Întâlnirea profesorilor de la institutele teologice catolice din Iași și Roman

La invitația pr. rector Benone Lucaci, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a participat sâmbătă, 5 mai 2012, la o întâlnire cu profesorii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și ai Institutului Teologic Franciscan din Roman, la sanctuarul marian de la Cacica.

Alături de corpul profesoral al celor două institute existente pe teritoriul Diecezei de Iași au participat: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali din România, și fr. Jude Winkler, asistentul general al Ordinului pentru America de Nord și Anglia.

Întâlnirea a început cu celebrarea sfintei Liturghii pontificale în basilica minor a sanctuarului de la Cacica în prezența credincioșilor și a corului din localitate care au ținut să fie prezenți la acest eveniment deosebit.

În cadrul omiliei, Preasfințitul Aurel Percă, în lumina lecturilor proclamate în cadrul sfintei Liturghii, a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor și părinților profesori scoțând în evidență replica simplă și uluitoare pe care Isus i-o dă lui Filip: "Cine m-a văzut pe mine l-a văzut și pe Tatăl" (In, 14,10). Nu-l putem privi pe Dumnezeu în față, căci Dumnezeu este duh. Dar putem vedea chipul lui Isus așa cum este zugrăvit în evanghelii. El ne arată tot ce trebuie să știm despre Dumnezeu. El este fereastra prin care se vede chipul lui Dumnezeu.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul Gherghel a salutat inițiativa celor doi rectori ai Institutelor Teologice din Dieceză, pr. Benone Lucaci și pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, care au organizat această întâlnire, și ne-a încurajat să continuăm cu multă încredere activitatea pe care am început-o pentru formarea umană, intelectuală, spirituală și pastorală a viitorilor preoți care să răspundă exigențelor Bisericii Catolice din România și din lumea întreagă.

În cadrul întrunirii fraterne care a avut loc după amiază în sala de conferințe a Conventului Fraților Minori Conventuali din Cacica, profesorii, după o scurtă prezentare a activităților didactice pe care le desfășoară în cadrul propriului Institut, au propus unele inițiative de colaborare pe diferite domenii de specializare care să aibă nu numai un caracter științific, ci și un impact asupra credincioșilor din cadrul diecezei: programe concrete de cercetare, organizarea unor sesiuni științifice comune etc. Ca profesori, putem să contribuim nu numai la formarea viitorilor preoți, ci, prin cercetările noastre, putem aduce o contribuție la publicarea de instrumente atât de necesare care să-i ajute pe oameni că cunoască mai bine tezaurul credinței creștine.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Pr. Maximilian Pal, OFMConv.