Pelerinajul la Cacica prezentat în presã
ªi anul acesta ziarele ºi televiziunile au relatat în ediþiile lor de ºtiri pelerinajul de la Cacica. Redãm în continuare textele acestor prezentãri.
- IntermediaTV (video)
- Monitorul de Suceava (video)
- Crai nou
- Obiectiv de Suceava
- Informaþia ta de Suceava
- NewsBucovina
- Evenimentul zilei
- Suceava News
* * *
Monitorul de Suceava (15 august 2012); autor: Daniela Micuþariu
Slujba de hram de la Cacica, oficiatã de un trimis al Vaticanului
Slujba de hram de la Cacica a fost oficiatã ieri de un trimis al Vaticanului. Preasfinþitul Paolo De Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, împreunã cu Preasfinþitul Petru Gherghel, episcop de Iaºi, Preasfinþitul Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, Preasfinþitul Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, ºi un sobor impresionat de 68 de preoþi, a sãvârºit Sfânta Liturghie solemnã pontificalã a hramului, de la ora 11:00, la Basilica Minor din Cacica, în prezenþa a peste 5.000 de pelerini din þarã, dar ºi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia.
PS Paolo de Nicolo: "Fecioara Maria nu este proclamatã fericitã pentru frumuseþea sa, pentru inteligenþa sa, pentru statura ei fizicã, ci pentru umilinþa sa"
În timpul slujbei, PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat în cuvântul sãu cã Fecioara Maria nu este proclamatã fericitã pentru frumuseþea sa, pentru inteligenþa sa, pentru statura ei fizicã, ci pentru umilinþa sa.
Trimisul Vaticanului a completat cã "aceastã umilinþã a Mariei nu trebuie înþeleasã doar ca o ascundere pasivã, ci mai degrabã ca o voinþã activã de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adicã pe acela pentru care toate sunt posibile, aºa cu îi anunþase dinainte Arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternitãþii sale divine. În momentele dificile, dragi fraþi ºi surori, în toate acele situaþii inevitabile ºi adesea dureroase pe care le întâlnim în viaþa noastrã, ar trebui sã ne amintim cã tocmai suferinþele sunt, ca sã zic aºa, sarea vieþii. Credinþa ne învaþã cã toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbãveºte de rãu ºi ne ocroteºte cu grijã paternã, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi".
Preasfinþitul Petru Gherghel: "Suntem fericiþi, ºtiind cã Maria, mama noastrã cereascã, ne iubeºte pe toþi"
În cuvântul de bun-venit adresat pelerinilor sosiþi la Cacica, Preasfinþitul Petru Gherghel, episcop de Iaºi, a spus cã "de la Fecioara Maria primim bucuria vieþii ºi de la ea învãþãm cum sã ne manifestãm credinþa noastrã. (...) Suntem aici, azi, împreunã cu toþi creºtinii, sã o cinstim ºi sã o preamãrim pe Fecioara Maria, mama noastrã, regina noastrã ºi mijlocitoarea noastrã. De la ea sã primim bucuria vieþii, de la ea sã învãþãm cum sã ne manifestãm credinþa noastrã". Episcopul de Iaºi a mai completat cã la Cacica "putem simþi din plin bucuria Mariei ºi darul pe care ea vrea sã-l facã tuturor. Suntem fericiþi, ºtiind cã Maria, mama noastrã cereascã, ne iubeºte pe toþi ºi vrea sã ne vadã binecuvântaþi în grãdina ei alãturi de ea ºi aproape de Isus fiul ei, mântuitorul ºi prietenul nostru".
Au înfruntat frigul ºi ploaia pe bicicletã
Printre pelerinii veniþi la hramul de la Cacica s-au aflat ºi aproximativ o sutã de tineri care au venit pe biciclete, parcurgând aproape 130 de kilometri, de la Roman, pânã la Cacica, pentru sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului.
Dacã vremea ar fi fost mai prietenoasã, numãrul acestora ar fi fost ºi mai mare, au spus organizatorii. Marþi, 14 august, tinerii au fost întâmpinaþi ºi conduºi de PS Aurel Percã spre Sanctuarul Minor Cacica.
"Am venit cu bicicleta. Vremea nu ne-a prea ajutat, ploaie, vânt. Când am început traseul a început sã plouã, ºi mulþi tineri s-au speriat ºi au renunþat", ne-au spus câþiva pelerini din Paºcani. Ei au dorit sã încerce ceva nou ºi nu au renunþat la bicicletã, chiar daca vremea a fost rea ºi noaptea de marþi spre miercuri au petrecut-o în cort, pe dealul din apropierea basilicii.
Cecilia Anton, din Botoºani, ne-a spus cã vine de 28 de ani la Cacica. "Am venit la Maica Domnului pentru cã ne ajutã, ne dã bucurii, sãnãtate. A fost cam frig, a bãtut vântul, dar a fost bine. Venim cu câteva zile înainte, sã avem timp sã mergem sã ne spovedim", a spus femeia.
"Regina familiei, roagã-te pentru noi"
Mesajul care putea fi citit cu uºurinþã de credincioºi în faþa bisericii din Cacica era: "Regina familiei, roagã-te pentru noi", un mesaj pe care, cu siguranþã, ºi anul acesta de la Cacica mulþi îl vor purta spre casele lor reînnoiþi sufleteºte. Dupã cum a explicat preotul Cornel Cadar, "Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelã a celei de la Cz?stochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plinã de har" pentru a contempla împreunã cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi".
Ziua de hram, 15 august, a început cu slujba de la ora 6:00, sfânta Liturghie în limba românã, urmatã, la ora 7:30, cu sfânta Liturghie greco-catolicã. Liturghia în limba maghiarã a fost oficiatã la ora 08.00, iar Liturghiile în limba polonã ºi în limba germanã, la ora 9:15. În tot acest timp, o parte dintre pelerini s-au spovedit, alþii s-au rugat în liniºte în bisericã, au înconjurat în genunchi noul altar principal al sanctuarului, care a fost sfinþit, în ajunul hramului, pe 14 august, la ora 12:00.
În ciuda ploii ºi temperaturilor destul de scãzute, marþi searã, de la ora 22:00, câteva mii de pelerini au participat la Privegherea marianã, urmatã de procesiunea cu lumânãri în jurul bisericii.
"Este o sãrbãtoare foarte importantã pentru noi, catolicii, pentru polonezii din România"
Printre pelerini s-a aflat ºi deputatul sucevean GhervazenLonger, preºedintele Uniunii Polonezilor din România, care ne-a spus cã sãrbãtoarea de la Cacica "este o sãrbãtoare foarte importantã pentru noi, catolicii, pentru polonezii din România, pentru cã ne aflãm la Cacica, un loc de rugãciune ºi meditaþie, sfinþit prin prezenþa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagrã" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusã la Cacica în anul 1809. Se ºtie cã actuala bisericã a fost construitã în anul 1904, în stil neogotic, în crucierã, din piatrã cioplitã ºi cãrãmidã roºie presatã, urmând un proiect din Polonia". La Cacica s-au mai aflat vicepreºedintele Consiliului Judeþean Alexandru Rãdulescu ºi consilierul judeþean Ovidiu Milici.
Pios omagiu Papei Ioan Paul al II-lea
L-am întâlnit la Cacica pe Dan Rãican, din Deva, preºedintele Asociaþiei Antiparkinson, care, însoþit de câþiva membri ai asociaþiei, a donat bisericii catolice din Cacica un tablou cu chipul Papei Ioan Paul al II-lea, pictat de o tânãrã din Vulcan, Roxana Irimia. Gestul i-a impresionat atât pe preoþii aflaþi la Cacica, cât ºi pe pelerini, care i-au aplaudat pe membrii asociaþiei. Tabloul a fost aºezat, pentru început, în faþa statuii Papei, în semn de pios omagiu.
"ªi Papa Ioan Paul al II-lea a suferit de aceastã cumplitã maladie. De aceea, vã dãruim dumneavoastrã, comunitãþii din Cacica, bisericii, un tablou cu acest sfânt, care este pictat de o fatã fãrã mâini", a completat Dan Rãican.
* * *
Crai nou (16 august 2012); autor: Daniela Beale
Bucuria pelerinajului de 15 august, la Sanctuarul Cacica
Au venit ca în fiecare an, indiferent de vreme sau de vremuri, creºtini din numeroase localitãþi din þarã, dar ºi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia, alte þãri europene.
Printre pelerini, un oaspete de seamã de la Vatican, Monseniorul Paolo de Nicolo, regentul Casei Pontificale, dar ºi PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu. Alãturi de ei au participat la solemnitate PS Petru Gherghel, episcopul de Iaºi, ºi PS Aurel Percã, episcopul auxiliar al Diecezei, mulþi preoþi catolici din þarã ºi din Decanatul de Bucovina.
Pelerinajul a început încã din dimineaþa zilei de 13 august, cu sosirea la Cacica a primilor oaspeþi de la Institutul Teologic Franciscan ºi când, de la Roman, a plecat spre sanctuar un grup numeros de bicicliºti. Ei au ajuns la Cacica a doua zi ºi au fost întâmpinaþi ºi binecuvântaþi de PS Aurel ºi de Iosif Pãuleþ, Decanul de Bucovina ºi parohul Bisericii Catolice din Suceava.
14 august, ziua consacratã tinerilor
În fiecare an, ziua de 14 august este consacratã cu preponderenþã tinerilor catolici, tineri pe care toate comunitãþile catolice îi respectã ºi îi implicã în multe activitãþi ale bisericilor ºi nu numai. Tinerii sunt de fapt cei care organizeazã an de an manifestãrile de la Cacica, participând atât la lecturile din timpul liturghiilor dar ºi în mod practic, punând zdravãn "osul la treabã" la desfãºurarea normalã ºi în ordine a evenimentelor din zilele de sãrbãtoare.
Dupã Sfânta Liturghie de la ora 12, în timpul cãreia s-a sfinþit altarul principal al locaºului, refãcut, s-a desfãºurat pelerinajul tinerilor. Grupul, condus anul acesta de episcopul auxiliar Aurel Percã, a pornit, ca în fiecare an, de la calea feratã dinaintea serpentinelor ce duc spre Cacica. Tineri din mai multe parohii din þarã au strãbãtut împreunã cam 5 km, pe ploaie ºi frig, pentru ca, dupã-amiazã, la sanctuar, pelerinii sã participe la alte momente liturgice, cel mai important fiind Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariºti ºi persoane consacrate.
Privegherea Marianã ºi procesiunea lumânãrilor, rugãciune ºi spectacol impresionant
În ajunul sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului, în seara de 14 august, la ora 22, miile de pelerini au participat la cel mai impresionant moment din seria solemnitãþilor desfãºurate la Sanctuarul Marian de la Cacica din preajma acestei sãrbãtori. Privegherea Marianã, urmatã de procesiunea lumânãrilor, prezidatã de PS Petru Gherghel, episcopul de Iaºi, a adunat în faþa scenei, inspirat amplasatã încã de anul trecut în faþa Basilicii, mii de oameni. În ciuda frigului ºi a vântului puternic, ei au venit de la sute ºi chiar mii de kilometri pentru a se bucura împreunã ºi pentru a o adora pe Fecioara Maria. Pe frontispiciul scenei este înscrisã, de altfel, mare ºi clar, rugãciunea comunã a tuturor pelerinilor ce vin la Cacica: "Regina familiei, roagã-te pentru noi!"
Predica pãrintelui Cristinel Fodor, a impresionat din nou, ideea centralã a celor spuse fiind despre bucurie. El a vorbit oamenilor despre acea bucuria realã, adâncã, izvorâtã din credinþã, "care nu este o injecþie" ºi care nu trebuie sã disparã din sufletele noastre în vremuri grele. "Vedeþi bancnota asta de 100 de dolari? Dacã o mototolesc, nu ºi-a pierdut valoarea. Tot 100 de dolari valoreazã", a încercat preotul sã explice cât se poate de pragmatic celor de faþã cã, odatã bucuria curatã pãstratã în ei, aceasta rezistã indiferent de greutãþi ºi necazuri.
Cu steaguri ºi cu statuia Fecioarei Maria, cu torþe purtate de tineri ºi cu preoþii în frunte, mulþimea a pornit apoi sã înconjoare sanctuarul în procesiunea lumânãrilor. Rugãciunile ºi imnurile mariane cântate de pelerini au însoþit permanent ºi procesiunea.
La fiecare "Ave Maria", intonat în momente anume, pelerinii ridicau lumânãrile, luminând dintr-o datã calea strãbãtutã.
..."pentru a contempla împreunã cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi"
Ziua de hram, a sãrbãtorii Adormirea Maicii Domnului, a început devreme, ieri, la Sanctuarul Marian. La ora 6 a fost Sfânta Liturghie în limba românã, la ora 07,30 Sfânta Liturghie greco-catolicã, la ora 8.30 - Liturghia în limba maghiarã, iar la ora 9.15 - liturghiile în limba polonã ºi în limba germanã, toate oficiate de preoþi la grota din spatele Basilicii, construitã acum mai bine de 100 de ani, întru cinstirea Maicii Domnului de la Lourdes ºi în care se aflã un altar ºi statuile Fecioarei Maria ºi a Sfintei Bernadeta Soubirous.
Alãturi, în locuri special amenajate, pe toatã durata sãrbãtorilor, pelerinii au putut aprinde lumânãri ºi au luat pentru acasã apã sfinþitã.
La ora 11 a început sfânta Liturghie a hramului, în timpul cãreia regentul Casei Pontificale de la Vatican a transmis pelerinilor un mesaj special.
La finalul slujbei, preoþii au sfinþit florile, alte obiecte religioase aduse de pelerini de acasã, iar pelerinii au primit împãrtãºania sub cerul liber, de la aceiaºi preoþi, acum împrãºtiaþi în mulþime.
"Cu siguranþã, ºi anul acesta, de la Cacica mulþi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiþi sufleteºte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelã a celei de la Czestochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este «plinã de har», pentru a contempla împreunã cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi" scria în mesajul pentru pelerini, înaintea sãrbãtorii, pr. Cornel Cadar, coordonatorul biroului de presã al Episcopiei romano-catolice Iaºi.
Sanctuarul de la Cacica, administrat în prezent de cãlugãrii Ordinului Franciscan, a fost construit de polonezi în 1904 ºi a devenit imediat loc de meditaþie ºi rugãciune sfinþit de icoana miraculoasã a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagrã" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusã la Cacica, tot de polonezi, încã din 1809.
Pe 15 august 1996, biserica a fost declaratã sanctuar diecezan, pentru ca în urmãtorul an sã fie declaratã sanctuar naþional. În 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii de la Cacica titlul de "basilica minor".
* * *
Obiectiv de Suceava (15 august 2012)
Mii pelerini din þarã ºi strãinãtate au participat, miercuri, la Sfânta Liturghie Pontificalã oficiatã la Sanctuarul naþional marian din Cacica cu prilejul sãrbãtorii Adormirea Maicii Domnului, la celebrãrile din acest an fiind prezent ºi PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican.
Manifestãrile de la Sanctuarul naþional marian din Cacica, prilejuite de sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului, au început, luni dimineaþã, cu pelerinajul bicicliºtilor care au plecat din Roman ºi au parcurs 126,4 kilometri ajungând în cursul zilei de marþi în localitatea suceveanã Cacica.
Tot în cursul dimineþii, a avut loc pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iaºi, Aurel Percã, pelerinii parcurgând pe jos cinci kilometri pânã la Cacica.
La Liturghia Solemnã Pontificalã de la Cacica au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi, PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, care a transmis un mesaj special pentru pelerini, precum ºi PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, dar ºi numeroºi preoþi din þarã ºi din strãinãtate.
În cuvântul de bun venit adresat pelerinilor sosiþi la Cacica, Monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iaºi, a spus cã "de la Fecioara Maria primim bucuria vieþii ºi de la ea învãþãm cum sã ne manifestãm credinþa noastrã".
"Suntem aici, azi, împreunã cu toþi creºtinii sã o cinstim ºi sã o preamãrim pe Fecioara Maria, mama noastrã, regina noastrã ºi mijlocitoarea noastrã. De la ea sã primim bucuria vieþii, de la ea sã învãþãm cum sã ne manifestãm credinþa noastrã", a spus monseniorul Petru Gherghel.
PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat în cuvântul sãu cã Fecioara Maria nu este proclamatã fericitã pentru frumuseþea sa, pentru inteligenþa sa, pentru statura ei fizicã, ci pentru umilinþa sa.
"Aceastã umilinþã a Mariei nu trebuie înþeleasã doar ca o ascundere pasivã, ci mai degrabã ca o voinþã activã de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adicã pe acela pentru care toate sunt posibile, aºa cu îi anunþase dinainte arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternitãþii sale divine. În momentele dificile, dragi fraþi ºi surori, în toate acele situaþii inevitabile ºi adesea dureroase pe care le întâlnim în viaþa noastrã, ar trebui sã ne amintim cã tocmai suferinþele sunt, ca sã zic aºa, sarea vieþii. Credinþa ne învaþã cã toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbãveºte de rãu ºi ne ocroteºte cu grijã paternã, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi", a spus PS Paolo Nicolo.
* * *
Informaþia ta de Suceava (14 august 2012); autor: Alina Iosif
Mii de pelerini catolici din toatã lumea au venit de astãzi la Cacica
Mii de credincioºi catolici s-au strâns la Cacica, la cea mai mare bazilicã din Moldova, pentru a o celebra pe Fecioara Maria, cu ocazia sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului. Cacica va fi timp de 3 zile loc de pelerinaj ºi rugãciune pentru catolici din toatã lumea. O parte dintre pelerini au venit astãzi la Cacica pe bicicleta ºi, în ciuda vremii ploioase ºi a frigului, oamenii stau în corturi.
Credincioºii se roagã la Fecioara Maria într-o grotã special amenajatã, copie dupã cea de la Lourdes, din Franþa - unde s-a arãtat de mai multe ori Maica Domnului. Bazilica din Cacica deþine ºi o icoanã fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului, care atrage miile de pelerini. Oamenii spun cã indiferent de vreme au trebuit sã ajungã aici pentru a se ruga timp de 3 zile. Credincioºii stau la cozi pentru a se ruga la altarul Fecioarei sau pentru a se spovedi.
La Cacica vor urma, începând din aceasta searã, procesiuni cu lumânãri în jurul bisericii ºi Liturghii la grota Fecioarei Maria dar ºi în bisericã. Liturghiile vor fi þinute de înalþi prelaþi catolici în polonã, germanã ºi maghiarã.
Mai trebuie spus ca un eveniment inedit va fi concertul de muzica clasicã ce se va derula miercuri seara în Salina Cacica. Bazilica a fost astãzi arhiplinã iar mâine se aºteaptã ca pelerinii sã fie în numãr ºi mai mare. Au venit credincioºi din Polonia, Italia dar ºi Ungaria, cei mai mulþi dintre ei cu autocarele. Conform tradiþiei, în semn de mulþumire, cei care s-au rugat în anii trecuþi la icoana fãcãtoare de minuni ºi ale cãror dorinþe s-au îndeplinit lasã bijuterii pe icoana Fecioarei Maria de la Cacica.
* * *
Peste 5.000 de credincioºi catolici au fost prezenþi la Cacica în acest an
Celebrãrile de la Sanctuarul naþional marian din Cacica prilejuite de sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului au început, luni dimineaþa, cu pelerinajul bicicliºtilor care au plecat din Roman ºi au parcurs 126,4 kilometri ajungând în cursul zilei de marþi în localitatea suceveanã Cacica.
In cursul dimineþii de marþi a avut loc ºi pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iaºi, Aurel Percã, pelerinii parcurgând pe jos o distanþã de 5 kilometri pânã la Cacica, iar în jurul orei 12.00 a fost sfinþit noul altar principal al Sanctuarului naþional marian de la Cacica.
Marþi dupã-amiaza a fost oficiatã Sfânta Liturghie animatã de tineri, urmatã, în cursul serii, de privegherea marianã cu lumânãri, de rugãciuni ºi cântece mariane, celebrare prezidatã de PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi.
Miercuri dimineaþa, începând cu ora 6.00, au fost oficiate liturghii în limbile românã, maghiarã, polonã ºi germanã, precum ºi liturghia greco-catolicã.
La Liturghia Solemnã Pontificalã de miercuri au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iaºi, PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, care a transmis un mesaj special pentru pelerini, precum ºi PS Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, PS Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, numeroºi preoþi din þarã ºi din strãinãtate.
În cuvântul de bun venit adresat pelerinilor sosiþi la Cacica, Monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iaºi, a spus cã "de la Fecioara Maria primim bucuria vieþii ºi de la ea învãþãm cum sã ne manifestãm credinþa noastrã".
"Suntem aici, azi, împreunã cu toþi creºtinii sã o cinstim ºi sã o preamãrim pe Fecioara Maria, mama noastrã, regina noastrã ºi mijlocitoarea noastrã. De la ea sã primim bucuria vieþii, de la ea sã învãþãm cum sã ne manifestãm credinþa noastrã", a spus monseniorul Petru Gherghel.
PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat în cuvântul sãu cã Fecioara Maria nu este proclamatã fericitã pentru frumuseþea sa, pentru inteligenþa sa, pentru statura ei fizicã, ci pentru umilinþa sa.
"Aceastã umilinþã a Mariei nu trebuie înþeleasã doar ca o ascundere pasivã, ci mai degrabã ca o voinþã activã de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adicã pe acela pentru care toate sunt posibile, aºa cu îi anunþase dinainte arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternitãþii sale divine. În momentele dificile, dragi fraþi ºi surori, în toate acele situaþii inevitabile ºi adesea dureroase pe care le întâlnim în viaþa noastrã, ar trebui sã ne amintim cã tocmai suferinþele sunt, ca sã zic aºa, sarea vieþii. Credinþa ne învaþã cã toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbãveºte de rãu ºi ne ocroteºte cu grijã paternã, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi", a spus PS Paolo Nicolo.
La sãrbãtoarea de la Cacica s-a aproximat cã au fost prezenþi peste 5.000 de pelerini, în toate cele 3 zile de pelerinaj.
* * *
Evenimentul zilei (15 august 2012); autor: Sergiu Rusu
Papa ºi-a trimis un reprezentat la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Moldova
Mii de catolici au participat ieri ºi astãzi la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Moldova, care are loc la sanctuarul de la Cacica, cu ocazia sãrbãtorii Adormirea Maicii Domnului, iar slujba de hram a fost oficiatã de un trimis al Papei, PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican.
Alãturi de acesta au oficiat ºi Preasfinþitul Petru Gherghel, episcop de Iaºi, Preasfinþitul Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, Preasfinþitul Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, ºi un sobor impresionat de 68 de preoþi. Astãzi, la Basilica Minor din Cacica, au fost peste 5.000 de pelerini din þarã, dar ºi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia. Printre pelerini s-au aflat ºi aproximativ o sutã de tineri care au venit la Cacica pe biciclete, parcurgând aproape 130 de kilometri, pornind de la Roman, spre Cacica, pentru sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului.
"Este o sãrbãtoare foarte importanta pentru noi, catolicii, pentru polonezii din România, pentru cã ne aflãm la Cacica, un loc de rugãciune ºi meditaþie, sfinþit prin prezenþa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagrã" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusã la Cacica în anul 1809. Se ºtie cã actuala bisericã a fost construitã în anul 1904, în stil neogotic, în crucierã, din piatrã cioplitã ºi cãrãmidã roºie presatã, urmând un proiect din Polonia", a declarat deputatul comunitãþii poloneze din România, Ghervazen Longer.
Un moment emoþionant a fost atunci când reprezentanþii asociaþiei bolnavilor de Parkinson au donat sanctuarului de la Cacica o icoanã cu chipul Papei Ioan Paul al II-lea, icoanã care a fost pictatã de o fatã fãrã mâini, din Vulcani, Roxana Irimia.
"Suntem 72.000 de bolnavi de Parkinson în România ºi am venit sã ne rugãm pentru toþi aici la Cacica, la Icoana Fãcãtoare de Minuni sã facã ca aceastã boalã sã-ºi gãseascã leacul sau alinarea. ªi Papa Ioan Paul al II-lea a suferit de aceastã cumplitã maladie", a spus Dan Rãican, preºedintele Asociaþiei Antiparkinson.
* * *
Trimis al Vaticanului prezent la slujba de hram de la Cacica
Peste 5.000 de pelerini din þarã dar ºi din strãinãtate au participat miercuri la slujba de hram de la Cacica. Liturghia solemnã de la Basilica Minor a fost oficiatã de un trimis al Vaticanului, PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, împreunã cu Preasfinþitul Petru Gherghel, episcop de Iaºi, Preasfinþitul Anton Coºa, episcop de Chiºinãu, Preasfinþitul Aurel Percã, episcop auxiliar de Iaºi, ºi un sobor de 68 de preoþi. PS Paolo de Nicolo a subliniat în cuvântul sãu cã Fecioara Maria nu este proclamatã fericitã pentru frumuseþea sa, pentru inteligenþa sa, pentru statura ei fizicã, ci pentru umilinþa sa. Printre pelerini s-au aflat o sutã de tineri care au venit pe biciclete, parcurgând aproape 130 de kilometri, de la Roman, pânã la Cacica. La hram a venit ºi deputatul Ghervazen Longer, preºedintele Uniunii Polonezilor din România. "Este o sãrbãtoare foarte importantã pentru noi, catolicii, pentru polonezii din România, pentru cã ne aflãm la Cacica, un loc de rugãciune ºi meditaþie, sfinþit prin prezenþa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagrã" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusã la Cacica în anul 1809. Se ºtie cã actuala bisericã a fost construitã în anul 1904, în stil neogotic, în crucierã, din piatrã cioplitã ºi cãrãmidã roºie presatã, urmând un proiect din Polonia". La Cacica s-au mai aflat vicepreºedintele PSD al Consiliului Judeþean Alexandru Rãdulescu ºi consilierul judeþean PSD Ovidiu Milici.