Peregrinatio Mariae - Paºcani (14-17 iunie 2012)

Zile de har ºi binecuvântare, zile de bucurie ºi sãrbãtoare au fost între 14 ºi 17 iunie 2012, pentru comunitatea romano-catolicã din Paºcani, cu vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Acum am înþeles ºi noi de unde strigãtul plin de bucurie al Elisabetei: "De unde mie bucuria aceasta ca sã vinã la mine Maica Domnului meu?!" Dintr-o inimã plinã de bucurie ºi recunoºtinþã.

Cu aceeaºi recunoºtinþã ne îndreptãm ºi noi cãtre Dumnezeu pentru a-i mulþumi cã ne-a dat-o de mamã pe Maria, care în aceste zile ºi-a fãcut simþitã într-un mod deosebit prezenþa în mijlocul nostru prin vizita icoanei sale de la Cacica.

Cu emoþie, cu bucurie, cu încredere ne-am adunat în jurul sfintei Fecioare în aceste trei zile, pentru a o cinsti, pentru a-i mulþumi, pentru a o invoca în rugãciune... cu adevãrat zile de har ºi binecuvântare...

Am împodobit biserica, ne-am rugat ºi am aºteptat: ºi momentul a sosit: sfânta Fecioarã a venit, prin icoana sa de la Cacica, în seara zilei de 14 iunie când i-am ieºit cu toþii în întâmpinare cu flori în mâini ºi cântãri pe buze... a urmat apoi prima Liturghie în cinstea ei, cu predica rostitã de pãrintele paroh de la Hãlãuceºti. Dupã Liturghie a urmat o adoraþie frumoasã tip Taize pregãtitã ºi animatã de cãtre tinerii de la Acþiunea Catolicã.

A doua zi dimineaþã la ora zece a urmat o nouã Liturghie la care a predicat pãrintele paroh de la Luncaºi. Seara la ora 18.00, a venit rândul copiilor sã anime sfânta Liturghie ºi au fãcut-o cu mult entuziasm, biserica rãsunând de cântãrile lor. Ne-a predicat pãrintele franciscan Dumitru care a însoþit icoana. A urmat apoi o adoraþie deosebitã animatã de Asociaþia Mamele Creºtine ale Iubirii Milostive.

Sâmbãtã dimineaþa am participat la Liturghia în cinstea Inimii Neprihãnite a Sfintei Fecioare Maria, ºi am ascultat cuvântul de învãþãturã al pr. Anton Dancã.

Seara a venit rândul tinerilor sã anime sfânta Liturghie ºi au fãcut-o în mod deosebit. Pãrintele Ioan Lungu ne-a încântat cu predica sa plinã de pilde. A urmat apoi procesiunea cu icoana sfântã de la parohie la mãnãstirea "Cavanis". A fost deosebit! Cu lumânãrile în mânã am însoþit icoana pe tot acest parcurs cântând cu inimile pline de bucurie ºi strigând tuturor cã noi o iubim pe Mama noastrã cereascã.

Duminicã dimineaþa, la ora 8.30, a fost sfânta Liturghie cu prima sfântã Împãrtãºanie a copiilor, care au avut bucuria de a trãi acest moment deosebit al vieþii lor împreunã cu Maica noastrã preasfântã.

La ora 11.00 a început ºi Liturghia hramului cu prezenþa a mulþi preoþi ºi a Preasfinþitului Aurel Percã. Predica a fost þinutã de episcop, pentru care îi mulþumim. Biserica noastrã a devenit neîncãpãtoare. Am venit cu toþii sã o cinstim pe Mama noastrã cereascã împreunã cu sfântul Anton, patronul nostru ceresc.

Dar a venit ºi sfârºitul acestei Liturghii ºi momentul ca icoana sã plece de la noi pentru a-ºi continua pelerinajul sãu prin parohiile diecezei. Am fi vrut sã nu o lãsãm sã plece, dar ºtiam: bucuria pe care am trãit-o noi trebuie sã umple ºi inimile altor credincioºi ºi de aceea am însoþit ºi ne-am luat la revedere de la icoana sfântã, cu recunoºtinþã.

Mulþumim tuturor: Preasfinþitului, preoþilor, corului, copiilor, tinerilor ºi tuturor celor care au fãcut ca aceste zile sã fie cu adevãrat binecuvântate pentru comunitatea noastrã.

ªi mulþumim în final ºi pãrintelui paroh Francisc Vernicã care, vãzând la final feþele noastre triste la plecarea icoanei, ne-a spus: "Pleacã icoana, dar Maria, Mama noastrã cereascã rãmâne! Spre ea sã ne îndreptãm cu încrederea ºi dragostea noastrã de copii ai sãi".

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Credincioºii Parohiei Romano-Catolice Paºcani