Srbtorirea a 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi

"Aurul alb a fost scos la suprafa cu eforturile i sacrificiile comunitii poloneze, care trebuie cinstit cum se cuvine pentru acest lucru", sunt cuvintele cu care Corneliu Zup, directorul Salinei Cacica, a legat cei 220 de ani scuri de la venirea primilor mineri polonezi n aceast zon cu luna octombrie 2012. Iar anul 1792 a marcat un moment de cotitur n dezvoltarea nu doar a localitii Cacica, ci i a ntregii zone, activitatea de minerit n extracia srii devenind o activitate de baz att pentru etnicii polonezi adui n Bucovina, ct i pentru alte naionaliti, cum ar fi romnii, ucrainenii, germanii, rutenii sau evreii.

Pentru a marca acest eveniment extrem de important, conducerea Uniunii Polonezilor din Romnia, conducerea Asociaiei Polonezilor din Cacica i preotul Romuald Bulai, parohul bazilicii minor din localitate, au organizat o manifestare la care au participat sute de localnici, invitai din Polonia, dar i oficialiti din partea Ambasadei Poloniei la Bucureti. Sanctuarul din Cacica a devenit nencptor n ziua de smbt, 20 octombrie 2012, cnd a fost celebrat Liturghia solemn dedicat mplinirii celor 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi n aceast zon.

Slujba a fost celebrat de printele Grigore Duma, iar omilia a fost rostit de preotul Iosif Pule, decan de Bucovina, printre invitai numrndu-se i Ionu Paul Strejac, secretarul Ambasadei Vaticanului n Peninsula Arabiei.

"Cacica a fost numit mica Austrie, este o Europ n miniatur, unde convieuiesc panic mai multe naionaliti i confesiuni religioase. Este un loc pe care Europa l poate lua ca exemplu", au precizat reprezentanii Primriei Cacica nainte de nceperea slujbei religioase. Momentele solemne din lcaul de cult au fost urmate de o procesiune religioas. Preoii i credincioii au mers mai nti la statuia papei Ioan Paul al II-lea, unde Ghervazen Longher, deputat n Parlamentul Romniei, i Piotr Wysocki, secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureti, au depus flori i au aprins o candel. De aici, s-a plecat n pelerinaj spre mina de sare, acolo unde au lucrat primii mineri polonezi venii din Kałusz, Bochnia i Wieliczka, n urm cu 220 de ani. Preedintele Uniunii Polonezilor din Romnia i secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureti au ngenunchiat n faa altarului din sare, pe care au depus ulterior flori i candele aprinse n memoria minerilor care au muncit n aceast min. Toi cei prezeni s-au rugat pentru sufletele minerilor care nu mai sunt printre noi.

Manifestrile dedicate mplinirii celor 220 de ani de la venirea primilor polonezi la Cacica s-au terminat cu un spectacol susinut de dou formaii artistice venite din Polonia: Ansamblul Folcloric "Dolina Soły" din Oświęcim i Ansamblul Regional "Serdocki" din Podszkla, precum i ansamblul "Sołonczanka" din Soloneu Nou.

Cu acelai prilej, deputatul Ghervazen Longher i s-a conferit titlul de cetean de onoare al comunei Cacica. Distincia i-a fost oferit de Elena Boloca, primarul comunei Cacica, care a inut s sublinieze implicarea preedintelui Uniunii Polonezilor din Romnia n viaa comunitilor locale din Bucovina, i n special a localitilor cu etnici polonezi.

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

Redacia "Polonus" a Uniunii Polonezilor din Romnia