Celebrarea nvierii Domnului n noaptea de Pati (8 aprilie 2012)

Peste dou sute de credincioi, localnici, dar i pelerini, au asistat, smbt noapte, 8 aprilie 2012, la Slujba de nviere de la Basilica Minor din Cacica, Sanctuar naional al Bisericii Catolice, unul dintre lcaurile cele mai importante din ar.

O slujb relativ scurt, obinuit catolicilor, de aproximativ dou ore, n care credincioii au luat lumin i s-au bucurat de nvierea Domnului a fost urmat de un tur al bisericii, n care preoii i oamenii laolalt au cntat "Cristos a nviat din mori / Cu moartea pe moarte clcnd / i celor din morminte / Via druindu-le".

La slujb au participat credincioi care vin de zeci de ani de Pati la Basilica Minor, unul dintre ei, localnic, mrturisind chiar c se afl la al 65-lea an de cnd vine la nviere n acest loc, din 67 de ani de via.

De asemenea, la Basilica Minor au fost prezeni i cretini ortodoci, care s-au declarat impresionai de slujba de nviere a catolicilor. Printre credincioi s-a aflat i deputatul Ghervazen Longher, preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia.

Printele paroh al Sanctuarului naional de la Cacica, Romuald Bulai, a vorbit foarte frumos despre nsemntatea momentului: "nvierea Domnului n ntreaga biseric ct i n ntreaga cretintate este cea mai mare srbtoare, este srbtoarea mntuirii noastre prin Cristos, noi avem certitudinea c la sfritul acestei viei vom avea parte de aceeai nviere. Este o srbtoare a speranei, este o srbtoare a bucuriei, pentru c umanitatea este rscumprat de pcatul strmoesc i redobndete o nou via n persoana celui nviat".

Articol de Florin Paiu, preluat din Monitorul de Suceava.