Vizita delegațiilor Acțiunii Catolice (FIAC)

Delegațiile AC din cele 35 de țări prezente la Adunarea Generală a Forumului Acțiunii Catolice din România (FIAC) au participat vineri, 24 august 2012, la sfânta Liturghie la Sanctuarul din Cacica, prezidată de PS Luis Armando Collazuol (Argentina) alături de cardinalul Salvatore de Giorghi, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, ÎPS Felix Anthony Machado (India), PS Domenico Sigalini, asistentul spiritual al AC din Italia și al FIAC, alți episcopi și preoți atât din România, cât și din străinătate.

În ziua destinată vizitării mănăstirilor din Bucovina, punctul central a fost sfânta Liturghie de la ora 10.30, celebrată în Sanctuarul din Cacica. După salutul de bun venit al părintelui paroh Romuald Bulai, a urmat celebrarea Liturghiei în sărbătoarea Sfântului Bartolomeu. La această celebrare, cuvântul de la predică a fost adresat de către PS Luis Armando Collazuol, care a făcut o reflecție despre îndemnul misionar, cu referire la exemplul lui Natanael.

În cadrul predicii, PS Luis Armando Collazuol a reamintit cum Filip, al V-lea discipol al lui Isus, de îndată ce a auzit chemarea Învățătorului, a devenit imediat apostolul său. Prietenul lui, Natanael, numit mai apoi Bartolomeu, a fost cel care a primit vestea. Acesta a crezut din două motive, primul datorită mărturiei externe a lui Filip, cel care l-a ascultat și l-a urmat pe Isus, iar al doilea datorită unei dispoziții interioare: "un om fără dublură". A crezut mai întâi în mărturia lui Filip, iar apoi în cuvintele lui Isus, datorită întâlnirii personale cu El.

În continuare, PS Collazuol a mai precizat care a fost rodul întâlnirii dintre Natanael și Isus, și anume promisiunea pe care Isus o face pentru o lumină nouă în viața lui Natanael, împreună cu participarea la drumul Învățătorului. Biserica are rolul de a anunța și de a răspândi împărăția lui Dumnezeu până la marginile pământului, pentru ca toți oamenii să creadă în Cristos și să se mântuiască. Dumnezeu ne îndeamnă mereu să ieșim din noi înșine, să împărtășim mereu cu ceilalți bunurile pe care le posedăm, începând de la lucrul cel mai important și mai scump care este credința. Doar făcându-se misionară, comunitatea creștină și asociațiile precum Acțiunea Catolică, vor putea depăși separările și tensiunile interne și vor putea recupera unitatea și vigoarea credinței.

În încheierea predicii, PS Collazuol a transmis tocmai această urarea, ca fiecare dintre noi să fie misionar în parohia în care trăiește, la locul de muncă, ca participare la misiunea universală a Bisericii. A face parte din Acțiunea Catolică reprezintă tocmai un mod de a ne îndeplini această misiune.

După încheierea sfintei Liturghii, a urmat și vizitarea mănăstirilor Voroneț și Agapia.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Alexandra Cojan

* * *

Preoți și laici din lumea întreagă s-au rugat la Sanctuarul Marian din Cacica

Articol de Sandrinio Neagu apărut în Monitorul de Suceava (25 august 2012)

Cacica a fost, pentru mai bine de o oră, capitala Acțiunii Catolice din lume. Și asta pentru că preoți și laici din 35 de țări de pe întreg mapamondul au fost prezenți, vineri, 24 august 2012, la Sanctuarul Marian din Cacica, unde au participat la o Liturghie solemnă. Model de conviețuire etnică și religioasă, Bucovina le-a fost prezentată străinilor nu doar prin prisma comunității catolice din Cacica. După vizita de la Basilica Minor din Cacica, cei 170 de oaspeți au mai poposit și la Mănăstirea Voroneț, un simbol al creștinismului ortodox din România.

De altfel, Excelența Sa, episcopul Petru Gherghel, șeful Episcopiei Romano-Catolice Iași, a ținut să precizeze că una dintre menirile Acțiunii Catolice este aceea de apropiere atât de celelalte biserici, dar și față de toți laicii din lume, pe care i-a numit "poporul lui Dumnezeu".

O acțiune unică pentru România și pentru Europa de Est

Cei 170 de preoți și laici veniți ieri în vizită la Cacica au ajuns în România pentru a participa la a VI-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. Manifestarea a debutat în 1994, la Viena, iar mai apoi gazde au mai fost Buenos Aires, în 1997, și Roma, în 2000, 2004 și 2008. Este pentru prima dată când un eveniment de o asemenea anvergură are loc în România, iar Episcopiei Romano-Catolice de Iași i-a revenit onoarea de a fi gazda Adunării Generale.

"Este o onoare pentru noi și în același timp o invitație la o implicare mai profundă a laicilor în misiunea bisericii. Este o întâlnire cu adevărat mondială și pot spune că Moldova este capitala mondială a Acțiunii Catolice", a spus ES episcopul Petru Gherghel.

La rândul său, preotul Felix Roca, asistentul general al Acțiunii Catolice din România, a declarat că scopul acțiunii organizate anul acesta în România este acela de a-i implica cât mai mult pe laici în viața socială și în viața bisericii.

"Este o mare bogăție să avem atâtea persoane din atâtea colțuri ale lumii. În afara dezbaterilor, rugăciunilor și liturghiilor am organizat și asemenea momente particulare, o modalitate de face cunoscută România peste hotare", a precizat Felix Roca.

Oaspeți din Africa, Myanmar, Hong Kong și America de Sud

Toți cei prezenți la Adunarea Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice au apreciat că schimburile de idei și opinii sunt benefice, iar fiecare zonă poate oferi exemple extraordinare de comunicare și colaborare între laici și biserică.

"Avem de învățat multe de la cei care ne vizitează, la fel cum și ei au de învățat de la noi și de la aceste zone pe care le descoperă acum. Și mă refer mai ales la această zonă care demonstrează o mare fidelitate față de Evanghelie și față de tradiția religioasă", a arătat ES episcopul Petru Gherghel.

De aceeași părere au fost și oaspeții, indiferent că au venit din Africa, America de Sud, Myanmar, Hong Kong sau Europa.

Ana Escobar, laică din Spania, a arătat că Acțiunea Catolică din țara ei nu diferă foarte mult cu ceea ce se petrece în România. "Poate doar sentimentul de a promova această misiune diferă și felul în care este trăită zilnic această realitate, iar în România este mult mai apropiată de biserică decât în Spania", a menționat Ana Escobar.

După ce au vizitat împrejurimile, oaspeții au participat la o liturghie în incinta Basilicii Minor din Cacica, iar înainte de slujbă au avut parte de o prezentare a locului și a lăcașului de cult făcută de preotul Romuald Bulai.

Cea de-a VI-lea Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice a început pe 21 august și se încheie la 26 august.