Peregrinatio Mariae - Tămășeni (9-12 februarie 2012)

După zile de intense pregătiri, comunitatea din Parohia "Sfânta Fecioară Regină" din Tămășeni, în perioada 9-12 februarie 2012, a avut parte de o triplă bucurie: vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica, hramul secundar (Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes) și misiuni populare. Predicile tematice din cadrul misiunilor au fost ținute de pr. Cristinel Fodor, în care a subliniat importanța căsătoriei și a familie în planul lui Dumnezeu.

Joi, 9 februarie, la ora 16.30, în ciuda vremii neprielnice, comunitatea din Tămășeni, adunată cu mic cu mare în curtea bisericii, în frunte cu părintele paroh și un mare număr de preoți, a ieșit în întâmpinarea Icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Imediat după primire, s-a celebrat sfânta Liturghie de începere a misiunilor, în care părintele Cristinel Fodor ne-a prezentat tema zilelor de misiuni: "Familia și Căsătoria".

În predicile sale, ideea centrală, după cum spune chiar părintele, a fost: "Căsnicia este ceva conceput de Dumnezeu. Și dacă ea este concepută de Dumnezeu, funcționează bine numai în unire cu Dumnezeu și numai dacă sunt respectate în ea legile fixate ei de Dumnezeu".

Alte idei menționate:

Au urmat apoi zilele binecuvântate de vineri și sâmbătă, în care întreaga comunitate s-a adunat în jurul altarului și a icoanei Maicii Domnului în rugăciune, în cadrul sfintelor Liturghii de la orele 10.00 și 17.00, sau la programul special de rugăciune de dimineața de la ora 6 până la ora 23, împărțit pe grupe și sectoare. În tot acest interval de ore, grupuri de copii, tineri, adulți, bătrâni, AC, persoane consacrate, au înălțat rugi fierbinți către Maica Domnului.

Sâmbătă, 11 februarie, la ora 17.00 s-a celebrat Liturghia hramului secundar, Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, în altar fiind un grup de 13 preoți, printre care și părintele decan Toma Encuță; după care, pe un ger năprasnic, a urmat procesiunea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica pe străzile satului, lăudându-l și preamărindu-l pe Dumnezeu prin cântările către Fecioara Maria.

Duminică, 12 februarie, la Liturghia de încheiere a misiunilor de la ora 11.00, l-am avut alături de noi, pe lângă mulți alți preoți, și pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. După sfânta Liturghie, la ora 14.30, icoana miraculoasă și-a încheiat pelerinajul la Tămășeni, luând din nou drumul diecezei pentru a vizita și alte comunități.

Impresii și mulțumiri:

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Pr. Mihai Savin