Pelerinajul bicicliștilor la Cacica

Luni, 13 august 2012, la ora 8.30, în curtea Institutului Teologic Franciscan din Roman erau deja prezenți cei 84 de bicicliști, entuziaști și plin de bucurie, conform cuvintelor sfântului Paul: "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4), chiar dacă temperatura de afara era la 18 grade, iar vântul sufla și el.

Între timp a avut loc semnarea formularelor de asumare pe proprie răspundere a tuturor situațiilor ce țin de sănătatea personală și corespunderea pe traseu cu precizările ce țin de organizare. De asemenea, șeful Poliției Rutiere a Municipiului Roman a intervenit pentru a oferi participanților instructajul necesar pentru o circulație regulamentară.

La ora 9.00, a avut loc deschiderea pelerinajului din partea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial, și cu pr. Cristian Pal, organizatorul acestui pelerinaj al bicicliștilor.

După un moment de rugăciune și de binecuvântare a participanților, Preasfințitul a îndemnat tinerii la un pelerinaj plăcut, disciplinat și plin de bucurie în Domnul, cu scopul de a trăi din plin bucuria Mariei pe care "cu toții mergem să o celebrăm la sanctuarul de la Cacica, cu ocazia solemnității «Adormirea Maicii Domnului»". Preasfințitul i-a întrebat dacă și-au luat pelerina cu ei, apoi a spus că pelerinaj vine de la termenul pelerină, aceea mantie care apără de ploaie și de vânt pe care o poartă cu ei pelerinii... Apoi a mai continuat spunând că pelerinajul este o imagine a vieții noastre ce ne reamintește că suntem călători pe acest pământ și că ne îndreptăm mereu cu încredere spre scopul nostru final, veșnicia. "Avem un drum al vieții pe care-l parcurgem uneori în bucurie, alteori în tristețe, uneori cu speranță, alteori cu teamă. Pe acest drum presărat uneori cu împliniri, alteori cu decepții, Maria ne este mereu alături. Maria ne îndreaptă privirea și năzuința mereu spre Cristos, cuvântul divin, izvorul bucuriei adevărate. Bucuria Mariei să fie bucuria noastră și trăirea Mariei să fie izvor al trăirilor noastre, izvor al experimentării bucuriei în Domnul".

La ora 9.30 a fost plecarea din curtea Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan spre Nisiporești unde a avut loc, apoi, un moment de spiritualitate, biserica parohială.

Imagini din prima zi a pelerinajului puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. Alexandru Olaru

* * * Traseul urmat de pelerinii bicicliști se găsește în pagina următoare.

Sosirea la Cacica

După o lungă și anevoioasă călătorie care a început la Roman, luni 13 august 2012, grupul de bicicliști pelerini a ajuns la Cacica marți, 14 august 2012, în cursul dimineții. Obosiți, dar plini de entuziasm, bicicliștii s-au bucurat de o primire călduroasă atât din partea PS Petru Gerghel, a pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, a pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, cât și a mulțimii pelerinilor deja sosiți la această sărbătoare.

După încheierea rugăciunii de binecuvântare a pelerinilor bicicliști am reușit să culegem câteva impresii de la iubitorii sportului pe două roți.

Imagini din a doua zi a pelerinajului puteți vedea în [ albumul foto ]