Peregrinatio Mariae - Gheorghe Doja (19-21 aprilie 2012)

Comunitatea din Gheorghe Doja s-a aflat în perioada 19-21 aprilie 2012 în mare sărbătoare. După ce icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat mai multe parohii din Dieceza de Iași, ea a poposit și în Parohia "Sfânta Tereza a pruncului Isus" din această comunitate. Tot în aceste zile s-au desfășurat și binecuvântatele misiuni populare.

În aceste sfinte zile de misiuni, comunitatea din Gheorghe Doja a fost binecuvântată de Dumnezeu cu multe haruri. Comunitatea a fost vizitată și de Icoana Maicii Domnului de la Cacica. La celebrările din aceste zile au participat numeroase persoane laice și preoți din împrejurimi.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a sosit aici joi, 19 aprilie. Toată comunitatea în frunte cu pr. paroh Sorin Bereș a fost adunată în fața bisericii pentru a întâmpina icoana. În ciuda vremii neprielnice, Maica Domnului s-a bucurat de o primire solemnă din partea comunității. La acest moment au mai luat parte: pr. Gabriel Farcaș, pr. Ioan Balan, predicator pentru zilele de misiune, dar și alți preoți.

La ora 11.00 a fost celebrată sfânta Liturghie de deschidere a zilelor de misiuni fiind prezidată de pr. Gabriel Farcaș. Pe toată perioada acestor zile de sărbătoare, cuvintele de învățătură a fost rostite de pr. Ioan Balan. Tema principală a predicilor a fost "Familie, devino ceea ce ești!". El a dorit să scoată în evidență importanța ce trebuie acordată familiei, precum și fiecărui membru în parte, dar și relația de iubire și respect care trebuie să existe între membrii familiei în toate momentele existenței sale. De asemenea, părintele a insistat asupra sacralității vieții care trebuie apărată cu orice preț, încă de la începuturile ei.

Chiar dacă nu de mult a avut loc marea sărbătoare a Învierii Domnului nostru Isus Cristos, creștinii au participat în număr foarte mare la sfintele sacramente. În acest timp de mare har, la nici o sfântă celebrare nu au lipsit preoții de la Spovadă. Vineri după sfânta Liturghie de la ora 18.00, icoana Maicii Domnului a fost purtată pe străzile comunității noastre în procesiune.

În toată această perioadă, Icoana Maicii Domnului de la Cacica, a fost înconjurată de credincioșii care s-au rugat, au cântat și i-au adus lauda lor. Aceștia s-au apropiat de icoana Maicii Domnului venerând-o și sărutând-o. Pe lângă momentele de rugăciune personală, au existat și momente în care comunitatea s-a adunat pentru a înălța, în comun, rugi către Maica Domnului. Joi, la ora 22.30, credincioșii a participat în număr destul de mare la celebrarea Orei Mariane, conduse de pr. diacon Daniel Frâncu împreună cu tinerii comunității noastre.

Aceste zile sfinte de misiune și de vizită a icoanei Maicii Domnului de la Cacica s-au încheiat sâmbătă, 21 aprilie, cu sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, înconjurat de un număr mare de preoți precum și de numeroși credincioși. La ora 14.00, comunitatea din Gheorghe Doja împreună cu pr. paroh Sorin Bereș și-a luat rămas bun de la icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru acest mare dar primit în aceste zile sfinte. Sperăm ca aceste zile să fie un imbold pentru a trăi cât mai bine viața creștină. Sfânta Fecioară Maria să ne fie alături în drumul nostru spre Dumnezeu.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Pr. diacon Daniel Frâncu