Pelerinaj la Cacica: Jurnal de voluntar

Sosirea voluntarilor pentru pelerinaj

În ciuda vremii neprietenoase, peste 65 de voluntari tineri din Dieceza de Iași au sosit în seara zilei de luni, 13 august 2012, la sanctuarul marian de la Cacica pentru a pregăti cum se cuvine pelerinajul din acest an.

Plini de bucurie și entuziasm, tinerii au venit să își ofere disponibilitatea pentru a face din acest pelerinaj o sărbătoare cât mai frumoasă.

Programul voluntarilor a debutat cu salutul părintelui Florin-Petru Sescu, coordonatorul activităților destinate tinerilor din acest an de la Cacica.

La ora 18.00 a avut loc, la Casa Polonă, ședința cu voluntarii în care s-au împărțit responsabilitățile pe departamente (liturgic, ordine, logistic și mass-media), pregătindu-se în detaliu activitățile acestui pelerinaj.

La ora 19.00 voluntarii au participat la sfânta Liturghie care a constituit, în mod oficial, începutul activității voluntarilor. Împreună cu părintele Florin Sescu, cu preoții de la sanctuar și cu pelerinii sosiți deja la Cacica, tinerii au invocat, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, binecuvântarea Tatălui Ceresc asupra tuturor cinstitorilor Mamei cerești care vor veni în acest an la Cacica.

Activitățile vor continua în cadrul zilelor de 14 și 15 august, iar organizatorii împreună cu preoții așteaptă în continuare cu brațele deschise sosirea pelerinilor la sanctuar.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Celebrarea penitențială

Ziua de 14 august 2012 a pelerinajului la Cacica a început cu celebrarea penitențială de la ora 10.00, la care au participat atât tinerii sosiți încă de luni, 13 august, la sanctuarul marian, cât și un număr impresionant de pelerini însoțiți de preoți și persoane consacrate.

Celebrarea a avut ca punct central cuvântul de învățătură rostit de părintele Cristinel Fodor, în care noi toți am fost îndemnați la regândirea relației noastre cu Dumnezeu, la reînnoirea vieții noastre de credință, la lepădarea de cel rău și de viciile, păcatele și delăsarea la care acesta ne îndeamnă prin îndepărtarea noastră de Dumnezeu și de viața de credință. Pentru a fi împăcați cu noi înșine, cu aproapele nostru și cu Tatăl ceresc, trebuie să ne punem speranța și încrederea în Isus Cristos și în iubirea sa față de noi - iubire pe care o vedem cel mai clar în prezența lui Isus în sfânta Euharistie, în faptul că el este și va rămâne mereu cu noi, în ciuda infidelității noastre.

De asemenea, părintele predicator a vorbit despre dificultățile prin care trece astăzi familia creștină tocmai din cauza slăbirii credinței, a rugăciunii și a îndepărtării soților de sfintelor sacramente. În fața provocărilor lumii moderne, familia creștină are nevoie de împăcarea cu Dumnezeu, de ocrotirea și de mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a sfântului Iosif, de renunțarea la fărădelegile și viciile în care tot mai mulți soți se adâncesc, departe de casa Tatălui, departe de Biserică. Îndemnul adresat de către părintele predicator familiei creștine a fost: "Încrede-te în ceea ce a făcut Isus Cristos pentru tine, încrede-te în sfânta Împărtășanie!", invitând pe toți soții creștini la împăcarea cu Dumnezeu prin sacramentul pocăinței.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru mulțimea harurilor cu care ne copleșește zi de zi prin mijlocirea sfintei Fecioare, mai ales pentru harul convertirii prezent în toți cei care astăzi, de dimineață și până pe înserat, au continuat să se apropie de scaunele de spovadă și să se împace cu Dumnezeu. Sperăm ca darurile Duhului Sfânt să-i însoțească pe cei prezenți la Cacica și în zilele ce vor urma.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Sosirea la sanctuar a pelerinilor bicicliști

După o lungă și anevoioasă călătorie care a început luni, 13 august 2012, la Roman, grupul de bicicliști pelerini a ajuns la Cacica marți, 14 august 2012, în cursul dimineții. Obosiți, dar plini de entuziasm, bicicliștii s-au bucurat de o primire călduroasă atât din partea PS Petru Gerghel, a pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, a pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, cât și a mulțimii pelerinilor deja sosiți la această sărbătoare.

După încheierea rugăciunii de binecuvântare a pelerinilor bicicliști am reușit să culegem câteva impresii de la iubitorii sportului pe două roți.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Liturghia de consacrare a noului altar

Într-o atmosferă de rugăciune și reculegere, credincioșii adunați la sanctuarul marian de la Cacica au participat la Liturghia solemnă de deschidere a pelerinajului, marți, 14 august 2012. Sfânta Liturghie a fost prezidata de PS Petru Gherghel, însoțit de părintele Cătălin Emilian, provincial al Provinciei Franciscane din Romania, părintele Iosif Păuleț, decan de Bucovina, părintele Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, și părintele Cristinel Fodor, predicator. În cadrul acestei sfinte Liturghii a fost consacrat și noul altar al bazilicii din Cacica, de către PS Petru Gherghel.

La această manifestare de credință au luat parte și tinerii voluntari care au asigurat buna desfășurare a sfintei Liturghii, implicându-se cu multă dăruire în toate momentele liturgice.

"Pelerinajul reprezintă viața noastră creștină, noi ne îndreptăm spre Cristos, el este ținta, scopul, țelul". Acesta a fost idea principala a cuvântului de învățătură rostit de pr. predicator Cristinel Fodor, cuvânt asupra căruia am fost invitați toți să medităm. Pelerinajul este deci un semn al credinței, al speranței și al iubirii. Tot în cadrul acestei Liturghii solemne, PS Petru Gherghel a consacrat noul altar al sanctuarului, altar ce a fost realizat prin contribuția domnului deputat Ghervaze Longher, el constituind o donație făcută de domnia sa în virtutea devoțiunii deosebite pe care o are față de sfânta Fecioară de la Cacica. De asemenea, PS Petru Gherghel a acordat distincția "Crucea Sinodală" părintelui Romuald Bulai, ca recunoaștere a meritelor deosebite dovedite în întreaga activitate a sfinției sale.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Procesiunea tinerilor

După o noapte în care tinerii voluntari au avut timp să își încarce bateriile, în prima zi de pelerinaj, 14 august 2012, la ora 10.00 au pornit în întâmpinarea autocarelor pentru ca, mai târziu, să se întoarcă în procesiune spre sanctuar. Plini de bucurie și încredere în Maica Sfântă, aproximativ 25 de tineri au pornit în pas vioi alături de pr. Florin Sescu spre locul întâlnirii.

Până la ora 12.00, când a ajuns PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, ne-am adunat în jur de 250 de tineri. În timp ce așteptam, i-am salutat pe toți cei care au venit cu bicicletele. Am format o coloană și i-am ascultat atenți cuvintele, din care am reținut că trebuie să oferim exemplul viu de credință, speranță, iubire și bucurie celorlalți pelerini pentru a săvârși adevărate fapte de iubire. De asemenea, ne-am luat angajamentul de a da pildă bună unii altora.

Pe tonul melodiei Azi venim o fecioară am pornit procesiunea care a durat două ore. În acest timp am recitat două Rozarii, Litania lauretană și am cântat în cinstea sfintei Fecioare. Procesiunea s-a încheiat în biserica din Cacica, cu rugăciunea episcopului: "Binecuvântat ești, Dumnezeule, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ți-ai ales din toate neamurile un popor credincios, părtaș la lucrările tale bune; tu ai uns inimile acestor tineri cu har, ca să ți se alăture cu bucurie și să-ți slujească cu fidelitate; te rugăm să binevoiești a revărsa harurile asupra lor și a familiilor lor binecuvântările tale, pentru ca, după ce se vor ruga sfintei Fecioare Maria, întorcându-se acasă, să vestească cu bucurie, prin cuvânt și faptă, lucrările tale minunate.

După procesiune, am întrebat câțiva tineri participanți care este motivul pentru care au venit la Cacica.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Sfânta Liturghie pentru tineri: un gest frumos pentru Dumnezeu

Marți, 14 august 2012, la ora 18.00, am participat la Liturghia tinerilor, care a fost prezidată de PS Aurel Percă și PS Anton Coșa alături de alți aproximativ 50 de preoți. Sfânta Liturghie a fost animată de către formația de tineri a Parohiei "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești și tinerii voluntari.

Cuvântul de învățătură ne-a fost împărtășit de către pr. Cristinel Fodor care ne-a demonstrat cât de important este să facem un gest frumos pentru Dumnezeu, mai ales în momentul în care ajungem acasă. Sunt lucruri care în aparență par inutile, însă trebuie să pătrundem în profunzimea lor pentru a le înțelege. De asemenea, trebuie să reținem că lui Dumnezeu nu-i place urâtul, ci doar frumosul. În acest sens, ne-a oferit exemplul unui cioban care, fiind plecat cu oile, din luna aprilie până în toamnă nu se afla decât pe munte. Chiar dacă nu reușea să ajungă la sfânta Liturghie, în fiecare duminică el îmbrăca hainele de sărbătoare pentru că Dumnezeu îl vedea. La fel și noi, ar trebui să ne îmbrăcăm sufletele în mod regulat.

Extravaganța iubirii se regăsește doar la sfânta Fecioară, deoarece ea este singura care oferă iubirea nemărginită. Maria nu calculează, ea oferă totul Domnului. Noi, însă, numărăm fiecare rugăciune, fiecare decadă sau sfântă Liturghie la care participăm și așteptăm roadele. Trebuie să ne schimbăm puțin viziunea, să îi urmăm exemplul. Atunci când dragostea sparge întreaga noastră ființă, lumea este plină de parfum, acel parfum pe care îl primim de la Maria. Ea varsă belșugul îndurărilor lui Dumnezeu. Suntem chemați să parfumăm această lume cu mireasma iubirii, însă pentru aceasta trebuie să facem un sacrificiu, trebuie să spargem vasul. Trebuie să oferim totul, nu picătură cu picătură.

În final, sfatul părintelui predicator a fost acela de a alina durerile celorlalți, de a fi o altă Marie.

Pe parcursul sfintei Liturghii, tinerii au arătat că, în ciuda vântului puternic, a ploii și a temperaturilor scăzute, vocile sunt intacte și zâmbetele și-au păstrat locul de cinste. La final, pr. Florin-Petru Sescu a amintit de Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic ce a avut loc la Iași în urmă cu două săptămâni. El a felicitat cei 65 de voluntari, tinerii care au participat la procesiunea de la ora 12.00. A spus că a învățat de la ei că, deși au fost în ploaie și vânt, ce înseamnă a dedica din timpul lor pentru a-i sluji lui Dumnezeu. De asemenea, a spus că nu contează vârsta, contează să dorești a participa în mod activ. Învățăm de la Maria să îi slujim lui Dumnezeu.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Privegherea de rugăciune cu tinerii

După încheierea privegherii mariane și a procesiunii în jurul bisericii, în seara zilei de marți, 14 august 2012, a avut loc privegherea de rugăciune cu tinerii prezenți la sanctuarul marian de la Cacica. Atât voluntarii, cât și ceilalți tineri pelerini sosiți la Cacica s-au rugat împreună cu părintele Florin-Petru Sescu, cerând mijlocirea sfintei Fecioare Maria asupra tuturor tinerilor, familiilor și creștinilor din întreaga lume.

Privegherea de rugăciune a început la miezul nopții. Condusă de pr. Florin Sescu și animată de formația vocal-instrumentală a Parohiei "Ss. Apostoli Petru și Paul" Onești, privegherea de rugăciune a adus împreună tineri din întreaga țară care s-au rugat, au meditat și au cântat Maicii Preacurate. Tinerii pelerini au avut ocazia să reflecteze asupra importanței trăirii credinței creștine chiar și în ceasurile de relaxare, în momentele de odihnă, în clipele de deznădejde și în toate încercările prin care trece orice tânăr. Orice moment de întrebare, orice ceas de îndoială își găsește răspunsul în da-ul Mariei, în abandonul său total în mâinile Tatălui. Dincolo de deznădejde, există credința. Dincolo de momentele de îndoială existente în viața oricărui tânăr, există exemplul Mariei care tăcea și medita totul în inima sa.

Nu trebuie decât să facem liniște în noi înșine și în jurul nostru. Să ne refugiem dincolo de graba lumii consumiste, să facem abstracție de semnificația verbului " a câștiga", să învățăm să vedem dincolo de exemplele pe care ni le oferă televizorul, internetul și ziarele. Trebuie să învățăm să ne "deconectăm" de la rețelele de socializare, de la larma lumii în care trăim, și să ne oferim cinci minute de singurătate și de sinceritate cu Dumnezeu. Să învățăm să vedem și să apreciem toate binefacerile de care ne bucurăm din partea Domnului, să învățăm să nu mai fugim doar după câștiguri materiale, ci să ne raportăm la veșnicie, la ceea ce contează cu adevărat, la bucuria deplină și nepieritoare, la raportul nostru cu Dumnezeu, asemenea Mariei care, prin Duhul Sfânt, știa să vadă, să asculte, să înțeleagă și să trăiască dincolo de aparențe și dincolo de nivelul de înțelegere al contemporanilor săi.

Seara de priveghere a tinerilor a fost un moment trăit în comuniune de credință, la intensitate maximă, specifică tinerilor. Indubitabil, fiecare dintre cei prezenți s-a bucurat de cel puțin un moment de sinceritate cu Dumnezeu, un moment de zidire spirituală și de angajament dezinteresat în slujire. Am fost cu adevărat trupul lui Cristos, sarea pământului și lumina lumii. Am învățat să ascultăm, să ne rugăm, să medităm și să trăim împreună în Duhul Sfânt, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Liturghia pontificală a hramului

Pentru toți pelerinii adunați la sanctuarul marian de la Cacica, care au înfruntat cu credință și răbdare vremea neprietenoasă, ziua de miercuri, 15 august 2012, a constituit despărțirea de mama noastră iubitoare, Maria. După ce am participat cu toții la privegherea mariană, cu lumina credinței în suflet, ne-am adunat la sfânta Liturghie pontificală a hramului care a fost celebrată la ora 11.00. Poporul lui Dumnezeu s-a adunat într-un număr foarte mare pentru a o cinsti pe Preacurata Fecioara Maria în această ultimă zi a pelerinajului.

Am avut onoarea de a-l avea printre noi pe PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale, care a celebrat sfânta Liturghie a hramului și care a răspuns cu căldură la invitația PS Petru Gherghel, episcop de Iași, de a veni în acest loc sfânt. La altar au mai concelebrat PS Aurel Percă, episcop Auxiliar de Iași, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, alături de un număr mare de preoți care au venit pentru a-i aduce un omagiu Mariei.

Tinerii voluntari plini de credință au făcut ca actul liturgic să pătrundă în sufletul credincioșilor .

"Astăzi celebrăm minunile extraordinare pe care Dumnezeu le înfăptuiește în creatura care a avut mai mult decât oricare alta încredere, și care s-a încredințat în mod deplin lui. Venim la Cacica să o venerăm cu credință pe Preacurata Fecioară Maria", acesta este mesajul adresat de către PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale, în cadrul liturgiei cuvântului. Trebuie să privim la Maica Sfântă ca la împlinirea speranței noastre, ca la un model desăvârșit al vieții creștine, pentru că, așa cum Maria și-a urmat maestrul asemenea unui ucenic fidel, la fel ar trebui să facem și noi.

După liturgia euharistică și împărtășirea credincioșilor cu pâinea vie, am fost invitați să participăm la procesiunea cu preasfântul sacrament în jurul sanctuarului.

La finalul sfintei Liturghii, părintele Romuald Bulai, rector al sanctuarului, a adresat cuvinte de mulțumire tuturor credincioșilor și autorităților prezente, cât și tinerilor voluntari care, sub îndrumarea pr. Florin-Petru Sescu, au ajutat la buna desfășurare a celebrărilor pe tot parcursul pelerinajului.

La finalul pelerinajului o rugăm pe Maica Domnului să fie farul nostru călăuzitor spre Isus și să nu înceteze să fie mijlocitoarea și ajutorul nostru. Mulțumim Domnului pentru toate harurile pe care le revarsă asupra noastră prin mâinile Mariei.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Ultima zi de pelerinaj pentru tinerii voluntari

Sfânta Liturghie solemnă a hramului s-a încheiat, la 15 august 2012, pelerinii au plecat spre casele lor, însă în Cacica au rămas mulți tineri. Este vorba despre voluntari. Aceștia, împreună cu pr. Florin-Petru Sescu, au realizat un cordon în fața mașinii care îl conducea spre Iași pe PS Aurel Percă pentru a-i îi cânta La mulți ani, întrucât a sărbătorit împlinirea vârstei de 61 ani.

Cu mult elan, toți tinerii voluntari au luat sacii menajeri și mănușile în primire, pentru a curăța sanctuarul marian și zona din jurul acestuia. După ce au mâncat și după o scurtă pauză, au vizitat mina de sare. Chiar dacă aerul era aproape de limita zero și scările abrupte, au coborât în mod organizat respectându-i pe ceilalți. În interior, au organizat mai multe jocuri de grup și au cântat melodii religioase.

Intrând deja în atmosfera liturgică, și-au făcut timp să treacă pe la Maria pentru a celebra sfânta Liturghie de final al pelerinajului. Împreună, au pus toate intențiile lor la picioarele sfintei Fecioare și s-au rugat ca Duhul Sfânt să coboare asupra lor pentru a transmite iubirea Mariei tuturor. În cadrul celebrării liturgice, am fost păstrat un minut de intimitate cu Maica Domnului, minut în care s-au rugat pentru prietenia lor; ca Dumnezeu să o ocrotească și să o binecuvânteze, pentru ca ea să dureze.

La oferirea darurilor, fiecare voluntar a pus pe sfântul altar inima sa, cu toate satisfacțiile, durerile sau grijile. Pentru a fi primită, orice jertfă trebuie să fie făcută din inimă. De asemenea, ei au încredințat Mariei viața, familia, prietenii și pe cei dragi pentru a le fi alături în permanență.

La casa parohială, între timp, pr. paroh Romuald Bulai și pr. vicar Dumitru Patraș au pregătit cina pentru cei care timp de trei zile i-au slujit Mariei în mod necondiționat. După ce s-au ospătat bine, la Casa Polonă a fost organizată seara voluntarilor, unde cu toții au dansat și au cântat, iar pentru a se încălzi au aprins și un mic foc de tabără.

A doua zi de dimineață, 16 august 2012, cu sfânta Fecioară în inimi, tinerii și-au strâns corturile și s-au îndreptat spre casele lor cu dorința de a reveni la următorul pelerinaj și, de asemenea, de a transmite tuturor bucuria care le-a umplut inimile.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Reportaje realizate de Ana-Maria Blaga, Ana-Maria Sescu, Andrei și Filip Sescu