Pelerinaj la Cacica: Comuniune de credin, speran i iubire

Mii de pelerini din ntreaga ar s-au ndreptat i n acest an spre basilica minor din Cacica spre a srbtori mpreun hramul acestui lca de cult - Adormirea Maicii Domnului. Alturi de un numr impresionant de preoi i persoane consacrate, pelerinii prezeni n zilele de 14 i 15 august 2012 la Cacica au rspuns invitaiei adresate de ctre PS Petru Gherghel, episcop de Iai, n scrisoarea pastoral "Invitaie la bucurie" i s-au grbit s-i mulumeasc n rug i cnt Maicii Preasfinte pentru toate binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin mijlocirea i dragostea ei de mam.

Primii care au sosit la Cacica au fost tinerii voluntari din Dieceza de Iai, nsoii de pr. Florin-Petru Sescu, responsabilul pelerinajului tinerilor din acest an. n cursul zilei de 13 august, curtea din spatele sanctuarului a fost luat cu asalt de cei 65 de tineri care, n pofida ploii i a frigului, au adus cu ei bucuria de a sluji Domnului, aceeai bucurie pe care au primit-o i au mprtit-o tuturor n zilele minunate ale ntlnirii Naionale a Tineretului Catolic care a avut loc la Iai n perioada 25-29 iulie 2012. Bucuria revederii a fost amplificat de participarea la sfnta Liturghie de deschidere a pelerinajului voluntarilor, celebrat la ora 19.00 de ctre pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, mpreun cu printele vicar Dumitru Patra i cu pr. Florin-Petru Sescu, Liturghie n cadrul creia voluntarii au cerut binecuvntarea Domnului n toate activitile pe care aveau s le desfoare pe parcursul pelerinajului din acest an.

Numrul pelerinilor a continuat s creasc n timpul nopii i n dimineaa zilei de mari, 14 august, n ciuda ploii care continua s cad i a vntului rece care nu contenea s bat, astfel nct mari diminea, la ora 10.00, cnd a nceput celebrarea penitenial, att sanctuarul, ct i curtea de la intrare erau nencptoare. Tinerii, copiii, vrstnicii, persoanele consacrate s-au apropiat cu aceeai dragoste de sfintele sacramente, mai ales de sacramentul pocinei, la ndemnului printelui predicator Cristinel Fodor i din dorina de a tri la intensitate maxim frumoasa srbtoare marian din ziua urmtoare.

La ora 11.30 au sosit la sanctuar cei 84 de tineri pelerini care parcurseser distana Roman-Cacica pe biciclete. Zmbetele i bucuria de pe feele lor ne-au umplut pe toi de admiraie i respect pentru c, dincolo de oboseala inerent unei astfel de cltorii prin vnt, frig i ploaie, pelerinii bicicliti ne-au demonstrat c dorina de a oferi sfintei Fecioare sacrificiul lor i de a fi n comuniune de credin cu ceilali cinstitori ai sfintei Maria era mai puternic dect cele mai vitrege condiii meteo. Pelerinii bicicliti au fost primii cu mult cldur, aplauze i cuvinte de felicitare de ctre PS Petru Gherghel care, mpreun cu pr. Iosif Pule, decan de Bucovina, i pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, a rostit rugciunea de binecuvntare a pelerinilor bicicliti.

La ora 12.00 a nceput la sanctuar sfnta Liturghie solemn de deschidere a pelerinajului prezidat de PS Petru Gherghel. Alturi de Excelena sa s-au aflat pr. Emilian Ctlin, provincial al Provinciei Franciscane din Romnia, pr. Iosif Pule, decan de Bucovina, pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, i pr. Cristinel Fodor, predicator. n cadrul solemn al acestei sfinte Liturghii, PS Petru Gherghel a consacrat noul altar al sanctuarului de la Cacica, n care au fost depuse relicve ale sfntului Anton de Padova, fericitul Ioan Paul al II-lea i a fericitului Ieremia Valahul. Altar realizat prin contribuia domnului deputat Ghervaze Longher. La sfritul celebrrii, PS Petru Gherghel a acordat distincia "Crucea Sinodal" printelui Romuald Bulai, ca recunoatere a meritelor deosebite demonstrate n ntreaga sa activitate ca rector al sanctuarului de la Cacica.

Tot la ora 12.00 a nceput i procesiunea tinerilor spre sanctuar. mpreun cu pr. Florin Sescu, tinerii voluntari s-au ndreptat dis-de-diminea spre locul de unde ncep serpentinele spre Cacica, de lng calea ferat. Acolo i-au ntmpinat pe ceilali tineri sosii n timpul dimineii, i-au salutat i i-au aplaudat ndelung pe biciclitii care au trecut pe lng ei, ndreptndu-se spre sanctuar. Dup ce li s-a alturat i PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, care le-a adresat un salut clduros, cei 250 de tineri, nsoii de PS Aurel Perc i de pr. Florin Sescu, au plecat cntnd i rugndu-se spre sanctuar, unde au ajuns n jurul orei 14.00, fiind primii cu bucurie de ctre PS Petru Gherghel, de ctre preoii prezeni i de marea mulime a credincioilor.

La ora 16.00 a nceput Calea Sfintei Cruci n jurul sanctuarului, urmat de o or de adoraie euharistic n care i-am mulumit Domnului pentru toate binefacerile sale, cerndu-i n acelai timp iertare pentru toate momentele de slbiciune, de rtcire i de infidelitate.

Seara zilei de 14 august a debutat cu sfnta Liturghie a tinerilor, seminaritilor i persoanelor consacrate de la ora 18.00. Liturghia a fost prezidat de PS Aurel Perc i de PS Anton Coa, episcop de Chiinu, alturi de aproximativ 50 de preoi, cuvntul de nvtur fiind oferit de pr. Cristinel Fodor, predicatorul acestui pelerinaj. De animarea sfintei Liturghii s-a ocupat formaia de tineri a Parohiei "Ss. Apostoli Petru i Paul" din Oneti, alturi de care s-au aflat att tineri din Oneti, ct i un mare numr de tineri voluntari. n predica sa, pr. Cristinel Fodor ne-a ndemnat s oferim toate gesturile mici, frumoase i aparent nensemnate lui Dumnezeu, pe care s nvm s-l iubim cu aceeai "extravagan" a iubirii de care a dat dovad sfnta Fecioar Maria n ntreaga sa via.

La finalul sfintei Liturghii, pr. Florin Sescu a felicitat toi tinerii prezeni att la INTC, ct i la Cacica, mulumindu-le pentru entuziasmul i bucuria n slujire de care dau dovad, pentru tot ceea ce ofer Bisericii prin gesturile frumoase pe care le fac pentru Cristos.

La ora 22.00 a nceput privegherea marian prezidat de PS Petru Gherghel. Alturi de excelena sa s-au aflat PS Aurel Perc, PS Anton Coa, PS Paolo de Nicolò i un numr mare de preoi. Dup cuvntul de nvtur rostit de printele predicator Cristinel Fodor i dup procesiunea cu lumnrile aprinse n jurul sanctuarului, PS Paolo de Nicolò a mprit binecuvntarea final.

Privegherea de rugciune cu tinerii a nceput la miezul nopii i s-a ncheiat puin dup ora 01.00. Condus de pr. Florin-Petru Sescu i animat de formaia de tineri a Parohiei "Ss. Apostoli Petru i Paul" din Oneti i de tinerii voluntari, privegherea a adunat n jurul Mariei un numr mare de tineri care s-au rugat, au cntat i au meditat mpreun la ceea ce d cu adevrat sens i valoare vieii noastre: abandonul total n minile Tatlui ceresc, asemenea Mariei. n linite, departe de zgomotul lumii i ateni la oapta Duhului Sfnt, ne putem ndrepta spre bucuria venic i adevrat - Cristos, putem face din viaa noastr un cntec de slav asemntor "Magnificat"-ului Mariei, putem deveni ceea ce dorete Dumnezeu s devenim: purttori de Cristos.

Noaptea de 14 spre 15 august a nsemnat pentru marea majoritate a pelerinilor o noapte de rugciune i cntec. n jurul sanctuarului i la grota din spatele acestuia, credincioi de toate vrstele nu au ncetat s se roage sfntul rozariu, Litania Lauretan i alte devoiuni mariane, s cnte i s-l laude pe Dumnezeu pentru inestimabilul dar fcut omenirii n persoana Sfintei Fecioare Maria, maica harului dumnezeiesc i regina familiilor.

Sfnta Liturghie solemn pontifical a hramului de miercuri, 15 august, de la ora 11.00, a nceput cu procesiunea de la casa parohial pn la sanctuar. Sfnta Liturghie a fost prezidat de PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, alturi de care s-au aflat PS Petru Gherghel, episcop de Iai, PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, PS Anton Coa, episcop de Chiinu, i un mare numr de preoi. n predica sa, PS Paolo de Nicolò ne-a vorbit despre nlarea Sfintei Fecioare la cer ca despre un act care prefigureaz mntuirea noastr, att timp ct suntem ateni la cuvntul lui Dumnezeu care ne cluzete spre a o recunoate pe sfnta Fecioar ca model desvrit al vieii cretine. Aa cum Maria i-a urmat Maestrul asemenea unui ucenic fidel, la fel trebuie s facem i noi, ncredinndu-ne viaa n minile Tatlui nostru.

Predica PS Paolo de Nicolò la sfnta Liturghide de hram poate fi gasit n pagina urmtoare.

Sfnta Liturghie - la fel ca i majoritatea celebrrilor liturgice - a fost animat de Corul sanctuarului de la Cacica care, sub ndrumarea prof. Monica Grosu, ne-a nlat sufletele mai aproape de Dumnezeu.

Tinerii voluntari s-au implicat activ n desfurarea acestei celebrri, participnd att la proclamarea cuvntului, la rugciunea universal, la oferirea darurilor, la nsoirea preoilor care mergeau n mulime cu sfnta mprtanie, ct i la asigurarea ordinii i a cordonului de protecie n jurul preoilor n timpul procesiunilor de la nceputul i sfritul sfintei Liturghii.

Sfnta Liturghie pontifical a hramului s-a ncheiat cu procesiunea cu preasfntul sacrament n jurul bisericii i cu binecuvntarea acordat de PS Paolo de Nicolò, dup care preoii s-au ndreptat n procesiune spre casa parohial.

Dup-amiaza zilei de 15 august a aparinut voluntarilor care, nsoii de pr. Florin Sescu i de pr. Dumitru Patra, s-au ocupat de curenia n ntregul perimetru de desfurare a activitilor. nainte de a se apuca de treab, voluntarii, nsoii de pr. Florin, i-au cntat "La muli ani" PS Aurel, a crui zi de natere este pe 15 august. Dup o vizit n salina din Cacica, tinerii au srbtorit ncheierea voluntariatului printr-o sfnt Liturghie n care au mulumit Domnului pentru tot ceea ce au primit n aceste zile de har, caracterizate de bucurie i druire n slujire. Seara s-a ncheiat cu cina mbelugat la parohie i cu mult bun dispoziie n jurul focului de tabr din curtea Casei Polone.

Pelerinajul la Cacica din acest an a fost pentru noi toi, pelerini i voluntari, tineri sau vrstnici, preoi sau persoane consacrate, o superb mrturie de credin. Dincolo de frig i ploaie, atmosfera a fost dominat de zmbet, de bucurie, de mulimi de oameni cu flori n mini, de cea mai pur manifestare a iubirii i recunotinei fa de Preacurata Fecioar Maria. A fost o adevrat mprtire a harurilor cu care Dumnezeu nu nceteaz s-i copleeasc pe cinstitorii sfintei Fecioare, o ocazie de a mulumi n primul rnd Domnului pentru aceste zile speciale, i tuturor celor care, ntr-un fel sau altul, au contribuit la buna desfurare a acestui pelerinaj.

Toate momentele principale al pelerinajului au fost transmise n direct la Radio Maria, nregistrrile audio ale transmisiilor i nregistrrile video ale sfintelor Liturghii fiind disponibile n seciunea audio-video a sitului sanctuarcacica.ro.

Deo gratias!

Ana-Maria Blaga