Peregrinatio Mariae - Roman "Fericitul Ieremia Valahul" (23-26 februarie 2012)

Biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din municipiul Roman a devenit din ce în ce mai neîncăpătoare, pe parcursul misiunilor populare, ce au avut loc în perioada 23-26 februarie 2012.

În prezența veneratei imagini a Maicii Domnului de la Cacica, aflată pentru prima dată la Roman, în cadrul "Peregrinatio Mariae" dedicat "Anului Familiei", sute de credincioși din parohia noastră, dar și din parohiile învecinate au ținut să fie prezenți zi de zi la rugăciunile și Liturghiile desfășurate la începutul Postului Mare, pentru a urma îndemnul de la Miercurea Cenușii "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!"

Cu vocea caldă și calmă, prin cuvinte simple, dar pline de duioșie, prin parabole și învățăminte, părintele predicator Cornel Cadar, încetul cu încetul, a pătruns în inimile noastre, în casele noastre, în familiile noastre, pentru a reconstrui "oala" stricată a familiei creștine. Nu întâmplător în centrul mesajelor transmise a stat familia și căsătoria creștină, fundamente ale societății aflate în pericol, din cauza îndepărtării de Dumnezeu.

Încetul cu încetul pr. Cornel ne-a reînvățat legea iubirii de Dumnezeu și de aproapele, ne-a reînvățat să ne iubim unii pe alții, să ne iubim soția sau soțul, să ne iubim copii și părinții.

Inimile noastre au tresăltat de bucurie în Dumnezeu mântuitorul nostru la fiecare sfântă Liturghie când invocam "Ocrotește, Doamne, familiile noastre". În finalul fiecărei Liturghii, plini de credință, am recitat rugăciunea dedicată familiei, cerând ajutor în necazuri și ispită, în mântuirea sufletului, dar mai ales ajutorul în a face din familie "un colț de rai".

Procesiunea pe străzile orașului cu icoana Mariei, însoțită de sutele de credincioși cu lumânările aprinse în mâini, au aprins flacăra credinței în alte sute de creștini de alte confesiuni, care s-au alăturat procesiunii sau au ieșit la balcoanele apartamentelor, la porțile caselor, pentru a o saluta pe Preacurata și a-i cere ajutor.

Prezidată de PS Aurel Percă, în prezența a peste 20 de preoți, a unor oficialități locale și a unei mulțimi impresionante de credincioși, sfânta Liturghie pontificală a fost un triumf al credinței și al omagiului închinat Măicuței noastre din ceruri, reprezentată prin icoana Maicii Domnului de la Cacica. Pr. Cristian Pal, reprezentantul Parohiei Cacica, a ținut să mulțumească Parohiei "Fericitul Ieremia" pentru grija și credința cu care a fost primită și cinstită icoana Mariei, oferind o copie a acestei imagini a Maicii Domnului, pentru a fi prezentă permanent în mijlocul nostru.

"Omul sfințește locul" și acest om nu poate fi altul decât pr. paroh Alois Moraru care, ajutat de pr. vicar Adrian Blăjuță, de membrii Acțiunii Catolice și de alți credincioși, a făcut posibile aceste misiuni populare desfășurate la superlativ, iar în cuvântul său de încheiere a mulțumit tuturor celor prezenți.

Radio Maria a transmis în direct de la Roman sfintele Liturghii de vineri și sâmbătă de la ora 18.00 și sfânta Liturghie pontificală de duminică de la ora 11.00.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Prof. Vicențiu Ciocan

În curând vom publica predicile de la aceste zile de misuni.