Pelerinajul Bolnavilor la sanctuarul de la Cacica
Pentru a marca Ziua Bolnavului în Dieceza de Iaºi, peste 800 de persoane s-au adunat sâmbãtã, 12 mai 2012, la sanctuarul marian de la Cacica, pentru a-i cere Domnului, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, alinare în suferinþã. Aceasta a fost posibil datoritã rãspunsului pe care diferite organizaþii ºi parohii din întreaga diecezã au ales sã-l dea invitaþiei fãcute de Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice de Iaºi cu ocazia acestei sãrbãtori.
Programul evenimentului a cuprins o celebrare penitenþialã, recitarea Rozariului, sfânta Liturghie, urmatã de un moment de adoraþie euharisticã ºi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament.
Liturghia solemnã a fost prezidatã de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaºi, împreunã cu pr. Laurenþiu Dãncuþã, responsabil al Oficiului pentru Pastoraþia Sanitarã al diecezei, pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului de la Cacica, pr. Egidiu Condac ºi pr. Marius Adam, directori ai Centrului Diecezan Caritas Iaºi, alãturi de numeroºi preoþi din diferitele parohii participante la eveniment.
Pr. Egidiu Condac la cuvântul de început a menþionat cã ne-am adunat pentru a ne uni în rugãciune, pentru a prezenta lui Dumnezeu bucuriile, dar ºi suferinþele noastre. Atât suferinþele fizice, cât ºi suferinþele spirituale. De asemenea doreºte ca aceastã sfântã Liturghie sã fie un moment de comuniune pentru a fi alãturi de toþi cei care suferã, din comunitãþile noastre, din familiile noastre, din dieceza noastrã, dar si cu toþi cei care suferã într-un fel sau altul în întreaga bisericã ºi în întreaga lume.
La cuvântul de învãþãturã, Preasfinþitul Petru Gherghel a transmis un mesaj de susþinere pentru cei aflaþi în suferinþã:
"Dragi ºi iubiþi credincioºi, dragi ºi stimaþi credincioºi pe care Cristos v-a ales sã fiþi alãturi de el, dragi bolnavi: astãzi suntem aici în sanctuarul nostru din Cacica, având în suflet acelaºi sentiment - de data asta supranatural, spiritual, cã avem o mamã - o mamã care ne-a dat viaþã spiritualã, aleasã de Cristos sã fie mama noastrã a tuturor. O mamã care se îndreaptã spre noi cu o dragoste infinit mai mare ca a oricãrei mame de pe pãmânt. O mamã care nu ne-a uitat ºi nu ne uitã niciodatã. Care ne însoþeºte la momente de bucurii, dar mai ales ne însoþeºte pe drumul vieþii noastre. ªi nu numai ne însoþeºte... ne încurajeazã, ne întãreºte ºi ne cheamã sã avem sentimentele ei, ale mamei cereºti faþã de Cel care ne-a ales pe noi cum a ales-o ºi pe ea, ca în aceastã viaþã noi sã fim cei ce dãm mãrturie despre Cristos - fiul sãu.
Ne bucurãm astãzi sã fim aici dragi ºi iubiþi credincioºi, la dorinþa Sfântul Pãrinte Ioan Paul al II-lea, fericitul nostru. El ne-a chemat ºi ne cheamã ºi astãzi sa ne apropiem de ea, sã ne rugam cu ea, sã trãim împreunã cu ea momentele noastre de bucurie, dar ºi momentele noastre de încercare, de suferinþã. Sã-i aducem, prin ea, o floare pe altar.
Dar tot în aceastã zi, când gândul nostru se îndreaptã spre cei care sunt în suferinþã, cei care se îngrijesc de cei bolnavi, când gândul nostru ne poartã cãtre Maica Domnului, primim de la Sfântul Pãrinte actual, papa Benedict al VI-lea, un mesaj. Un mesaj în care el ne invitã cu adevãrat sã descoperim rolul pe care îl are jertfa ºi suferinþa în viaþa noastrã. Un mesaj pe care el vrea sã ni-l transmitã chemându-ne ca atunci când dorim sãnãtatea trupului, mai întâi sã dorim ºi sã cãutãm sãnãtatea sufletului, vindecarea sufletului. Mesajul sãu care ne spune "Ridicã-te ºi mergi, credinþa ta te-a mântuit", Sfântul Pãrinte vrea sã ne arate cã pentru a obþine acest curaj ºi acest dor al vindecãrii trupeºti, trebuie mai întâi sã alergãm la sacramentele vindecãrii: sfânta spovadã, în care ni se iartã pãcatele, ni se ºterge orice patã ºi ne face cu adevãrat sã fim vindecaþi sufleteºte având în suflet pacea, taina bolnavilor, sau sacramentul Maslului - care cu adevãrat ne aduce aceastã întâlnire ºi vindecare sufleteascã ºi întãrire pentru obþinerea vindecãrii trupeºti ºi curajului nostru în suferinþã ºi mai ales taina Euharistiei care este hrana ce dã viaþã pentru fiecare dintre noi, ce ne întãreºte, ce ne curãþã ºi ne vindecã
La sfârºitul omiliei episcopul Petru Gherghel ne-a invitat sã recitãm împreunã urmãtoarea rugãciune: "Binecuvântat eºti, Doamne Dumnezeule, Pãrinte atotputernic, care pentru noi ºi pentru Mântuirea lumii, l-ai trimis pe fiul tãu pe pãmânt sã sufere, sã moarã ºi sã învie glorios din mormânt pentru ca noi sã avem viaþã. Binecuvântat eºti, Doamne Dumnezeule, Fiule unul nãscut, care ai luat asupra ta firea noastrã omeneascã, pentru a ne uºura ºi alina în toate suferinþele noastre sufleteºti ºi trupeºti ºi a ne mântui. Binecuvântat eºti, Doamne Dumnezeule, Duhule Sfânt, care prin focul iubirii tale ne-ai reînnoit ºi reînnoieºti mereu viaþa noastrã ºi astfel transformi în rugãciune trupul nostru. Binecuvântat eºti, Doamne Dumnezeule Atotputernic, care ne-ai dãruit în Fecioara Maria, mama lui Isus ºi mama noastrã o mijlocitoare ºi o ocrotitoare cereascã în toate suferinþele ºi slãbiciunile noastre. Binecuvântat sã fii, Doamne Dumnezeule, în veci de veci. Amin".
Aceastã zi specialã de rugãciune pentru cei bolnavi a fost instituitã de papa Ioan Paul a II-lea la începutul anului 1992, cu scopul de a-i sensibiliza pe credincioºi faþã de semenii care suferã. Pentru organizarea ºi desfãºurarea acestui pelerinaj în dieceza noastrã au conlucrat Oficiul pentru Pastoraþia Sanitarã al Episcopiei Romano-Catolice Iaºi, în colaborare cu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, parohiile din Dieceza de Iaºi ºi nu în ultimul rând comunitatea binevoitoare ºi ospitalierã a sanctuarului de la Cacica.
Mulþumim tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului ºi au participat alãturi de cei bolnavi la acest pelerinaj.
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ].
Antonina Dogariu,
coordonator executiv
Programul "Servicii de îngrijire la domiciliu"
Centrul Diecezan Caritas Iaºi