Pelerinajul persoanelor consacrate la sanctuarul Maicii Domnului

Considerm necesar s facem vorbire, s mprtim, despre ceea ce noi, persoanele consacrate din Dieceza de Iai, am trit n ziua de 7 octombrie 2012: pelerinajul organizat de Comisia Diecezan pentru Viaa Consacrat i care a fost moderat de pr. Alois Fechet, preedintele comisiei.

La ora stabilit, aproximativ 200 de surori i frai au pornit n pelerinaj cntnd i rugndu-se sfntul Rozariu, tocmai pentru c se ndreptau spre Regina Sfntului Rozariu. Dup aproximativ o or de rugciune i cntare, sub privirile curioase, dar i parc obinuite ale trectorilor, procesiunea s-a oprit n faa bazilicii minor, pentru a primi din partea printelui Romuald Bulai, rectorul bazilicii, rugciunea i salutul de bun venit la sanctuar. Aceast prim parte a zilei a continuat cu sfnta Liturghie pe care a celebrat-o pr. Ieronim Budulai i au concelebrat aproximativ 30 de preoi i persoane consacrate. n cadrul predicii, s-a evideniat rolul i locul sfntului Rozariu n viaa cretinului, dar i puterea pe care o d sfntul Rozariu vieii consacrate i preoeti. Menionm totodat c acest pelerinaj s-a organizat mpreun cu hramul secundar al sanctuarului.

Dup prnz, care a fost un moment de fraternitate, am trecut la partea a doua a zilei i astfel ne-am rentors n bazilic, fiind unicul loc potrivit pentru attea persoane, unde, puin dup ora 14.00, pr. Iosif Bisoc a inut conferina: "n arena credinei: o chemare la o via total consacrat". ntr-o atmosfer mult deschis, printele a lsat s nelegem c noi, persoanele consacrate, determinai de credina noastr, luptm pe trei arene: prima aren ar fi aceea a adecvaiei tririlor noastre la proiectele lui Dumnezeu; a doua aren ar fi comunitatea n care mprim bucuria i greutatea de a tri mpreun; a treia aren ar fi aceea a misiunii la care Dumnezeu ne-a chemat.

n cuvntul de ncheiere, pr. Alois a vorbit despre figura spiritual a episcopului Durcovici; apoi a adus anumite clarificri i propuneri privitor la operele susinute de persoanele consacrate din diecez (tem mult discutat i n sesiunea de toamn a comisiei).

A urmat cuvntul de mulumire pentru toi cei care au colaborat la organizarea i buna desfurare a acestui pelerinaj, iar dup cteva momente de adoraie, am primit binecuvntarea cu care, la ora 16.00, ne-am rentors ntrii la casele noastre.

Mulumiri aducem Domnului i Reginei Sfntului Rozariu i frailor de la Sanctuar, pentru ziua aceasta!

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Fr. Ioan Horvat, OFMConv.

Mereu mpreun cu Fecioara Maria

n ziua de 7 octombrie 2012, un grup de terezine din Bacu, Iai i Hui au rspuns "prezent" la invitaia pr. Alois Fechet, care a coordonat pelerinajul diecezan al persoanelor consacrate la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, pelerinaj propus de Comisia Comisia Diecezan pentru Viaa Consacrat a Diecezei de Iai, i au participat cu bucurie la tot programul anunat.

La ora 10.00 s-a pornit pe jos, din locul stabilit spre sanctuar, alturi de celelalte persoane consacrate i mpreun am recitat Rozariul pn la sanctuar. Aici am fost ntmpinai de pr. Romuald Bulai, rectorul bazilicii minor, i ne-a salutat de bun-venit.

Sfnta Liturghie a fost celebrat de pr. Ieronim Budulai nsoit de aproximativ 30 de preoi. La predic printele a evideniat rolul i locul sfntului Rozariu n viaa cretinului i mai ales puterea pe care o d fiecruia, dar n special vieii consacrate.

Dup prnz, pr. dr. Iosif Bisoc, OFMConv. a inut o conferin: "n arena credinei: o chemare la o via total consacrat". Prin cuvntul su, ne-a amintit c Dumnezeu ne-a dat trei daruri: timpul, libertatea i credina. Zi de zi avem libertatea de tri credina noastr i la sfrit s devenim nite nvingtori. Persoanele consacrate trebuie s se mntuiasc, iar sursa noastr este Isus Cristos prin ajutorul Duhului Sfnt. De aceea, trebuie s construim vocaia noastr, printr-o continu cretere n credin care s duc la desvrire, pentru c numai prin credin vom ajunge la mntuire.

Anul Credinei trebuie s fie pentru noi un an de suflet, un an de cretere, un an n care s recitim Catehismul Bisericii Catolice, Conciliul Vatican II i mai ales Sfnta Scriptur. Sfntul apostol Petru se ntreba: "Dar unde s mergem Doamne? Numai tu ai cuvintele vieii venice". Deci arena credinei n acest An al Credinei este un teren imens de iubire, pentru ca s fim nite buni alergtori i mai ales nvingtori.

Pr. Alois Fechet ne-a vorbit apoi despre spiritualitatea episcopului martir Anton Durcovici, precum i de necesitatea rugciunilor noastre pentru ca n curnd s fie ridicat la cinstea altarelor.

Dup o scurt adoraie i binecuvntare cu sfntul sacrament, la ora 16 s-a ncheiat pelerinajul. Fiecare dintre noi ne-am ndreptat spre cas mai bogate spiritual i meditnd misterele de lumin n aceast zi minunat a sfntului Rozariu.

Mulumim lui Dumnezeu, sfintei Fecioare Maria, sfintei Tereza a Pruncului Isus (care ne-a nsoit i de aceast dat) i tuturor organizatorilor pentru o aa zi minunat, plin de haruri, care ne-a mbogit i ne-a unit mai mult n Isus Cristos.

Aadar, s ne amintim cuvintele apostolului Paul: "nvndu-i pe frai (Sfnta Scriptur)...vei fi un slujitor bun al lui Cristos Isus, hrnindu-te cu cuvintele credinei i ale nvturii frumoase..." (Tim 4,6).

Teodora, Iai (www.terezine.ro)