie
ora 11.00 - sfânta Liturghie
ora 18.00 - sfânta Liturghie
după Liturghia de la 18.00 a avut loc o veghe mariană pregătită și animată de tineri.

Marți, 13 decembrie
ora 11.00- sfânta Liturghie
ora 18.00 - sfânta Liturghie
după Liturghia de la ora 18.00 a urmat procesiunea în sat cu icoana de la Cacica ajungând în centrul civic al satului. În cadrul acestei procesiuni, credincioșii au venit îmbrăcați în haine de sărbătoare și straie populare, s-au rugat și au cântat cu însuflețire și mare bucurie către sfânta Fecioară Maria. Icoana a fost înconjurată în timpul procesiunii nocturne de persoanele feminine care poartă numele Sfintei Fecioare.

Miercuri, 14 decembrie
ora 11.00- sfânta Liturghie
ora 18.00 - sfânta Liturghie, cu binecuvântarea specială a sfintelor misiuni.

Sfintele Liturghii au fost precedate și urmate de recitarea sfântului Rozariu.

Părintele predicator, în cele șapte predici ținute, a subliniat mai multe aspecte legate de viața de familie: demnitatea persoanei, familia - dorită de Dumnezeu încă de la începutul creației și ridicată de Isus Cristos la rangul de sacrament, egalitatea dintre bărbat și femeie, soț-soție, tată-mamă, suferința în familie, credința în familie, relația dintre părinți și copii, iubirea și fidelitatea în familie.

Credincioșii de bunăvoință, care au participat la celebrările sfinte din aceste zile, au avut posibilitatea de a beneficia de harurile și binecuvântările revărsate de bunul Dumnezeu în această perioadă de timp. Domnul să ne ajute pe toți să transpunem în fapte învățăturile primite în aceste zile!

Putem spune că au fost într-adevăr zile de har și de împlinire sufletească. Sperăm că am făcut cu toții un pas spre mântuire.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. Gheorghe Cojocaru și pr. Cristian Bîrnat