Pelerinajul Bolnavilor la sanctuarul de la Cacica

Pentru a marca Ziua Bolnavului n Dieceza de Iai, peste 800 de persoane s-au adunat smbt, 12 mai 2012, la sanctuarul marian de la Cacica, pentru a-i cere Domnului, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, alinare n suferin. Aceasta a fost posibil datorit rspunsului pe care diferite organizaii i parohii din ntreaga diecez au ales s-l dea invitaiei fcute de Oficiul pentru Pastoraia Sanitar al Episcopiei Romano-Catolice de Iai cu ocazia acestei srbtori.

Programul evenimentului a cuprins o celebrare penitenial, recitarea Rozariului, sfnta Liturghie, urmat de un moment de adoraie euharistic i binecuvntarea bolnavilor cu sfntul sacrament.

Liturghia solemn a fost prezidat de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iai, mpreun cu pr. Laureniu Dncu, responsabil al Oficiului pentru Pastoraia Sanitar al diecezei, pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului de la Cacica, pr. Egidiu Condac i pr. Marius Adam, directori ai Centrului Diecezan Caritas Iai, alturi de numeroi preoi din diferitele parohii participante la eveniment.

Pr. Egidiu Condac la cuvntul de nceput a menionat c ne-am adunat pentru a ne uni n rugciune, pentru a prezenta lui Dumnezeu bucuriile, dar i suferinele noastre. Att suferinele fizice, ct i suferinele spirituale. De asemenea dorete ca aceast sfnt Liturghie s fie un moment de comuniune pentru a fi alturi de toi cei care sufer, din comunitile noastre, din familiile noastre, din dieceza noastr, dar si cu toi cei care sufer ntr-un fel sau altul n ntreaga biseric i n ntreaga lume.

La cuvntul de nvtur, Preasfinitul Petru Gherghel a transmis un mesaj de susinere pentru cei aflai n suferin:

"Dragi i iubii credincioi, dragi i stimai credincioi pe care Cristos v-a ales s fii alturi de el, dragi bolnavi: astzi suntem aici n sanctuarul nostru din Cacica, avnd n suflet acelai sentiment - de data asta supranatural, spiritual, c avem o mam - o mam care ne-a dat via spiritual, aleas de Cristos s fie mama noastr a tuturor. O mam care se ndreapt spre noi cu o dragoste infinit mai mare ca a oricrei mame de pe pmnt. O mam care nu ne-a uitat i nu ne uit niciodat. Care ne nsoete la momente de bucurii, dar mai ales ne nsoete pe drumul vieii noastre. i nu numai ne nsoete... ne ncurajeaz, ne ntrete i ne cheam s avem sentimentele ei, ale mamei cereti fa de Cel care ne-a ales pe noi cum a ales-o i pe ea, ca n aceast via noi s fim cei ce dm mrturie despre Cristos - fiul su.

Ne bucurm astzi s fim aici dragi i iubii credincioi, la dorina Sfntul Printe Ioan Paul al II-lea, fericitul nostru. El ne-a chemat i ne cheam i astzi sa ne apropiem de ea, s ne rugam cu ea, s trim mpreun cu ea momentele noastre de bucurie, dar i momentele noastre de ncercare, de suferin. S-i aducem, prin ea, o floare pe altar.

Dar tot n aceast zi, cnd gndul nostru se ndreapt spre cei care sunt n suferin, cei care se ngrijesc de cei bolnavi, cnd gndul nostru ne poart ctre Maica Domnului, primim de la Sfntul Printe actual, papa Benedict al VI-lea, un mesaj. Un mesaj n care el ne invit cu adevrat s descoperim rolul pe care l are jertfa i suferina n viaa noastr. Un mesaj pe care el vrea s ni-l transmit chemndu-ne ca atunci cnd dorim sntatea trupului, mai nti s dorim i s cutm sntatea sufletului, vindecarea sufletului. Mesajul su care ne spune "Ridic-te i mergi, credina ta te-a mntuit", Sfntul Printe vrea s ne arate c pentru a obine acest curaj i acest dor al vindecrii trupeti, trebuie mai nti s alergm la sacramentele vindecrii: sfnta spovad, n care ni se iart pcatele, ni se terge orice pat i ne face cu adevrat s fim vindecai sufletete avnd n suflet pacea, taina bolnavilor, sau sacramentul Maslului - care cu adevrat ne aduce aceast ntlnire i vindecare sufleteasc i ntrire pentru obinerea vindecrii trupeti i curajului nostru n suferin i mai ales taina Euharistiei care este hrana ce d via pentru fiecare dintre noi, ce ne ntrete, ce ne cur i ne vindec

La sfritul omiliei episcopul Petru Gherghel ne-a invitat s recitm mpreun urmtoarea rugciune: "Binecuvntat eti, Doamne Dumnezeule, Printe atotputernic, care pentru noi i pentru Mntuirea lumii, l-ai trimis pe fiul tu pe pmnt s sufere, s moar i s nvie glorios din mormnt pentru ca noi s avem via. Binecuvntat eti, Doamne Dumnezeule, Fiule unul nscut, care ai luat asupra ta firea noastr omeneasc, pentru a ne uura i alina n toate suferinele noastre sufleteti i trupeti i a ne mntui. Binecuvntat eti, Doamne Dumnezeule, Duhule Sfnt, care prin focul iubirii tale ne-ai rennoit i rennoieti mereu viaa noastr i astfel transformi n rugciune trupul nostru. Binecuvntat eti, Doamne Dumnezeule Atotputernic, care ne-ai druit n Fecioara Maria, mama lui Isus i mama noastr o mijlocitoare i o ocrotitoare cereasc n toate suferinele i slbiciunile noastre. Binecuvntat s fii, Doamne Dumnezeule, n veci de veci. Amin".

Aceast zi special de rugciune pentru cei bolnavi a fost instituit de papa Ioan Paul a II-lea la nceputul anului 1992, cu scopul de a-i sensibiliza pe credincioi fa de semenii care sufer. Pentru organizarea i desfurarea acestui pelerinaj n dieceza noastr au conlucrat Oficiul pentru Pastoraia Sanitar al Episcopiei Romano-Catolice Iai, n colaborare cu Serviciul de ngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, parohiile din Dieceza de Iai i nu n ultimul rnd comunitatea binevoitoare i ospitalier a sanctuarului de la Cacica.

Mulumim tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului i au participat alturi de cei bolnavi la acest pelerinaj.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ].

Antonina Dogariu,
coordonator executiv
Programul "Servicii de ngrijire la domiciliu"
Centrul Diecezan Caritas Iai