Peregrinatio Mariae - Hui-Corni (6-9 septembrie 2012)

Zilele de 6, 7, 8 i 9 septembrie 2012 au reprezentat pentru comunitatea parohial Hui-Corni o perioad ncrcat de frumusee i bucurie spiritual, srbtorindu-se trei mari evenimente: sfintele misiuni inute de pr. prof. dr. univ. Iosif Bisoc, sosirea icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, hramul bisericii ("Naterea Sfintei Fecioare Maria"), edificiu recondiionat n timpul mandatului printelui Benone Butacu, jr.

n ziua de 6 septembrie 2012, n jurul orei 10, icoana miraculoas de la Cacica a fost ntmpinat de aplauzele pline de entuziasmul tuturor celor prezeni. Preioasa amintire a prezenei Mamei cereti a fost aezat n centrul bisericii, n dreptul sfntului altar, pentru a putea fi vizitat de-a lungul celor trei zile.

Credincioii au beneficiat de rara oportunitate de a participa la sfintele misiuni, refleciile (predicile) fiind susinute de dou ori pe zi, inclusiv la slujba celebrat n ziua hramului.

Pr. prof. dr. univ. Iosif Bisoc a abordat n mod special tema familiei cretine n raport cu Dumnezeu, subliniind implicit i faptul c Dieceza de Iai dedic anul n curs familiei cretine i revenirii ei la semnificaia tririi n iubire, credin i pace.

Au fost evideniate toate problemele ntmpinate de familii n tumultul societii de azi, o societate a vitezei, a superficialului, a dualismului uman, a pseudo-cretinismului, a ignoranei i decderii sufleteti; o lume n care primeaz logica omului fr Dumnezeu i refuzul maternitii. S-a dat un semnal de alarm n ceea ce privete recurgerea la avort ca soluie de organizare a familiei, fapt care nu face dect s schimonoseasc frumuseea matern i s mpiedice mplinirea sufleteasc a soilor.

De asemenea, educaia copiilor las de dorit n cele mai multe cazuri i oferindu-le totul de-a gata, nu vom putea niciodat s-i ajutm s devin oameni cu respect fa de cei ce i-au nscut i s-au dedicat creterii lor. Doar prin intermediul propriului exemplu i putem ndruma spre recunotin i dorina de a face bine n jurul lor, copiii reprezentnd viitorul nostru i al Bisericii.

Nu exist reeta standard pentru fericirea familiei. Totui n obscuritatea singurtii n doi i a nemplinirii sufleteti care mpresoar attea familii, exist acea speran pe care omul o poate regsi nluntrul su, care s-l fac s-i ridice familia la rangul demnitii chemrii sale, la rangul de familie "vie" i complet, cci depinde de fiecare dintre noi modul n care ne construim familia. Unde este Dumnezeu, acolo este iubire. Acceptndu-l pe Dumnezeu n viaa i familia noastr, vom conlucra cu el la planul mntuirii, ajungnd la menirea sfnt a familiei cretine.

n toate aceste zile, biserica a adpostit un imens numr de credincioi venii nu doar din comunitatea din Corni, ci i din mprejurimi, unii din ei fiind chiar de alte confesiuni.

Slujba de celebrare a hramului a avut loc la 8 septembrie 2012, la ora 18.00, fiind prezidat de Preasfinitul Petru Gherghel, alturi de care a fost prezent un numr impresionant de preoi. Aceast zi plin de har s-a ncheiat cu procesiunea nsoit de rugciuni i cntri ctre sfnta Fecioar. Credincioii cu lumnrile aprinse n mn au parcurs n linite mpreun cu icoana miraculoas de la Cacica, drumul spre crucea Rstignitului aflat la marginea oraului, loc unde Preasfinia sa a intonat mpreun cu cei prezeni rugciunea ngerul Domnului. Liturghia din 9 septembrie de la ora 11.00 a ncheiat irul acestor zile binecuvntate care i-au apropiat pe cei din comunitatea parohial Hui-Corni i nu numai, de Dumnezeu.

Suntem profund onorai c Fecioara Maria i-a aplecat privirea i spre noi i ne-a ncununat cu harurile Sale. Prezena sfintei icoane de la Cacica ne-a amintit de ndurarea divin, de faptul c Dumnezeu nu-i uit pe cei ce alearg la el i o implorm n continuare pe sfnta Fecioar s mijloceasc pentru toate familiile cretine.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Irina-Adriana Turcanu, Iuliana-Sorina Biru