Pelerinajul persoanelor consacrate la sanctuarul Maicii Domnului

Considerăm necesar să facem vorbire, să împărtășim, despre ceea ce noi, persoanele consacrate din Dieceza de Iași, am trăit în ziua de 7 octombrie 2012: pelerinajul organizat de Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată și care a fost moderat de pr. Alois Fechet, președintele comisiei.

La ora stabilită, aproximativ 200 de surori și frați au pornit în pelerinaj cântând și rugându-se sfântul Rozariu, tocmai pentru că se îndreptau spre Regina Sfântului Rozariu. După aproximativ o oră de rugăciune și cântare, sub privirile curioase, dar și parcă obișnuite ale trecătorilor, procesiunea s-a oprit în fața bazilicii minor, pentru a primi din partea părintelui Romuald Bulai, rectorul bazilicii, rugăciunea și salutul de bun venit la sanctuar. Această primă parte a zilei a continuat cu sfânta Liturghie pe care a celebrat-o pr. Ieronim Budulai și au concelebrat aproximativ 30 de preoți și persoane consacrate. În cadrul predicii, s-a evidențiat rolul și locul sfântului Rozariu în viața creștinului, dar și puterea pe care o dă sfântul Rozariu vieții consacrate și preoțești. Menționăm totodată că acest pelerinaj s-a organizat împreună cu hramul secundar al sanctuarului.

După prânz, care a fost un moment de fraternitate, am trecut la partea a doua a zilei și astfel ne-am reîntors în bazilică, fiind unicul loc potrivit pentru atâtea persoane, unde, puțin după ora 14.00, pr. Iosif Bisoc a ținut conferința: "În arena credinței: o chemare la o viață total consacrată". Într-o atmosferă mult deschisă, părintele a lăsat să înțelegem că noi, persoanele consacrate, determinați de credința noastră, luptăm pe trei arene: prima arenă ar fi aceea a adecvației trăirilor noastre la proiectele lui Dumnezeu; a doua arenă ar fi comunitatea în care împărțim bucuria și greutatea de a trăi împreună; a treia arenă ar fi aceea a misiunii la care Dumnezeu ne-a chemat.

În cuvântul de încheiere, pr. Alois a vorbit despre figura spirituală a episcopului Durcovici; apoi a adus anumite clarificări și propuneri privitor la operele susținute de persoanele consacrate din dieceză (temă mult discutată și în sesiunea de toamnă a comisiei).

A urmat cuvântul de mulțumire pentru toți cei care au colaborat la organizarea și buna desfășurare a acestui pelerinaj, iar după câteva momente de adorație, am primit binecuvântarea cu care, la ora 16.00, ne-am reîntors întăriți la casele noastre.

Mulțumiri aducem Domnului și Reginei Sfântului Rozariu și fraților de la Sanctuar, pentru ziua aceasta!

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Fr. Ioan Horvat, OFMConv.

Mereu împreună cu Fecioara Maria

În ziua de 7 octombrie 2012, un grup de terezine din Bacău, Iași și Huși au răspuns "prezent" la invitația pr. Alois Fechet, care a coordonat pelerinajul diecezan al persoanelor consacrate la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, pelerinaj propus de Comisia Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată a Diecezei de Iași, și au participat cu bucurie la tot programul anunțat.

La ora 10.00 s-a pornit pe jos, din locul stabilit spre sanctuar, alături de celelalte persoane consacrate și împreună am recitat Rozariul până la sanctuar. Aici am fost întâmpinați de pr. Romuald Bulai, rectorul bazilicii minor, și ne-a salutat de bun-venit.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Ieronim Budulai însoțit de aproximativ 30 de preoți. La predică părintele a evidențiat rolul și locul sfântului Rozariu în viața creștinului și mai ales puterea pe care o dă fiecăruia, dar în special vieții consacrate.

După prânz, pr. dr. Iosif Bisoc, OFMConv. a ținut o conferință: "În arena credinței: o chemare la o viață total consacrată". Prin cuvântul său, ne-a amintit că Dumnezeu ne-a dat trei daruri: timpul, libertatea și credința. Zi de zi avem libertatea de trăi credința noastră și la sfârșit să devenim niște învingători. Persoanele consacrate trebuie să se mântuiască, iar sursa noastră este Isus Cristos prin ajutorul Duhului Sfânt. De aceea, trebuie să construim vocația noastră, printr-o continuă creștere în credință care să ducă la desăvârșire, pentru că numai prin credință vom ajunge la mântuire.

Anul Credinței trebuie să fie pentru noi un an de suflet, un an de creștere, un an în care să recitim Catehismul Bisericii Catolice, Conciliul Vatican II și mai ales Sfânta Scriptură. Sfântul apostol Petru se întreba: "Dar unde să mergem Doamne? Numai tu ai cuvintele vieții veșnice". Deci arena credinței în acest An al Credinței este un teren imens de iubire, pentru ca să fim niște buni alergători și mai ales învingători.

Pr. Alois Fechet ne-a vorbit apoi despre spiritualitatea episcopului martir Anton Durcovici, precum și de necesitatea rugăciunilor noastre pentru ca în curând să fie ridicat la cinstea altarelor.

După o scurtă adorație și binecuvântare cu sfântul sacrament, la ora 16 s-a încheiat pelerinajul. Fiecare dintre noi ne-am îndreptat spre casă mai bogate spiritual și meditând misterele de lumină în această zi minunată a sfântului Rozariu.

Mulțumim lui Dumnezeu, sfintei Fecioare Maria, sfintei Tereza a Pruncului Isus (care ne-a însoțit și de această dată) și tuturor organizatorilor pentru o așa zi minunată, plină de haruri, care ne-a îmbogățit și ne-a unit mai mult în Isus Cristos.

Așadar, să ne amintim cuvintele apostolului Paul: "Învățându-i pe frați (Sfânta Scriptură)...vei fi un slujitor bun al lui Cristos Isus, hrănindu-te cu cuvintele credinței și ale învățăturii frumoase..." (Tim 4,6).

Teodora, Iași (www.terezine.ro)