Pelerinajul la Cacica prezentat n pres

i anul acesta ziarele i televiziunile au relatat n ediiile lor de tiri pelerinajul de la Cacica. Redm n continuare textele acestor prezentri.
- IntermediaTV (video)
- Monitorul de Suceava (video)
- Crai nou
- Obiectiv de Suceava
- Informaia ta de Suceava
- NewsBucovina
- Evenimentul zilei
- Suceava News

* * *

Monitorul de Suceava (15 august 2012); autor: Daniela Micuariu

Slujba de hram de la Cacica, oficiat de un trimis al Vaticanului

Slujba de hram de la Cacica a fost oficiat ieri de un trimis al Vaticanului. Preasfinitul Paolo De Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, mpreun cu Preasfinitul Petru Gherghel, episcop de Iai, Preasfinitul Anton Coa, episcop de Chiinu, Preasfinitul Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, i un sobor impresionat de 68 de preoi, a svrit Sfnta Liturghie solemn pontifical a hramului, de la ora 11:00, la Basilica Minor din Cacica, n prezena a peste 5.000 de pelerini din ar, dar i din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia.

PS Paolo de Nicolo: "Fecioara Maria nu este proclamat fericit pentru frumuseea sa, pentru inteligena sa, pentru statura ei fizic, ci pentru umilina sa"

n timpul slujbei, PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat n cuvntul su c Fecioara Maria nu este proclamat fericit pentru frumuseea sa, pentru inteligena sa, pentru statura ei fizic, ci pentru umilina sa.

Trimisul Vaticanului a completat c "aceast umilin a Mariei nu trebuie neleas doar ca o ascundere pasiv, ci mai degrab ca o voin activ de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adic pe acela pentru care toate sunt posibile, aa cu i anunase dinainte Arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternitii sale divine. n momentele dificile, dragi frai i surori, n toate acele situaii inevitabile i adesea dureroase pe care le ntlnim n viaa noastr, ar trebui s ne amintim c tocmai suferinele sunt, ca s zic aa, sarea vieii. Credina ne nva c toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbvete de ru i ne ocrotete cu grij patern, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi".

Preasfinitul Petru Gherghel: "Suntem fericii, tiind c Maria, mama noastr cereasc, ne iubete pe toi"

n cuvntul de bun-venit adresat pelerinilor sosii la Cacica, Preasfinitul Petru Gherghel, episcop de Iai, a spus c "de la Fecioara Maria primim bucuria vieii i de la ea nvm cum s ne manifestm credina noastr. (...) Suntem aici, azi, mpreun cu toi cretinii, s o cinstim i s o preamrim pe Fecioara Maria, mama noastr, regina noastr i mijlocitoarea noastr. De la ea s primim bucuria vieii, de la ea s nvm cum s ne manifestm credina noastr". Episcopul de Iai a mai completat c la Cacica "putem simi din plin bucuria Mariei i darul pe care ea vrea s-l fac tuturor. Suntem fericii, tiind c Maria, mama noastr cereasc, ne iubete pe toi i vrea s ne vad binecuvntai n grdina ei alturi de ea i aproape de Isus fiul ei, mntuitorul i prietenul nostru".

Au nfruntat frigul i ploaia pe biciclet

Printre pelerinii venii la hramul de la Cacica s-au aflat i aproximativ o sut de tineri care au venit pe biciclete, parcurgnd aproape 130 de kilometri, de la Roman, pn la Cacica, pentru srbtoarea Adormirea Maicii Domnului.

Dac vremea ar fi fost mai prietenoas, numrul acestora ar fi fost i mai mare, au spus organizatorii. Mari, 14 august, tinerii au fost ntmpinai i condui de PS Aurel Perc spre Sanctuarul Minor Cacica.

"Am venit cu bicicleta. Vremea nu ne-a prea ajutat, ploaie, vnt. Cnd am nceput traseul a nceput s plou, i muli tineri s-au speriat i au renunat", ne-au spus civa pelerini din Pacani. Ei au dorit s ncerce ceva nou i nu au renunat la biciclet, chiar daca vremea a fost rea i noaptea de mari spre miercuri au petrecut-o n cort, pe dealul din apropierea basilicii.

Cecilia Anton, din Botoani, ne-a spus c vine de 28 de ani la Cacica. "Am venit la Maica Domnului pentru c ne ajut, ne d bucurii, sntate. A fost cam frig, a btut vntul, dar a fost bine. Venim cu cteva zile nainte, s avem timp s mergem s ne spovedim", a spus femeia.

"Regina familiei, roag-te pentru noi"

Mesajul care putea fi citit cu uurin de credincioi n faa bisericii din Cacica era: "Regina familiei, roag-te pentru noi", un mesaj pe care, cu siguran, i anul acesta de la Cacica muli l vor purta spre casele lor rennoii sufletete. Dup cum a explicat preotul Cornel Cadar, "Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidel a celei de la Cz?stochowa, va ndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plin de har" pentru a contempla mpreun cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi".

Ziua de hram, 15 august, a nceput cu slujba de la ora 6:00, sfnta Liturghie n limba romn, urmat, la ora 7:30, cu sfnta Liturghie greco-catolic. Liturghia n limba maghiar a fost oficiat la ora 08.00, iar Liturghiile n limba polon i n limba german, la ora 9:15. n tot acest timp, o parte dintre pelerini s-au spovedit, alii s-au rugat n linite n biseric, au nconjurat n genunchi noul altar principal al sanctuarului, care a fost sfinit, n ajunul hramului, pe 14 august, la ora 12:00.

n ciuda ploii i temperaturilor destul de sczute, mari sear, de la ora 22:00, cteva mii de pelerini au participat la Privegherea marian, urmat de procesiunea cu lumnri n jurul bisericii.

"Este o srbtoare foarte important pentru noi, catolicii, pentru polonezii din Romnia"

Printre pelerini s-a aflat i deputatul sucevean GhervazenLonger, preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia, care ne-a spus c srbtoarea de la Cacica "este o srbtoare foarte important pentru noi, catolicii, pentru polonezii din Romnia, pentru c ne aflm la Cacica, un loc de rugciune i meditaie, sfinit prin prezena icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagr" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adus la Cacica n anul 1809. Se tie c actuala biseric a fost construit n anul 1904, n stil neogotic, n crucier, din piatr cioplit i crmid roie presat, urmnd un proiect din Polonia". La Cacica s-au mai aflat vicepreedintele Consiliului Judeean Alexandru Rdulescu i consilierul judeean Ovidiu Milici.

Pios omagiu Papei Ioan Paul al II-lea

L-am ntlnit la Cacica pe Dan Rican, din Deva, preedintele Asociaiei Antiparkinson, care, nsoit de civa membri ai asociaiei, a donat bisericii catolice din Cacica un tablou cu chipul Papei Ioan Paul al II-lea, pictat de o tnr din Vulcan, Roxana Irimia. Gestul i-a impresionat att pe preoii aflai la Cacica, ct i pe pelerini, care i-au aplaudat pe membrii asociaiei. Tabloul a fost aezat, pentru nceput, n faa statuii Papei, n semn de pios omagiu.

"i Papa Ioan Paul al II-lea a suferit de aceast cumplit maladie. De aceea, v druim dumneavoastr, comunitii din Cacica, bisericii, un tablou cu acest sfnt, care este pictat de o fat fr mini", a completat Dan Rican.

* * *

Crai nou (16 august 2012); autor: Daniela Beale

Bucuria pelerinajului de 15 august, la Sanctuarul Cacica

Au venit ca n fiecare an, indiferent de vreme sau de vremuri, cretini din numeroase localiti din ar, dar i din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia, alte ri europene.

Printre pelerini, un oaspete de seam de la Vatican, Monseniorul Paolo de Nicolo, regentul Casei Pontificale, dar i PS Anton Coa, episcop de Chiinu. Alturi de ei au participat la solemnitate PS Petru Gherghel, episcopul de Iai, i PS Aurel Perc, episcopul auxiliar al Diecezei, muli preoi catolici din ar i din Decanatul de Bucovina.

Pelerinajul a nceput nc din dimineaa zilei de 13 august, cu sosirea la Cacica a primilor oaspei de la Institutul Teologic Franciscan i cnd, de la Roman, a plecat spre sanctuar un grup numeros de bicicliti. Ei au ajuns la Cacica a doua zi i au fost ntmpinai i binecuvntai de PS Aurel i de Iosif Pule, Decanul de Bucovina i parohul Bisericii Catolice din Suceava.

14 august, ziua consacrat tinerilor

n fiecare an, ziua de 14 august este consacrat cu preponderen tinerilor catolici, tineri pe care toate comunitile catolice i respect i i implic n multe activiti ale bisericilor i nu numai. Tinerii sunt de fapt cei care organizeaz an de an manifestrile de la Cacica, participnd att la lecturile din timpul liturghiilor dar i n mod practic, punnd zdravn "osul la treab" la desfurarea normal i n ordine a evenimentelor din zilele de srbtoare.

Dup Sfnta Liturghie de la ora 12, n timpul creia s-a sfinit altarul principal al locaului, refcut, s-a desfurat pelerinajul tinerilor. Grupul, condus anul acesta de episcopul auxiliar Aurel Perc, a pornit, ca n fiecare an, de la calea ferat dinaintea serpentinelor ce duc spre Cacica. Tineri din mai multe parohii din ar au strbtut mpreun cam 5 km, pe ploaie i frig, pentru ca, dup-amiaz, la sanctuar, pelerinii s participe la alte momente liturgice, cel mai important fiind Sfnta Liturghie pentru tineri, seminariti i persoane consacrate.

Privegherea Marian i procesiunea lumnrilor, rugciune i spectacol impresionant

n ajunul srbtorii Adormirii Maicii Domnului, n seara de 14 august, la ora 22, miile de pelerini au participat la cel mai impresionant moment din seria solemnitilor desfurate la Sanctuarul Marian de la Cacica din preajma acestei srbtori. Privegherea Marian, urmat de procesiunea lumnrilor, prezidat de PS Petru Gherghel, episcopul de Iai, a adunat n faa scenei, inspirat amplasat nc de anul trecut n faa Basilicii, mii de oameni. n ciuda frigului i a vntului puternic, ei au venit de la sute i chiar mii de kilometri pentru a se bucura mpreun i pentru a o adora pe Fecioara Maria. Pe frontispiciul scenei este nscris, de altfel, mare i clar, rugciunea comun a tuturor pelerinilor ce vin la Cacica: "Regina familiei, roag-te pentru noi!"

Predica printelui Cristinel Fodor, a impresionat din nou, ideea central a celor spuse fiind despre bucurie. El a vorbit oamenilor despre acea bucuria real, adnc, izvort din credin, "care nu este o injecie" i care nu trebuie s dispar din sufletele noastre n vremuri grele. "Vedei bancnota asta de 100 de dolari? Dac o mototolesc, nu i-a pierdut valoarea. Tot 100 de dolari valoreaz", a ncercat preotul s explice ct se poate de pragmatic celor de fa c, odat bucuria curat pstrat n ei, aceasta rezist indiferent de greuti i necazuri.

Cu steaguri i cu statuia Fecioarei Maria, cu tore purtate de tineri i cu preoii n frunte, mulimea a pornit apoi s nconjoare sanctuarul n procesiunea lumnrilor. Rugciunile i imnurile mariane cntate de pelerini au nsoit permanent i procesiunea.

La fiecare "Ave Maria", intonat n momente anume, pelerinii ridicau lumnrile, luminnd dintr-o dat calea strbtut.

..."pentru a contempla mpreun cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi"

Ziua de hram, a srbtorii Adormirea Maicii Domnului, a nceput devreme, ieri, la Sanctuarul Marian. La ora 6 a fost Sfnta Liturghie n limba romn, la ora 07,30 Sfnta Liturghie greco-catolic, la ora 8.30 - Liturghia n limba maghiar, iar la ora 9.15 - liturghiile n limba polon i n limba german, toate oficiate de preoi la grota din spatele Basilicii, construit acum mai bine de 100 de ani, ntru cinstirea Maicii Domnului de la Lourdes i n care se afl un altar i statuile Fecioarei Maria i a Sfintei Bernadeta Soubirous.

Alturi, n locuri special amenajate, pe toat durata srbtorilor, pelerinii au putut aprinde lumnri i au luat pentru acas ap sfinit.

La ora 11 a nceput sfnta Liturghie a hramului, n timpul creia regentul Casei Pontificale de la Vatican a transmis pelerinilor un mesaj special.

La finalul slujbei, preoii au sfinit florile, alte obiecte religioase aduse de pelerini de acas, iar pelerinii au primit mprtania sub cerul liber, de la aceiai preoi, acum mprtiai n mulime.

"Cu siguran, i anul acesta, de la Cacica muli se vor rentoarce spre casele lor rennoii sufletete. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidel a celei de la Czestochowa, va ndrepta privirile multor pelerini spre cea care este «plin de har», pentru a contempla mpreun cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi" scria n mesajul pentru pelerini, naintea srbtorii, pr. Cornel Cadar, coordonatorul biroului de pres al Episcopiei romano-catolice Iai.

Sanctuarul de la Cacica, administrat n prezent de clugrii Ordinului Franciscan, a fost construit de polonezi n 1904 i a devenit imediat loc de meditaie i rugciune sfinit de icoana miraculoas a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagr" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adus la Cacica, tot de polonezi, nc din 1809.

Pe 15 august 1996, biserica a fost declarat sanctuar diecezan, pentru ca n urmtorul an s fie declarat sanctuar naional. n 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii de la Cacica titlul de "basilica minor".

* * *

Obiectiv de Suceava (15 august 2012)

Mii pelerini din ar i strintate au participat, miercuri, la Sfnta Liturghie Pontifical oficiat la Sanctuarul naional marian din Cacica cu prilejul srbtorii Adormirea Maicii Domnului, la celebrrile din acest an fiind prezent i PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican.

Manifestrile de la Sanctuarul naional marian din Cacica, prilejuite de srbtoarea Adormirea Maicii Domnului, au nceput, luni diminea, cu pelerinajul biciclitilor care au plecat din Roman i au parcurs 126,4 kilometri ajungnd n cursul zilei de mari n localitatea sucevean Cacica.

Tot n cursul dimineii, a avut loc pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iai, Aurel Perc, pelerinii parcurgnd pe jos cinci kilometri pn la Cacica.

La Liturghia Solemn Pontifical de la Cacica au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iai, PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, care a transmis un mesaj special pentru pelerini, precum i PS Anton Coa, episcop de Chiinu, PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, dar i numeroi preoi din ar i din strintate.

n cuvntul de bun venit adresat pelerinilor sosii la Cacica, Monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iai, a spus c "de la Fecioara Maria primim bucuria vieii i de la ea nvm cum s ne manifestm credina noastr".

"Suntem aici, azi, mpreun cu toi cretinii s o cinstim i s o preamrim pe Fecioara Maria, mama noastr, regina noastr i mijlocitoarea noastr. De la ea s primim bucuria vieii, de la ea s nvm cum s ne manifestm credina noastr", a spus monseniorul Petru Gherghel.

PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat n cuvntul su c Fecioara Maria nu este proclamat fericit pentru frumuseea sa, pentru inteligena sa, pentru statura ei fizic, ci pentru umilina sa.

"Aceast umilin a Mariei nu trebuie neleas doar ca o ascundere pasiv, ci mai degrab ca o voin activ de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adic pe acela pentru care toate sunt posibile, aa cu i anunase dinainte arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternitii sale divine. n momentele dificile, dragi frai i surori, n toate acele situaii inevitabile i adesea dureroase pe care le ntlnim n viaa noastr, ar trebui s ne amintim c tocmai suferinele sunt, ca s zic aa, sarea vieii. Credina ne nva c toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbvete de ru i ne ocrotete cu grij patern, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi", a spus PS Paolo Nicolo.

* * *

Informaia ta de Suceava (14 august 2012); autor: Alina Iosif

Mii de pelerini catolici din toat lumea au venit de astzi la Cacica

Mii de credincioi catolici s-au strns la Cacica, la cea mai mare bazilic din Moldova, pentru a o celebra pe Fecioara Maria, cu ocazia srbtorii Adormirii Maicii Domnului. Cacica va fi timp de 3 zile loc de pelerinaj i rugciune pentru catolici din toat lumea. O parte dintre pelerini au venit astzi la Cacica pe bicicleta i, n ciuda vremii ploioase i a frigului, oamenii stau n corturi.

Credincioii se roag la Fecioara Maria ntr-o grot special amenajat, copie dup cea de la Lourdes, din Frana - unde s-a artat de mai multe ori Maica Domnului. Bazilica din Cacica deine i o icoan fctoare de minuni a Maicii Domnului, care atrage miile de pelerini. Oamenii spun c indiferent de vreme au trebuit s ajung aici pentru a se ruga timp de 3 zile. Credincioii stau la cozi pentru a se ruga la altarul Fecioarei sau pentru a se spovedi.

La Cacica vor urma, ncepnd din aceasta sear, procesiuni cu lumnri n jurul bisericii i Liturghii la grota Fecioarei Maria dar i n biseric. Liturghiile vor fi inute de nali prelai catolici n polon, german i maghiar.

Mai trebuie spus ca un eveniment inedit va fi concertul de muzica clasic ce se va derula miercuri seara n Salina Cacica. Bazilica a fost astzi arhiplin iar mine se ateapt ca pelerinii s fie n numr i mai mare. Au venit credincioi din Polonia, Italia dar i Ungaria, cei mai muli dintre ei cu autocarele. Conform tradiiei, n semn de mulumire, cei care s-au rugat n anii trecui la icoana fctoare de minuni i ale cror dorine s-au ndeplinit las bijuterii pe icoana Fecioarei Maria de la Cacica.

* * *

NewsBucovina (15 august 2012)

Peste 5.000 de credincioi catolici au fost prezeni la Cacica n acest an

Celebrrile de la Sanctuarul naional marian din Cacica prilejuite de srbtoarea Adormirea Maicii Domnului au nceput, luni dimineaa, cu pelerinajul biciclitilor care au plecat din Roman i au parcurs 126,4 kilometri ajungnd n cursul zilei de mari n localitatea sucevean Cacica.

In cursul dimineii de mari a avut loc i pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iai, Aurel Perc, pelerinii parcurgnd pe jos o distan de 5 kilometri pn la Cacica, iar n jurul orei 12.00 a fost sfinit noul altar principal al Sanctuarului naional marian de la Cacica.

Mari dup-amiaza a fost oficiat Sfnta Liturghie animat de tineri, urmat, n cursul serii, de privegherea marian cu lumnri, de rugciuni i cntece mariane, celebrare prezidat de PS Petru Gherghel, episcop de Iai.

Miercuri dimineaa, ncepnd cu ora 6.00, au fost oficiate liturghii n limbile romn, maghiar, polon i german, precum i liturghia greco-catolic.

La Liturghia Solemn Pontifical de miercuri au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iai, PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, care a transmis un mesaj special pentru pelerini, precum i PS Anton Coa, episcop de Chiinu, PS Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, numeroi preoi din ar i din strintate.

n cuvntul de bun venit adresat pelerinilor sosii la Cacica, Monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iai, a spus c "de la Fecioara Maria primim bucuria vieii i de la ea nvm cum s ne manifestm credina noastr".

"Suntem aici, azi, mpreun cu toi cretinii s o cinstim i s o preamrim pe Fecioara Maria, mama noastr, regina noastr i mijlocitoarea noastr. De la ea s primim bucuria vieii, de la ea s nvm cum s ne manifestm credina noastr", a spus monseniorul Petru Gherghel.

PS Paolo Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat n cuvntul su c Fecioara Maria nu este proclamat fericit pentru frumuseea sa, pentru inteligena sa, pentru statura ei fizic, ci pentru umilina sa.

"Aceast umilin a Mariei nu trebuie neleas doar ca o ascundere pasiv, ci mai degrab ca o voin activ de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adic pe acela pentru care toate sunt posibile, aa cu i anunase dinainte arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternitii sale divine. n momentele dificile, dragi frai i surori, n toate acele situaii inevitabile i adesea dureroase pe care le ntlnim n viaa noastr, ar trebui s ne amintim c tocmai suferinele sunt, ca s zic aa, sarea vieii. Credina ne nva c toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbvete de ru i ne ocrotete cu grij patern, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi", a spus PS Paolo Nicolo.

La srbtoarea de la Cacica s-a aproximat c au fost prezeni peste 5.000 de pelerini, n toate cele 3 zile de pelerinaj.

* * *

Evenimentul zilei (15 august 2012); autor: Sergiu Rusu

Papa i-a trimis un reprezentat la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Moldova

Mii de catolici au participat ieri i astzi la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Moldova, care are loc la sanctuarul de la Cacica, cu ocazia srbtorii Adormirea Maicii Domnului, iar slujba de hram a fost oficiat de un trimis al Papei, PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican.

Alturi de acesta au oficiat i Preasfinitul Petru Gherghel, episcop de Iai, Preasfinitul Anton Coa, episcop de Chiinu, Preasfinitul Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, i un sobor impresionat de 68 de preoi. Astzi, la Basilica Minor din Cacica, au fost peste 5.000 de pelerini din ar, dar i din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia. Printre pelerini s-au aflat i aproximativ o sut de tineri care au venit la Cacica pe biciclete, parcurgnd aproape 130 de kilometri, pornind de la Roman, spre Cacica, pentru srbtoarea Adormirea Maicii Domnului.

"Este o srbtoare foarte importanta pentru noi, catolicii, pentru polonezii din Romnia, pentru c ne aflm la Cacica, un loc de rugciune i meditaie, sfinit prin prezena icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagr" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adus la Cacica n anul 1809. Se tie c actuala biseric a fost construit n anul 1904, n stil neogotic, n crucier, din piatr cioplit i crmid roie presat, urmnd un proiect din Polonia", a declarat deputatul comunitii poloneze din Romnia, Ghervazen Longer.

Un moment emoionant a fost atunci cnd reprezentanii asociaiei bolnavilor de Parkinson au donat sanctuarului de la Cacica o icoan cu chipul Papei Ioan Paul al II-lea, icoan care a fost pictat de o fat fr mini, din Vulcani, Roxana Irimia.
"Suntem 72.000 de bolnavi de Parkinson n Romnia i am venit s ne rugm pentru toi aici la Cacica, la Icoana Fctoare de Minuni s fac ca aceast boal s-i gseasc leacul sau alinarea. i Papa Ioan Paul al II-lea a suferit de aceast cumplit maladie", a spus Dan Rican, preedintele Asociaiei Antiparkinson.

* * *

Suceava News (15 august 2012)

Trimis al Vaticanului prezent la slujba de hram de la Cacica

Peste 5.000 de pelerini din ar dar i din strintate au participat miercuri la slujba de hram de la Cacica. Liturghia solemn de la Basilica Minor a fost oficiat de un trimis al Vaticanului, PS Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican, mpreun cu Preasfinitul Petru Gherghel, episcop de Iai, Preasfinitul Anton Coa, episcop de Chiinu, Preasfinitul Aurel Perc, episcop auxiliar de Iai, i un sobor de 68 de preoi. PS Paolo de Nicolo a subliniat n cuvntul su c Fecioara Maria nu este proclamat fericit pentru frumuseea sa, pentru inteligena sa, pentru statura ei fizic, ci pentru umilina sa. Printre pelerini s-au aflat o sut de tineri care au venit pe biciclete, parcurgnd aproape 130 de kilometri, de la Roman, pn la Cacica. La hram a venit i deputatul Ghervazen Longer, preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia. "Este o srbtoare foarte important pentru noi, catolicii, pentru polonezii din Romnia, pentru c ne aflm la Cacica, un loc de rugciune i meditaie, sfinit prin prezena icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagr" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adus la Cacica n anul 1809. Se tie c actuala biseric a fost construit n anul 1904, n stil neogotic, n crucier, din piatr cioplit i crmid roie presat, urmnd un proiect din Polonia". La Cacica s-au mai aflat vicepreedintele PSD al Consiliului Judeean Alexandru Rdulescu i consilierul judeean PSD Ovidiu Milici.