Celebrarea Învierii Domnului în noaptea de Paști (8 aprilie 2012)

Peste două sute de credincioși, localnici, dar și pelerini, au asistat, sâmbătă noapte, 8 aprilie 2012, la Slujba de Înviere de la Basilica Minor din Cacica, Sanctuar național al Bisericii Catolice, unul dintre lăcașurile cele mai importante din țară.

O slujbă relativ scurtă, obișnuită catolicilor, de aproximativ două ore, în care credincioșii au luat lumină și s-au bucurat de Învierea Domnului a fost urmată de un tur al bisericii, în care preoții și oamenii laolaltă au cântat "Cristos a înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le".

La slujbă au participat credincioși care vin de zeci de ani de Paști la Basilica Minor, unul dintre ei, localnic, mărturisind chiar că se află la al 65-lea an de când vine la Înviere în acest loc, din 67 de ani de viață.

De asemenea, la Basilica Minor au fost prezenți și creștini ortodocși, care s-au declarat impresionați de slujba de înviere a catolicilor. Printre credincioși s-a aflat și deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.

Părintele paroh al Sanctuarului național de la Cacica, Romuald Bulai, a vorbit foarte frumos despre însemnătatea momentului: "Învierea Domnului în întreaga biserică cât și în întreaga creștinătate este cea mai mare sărbătoare, este sărbătoarea mântuirii noastre prin Cristos, noi avem certitudinea că la sfârșitul acestei vieți vom avea parte de aceeași Înviere. Este o sărbătoare a speranței, este o sărbătoare a bucuriei, pentru că umanitatea este răscumpărată de păcatul strămoșesc și redobândește o nouă viață în persoana celui Înviat".

Articol de Florin Paiu, preluat din Monitorul de Suceava.