Peregrinatio Mariae - Dofteana (22-25 martie 2012)

Sub tematica "Familie, devino ceea ce ești!", în perioada 22-25 martie 2012, în Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Dofteana, jud. Bacău, au avut loc misiunile populare încununate de vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Adevărate zile de sărbătoare pentru membrii comunității, dar și pentru pelerinii din localitățile învecinate: catolici sau ortodocși. Dacă la începutul sfintelor misiuni biserica era "plină" ca într-o duminică obișnuită, treptat, până la Liturghia de încheiere la a cărei celebrare a participat și ep. Aurel Percă, aceasta a devenit neîncăpătoare, în ultima zi cam o treime din cei prezenți fiind nevoiți să asculte sfânta Liturghie de afară. Într-adevăr, sfânta Fecioară Maria ne-a adunat precum cloșca își aduna puii.

Prin strădania sa, părintele predicator Iosif Enășoae, prin predicile ținute, ne-a arătat drumul de urmat, plecând de la convertire, mergând mai departe la iertare și spovadă, pe urmă ajungând la copiii din familia creștină, continuând itinerarul său la iubirea dintre soți și la sfârșit dând posibilitatea fiecăruia de a alege raiul sau iadul.

Fiecare Liturghie a fost precedată de rugăciunea sfântului Rozariu sau de Calea Sfintei Cruci, iar în timpul dintre aceste devoțiuni și celebrarea euharistică, toți participanții au putut înălța în liniște rugăciunile lor; copiii, îndrumați de profesorii de religie, tinerii într-o oră mariană alături de sr. Monica. Un moment deosebit a fost procesiunea cu icoana Maicii Domnului pe o parte din străzile localității la care indiferent de religie, în frunte cu autoritățile locale, cântau Ave, Ave Maria.

"Sincer să fiu, la începutul acestor zile de har, după atâta pregătire, îmi era teamă... Dar acum, când totul s-a terminat, mărturisesc și mulțumesc Măicuței că totul a ieșit impecabil. Nu mă așteptam la o asemenea mobilizare din partea tuturor" sunt cuvintele pr. paroh Ioan Zediu care, dacă la început, vizibil emoționat, abia reușea să își adune cuvintele, emoție transmisă tuturor, chiar și pr. Cristi Pal, venit de la Cacica și obișnuit cu asemenea evenimente, după mărturia acestuia, la una din celebrări, la rugăciunea de rămas bun, păstorul nostru a regretat că totul s-a terminat așa repede...

Și noi, creștinii acestei comunități, mulțumim Domnului și implorăm mijlocirea preasfintei Fecioare Maria prin icoana miraculoasă de la Cacica, rugând-o să ocrotească familiile noastre pentru a deveni ceea ce sunt.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Florin Sansu