Peregrinatio Mariae - Răchiteni (1-4 martie 2012)

Bucurie, emoție, rugăciune, comuniune - acestea sunt caracteristicile trăite de comunitatea din Răchiteni, în perioada 1-4 martie 2012, când biserica satului a adăpostit icoana miraculoasă a Preacuratei Fecioare Maria, de la Cacica. Aceste zile de har au coincis cu misiunile populare, susținute de părintele predicator Petru Vernica.

Îndrumați fiind de părintele paroh Marian Fechetă, răchitenenii s-au pregătit intens pentru această sărbătoare, prin cântece și rugăciuni speciale. A fost implicată întreaga comunitate, de la copii, la tineri, familii și adulți.

Astfel, în ziua lui mărțișor, cu nerăbdare și emoție, creștinii satului împreună cu un grup de preoți, au întâmpinat Icoana cu multă pioșenie, primind-o în mijlocul lor ca pe un prieten drag, mult așteptat.

Au urmat trei zile de cântări și rugăciuni intense, în care rând pe rând, au venit la Maica Sfântă copii de grădiniță, școlari, familii cu copii, tinerii satului împreună cu cei din Acțiunea Catolică, adulți familiști și bătrâni cu părul nins de ani. Cu toții ne-am plecat genunchiul în fața Sfintei Fecioare și i-am prezentat cu umilință bucuriile, dificultățile, dar și dorințele și speranțele noastre. În aceste zile, fiecare membru al comunității a avut posibilitatea să se împace cu sine și cu Dumnezeu, fiind preoți disponibili mereu pentru sacramentul spovezii.

Această atmosferă de rugăciune a fost completată de una de calm și meditație. Părintele predicator Petru Vernica ne-a făcut să reflectăm asupra unor teme de maximă actualitate: "Sfânta Maria - model de trăire creștină", "Păcatul de moarte - ciuma zilelor noastre", "Familia și pilonii ei: tată/soț, mamă/soție și copii". Biserica din Răchiteni a devenit neîncăpătoare, venind la sfintele Liturghii și creștini din comunitățile învecinate. Era interesant cum fiecare meditație începea cu reflectarea asupra atmosferei din Sfânta Familie: calm, liniște, iubire, fiecare membru al Familiei Sfinte își cunoștea și își urma rolul și rostul său. Apoi ne mutam cu imaginea asupra familiei de astăzi: familii bolnave de păcatul divorțului și al concubinajului, soți plictisiți de era consumismului, conflictul dintre generații, copii abandonați de părinții plecați în străinătate... Părintele predicator, printr-un stil fin și elegant, ne-a făcut să ne oprim pentru câteva ore din tumultul vieții de zi cu zi și să reflectăm asupra adevăratelor valori: importanța rugăciunii în familie, iubirea și respectul reciproc dintre soți, mama și tata - preot al familiei, educația solidă a copiilor prin exemplul bun al părinților, respectul față de cei mai în vârstă s.a

La sfânta Liturghie de duminică am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Aurel Percă și un grup mare de preoți. Preasfințitul, simțind parcă atmosfera de har din comunitatea noastră, a afirmat: "Dragi credincioși, în concordanță cu Evanghelia zilei, putem spune că aici, la Răchiteni, au fost niște zile de Tabor! Vă felicit pentru aceasta, atât pe voi, cât și pe părintele paroh!"

În după-amiaza aceleiași zile, credincioșii din Răchiteni, cu inimile strânse de regret, dar pline de bucurie, și-au luat rămas bun de la Icoana Sfintei Fecioare. Au petrecut-o cu lacrimi și flori, promițându-i că o vor revedea în sanctuarul din Cacica, ori de câte ori vor avea ocazia.

Au fost așadar zile sfinte, de har, aici, la Răchiteni, în care parcă și natura a fost părtașă la bucuria comunității. Glasul vântului, al ploii, dansul fulgilor și lumina zăpezii au completat atmosfera de comuniune și rugăciune...

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Anca Frona