Peregrinatio Mariae - Huºi-Corni (6-9 septembrie 2012)

Zilele de 6, 7, 8 ºi 9 septembrie 2012 au reprezentat pentru comunitatea parohialã Huºi-Corni o perioadã încãrcatã de frumuseþe ºi bucurie spiritualã, sãrbãtorindu-se trei mari evenimente: sfintele misiuni þinute de pr. prof. dr. univ. Iosif Bisoc, sosirea icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, hramul bisericii ("Naºterea Sfintei Fecioare Maria"), edificiu recondiþionat în timpul mandatului pãrintelui Benone Butacu, jr.

În ziua de 6 septembrie 2012, în jurul orei 10, icoana miraculoasã de la Cacica a fost întâmpinatã de aplauzele pline de entuziasmul tuturor celor prezenþi. Preþioasa amintire a prezenþei Mamei cereºti a fost aºezatã în centrul bisericii, în dreptul sfântului altar, pentru a putea fi vizitatã de-a lungul celor trei zile.

Credincioºii au beneficiat de rara oportunitate de a participa la sfintele misiuni, reflecþiile (predicile) fiind susþinute de douã ori pe zi, inclusiv la slujba celebratã în ziua hramului.

Pr. prof. dr. univ. Iosif Bisoc a abordat în mod special tema familiei creºtine în raport cu Dumnezeu, subliniind implicit ºi faptul cã Dieceza de Iaºi dedicã anul în curs familiei creºtine ºi revenirii ei la semnificaþia trãirii în iubire, credinþã ºi pace.

Au fost evidenþiate toate problemele întâmpinate de familii în tumultul societãþii de azi, o societate a vitezei, a superficialului, a dualismului uman, a pseudo-creºtinismului, a ignoranþei ºi decãderii sufleteºti; o lume în care primeazã logica omului fãrã Dumnezeu ºi refuzul maternitãþii. S-a dat un semnal de alarmã în ceea ce priveºte recurgerea la avort ca soluþie de organizare a familiei, fapt care nu face decât sã schimonoseascã frumuseþea maternã ºi sã împiedice împlinirea sufleteascã a soþilor.

De asemenea, educaþia copiilor lasã de dorit în cele mai multe cazuri ºi oferindu-le totul de-a gata, nu vom putea niciodatã sã-i ajutãm sã devinã oameni cu respect faþã de cei ce i-au nãscut ºi s-au dedicat creºterii lor. Doar prin intermediul propriului exemplu îi putem îndruma spre recunoºtinþã ºi dorinþa de a face bine în jurul lor, copiii reprezentând viitorul nostru ºi al Bisericii.

Nu existã reþeta standard pentru fericirea familiei. Totuºi în obscuritatea singurãtãþii în doi ºi a neîmplinirii sufleteºti care împresoarã atâtea familii, existã acea speranþã pe care omul o poate regãsi înlãuntrul sãu, care sã-l facã sã-ºi ridice familia la rangul demnitãþii chemãrii sale, la rangul de familie "vie" ºi completã, cãci depinde de fiecare dintre noi modul în care ne construim familia. Unde este Dumnezeu, acolo este iubire. Acceptându-l pe Dumnezeu în viaþa ºi familia noastrã, vom conlucra cu el la planul mântuirii, ajungând la menirea sfântã a familiei creºtine.

În toate aceste zile, biserica a adãpostit un imens numãr de credincioºi veniþi nu doar din comunitatea din Corni, ci ºi din împrejurimi, unii din ei fiind chiar de alte confesiuni.

Slujba de celebrare a hramului a avut loc la 8 septembrie 2012, la ora 18.00, fiind prezidatã de Preasfinþitul Petru Gherghel, alãturi de care a fost prezent un numãr impresionant de preoþi. Aceastã zi plinã de har s-a încheiat cu procesiunea însoþitã de rugãciuni ºi cântãri cãtre sfânta Fecioarã. Credincioºii cu lumânãrile aprinse în mânã au parcurs în liniºte împreunã cu icoana miraculoasã de la Cacica, drumul spre crucea Rãstignitului aflatã la marginea oraºului, loc unde Preasfinþia sa a intonat împreunã cu cei prezenþi rugãciunea Îngerul Domnului. Liturghia din 9 septembrie de la ora 11.00 a încheiat ºirul acestor zile binecuvântate care i-au apropiat pe cei din comunitatea parohialã Huºi-Corni ºi nu numai, de Dumnezeu.

Suntem profund onoraþi cã Fecioara Maria ºi-a aplecat privirea ºi spre noi ºi ne-a încununat cu harurile Sale. Prezenþa sfintei icoane de la Cacica ne-a amintit de îndurarea divinã, de faptul cã Dumnezeu nu-i uitã pe cei ce aleargã la el ºi o implorãm în continuare pe sfânta Fecioarã sã mijloceascã pentru toate familiile creºtine.

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Irina-Adriana Turcanu, Iuliana-Sorina Biru