Întâlnirea profesorilor de la institutele teologice catolice din Iaºi ºi Roman
La invitaþia pr. rector Benone Lucaci, Preasfinþitul Petru Gherghel, episcop de Iaºi, a participat sâmbãtã, 5 mai 2012, la o întâlnire cu profesorii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaºi ºi ai Institutului Teologic Franciscan din Roman, la sanctuarul marian de la Cacica.
Alãturi de corpul profesoral al celor douã institute existente pe teritoriul Diecezei de Iaºi au participat: PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, fr. Emilian Cãtãlin, ministrul provincial al Ordinului Fraþilor Minori Conventuali din România, ºi fr. Jude Winkler, asistentul general al Ordinului pentru America de Nord ºi Anglia.
Întâlnirea a început cu celebrarea sfintei Liturghii pontificale în basilica minor a sanctuarului de la Cacica în prezenþa credincioºilor ºi a corului din localitate care au þinut sã fie prezenþi la acest eveniment deosebit.
În cadrul omiliei, Preasfinþitul Aurel Percã, în lumina lecturilor proclamate în cadrul sfintei Liturghii, a adresat un cuvânt de învãþãturã credincioºilor ºi pãrinþilor profesori scoþând în evidenþã replica simplã ºi uluitoare pe care Isus i-o dã lui Filip: "Cine m-a vãzut pe mine l-a vãzut ºi pe Tatãl" (In, 14,10). Nu-l putem privi pe Dumnezeu în faþã, cãci Dumnezeu este duh. Dar putem vedea chipul lui Isus aºa cum este zugrãvit în evanghelii. El ne aratã tot ce trebuie sã ºtim despre Dumnezeu. El este fereastra prin care se vede chipul lui Dumnezeu.
La sfârºitul sfintei Liturghii, Preasfinþitul Gherghel a salutat iniþiativa celor doi rectori ai Institutelor Teologice din Diecezã, pr. Benone Lucaci ºi pr. Damian-Gheorghe Pãtraºcu, care au organizat aceastã întâlnire, ºi ne-a încurajat sã continuãm cu multã încredere activitatea pe care am început-o pentru formarea umanã, intelectualã, spiritualã ºi pastoralã a viitorilor preoþi care sã rãspundã exigenþelor Bisericii Catolice din România ºi din lumea întreagã.
În cadrul întrunirii fraterne care a avut loc dupã amiazã în sala de conferinþe a Conventului Fraþilor Minori Conventuali din Cacica, profesorii, dupã o scurtã prezentare a activitãþilor didactice pe care le desfãºoarã în cadrul propriului Institut, au propus unele iniþiative de colaborare pe diferite domenii de specializare care sã aibã nu numai un caracter ºtiinþific, ci ºi un impact asupra credincioºilor din cadrul diecezei: programe concrete de cercetare, organizarea unor sesiuni ºtiinþifice comune etc. Ca profesori, putem sã contribuim nu numai la formarea viitorilor preoþi, ci, prin cercetãrile noastre, putem aduce o contribuþie la publicarea de instrumente atât de necesare care sã-i ajute pe oameni cã cunoascã mai bine tezaurul credinþei creºtine.
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].
Pr. Maximilian Pal, OFMConv.